Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.
Autor
Wiadomość
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#1 Post autora tematu 05 Maj 2011 20:46   

Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Witam chłopaki

Pomożecie mi podłączyć się do internetu poprzez accespointa?
Model SPARK LAN Wapr-141.
Więc tak:
Mam internet na stacjonarce bezprzewodowy ,karta pci,antena na dachu itd.
To hula ,ale mam tego sparklana, i chcę mieć internet w laptopie.
Sparklan podłączony jest do sieciówki zintegrowanej na płycie gł. w stacjonarce, kablem sieciowym Crossowanym.Na sparklana mogę wejść z przeglądarki bez problemu poprzez adres 192.168.1.254
Do laptopa mam podłączoną wifi pod usb (nie ma wbudowanej) po konfigóracji w laptopie ,mogę na sparka wejść także przez ten sam adres i tu schody .Poczytałem trochę na temat ustawień klient itd. ale nic z tego nie rozumiem.Powiedzielibyście jak to wszystko ze sobą zgrać ,aby działało? bardzo proszę bo nigdy tego nie robiłem.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2011 20:46   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18718
Miasto: Adort Kele

Post#2 05 Maj 2011 20:52   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Z dachu do komputera idzie _jaki_ kabel ? antenowy czy komputerowy ?

Dodano po 3 [minuty]:

Ten spark to jest AP-ek, nie router, więc jednego IP od dostawcy nie udostępni na dwa komputery (PC, lap)
Powrót do góry
   
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#3 Post autora tematu 05 Maj 2011 20:54   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Do kompa idzie kabel antenowy, koncentryk do anteny tubowej.I ta antena podłączona jest pod kartę PCI w stacjonarce stąd mam net.
Chodzi mi oto, żeby się połączyć z netem z laptopa poprzez sparklana.
Laptop go widzi i mogę sparka laptopem konfigurować radjowo oczywiście ,ale do internetu który mam na stacjonarce nie mam dostępu
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18718
Miasto: Adort Kele

Post#4 05 Maj 2011 21:25   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Jedyne co możesz zrobić z tym APekiem to udostępnić internet przez PC

(antena ==== [PC] === [spark] )) (( latptop


Neta masz od dostawcy czy od kolegi ? tzn, czy możesz podłączyć jeden komputer czy ile dusza zapragnie do neta ?

Dodano po 1 [minuty]:

Aby udostępnić/podzielić internet radiowy w domu po WIFI potrzebujesz dwa radia WIFI...
Powrót do góry
   
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#5 Post autora tematu 05 Maj 2011 21:29   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Właśnie oto mi chodziło cały czas, aby stacjonarka udostępniła neta poprzez sparka laptopowi.
Internet mam od usługodawcy www.instalnet.com.pl
A czemu dwa radia wifi? spark podłączony jest pod stacjonarke kablem sieciówką.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2011 21:29   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18718
Miasto: Adort Kele

Post#6 05 Maj 2011 22:30   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


> A czemu dwa radia wifi?
Tak robią normalni ludzie

> Właśnie oto mi chodziło cały czas, aby stacjonarka udostępniła neta poprzez sparka laptopowi.
ehhh, szkoda słów, i będziesz musiał załączać PC aby mieć neta na lapie ?
To jakby trzeba było odpalić auto w garażu bo chcesz oglądnąć TV.
ile kosztował PC+laptop ? bo WR543 z przesyłką poniżej 100zeta.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2011 22:30   





Powrót do góry
   
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#7 Post autora tematu 05 Maj 2011 22:34   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Chodzi oto, że stacjonarka chodzi niemal na okrągło i pracują także inni użytkownicy na niej ,a ja bym się podpiął laptopem i tyle.
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18718
Miasto: Adort Kele

Post#8 05 Maj 2011 22:57   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Szukaj na elektrodzie, było wiele razy, google "ICS"
PC: karta LAN 192.168.33.1 255.255.255.0
PC: karta WIFI..."zezwalaj innym użytkownikom..."
SParklan: 192.168.33.254 255.255.255.0 , wyłącz DHCP server jak jest
Lap: 192.168.33.2 255.255.255.0 brama:192.168.33.1 dns=192.168.33.1 dns2=8.8.8.8
Powrót do góry
   
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#9 Post autora tematu 06 Maj 2011 00:13   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Kolejny problem.
Chciałem zrobić upgrade softu i po jakichś 20 procentach pierwszego bina pokazał ok. i sie zrestartował, teraz brak jakiejkolwiek komunikacji.W tryb serwis wchodzi i komputer go widzi ,ale po adresach 192.168.1.6 lub innych pisze upłyną limit czasu.Wiesz może jak to zrobić po TFTP? mam taki program ,ale nie mam pojęcia jak go użyć: solarwindstftp821
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18718
Miasto: Adort Kele

Post#10 06 Maj 2011 09:15   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Upgrade robiłeś po WIFI ? no to amen.

> jak to zrobić po TFTP?
gulgaj
Powrót do góry
   
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#11 Post autora tematu 06 Maj 2011 18:41   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Upgrade robiłem po kablu.Co to ma być ten "gulgaj"??
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18718
Miasto: Adort Kele

Post#12 06 Maj 2011 20:34   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


> gulgaj
szukaj na googlu
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2011 20:34   





Powrót do góry
   
inspector_electro
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 514
Miasto: Lublin

Post#13 Post autora tematu 06 Maj 2011 20:35   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Dzięki za wyyyczerpujące odpowiedzi.
Problem rozwiązany-z nerwów płytka sparklana została złamana na pół.

Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak połączyć się z internetem laptop HP NX9005 bez wifi?? (5)
Jak połączyć się z internetem stacjonarka->>webr@cer8012-->laptop z wif (10)
jak połączyć bardzo stary laptop z xp z internetem (neostrada) (14)
jak połączyć z Internetem laptop HP NX9005 krok po kroku.. (3)
Brak połączenia laptopa z inte - Laptop nie może połączyć się z internetem (3)
Jak się połączyć z internetem (8)
Jak bezprzewodowo połączyć się z internetem (2)
Jak połączyć się z internetem w Mandrakelinux 10.1 (2)
Dsl TP i jak połączyć się z internetem? (6)
BackTrack 4 jak połączyć się z internetem? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.112 seconds

elektroda.pl temat RSS