Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks ->Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint. Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#1 05 May 2011 20:46  Topic author   

Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Witam chłopaki

Pomożecie mi podłączyć się do internetu poprzez accespointa?
Model SPARK LAN Wapr-141.
Więc tak:
Mam internet na stacjonarce bezprzewodowy ,karta pci,antena na dachu itd.
To hula ,ale mam tego sparklana, i chcę mieć internet w laptopie.
Sparklan podłączony jest do sieciówki zintegrowanej na płycie gł. w stacjonarce, kablem sieciowym Crossowanym.Na sparklana mogę wejść z przeglądarki bez problemu poprzez adres 192.168.1.254
Do laptopa mam podłączoną wifi pod usb (nie ma wbudowanej) po konfigóracji w laptopie ,mogę na sparka wejść także przez ten sam adres i tu schody .Poczytałem trochę na temat ustawień klient itd. ale nic z tego nie rozumiem.Powiedzielibyście jak to wszystko ze sobą zgrać ,aby działało? bardzo proszę bo nigdy tego nie robiłem.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21486
Helped: 2206
Post rating: 360
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 05 May 2011 20:52    

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Z dachu do komputera idzie _jaki_ kabel ? antenowy czy komputerowy ?

Dodano po 3 [minuty]:

Ten spark to jest AP-ek, nie router, więc jednego IP od dostawcy nie udostępni na dwa komputery (PC, lap)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#3 05 May 2011 20:54  Topic author   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Do kompa idzie kabel antenowy, koncentryk do anteny tubowej.I ta antena podłączona jest pod kartę PCI w stacjonarce stąd mam net.
Chodzi mi oto, żeby się połączyć z netem z laptopa poprzez sparklana.
Laptop go widzi i mogę sparka laptopem konfigurować radjowo oczywiście ,ale do internetu który mam na stacjonarce nie mam dostępu

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21486
Helped: 2206
Post rating: 360
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#4 05 May 2011 21:25    

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Jedyne co możesz zrobić z tym APekiem to udostępnić internet przez PC

(antena ==== [PC] === [spark] )) (( latptop


Neta masz od dostawcy czy od kolegi ? tzn, czy możesz podłączyć jeden komputer czy ile dusza zapragnie do neta ?

Dodano po 1 [minuty]:

Aby udostępnić/podzielić internet radiowy w domu po WIFI potrzebujesz dwa radia WIFI...

Helpful post? + 0
Back to top
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#5 05 May 2011 21:29  Topic author   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Właśnie oto mi chodziło cały czas, aby stacjonarka udostępniła neta poprzez sparka laptopowi.
Internet mam od usługodawcy www.instalnet.com.pl
A czemu dwa radia wifi? spark podłączony jest pod stacjonarke kablem sieciówką.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21486
Helped: 2206
Post rating: 360
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#6 05 May 2011 22:30    

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


> A czemu dwa radia wifi?
Tak robią normalni ludzie

> Właśnie oto mi chodziło cały czas, aby stacjonarka udostępniła neta poprzez sparka laptopowi.
ehhh, szkoda słów, i będziesz musiał załączać PC aby mieć neta na lapie ?
To jakby trzeba było odpalić auto w garażu bo chcesz oglądnąć TV.
ile kosztował PC+laptop ? bo WR543 z przesyłką poniżej 100zeta.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#7 05 May 2011 22:34  Topic author   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Chodzi oto, że stacjonarka chodzi niemal na okrągło i pracują także inni użytkownicy na niej ,a ja bym się podpiął laptopem i tyle.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21486
Helped: 2206
Post rating: 360
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#8 05 May 2011 22:57    

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Szukaj na elektrodzie, było wiele razy, google "ICS"
PC: karta LAN 192.168.33.1 255.255.255.0
PC: karta WIFI..."zezwalaj innym użytkownikom..."
SParklan: 192.168.33.254 255.255.255.0 , wyłącz DHCP server jak jest
Lap: 192.168.33.2 255.255.255.0 brama:192.168.33.1 dns=192.168.33.1 dns2=8.8.8.8

Helpful post? + 0
Back to top
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#9 06 May 2011 00:13  Topic author   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Kolejny problem.
Chciałem zrobić upgrade softu i po jakichś 20 procentach pierwszego bina pokazał ok. i sie zrestartował, teraz brak jakiejkolwiek komunikacji.W tryb serwis wchodzi i komputer go widzi ,ale po adresach 192.168.1.6 lub innych pisze upłyną limit czasu.Wiesz może jak to zrobić po TFTP? mam taki program ,ale nie mam pojęcia jak go użyć: solarwindstftp821

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21486
Helped: 2206
Post rating: 360
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#10 06 May 2011 09:15    

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Upgrade robiłeś po WIFI ? no to amen.

> jak to zrobić po TFTP?
gulgaj

Helpful post? + 0
Back to top
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#11 06 May 2011 18:41  Topic author   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Upgrade robiłem po kablu.Co to ma być ten "gulgaj"??

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21486
Helped: 2206
Post rating: 360
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#12 06 May 2011 20:34    

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


> gulgaj
szukaj na googlu

Helpful post? + 0
Back to top
inspector_electro
Level 22
Location: Lublin
Joined: 11 Oct 2008
Posts: 711
Helped: 11
Post rating: 11
inspector_electro
Level 22
Post#13 06 May 2011 20:35  Topic author   

Re: Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.


Dzięki za wyyyczerpujące odpowiedzi.
Problem rozwiązany-z nerwów płytka sparklana została złamana na pół.

Temat zamykam.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.
Page 1 of 1

Similar topics to jak połączyć się z internetem laptop-accespoint.

Jak połączyć się z internetem laptop HP NX9005 bez wifi?? (5)
Jak połączyć się z internetem stacjonarka->>webr@cer8012-->laptop z wif (10)
jak połączyć bardzo stary laptop z xp z internetem (neostrada) (14)
jak połączyć z Internetem laptop HP NX9005 krok po kroku.. (3)
Brak połączenia laptopa z inte - Laptop nie może połączyć się z internetem (3)
Jak się połączyć z internetem (8)
Jak bezprzewodowo połączyć się z internetem (2)
Jak połączyć się z internetem w Mandrakelinux 10.1 (2)
Dsl TP i jak połączyć się z internetem? (6)
BackTrack 4 jak połączyć się z internetem? (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.102 seconds