| Author |
kasprzyk Poziom 23

|
09 Nov 2004 10:35 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
Witam
czy istnieje możliwość podziału na partycje podczas instalki win XP??
podczas tego procesu usuwam wszystkie stare partycje, następnie tworze nową (podstawaową 20GB) 40G - dysk - i pozostała część - (około 19G)partycja rozszeżona. Następnie mam możliwość formatowania wybranej partycji - zaznaczam C, formatuje, po formacie nastepuje automatycznie wgrywanie się plikówm i instalacja systemu XP na zaznaczonej wcześniej formatowanej partycji, i tu pytanie:
jak sformatować pozostałą partycję - tą 19G ????? nie ma już możliowści powrotu do menu wyboru formatowania.
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Nov 2004 10:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
akustyk1980 Poziom 10

|
09 Nov 2004 11:19 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Sformatujesz sobie po wgraniu windowsa pod win.
|
|
| Back to top |
|
 |
Zenek Poziom 22

|
09 Nov 2004 11:21 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Panel sterowania-narzędzia administracyjne-zarządzanie komputerem-zarządzanie dyskami-wszystkie zadania( z lewej strony, prawy przyciskiem myszy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
krzepa_s Poziom 6

|
09 Nov 2004 17:39 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Tak istnieje w programie instalacyjnym(na początku)
|
|
| Back to top |
|
 |
kubiak Poziom 15

Joined: 28 Apr 2004 Posts: 241 Location: Kenmare (Irlandia)
|
09 Nov 2004 17:59 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Tworzysz partycje w instalatorze (proponuje formatowanie szybkie).
pozostale formatujesz pod windą. Dostep do partycjonowania masz pod windą --> prawy na "mój komputer" --> zarzadzaj --> manager dysków.
Powodzenia
|
|
| Back to top |
|
 |
kasprzyk Poziom 23

|
09 Nov 2004 20:19 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
ok
dziękuje wszystkim - wszystko zrobione
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbynia Poziom 22

|
11 Nov 2004 03:55 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
apropo formatowania i zakladania partycji z plyty startowej XP
jesli zaczniesz formatowac drugi dysk (a nie pierwszy) to system zainstaluje sie wlasnie na tym drugim dysku - wiadomo wybierasz opcje format a nie instaluj ale to taki mały błąd w instalatorze ze format połączony jest z instalacją na tymże własnie dysku:)
|
|
| Back to top |
|
 |
maluh3 Poziom 8

|
12 Nov 2004 18:02 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Ja proponuje zainstalowanie Partition Magic 8.01 i tam masz wszystko jak na dłoni.
|
|
| Back to top |
|
 |
albertgalus Poziom 6

|
17 Nov 2004 20:25 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Nie powinno sie tworzyć wszystkich partycji podczas instalacji.. najlepiej utworzyć partycję systemową, a dopiero później resztę zaplamowanych partycji..
|
|
| Back to top |
|
 |
hummer Poziom 14

|
18 Nov 2004 10:17 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
w ogoole podzial pol na pol dysku twardego jest imho bez sensu. zrobilbys podstawowa na 5 giga, no ew. 6, z reszty druga. 5/6 giga spokojnie wystarczy dla winxp z sp2 + swap + temp i jeszcze miejsca zostanie na przyszlosc, a w razie awarii sysa formatujesz tylko ta partycje i masz spokoj z danymi ktore przechowujesz przeciez na partycji rozszerzonej;) podzial sprawdzony wielokrotnie i chyba najefektywniejszy.
pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lepszy Johnny Poziom 13

|
19 Nov 2004 00:10 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
I jesli uzywasz SWAP-a, dodatkowa partycja pod plik wymiany, z klastrami 64KB :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Jedrek71 Poziom 14

|
19 Nov 2004 15:56 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
Ja bym proponował-5gb[systemowa] NTFS
-1gb[plik wymiany] Fat16
- ~33gb[katalogi"program files"
"temp","Dokuments and
settings" i inne] NTFS z
kompresją.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2004 15:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Nov 2004 23:34 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
powiem tyle:
jak potrzeba cos zmienic PARTITION MAGICK da rade w kazdej sytuacji ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 Nov 2004 23:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
urko Poziom 15

|
20 Nov 2004 03:21 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
| mefius wrote: |
powiem tyle:
jak potrzeba cos zmienic PARTITION MAGICK da rade w kazdej sytuacji ;-) |
To ja mam dodatkowe pytanko. Potrzebuję zamienić miejscami dwie partycje, ale wolałbym nie robić kopi i chciałbym do minimum ograniczyć ilość operacji zmiany wielkości i przesuwania. ( Nie chcę tego robić dłużej niż 2-3 godziny ) Do tego wszystkiego nie mam drugiego dysku. Jak to zrobić w efektywny sposób?
|
|
| Back to top |
|
 |
paweliw Poziom 24

|
20 Nov 2004 04:03 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Napisz konkretnie co chcesz zmienić.
Rozmiary partycji, sytem plików, co chcesz zamienić itp.
I pamiętaj to nie Ty decydujesz o czasie trwania operacji tylko program.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasz1986 Poziom 16

|
20 Nov 2004 04:16 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
no wlasnie napisz co chcesz dokladnie zmienic bo jesli litery dyskow to nie muszisz nic robic tylko wsytarczy zmienic w sutawieniach windy a jesli chcesz przeniesc dane to tak jak kolega wyzej napisal PATRITION MAGIC jest poprostu narzedziem nie zastapionym bo mozna dzielic dysk na partycje bez utraty danych no i co najwazniejsze wszystko w tym programie jest przyjazne dla uzytkownika: ikonki i opisy w chmurkach. A ja zkorzystajac z okazji zapytam sie jak mozna sfromatowac dysk ktory byl sformatowany w systemie NTFS z poziomu DOS tzn. rozruch z dyskietki poniewaz jesli dajmy na to dysk C: w NTFS a D: w FAT 32 to pod dosem gdy wydam komende C: to widzi mi tylko dysk D: jako C: a jak zrobic by widzial C: i moc go sformatowac ??
|
|
| Back to top |
|
 |
urko Poziom 15

|
20 Nov 2004 04:49 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Na dysku 40GB mam trzy, mniej więcej równe partycje "primary".
1. FAT32 Windows XP
2. FAT32 Windows 98SE
3. NTFS Windows server 2003 (trial)
Miałem też linuxa, ale któregoś dnia XP pomylił partycje i próbował odzyskać dane ...
W tej chwili, do uruchamiania używam bootloadera Ranish, który uruchamia albo partycję nr2. W98SE i wtedy ona jest C: a XP jest jako D:
lub partycję nr.1 XP. W tym drugim przypadku startuje bootloader microsoftu i mogę dokonać następnego wyboru między systemem XP z tej samej partycji lub Server 2003 z partycji nr3. Wtedy bez względu co wybiorę. C: to XP, D:Win98SE a E: to WinServer2003. Chyba jasne, że to nie jest zbyt eleganckie. Tak więc potrzebuję mieć na pierwszej partycji, fizycznie i logicznie, Windows 98SE i microsoftowy bootloader od XP/Server2003. Wtedy zawsze te same literki będą oznaczać te same dyski i wystarczy tylko jeden bootloader. Dodam jeszcze, że gdy zmieniałem logiczne numery partycji tak, że nie zgadzały się ich fizyczną kolejnością, Partition Magic całkiem głupiał. Inna sprawa, że nie mogę używać partycji rozszerzonych, bo Windows 98SE od razu taką partycję uznaje za niesformatowaną, a nie pasuje mi ukrywanie danych, ponieważ często używam tych samych plików w obu systemach. Poprzednio, gdy miałem jeszcze linuksa, było jeszcze ciekawiej. Nie miałem już pomysłu, gdzie umieścić lilo, więc uruchamiałem go z dyskietki, przy czym w lilo musiałem zapisać też opcje uruchamiania W98SE, by móc przykryć wcześniej rozszerzoną partycję linuksa. Inaczej, uruchamianie W98SE było dla tej instalacji bardzo niebezpieczne. Pewnie można by to było zrobić inaczej i lepiej, ale ja nie wiedziałem, jak uruchamiać w lilo dwa windowsy, gdy oba były zainstalowane jako C:
Ważna rzecz: Ilość wolnego miejsca to ok 35%. Łatwo policzyć, że jesli wziąć pod uwagę potrzebę skopiowania jakieś partycji razem z zawartością, to PM nie będzie miał już wiele miejsca na pliki tymczasowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasz1986 Poziom 16

|
20 Nov 2004 12:40 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Hmm...to naprawde sprawa sie komplikuje poniewaz jesli masz az 3 systemy operacyjne to nie uniknione sa problemy a szczegolnie win XP poniewaz ten system zostal stworzony by bez zadnych wiekszych wysilen bez problomowo go uruchamiac i pracowac wiec Microsoft dal mu taki monopol ze gdy masz XP to wszystko co chcesz uruchomic to chce sie uruchomic za pomoca XP bo wedlug komputera jest to najleprze rozwiazanie i reszta juz nie ma nic do gadania. Ja wsumie nigdy nie mialem 3 systemow operacyjnych na raz (nie widze sensu w tym) ale wiem ze czsami WIN XP sprawial mi problemy jesli mialem WIN98 i XP czyli uruchamial mi sie odrazu XP albo probowal odzyskiwac system. A moze za miast sie meczyc to nie lepiej by bylo zainstalowac sobie np.98 i 2000 ?? po co jeszcze XP ?? jesli sie myle to sorry
|
|
| Back to top |
|
 |
Kirartv Poziom 15

Joined: 19 Sep 2004 Posts: 228 Location: Polska-Kielce/Gruzja-Rustavi
|
20 Nov 2004 20:23 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
Witam wszystkich!
Koledzy bardzo dobże opisali różne konfiguracji. Nowego w to trudno wnieść, węc opisze tylko swoją konfigurację, z której korzystam od czasu wejścia w świat WIN_XP.
Dysk 40 gB podzielony na następujące partycji (zwykłym "fdisk"-iem):
C:\ -> 5 gB -> FAT32 -> WIN_ME;
D:\ -> 5 gB -> NTFS -> WIN_XP;
E:\ -> ok. 20 gB -> FAT32 -> Zasoby własne.
Dodam jeszcze, nie wiem kto i jak, a ja z windy XP jestem raczej bardzo zadowolony, jest w 100% konfigurowalna. Troche problemu ze starymi gierkami i trybem MS-DOS. Ale coś za coś!
->urko: chyba nie ominie ci format i ponowna instalacja. Wtedy zaczni od WIN_98 (bo systemowe pliki musi trzymać tylko na dysku C:\), dopero WIN_XP i WIN_2000 (można je instalować na innych partycjach). Sposób w jaki opisujesz swój problem sugeruje, że poradzisz sobie z tym. Rozważ też przejście na WIN_ME zamiast WIN_98. Ja próbowałem instalować naperw WIN_XP na D:\, następnie WIN_ME na C:\. I WIN_ME poprostu dopisywał swój system w "bootmenedżere"
Pozdrowienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
urko Poziom 15

|
21 Nov 2004 08:29 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Bardzo ładnie. Właśnie dlatego mam taki bałagan, że unikam formatowania jak tylko mogę. XP zainstalowałem na starym 98SE, a obecna instalacja 98SE jest tylko po to, by uruchamiać programy wymagające bezpośredniego dostępu do sprzętu, co jak się później okazało, było mi potrzebne. Wszystko inne robię w XP i jestem zadowolony. Gdybym miał Millennium zamiast 98SE, rzeczywiście wiele rzeczy działało by lepiej. Np. mógłbym założyć bez strachu kilka rozszerzonych partycji i linuxa, ale chyba dokupię jakiś tani dysk i rozmieszczę systemy maks 2 na dysk. To oczywiście już inny temat...
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasz1986 Poziom 16

|
21 Nov 2004 12:55 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
Widze ze zapomnieliscie jeszcze o pytaniu ktore zadalem czy wie ktos moze jak sformatowac dysk sformatowany w NTFS z poziomu DOS ?? albo jak zrobic by mogl byc widziany z dos`a chodzi mi tu zeby rozruch z dyskietki pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Kirartv Poziom 15

Joined: 19 Sep 2004 Posts: 228 Location: Polska-Kielce/Gruzja-Rustavi
|
21 Nov 2004 13:48 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
Do tej pory wiem, że stare płatformy nie widzą partycji NTFS. Jednak Partition Magic obsługuje ten system, tylko nie korzystam z niego bo nie mam takiej potrzeby.
|
|
| Back to top |
|
 |
paweliw Poziom 24

|
21 Nov 2004 20:50 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
| Lukasz1986 wrote: |
| Widze ze zapomnieliscie jeszcze o pytaniu ktore zadalem czy wie ktos moze jak sformatowac dysk sformatowany w NTFS z poziomu DOS ?? albo jak zrobic by mogl byc widziany z dos`a chodzi mi tu zeby rozruch z dyskietki pozdrawiam |
Ściągnij sobie dyskietkę startową http://www.vojtas.fr.pl/cgi-bin/load.cgi?http://www.csk.pl/~cichon/files/Cichy_BootDisk22.zip jest tam (między innymi) Partition Magic pod DOS, który pozwoli Ci utworzyc partycje pod każdy system plików i je sformatować.
|
|
| Back to top |
|
 |
srubcia Poziom 13

|
21 Nov 2004 21:54 Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partycji |
|
|
|
Ja wroce do formatowania podczas instalacji. Zaczynasz formatowac partycje d i jak kolega wczesniej zauwazyl po formatowaniu zaczyna sie proces kopiowania plikow systemowych na ta wlasnie partycje. W tym miejscu wylaczasz kompa i wlaczas ponownie a dalej formatujesz c i tam instaluje sie system. Sposob oczywiscie kiepski ale jak ktos bardzo chce to zrobic w czasie instalacji........
Osobiscie tak jak poprzednicy pozniej pod winda polecam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Nov 2004 21:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adass Poziom 20

|
22 Nov 2004 21:39 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
witam . czy jest PATRITION MAGIC w polskiej wersji jezykowej?? pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
paweliw Poziom 24

|
22 Nov 2004 22:13 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
| adass wrote: |
| witam . czy jest PATRITION MAGIC w polskiej wersji jezykowej?? pozdrawiam. |
Jak już to Partition Magic.
Widziałem gdzieś łatki spolszczające np. tutaj http://localize.fr.pl/quest.html#pm ale ich nigdy nie używałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lukasz1986 Poziom 16

|
23 Nov 2004 18:30 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
paweliw <- ja mam jeszcze jedno pytank co do tej dyskietki czy mozna w niej np. przegrac dane z dysku w NTFS dajmy na to C: na D: FAT 32?? czy da sie przegrac dane ?
|
|
| Back to top |
|
 |
paweliw Poziom 24

|
23 Nov 2004 19:06 Re: Instalacja XP, podział na partycje i formatowanie partyc |
|
|
|
| Lukasz1986 wrote: |
| paweliw <- ja mam jeszcze jedno pytank co do tej dyskietki czy mozna w niej np. przegrac dane z dysku w NTFS dajmy na to C: na D: FAT 32?? czy da się przegrac dane ? |
Oczywiście, że tak przy pomocy programu Active NTFS Reader for DOS.
Tutaj masz opis producenta http://www.ntfs.com/products.htm i http://www.ntfs.com/quest4.htm
|
|
| Back to top |
|
 |