| Author |
fortronik Poziom 22

|
14 May 2011 14:13 Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Ostatnio otrzymałem zgłoszenie awarii aparatu rtg z generatorem CIP Indico 100 RAD. Zgłoszenie dotyczyło braku możliwości przełączenia na małe ognisko. Oczywiście wiele możliwości przy takiej usterce nie ma (lampa, a raczej małe ognisko odeszło do krainy cieni) w szczególności przy lampach IGE. Przy rutynowym sprawdzeniu wypiąłem wtyk (a raczej wyrwałem) katody przy lampie i niewiele brakowało by szczęka wypadła mi z zawiasów. Ukazała mi się dziwna maź, która pokrywała wtyk i wypełniała gniazdo lampy. Nadmienię, że aparat i lampa była instalowana przez dużą i znaną firmę na naszym rynku. Wiedza osoby instalującej tą lampę daje dużo do myślenia, a raczej fachowość (i jak to ma się do nowej ustawy o autoryzowanych serwisach?). Żeby nie być gołosłownym wrzuciłem kilka fotek.
Na załączonych zdjęciach widać inteligencję serwisanta, lub biegłą znajomość języka angielskiego. Do wtyku W.N. użył silikonu, jednak nie był to smar silikonowy tylko zwykły silikon do uszczelniania hydrauliki, uszczelek itp. Oczywiście wystąpiło przebicie na wtyku między ogniskami.
|
|
| Back to top |
|
 |
WaWrzOL Poziom 14

Joined: 18 Jan 2003 Posts: 198 Location: Ostrów Wielkopolski
|
15 May 2011 22:14 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Może jakiś hydraulik skoczył na fuchę?:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2011 22:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fortronik Poziom 22

|
15 May 2011 22:53 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Pewnie słyszał od kogoś, że należy silikonem wysmarować wtyki, lub wyczytał w instrukcji. :D Jednak nikt mu nie powiedział jakim silikonem więc zastosował taki, przecież też silikon. :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
WaWrzOL Poziom 14

Joined: 18 Jan 2003 Posts: 198 Location: Ostrów Wielkopolski
|
15 May 2011 23:59 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Tak z ciekawości. Co to za "zielone kulki" widoczne w pinach gniazda W.N?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2011 23:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fortronik Poziom 22

|
16 May 2011 15:09 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Zielone kulki to poświata od lampy błyskowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
marcin.b Poziom 11

|
16 May 2011 21:21 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Witam.
To ja wrzucę może nie twórczość serwisu a błyskotliwość obsługi.
| Moderated by fortronik: |
| Poprawiłem zamieszczenie zdjęcia w temacie. Zdjęcia dodajemy do postów przez funkcję dodaj obrazek. |
|
|
| Back to top |
|
 |
fortronik Poziom 22

|
08 Aug 2011 17:55 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Kolejna inteligencja serwisanta mocującego miernika dawki pochłoniętej (tz. kermametru) w aparacie typu ramię C. Na poniższych zdjęciach jest widoczny otwór przez który można było wyprowadzić przewody do wyświetlacza, a pomysłowy serwisant utrudniając powyginał obudowę ślicznie i estetycznie to teraz wygląda.
Mało tego, brakło chęci do rozkręcenia osłony lampy i zamontowania detektora, łatwiej było przykleić na zewnątrz obudowy. Pełna estetyka i fachowość.
Dodano po 8 [minuty]:
Kolejny specjalista od silikonu. Tym razem zastosowano silikon stosowany w hydraulice do wysmarowania wtyków W.N. w generatorze. Bez komentarza :D
Takim specjalistom wiedzę chyba inaczej się nie da wpoić niż tak :shii:
|
|
| Back to top |
|
 |
rafmed Poziom 9

|
16 Dec 2011 13:56 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
A czy koledzy spotkali się z takim silikonem w swojej pracy: DOW CORNING Compoud ? To jest właśnie silikon do lamp RTG.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2011 13:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fortronik Poziom 22

|
16 Dec 2011 19:06 Re: Ciekawostki i twórczość serwisów medycznych |
|
|
|
Jak najbardziej spotkałem się z tym produktem, jak i czasami używam. Jednak jest to tz. silikonowa płynna guma bardzo często używana do izolowania i uszczelniania urządzeń elektrycznych, przez niektóre firmy, producentów aparatury radiologicznej stosowana jest do wypełniania i izolowania powierzchni np: powielaczy WN. Produkowane są w kolorze szarym i seledynowym, lub jak to woli zielonym. I te produkty nie nadają się do gniazd lamp, czy transformatorów. Jest o tej nazwie pasta silikonowa (tego samego producenta), która nadaje się do tego typu gniazd jedynie posiada ograniczenia - chyba do 100kV. Jednocześnie zapewniam Kolegę, że przedstawiony na powyższych zdjęciach nie jest produktem spełniający normy wysoko napięciowe czego dowodem są zdjęcia z widoczną lampą w której zostały uszkodzone ognisko na wskutek przebicia WN.
Kolejna sprawy:
- proszę wskazać producenta lamp, który zaleca takie preparaty w swoich produktach jak i producentów generatorów?
- rozłączenie tych elementów (gniazdo lampy - wtyk kabla WN) wymagało nie lada sztuki, by tych elementów nie uszkodzić. Co jest niedopuszczalne w tych przypadkach. Wiązało by się przy awarii któregoś z elementów składowych (lampa, kable WN, transformator WN) z wymianą całego kompletu, gdyż większości zostały by uszkodzone.
|
|
| Back to top |
|
 |