FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w moi

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w moi
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 09 Nov 2004 21:39   

Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w moi

Witam zauważyłem ostanio że ktoś z naszej sieci osiedlowej bawi się moim komputerem. Czasem giną mi pliki a czasem na pulpicie pojawiają się zupełnie nowe z dziwnymi zapisami. Ktoś poprostu robi sobie ze mnie jaja.
Słyszałem że gdzieś w kompie w "log-ach" zapisują się dane kto ostanio zwiedzał mój komputer.
Wiecie może gdzie mogę to odnaleźć??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Nov 2004 21:39   

Back to top

bartucha
Poziom 6
Poziom 6

Post#2 09 Nov 2004 21:57   

Re: Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w

Po:
Pierwsze:jesli ktos to robi zapewne wie ze go podejrzewasz
Drugie:teraz mozesz mu jedynie pomachac
Trzecie:przeinstaluj system(tak bedzie najbezpieczniej) postaw firewalla i antywirusa, zakutalizuj oba programy
Czwarte:to i tak nie da Ci 100% pewosci ale w 99% uchroni przed tym osobnikiem i jemu podobnymi. Firewall pozwoli na wykrycie intruza trzeba jedynie poprawnie odczytywac jego alerty i logi. Nie kazdy sygnal ostrzegawczy jest proba wlamania, nie wyciagaj pochopnych wnioskow
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Nov 2004 21:57   

Back to top

longines
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 09 Nov 2004 23:28   

Re: Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w

Po ptokach ;-)

Zainstaluj sobie program LAN Guard Net Scanner.
ftp://ftp.gfisoftware.com/languardnss5.exe

Zainstaluj go tak, by intruz, nie był w stanie go namierzyć. Najlepiej zaraz po włączeniu kompa. Zaraz potem szybko zrestartuj komputer. Po restarcie, odpal program i przy pomocy opcji NEW SCAN>LIST OF COMPUTERS (wyskoczy lista obecnych domen/kompów - tu zaznacz wszystko) przeskanuj cały LAN.
Poczekaj aż skończy i przejrzyj wyniki.

Program nie pokazuje bezpośrednio kto się Tobą bawi, ale pozwala zawężyć pole poszukiwań. Pod kazdym z komputerów przeskanowanych w LANie, znajdziesz otwarte (używane) porty.
Jeśli przy którymś z kompów znajdziesz wpisy typu:
possible Trojan Clients

To będzie to oznaczało, ze komputer ma uruchomiony program kliencki trojana (moze to być Świniak , Cafe INI lub inne) (a mówiac bardziej zrozumiale - gościu z kimś sobie pogrywa w klocki). Jednak, nie jest to jednoznaczne , ze własnie z Tobą. Poniekąd, te pogrywanie nalezy niezwłocznie zgłosić administratorowi wraz z zapisanym do postaci HTML logiem z owego skanowania (najlepiej na dyskietce, bo jak gnida wyczuje cos, to znajdzie ten plik, skasuje go i tym samym zatrze ślady swojego działania).

Z doświadczenia wiem, że jeżeli ktoś juz sie świetnie bawi czyjąś udreką w sieci, to najczęściej bawi sie pewnym gronem ludzi, a nie tylko jednym zawodnikiem :-(

PS. Odradzam metody siłowe (np. łomoty itp.) . Największą karą dla takiego młotka , bedzie odłączenie go od sieci przez admina.

PS. A jesli nie bedziesz umiał sie w tym logu połapać, wyślij go do mnie na maila. Podpowiem Ci, kto "mąci".
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak sprawdzić kto z sieci ostatnio "grzebał" w moi
Page 1 of 1
Similar topics
Czy kto wie jak zrobic "program" do generowania wcisniecia klawisza? (10)
"ZŁE" napięcia na UTP-ku. - jak sprawdzić. (1)
Jak sprawdzić w komunikatorze tożsamość "rozmówcy" (5)
..:: jak sprawdzić "przebieg" drukarki HP 1000w (11)
"Coś" zapycha mi łącze internetowe - jak sprawdzić (6)
Podejrzani "serwisanci".Jak sprawdzić gdzie grzeba (12)
Jak sprawdzić czy płyta CD jest "boot_owalna" (8)
Ktoś "grzebał" w moim komputerze. (13)
jak sprawdzić "szczelność" zabezpieczeneń (2)
Jak sprawdzić kto korzysta z sieci (D-Link DI-524) (14)

Page generation time: 0.114 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed