| Author |
Wojtek11 Poziom 5

|
16 May 2011 21:44 Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Przyszło mi do głowy, że można by skorzystać z migającego wskaźnika zużycia energii, jaki jest obecny we współczesnych licznikach elektrycznych. Potrzebny byłby jakiś fotodetektor, i coś co zapisywałoby te impulsy, ew. przekazywało je od razu do komputera, a potem kawałek programu do analiz i wykresów.
Niestety, nie jestem elektronikiem, więc sam nie podejmę się realizacji, ale może już ktoś to zrobił, i może wymyślam koło...
Co Wy na to?
BTW Czy zakład energetyczny mógłby protestować? Chyba nie... w końcu można by te impulsy zbierać z daleka (a z użyciem odpowiedniego układu optycznego nawet z bardzo daleka ;)).
|
|
| Back to top |
|
 |
gts1991 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
pio400 Poziom 7

|
16 May 2011 22:47 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Każda ingerencja w układ pomiarowy jest nielegalna i wiąże się nawet ,w ostateczności do rozwiązania umowy z ZE,gdyż licznik jest własnością ZE , a odbiorca jest tylko dzierżawcą.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek11 Poziom 5

|
16 May 2011 23:11 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
no właśnie idea jest, żeby nie przez rs, i nie doczepiać niczego - tylko odbiór mrugnięć diodki, żeby nikt nie mógł się czepiać, że "Każda ingerencja w układ pomiarowy jest nielegalna i wiąże się nawet ,w ostateczności do rozwiązania umowy z ZE,gdyż licznik jest własnością ZE , a odbiorca jest tylko dzierżawcom ."
Nic nie wysyłam do licznika, nic nie podłączam w ogóle do sieci elektrycznej - tylko zliczam mrugnięcia. Np. żeby łatwo takim licznikiem określić ile mnie kosztuje zagotowanie 1,5l wody w czajniku, albo napełnienie oczka własną pompą.
|
|
| Back to top |
|
 |
andy127 Poziom 21

Joined: 04 May 2006 Posts: 1165 Location: Koziegłowy JO82LK
|
16 May 2011 23:43 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Witam.
Mrugająca dioda jest odpowiednikiem kreski na tarczy w starych licznikach. Masz prawo na nią patrzeć i liczyć impulsy. A jak Ci się znudzi patrzenie to możesz poprosić jakiś fotoelement aby to robił za Ciebie. I nie będzie to nielegalne (brak ingerencji w układ pomiarowy).
Pomysł dobry.
Andrzej
|
|
| Back to top |
|
 |
Joker. Poziom 20

|
16 May 2011 23:50 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Ja bym nie kombinował tak. Są prostsze metody sprawdzenia ile będzie kosztowało zagotowanie wody.
Na przykład taki najtańszy licznik energii, w którym ustawiasz cenę kWh i on to zlicza. I nie potrzeba komputera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek11 Poziom 5

|
17 May 2011 00:58 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Wiem, wiem, ale:
1. mało ambitne :)
2. może mieć "inny pogląd" nt. moc pozorna vs. moc czynna (w prostszych rozwiązaniach) niż licznik na ścianie
3. nie pomoże odpowiedzieć na pytanie "Czy na pewno potrzebuję tych 20kW mocy przyłącza?"
4. ciężko tego użyć przy odbiornikach trójfazowych/dużej mocy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2011 00:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuba_eM Poziom 18

|
17 May 2011 08:18 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Hej Wojtek11,
Możesz to robić bez najmniejszego problemu. Poprzez diodę nie przeprogramujesz licznika - odczyt impulsów z diody LED licznika to nie "nielegalna ingerencja w układ pomiarowy".
W sieci jest wiele przykładów realizacji tego, co chcesz zrobić, dwa przykłady:
http://www.txrx.org.uk/energy/
http://openenergymonitor.org/emon/node/79
(drugi do wyjść impulsowych, ala można przerobić na optoelementy)
i wiele, wiele innych.
|
|
| Back to top |
|
 |
pio400 Poziom 7

|
17 May 2011 11:20 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Proszę sobie przeczytać umowę szczegółową z ZE o układzie pomiarowym,to wszystko wyjaśni o ingerencji w układ pomiarowy.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
17 May 2011 16:45 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| pio400 wrote: |
| Proszę sobie przeczytać umowę szczegółową z ZE o układzie pomiarowym,to wszystko wyjaśni o ingerencji w układ pomiarowy. |
To może kolega podrzuci jakiś link i wskaże konkretny zapis. Najbardziej ciekawi mnie definicja ingerencji w układ pomiarowy, w szczególności zapis mówiący, że przyklejenie do licznika taśmą samoprzylepną fotodiody jest niedozwoloną ingerencją.
|
|
| Back to top |
|
 |
gts1991 Poziom 21

|
17 May 2011 16:49 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| zbich70 wrote: |
| pio400 wrote: |
| Proszę sobie przeczytać umowę szczegółową z ZE o układzie pomiarowym,to wszystko wyjaśni o ingerencji w układ pomiarowy. |
To może kolega podrzuci jakiś link i wskaże konkretny zapis. Najbardziej ciekawi mnie definicja ingerencji w układ pomiarowy, w szczególności zapis mówiący, że przyklejenie do licznika taśmą samoprzylepną fotodiody jest niedozwoloną ingerencją. |
Uwierz mi w ZE są wyjątkowo upiedliwi ludzie co 30 lat robią to samo i mają wybujało wyobraźnie co będzie skutkowało że do wszystkiego się przyczepią :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2011 16:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
17 May 2011 17:02 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| gts1991 wrote: |
Uwierz mi w ZE są wyjątkowo upiedliwi ludzie co 30 lat robią to samo i mają wybujało wyobraźnie co będzie skutkowało że do wszystkiego się przyczepią :) |
Tyle, że to nie ZE i jego najbardziej nawet upierdliwi pracownicy są twórcami prawa w Polsce. Po to ZE zakłada plomby w odpowiednie miejsca, że wszystko, co nie jest ich naruszeniem, nie jest i nie może być uznane za naruszenie prawa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2011 17:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
masonry Poziom 16

|
17 May 2011 17:55 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Nie do końca kolego retrofood masz rację.
Gdyby tak było to zrobienie dziury w obudowie licznika i hamowanie tarczy szpilką nie mogłoby być ścigane przez ZE, rozłupanie obudowy też pod warunkiem że plomby są nie naruszone. Ingerencja polem magnetycznym też była by niekaralna. Plomby to jedno a ingerencja w układ pomiarowy to druga sprawa.
Nie dozwolone są jakiekolwiek działania powodujące fałszowanie wyniku pomiaru, nie zależnie od metody.
Oczywiście sczytywanie mrugnięć diody do działań niedozwolonych nie należy. Jednak jak się trafi na niedouczonego fachowca z ZE to na pewno trzeba będzie się tłumaczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
17 May 2011 18:11 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| masonry wrote: |
Plomby to jedno a ingerencja w układ pomiarowy to druga sprawa.
|
Oczywiście, że masz rację. Ja pod pojęciem plomb miałem właśnie na myśli wszystko to, co pozostaje poza możliwością oddziaływania na licznik, a ściślej na jego wskazania. Na pewno właśnie nie jest nim zbliżona fotodioda, gdyż jest elementem biernym w stosunku do licznika. A poza tym nie demonizujmy pracowników ZE. Są różni, bo wszędzie są różni ludzie. Ale większość z nich pewnie rozumuje normalnie.
A tak na marginesie, w tych licznikach, z którymi ja miałem do czynienia, producenci przewidzieli możliwość eksportu poza licznik jego wskazań (bez możliwości wpływu użytkownika na ich wielkość). I kompletnie nie rozumiem, dlaczego ZE nie chce tego udostępnić. Ba, udaje nawet że tego nie ma.
|
|
| Back to top |
|
 |
gts1991 Poziom 21

|
17 May 2011 18:14 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| retrofood wrote: |
| masonry wrote: |
Plomby to jedno a ingerencja w układ pomiarowy to druga sprawa.
|
Oczywiście, że masz rację. Ja pod pojęciem plomb miałem właśnie na myśli wszystko to, co pozostaje poza możliwością oddziaływania na licznik, a ściślej na jego wskazania. Na pewno właśnie nie jest nim zbliżona fotodioda, gdyż jest elementem biernym w stosunku do licznika. A poza tym nie demonizujmy pracowników ZE. Są różni, bo wszędzie są różni ludzie. Ale większość z nich pewnie rozumuje normalnie.
A tak na marginesie, w tych licznikach, z którymi ja miałem do czynienia, producenci przewidzieli możliwość eksportu poza licznik jego wskazań (bez możliwości wpływu użytkownika na ich wielkość). I kompletnie nie rozumiem, dlaczego ZE nie chce tego udostępnić. Ba, udaje nawet że tego nie ma. |
Przez optykę można się podłączyć rs232 . A marzy mi się przez rs485 w liczniku :P
|
|
| Back to top |
|
 |
=Grzegorz= Poziom 17

|
17 May 2011 18:33 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Za dwieście coś złotych jest na allegro kompletny fabryczny bezprzewodowy monitor poboru energii, wpina się czujnik za licznik, zdalnie można analizować ilość energii pobieranej przez cały dom w dowolnej chwili.
(hasło do allegro: MONITOR ENERGII)
Strona producenta http://www.theowl.com/index.php?page=about-owl
Po co kombinować z jakimiś diodami.
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
17 May 2011 18:49 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| =Grzegorz= wrote: |
Po co kombinować z jakimiś diodami. |
Gdybyś czytał wątek o elektrowniach wiatrowych, to wiedziałbyś, że wielu ludzi poświęci mnóstwo dni i tygodni własnej pracy, oraz tysiące złotych po to tylko, aby uzyskać dwa razy w roku moc 1,5 kW z wiatraka, własnoręcznie zbudowanego.
Więc nie pytaj po co kombinacje z jakimiś diodami.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
17 May 2011 19:48 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| A tak na marginesie, w tych licznikach, z którymi ja miałem do czynienia, producenci przewidzieli możliwość eksportu poza licznik jego wskazań (bez możliwości wpływu użytkownika na ich wielkość). I kompletnie nie rozumiem, dlaczego ZE nie chce tego udostępnić. Ba, udaje nawet że tego nie ma. |
A jaki interes ma ZE w tym żeby to udostępniać?
|
|
| Back to top |
|
 |
gts1991 Poziom 21

|
17 May 2011 19:54 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| A tak na marginesie, w tych licznikach, z którymi ja miałem do czynienia, producenci przewidzieli możliwość eksportu poza licznik jego wskazań (bez możliwości wpływu użytkownika na ich wielkość). I kompletnie nie rozumiem, dlaczego ZE nie chce tego udostępnić. Ba, udaje nawet że tego nie ma. |
A jaki interes ma ZE w tym żeby to udostępniać? |
Klienta żeby mogli widzieć ile zużywają prądu i robić ładne wykresu poboru mocy :)
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
17 May 2011 20:16 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| gts1991 wrote: |
Klienta żeby mogli widzieć ile zużywają prądu i robić ładne wykresu poboru mocy :) |
To wcale nie takie śmieszna. Miałem klienta (mały zakład przemysłowy) któremu nie chcieli udostępnić odczytów chwilowych, tylko wystawiali faktury. Przede wszystkim chodziło o energię bierną. Dopiero jak postraszył ich sądem, to udostępnili wydruk i po jego analizie można było rozsądnie zaprojektować kompensację energii biernej. Ładne kilkaset złotych miesięcznie mniej.
Dodano po 1 [minuty]:
A jaki interes ma ZE w tym żeby to udostępniać? |
Monopolista nigdy nie będzie miał interesu. Ale to klient ma interes, żeby wiedzieć.
|
|
| Back to top |
|
 |
gts1991 Poziom 21

|
17 May 2011 20:19 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Wiem ale tutaj mówimy o zastosowaniach bardziej domowych.
O Cos fi to można książki pisać i układach mocy biernej w przemyśle ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
=Grzegorz= Poziom 17

|
17 May 2011 20:23 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| Quote: |
| Gdybyś czytał wątek o elektrowniach wiatrowych, to wiedziałbyś, że wielu ludzi poświęci mnóstwo... |
Elektrownia wiatrowa? to zupełnie nietrafna analogia, sam zbudowałem radio zasilane ze zbędnego panelu słonecznego by cieszyć się darmowym słuchaniem.
Co do tajemniczego softu którego jakoby ZE nie udostępnia to również nie masz racji, pisałem już kiedyś o tym. W ciągu ostatnich 2 lat montowaliśmy z 10 typów liczników rożnych producentów, producent dostarcza nam soft do parametryzacji wg naszych potrzeb. Taki soft monitorujący owszem to pikuś dla producenta ale ZE musiało by go zamówić i zapłacić a tego nie zrobi bo po co. W programach z których korzysta ZE są WBUDOWANE funkcje do monitorowania ONLINE i nie da się ich wydzielić. BTW z drugiej strony nie było by dużym problemem przy programowaniu licznika wrzucić na wyświetlacz LCD dodatkowe wskazania jak moc chwilową prądy itp
Ponadto producent w niektórych przypadkach udostępnia/sprzedaje odbiorcy taki soft monitorujący (np POZYTON i pakiet TWÓJ LICZNIK Z GŁOWICĄ w komplecie za ~400zł).
Jeżeli chcesz odczytywać sobie dane z licznika elektronicznego to nie ma problemu: napisz do producenta licznika który posiadasz że chcesz taki soft, zamów zapłać za niego a nie psiocz na ZE :).
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
17 May 2011 20:40 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| =Grzegorz= wrote: |
| Gdybyś czytał wątek o elektrowniach wiatrowych, to wiedziałbyś, że wielu ludzi poświęci mnóstwo... |
Elektrownia wiatrowa? to zupełnie nietrafna analogia, sam zbudowałem radio zasilane ze zbędnego panelu słonecznego by cieszyć się darmowym słuchaniem.
Co do tajemniczego softu którego jakoby ZE nie udostępnia to również nie masz racji, pisałem już kiedyś o tym. W ciągu ostatnich 2 lat montowaliśmy z 10 typów liczników rożnych producentów, producent dostarcza nam soft do parametryzacji wg naszych potrzeb. Taki soft monitorujący owszem to pikuś dla producenta ale ZE musiało by go zamówić i zapłacić a tego nie zrobi bo po co. W programach z których korzysta ZE są WBUDOWANE funkcje do monitorowania ONLINE i nie da się ich wydzielić. BTW z drugiej strony nie było by dużym problemem przy programowaniu licznika wrzucić na wyświetlacz LCD dodatkowe wskazania jak moc chwilową prądy itp
Ponadto producent w niektórych przypadkach udostępnia/sprzedaje odbiorcy taki soft monitorujący (np POZYTON i pakiet TWÓJ LICZNIK Z GŁOWICĄ w komplecie za ~400zł).
Jeżeli chcesz odczytywać sobie dane z licznika elektronicznego to nie ma problemu: napisz do producenta licznika który posiadasz że chcesz taki soft, zamów zapłać za niego a nie psiocz na ZE :). |
Mam wrażenie że mnie nie zrozumiałeś.
1. O wiatrakach napisałem tak, jak napisałbym o wędkarzach, którzy godzinami siedzą nad wodą, a potem złowione ryby wypuszczają do wody. Nie ma sensu pytać po co tracą czas.
2. "Jakoby nie udostępnia... " Nie "jakoby" bo nie udostępnia! Nie wiem, czy zawsze. Spotkałem się z kilkoma przypadkami i to wiem. Reszty nie uogólniam.
3. A o psioczeniu...
Kolego, jestem klientem i nabywcą towaru (energii) i mam prawo wiedzieć na bieżąco, co dostaję; jaki ten towar jest. I nie opowiadaj mi bajek, że ja psioczę na ZE. Niech ZE zacznie się wreszcie zachowywać jak normalny Sprzedawca, a nie jak socjalistyczny kacyk w czasach Gierka, to i psioczył nikt nie będzie.
Jak mi ZE nie chce udostępnić możliwości kontroli zużycia towaru na bieżąco, to niech mi da stary licznik i se będę patrzył jak się kółko kręci.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
17 May 2011 20:57 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| Jak mi ZE nie chce udostępnić możliwości kontroli zużycia towaru na bieżąco, to niech mi da stary licznik i se będę patrzył jak się kółko kręci. |
No zaraz, czyli jak był stary licznik tarczowy to liczenie obrotów tarczy Ci nie przeszkadzało, ale liczenie impulsów diody jest problemem???
|
|
| Back to top |
|
 |
kkas12 Poziom 22

Joined: 03 Jan 2010 Posts: 2261 Location: Oborniki Śl, Dublin
|
17 May 2011 21:11 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Witam!
Panowie "obrońcy" starego energetycznego porządku zastanówcie się czego a może kogo bronicie.
Nowe puka do drzwi czy sobie z tego zdajecie sprawę czy nie. Jeżeli nie to tym gorzej dla was.
Smart metering gwarantuje to o czym koledzy piszą a skostniali energetycy i ich zwolennicy nie potrafią dziś zrozumieć.
Najpierw podejrzewali wszystkich o niecne czyny i nakazali wynosić urządzenia pomiarowe nie tylko na zewnątrz budynków, ale nawet na ulicę. Oczywiście płacił i płaci za to nabywca energii.
Jutro okaże się, że to za co zapłacił wczoraj i dziś działa na jego niekorzyść a dodatkowo zapłaci jeszcze za nowy licznik umożliwiający komunikację w dwóch kierunkach.
Tylko co mu po tej nowości oddalonej od domu,
To tak jakby telefon znajdował się w ogrodzeniu posesji.
A gdy nie daj Boże okaże się iż długotrwałe niskie temperatury w okresie zimowym będą niekorzystnie wpływały na działanie licznika to każdy użytkownik zostanie pewnie zobligowany do zamontowania na własny koszt grzałki za której pracę oczywiście również zapłaci.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
17 May 2011 21:27 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| kkas12 wrote: |
| To tak jakby telefon znajdował się w ogrodzeniu posesji. |
To akurat niefortunne porównanie - gniazdko też masz na granicy posesji? Zwróć uwagę gdzie znajdują się urządzenia pomiarowe operatorów telekomunikacyjnych - w domu, na klatce, w ogrodzeniu czy jeszcze dalej? Wiesz w ogóle gdzie się znajdują? Ale Ci to nie przeszkadza?
PS. Nikogo i niczego nie bronię. O dostawcach energii mam akurat wyrobione zdanie i nie jest ono zbyt przychylne. Mimo to jednak stram sie być choć trochę obiektywny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2011 21:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
retrofood Poziom 25

|
17 May 2011 21:32 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| Jak mi ZE nie chce udostępnić możliwości kontroli zużycia towaru na bieżąco, to niech mi da stary licznik i se będę patrzył jak się kółko kręci. |
No zaraz, czyli jak był stary licznik tarczowy to liczenie obrotów tarczy Ci nie przeszkadzało, ale liczenie impulsów diody jest problemem??? |
Zaraz, zaraz, z czego wyciągnąłeś taki wniosek?
|
|
| Back to top |
|
 |
pio400 Poziom 7

|
17 May 2011 21:40 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
Najlepszym sposobem, żeby ZE się nie d..., to można sobie zakupić podobny licznik, zamontować go za pomiarem ZE i po sprawie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kkas12 Poziom 22

Joined: 03 Jan 2010 Posts: 2261 Location: Oborniki Śl, Dublin
|
17 May 2011 21:48 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| kkas12 wrote: |
| To tak jakby telefon znajdował się w ogrodzeniu posesji. |
To akurat niefortunne porównanie - gniazdko też masz na granicy posesji? Zwróć uwagę gdzie znajdują się urządzenia pomiarowe operatorów telekomunikacyjnych - w domu, na klatce, w ogrodzeniu czy jeszcze dalej? Wiesz w ogóle gdzie się znajdują? Ale Ci to nie przeszkadza?
PS. Nikogo i niczego nie bronię. O dostawcach energii mam akurat wyrobione zdanie i nie jest ono zbyt przychylne. Mimo to jednak stram sie być choć trochę obiektywny. |
Jest to jak najbardziej trafne porównanie z telefonem.
Nie chodzi tu wcale o urządzenia pomiarowe telekomunikacji, ale o sam aparat telefoniczny umożliwiający dwustronna komunikację.
Takim samym urządzeniem mają być nowe inteligentne urządzenia pomiarowe. Oczywiście nie chodzi to o przeprowadzanie za ich pomocą konwersacji.
Era licznika służącego tylko do pomiaru zużytej energii dobiega końca.
Tak pisze o tym np: URE:
| „Inteligentne” liczniki umożliwiają komunikację między odbiorcą a sprzedawcą energii w czasie rzeczywistym - możliwy jest przesył danych z licznika do sprzedawcy, ale także transmitowanie informacji od sprzedawcy do licznika. Dzięki temu automatycznie dokonywana być może na przykład konfiguracja licznika, odłączenie lub podłączenie zasilania, analiza rzeczywistych danych o poziomie zużycia, zanikach zasilania. Liczniki „smart” oferują odbiorcom energii pełną informację o zużyciu energii w dostępny, przejrzysty sposób, co umożliwia rzeczywiste zarządzanie zużyciem energii przez gospodarstwo domowe tj. dostosowanie zużycia do możliwości finansowych rodziny. |
http://www.ure.gov.pl/portal/pl/424/2815/Inteligentne_systemy_pomiarowe_umozliwia_oszczedzanie_energii.html
a tak Federacja Ochrony Konsumentów
| ...należy pamiętać, że „smart metering” ma polegać na komunikacji, a nie tylko na mierzeniu. Niezbędna jest możliwość przesyłania danych w obie strony – zarówno do jak i od sprzedawcy (zużycie energii, cena energii w danym czasie). |
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=747
Co mi jednak po takim "komunikatorze", skoro by skorzystać z jego możliwości muszę wychodzić z domu na ulicę.
Stąd moje porównanie do telefonu nie w mieszkaniu ale na ulicy obok złącza i licznika.
|
|
| Back to top |
|
 |
zbich70 Poziom 19

|
17 May 2011 21:56 Re: Jak skorzystać z migającego LEDa w liczniku elektrycznym? |
|
|
|
| Zaraz, zaraz, z czego wyciągnąłeś taki wniosek? |
No z tego, że gdyby ZE dał Ci spowrotem stary licznik tarczowy to nie byłoby problemu. A że nowy jest wyposażony w wodotryski, z których chciałbyś skorzystać, ale ZE na to nie pozwala, no to jest problem.
|
|
| Back to top |
|
 |