Gizmoń Poziom 21

Joined: 06 Jun 2007 Posts: 1179 Location: Kiełczów k. Wrocławia
|
19 May 2011 20:11 Klaskacz, czyli akustyczne zdalne sterowanie |
|
|
|
Zestaw do samodzielnego montażu AVT-721 niestety reaguje na pojedyncze klaśnięcie lub podobny dźwięk. Wystarczy, że coś upadnie na podłogę i światła nie ma. Potknięcie się po ciemku o przedmiot, który upadł, może się źle skończyć. A już na pewno niepotrzebne zapalanie świetlówek w dzień, bo to nimi u mnie klaskacz steruje, skraca ich żywotność. Trzeba było coś z tym zrobić. Tak powstało prezentowane tu urządzenie, które działa mi już pół roku i jestem z niego zadowolony.
Założenia były następujące:
- układ ma reagować na dwa klaśnięcia w pewnym odstępie czasu;
- wykorzystać gotowy już KIT AVT-721 i nie wprowadzać do niego większych zmian niż wylutowanie czegoś;
- układ ma być cyfrowy - jakieś liczniki, przerzutniki i bramki TTL, których mam dużo;
- żadnych procesorów do zapalania i gaszenia światła :)
Po sprawdzeniu prototypu za pomocą mojego zestawu testowego zaprojektowałem płytki i wykonałem je metodą termotransferu. Schemat sterownika jest poniżej, natomiast schematu zasilacza z obwodem mocy nie mam - jest to typowy układ stabilizatora napięcia 5 V i tranzystor NPN sterujący przekaźnikiem. Zmiany, jakie trzeba wprowadzić do zmontowanego KITu to wylutowanie rezystora R5 i przeniesienie go na płytkę zasilacza oraz wlutowanie w jego miejsce dwóch przewodów.

Teraz układ działa tak, jak powinien. Po włączeniu zasilania jego wyjście jest odłączone i świeci się czerwona dioda "oczekiwanie". Pierwsze klaśnięcie powoduje zapalenie zielonej diody i przejście układu w tryb "gotowość do przełączenia". Drugie klaśnięcie, od 1,5 do 4 s po pierwszym, przełącza stan wyjścia (na przeciwny) i urządzenie w tryb oczekiwania sygnalizowany czerwoną diodą. Jeżeli po pierwszym klaśnięciu będzie cisza, to urządzenie samoczynnie przejdzie w tryb oczekiwania po około 4 s, ale nie zmieniając stanu wyjścia.
Trochę dokładniej o działaniu:
Po włączeniu zasilania licznik 4017 jest resetowany przez kondensator C3. Na jego wyjściu Q0 pojawia się stan wysoki, który zapala czerwoną diodę. Równocześnie kasowany jest przerzutnik JK (swoją drogą przerobiony na przerzutnik T), aby wyjście układu było w stanie niskim oraz układ NE555 zaczyna generować sygnał o częstotliwości około 2 Hz.
Pierwsze klaśnięcie zostaje zliczone przez licznik 4017, więc stan wysoki pojawia się teraz na jego wyjściu Q1. To klaśnięcie ładuje też kondensator C4 odpowiedzialny za półtorasekundowe "ogłuszenie" układu.
Stan wysoki z wyjścia Q1 jest negowany i już jako stan niski za negatorem umożliwia zliczanie impulsów z generatora NE555 przez licznik UCY7493. Licznik pracuje w systemie binarnym, więc dopiero po ósmym impulsie na wyjściu QD pojawia się stan wysoki. Przechodzi on przez bramkę EX-OR i kasuje licznik 4017 - układ powraca do stanu, w jakim był po włączeniu zasilania.
Jednak zanim układ doliczy do ośmiu, klaskacz zdąży odzyskać czułość i usłyszeć drugie klaśnięcie. Spowoduje ono pojawienie się stanu wysokiego na wyjściu Q2 licznika 4017, a więc i zmianę stanu przerzutnika T - on zmienia stan na przeciwny wraz z każdym impulsem podanym na wejście "CLK". Sygnał z wyjścia Q2 wędruje dalej przez trzy negatory (nadmiar, wprowadzający przy okazji jakieś maleńkie opóźnienie wydłużające sygnał CLK przerzutnika T) i bramkę EX-OR do wejścia kasującego licznik 4017. I tym sposobem po zmianie stanu wyjścia układ również powraca do trybu oczekiwania.
Zastosowany przerzutnik JK UCY7472 ma dodatkowe wejścia sterujące Set i Reset. Pierwsze z nich można podłączyć do przycisku włączającego odbiornik bez klaskania, a drugie - do przycisku go wyłączającego. Ja wmontowałem tylko przycisk do wyłączania, chociaż projekt płytki umożliwia podłączenie obu.
Uwaga. Zastosowałem bramki EX-OR, bo tylko takie miałem. Można zamiast nich wstawić zwykłe OR i układ będzie działać tak samo.
Najdroższa była obudowa za 14 zł. Oprócz niej musiałem kupić przycisk za 1,20 zł, wtyczkę sieciową z gniazdkiem i bezpiecznikiem za 3 zł. Ponieważ miałem już układ AVT-721, wszystkie półprzewodniki, kondensatory, laminat, transformatorek znaleziony w trawie i przekaźnik z rozbitego monitora, łączny koszt był mniejszy niż 20 zł.
W załączniku są projekty płytek przygotowane w programie ExpressPCB.
| Filename: |
Płytki.rar |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
24.16 KB |
| Punkty: |
1 = 0.00 for transfer + 1 for the user (set manually) |
|
|
bakteria221 Poziom 12

|
19 May 2011 22:59 Re: Klaskacz, czyli akustyczne zdalne sterowanie |
|
|
|
Witam, z tego co widzę urządzenie jest dość proste do wykonania, za co dziękuje-ponieważ mam zamiar wykonać podobne urządzenie. Proste, ale i przydatne, na dodatek poprawione błędy, jak dla mnie i estetyka znośna.
Dało by się przerobić układ tak aby po dwóch klaśnięciach, żarówka rozjaśniała się zamiast odrazu zapalać??
Pozdrawiam
|
|