X

Citroen Xsara Picasso 2,0 HDI 2000r skacząca temperatura.

20 May 2011 17:45 ZAzajaz1
  • #1 20 May 2011 17:45
    zajaz1
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam.
    W moim aucie po włączeniu klimy (automatyczna) zaczyna skakać temperatura normalnie trzyma 2 kreski (wyświetlacz elektroniczny) ale skacze do maksymalnego poziomu i wyskakuje komunikat o temperaturze silnika.
    Ostatnio wymieniłem czujnik płynów przy silniku, objaw nie ustąpił, co gorsza teraz nawet przy jeździe w korku, przy temp otoczenia +25, dzieje się to samo.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Dodam tylko, że po wyłączeniu klimy objaw ustaje i na trasie też nie ma żadnego objawu.
  • #2 20 May 2011 21:47
    robek
    Level 16  
    Helpful post? (-2)
    Witam,
    Prawdopodobnie masz uszkodzony czujnik temperatury na chłodnicy i przez to nie włącza Ci wentylatora. Po włączeniu klimatyzacji wentylator jest praktycznie cały czas włączony niezależnie od temperatury chłodnicy i silnika.

    Pozdrawiam
    Robert.
  • #3 29 May 2011 23:00
    dirkon
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    witam ma m ten sam problem . miałem ponoć spalony rezystor 1 biegu wentylatora +wymieniono mi czujnik przy chłodnicy efekt- jestem o pare złoty lzejszy a skoki temp są ciągle. najdziwniejsze jest to że jak stoje na parkingu to czasem klima chodzi bez skoków a problem zaczyna sie jak jade. wyłaczenie AC lub załaczenie ECO powoduje ustanie problemu, choć 2 razy ten problem był nawet gdy silnik nie był obciązony klimą.( wskażnik z 2 kresek podchodzi pod czerwone pole i wraca - wentylator wtedy nie kreci sie- choc jak testuje sie go na diagnostyce to załacza sie 1 i 2 bieg ) pomocy!!!!! kosztoweało mnie juz to 500 zł i końca nie widać
  • #4 31 May 2011 11:26
    karola44-81
    Level 27  
    Helpful post? (0)
    Oczywiście macie pewność, że nie ma mało płynu w układzie chłodzenia silnika, a sam układ chłodzenia jest sprawny, czyli szczelny, drożny i ze sprawnym termostatem.
    Sprawdźcie poprawność działania układu chłodzenia silnika. Czyli odpalić i na biegu jałowym zagrzać , aż do włączenia wentylatora.
    Jak to będzie działać prawidłowo- wina leży rzeczywiście gdzieś po stronie klimatyzacji.

    Sprawa jest taka, że po włączeniu klimatyzacji startuje wentylator. Trzeba mieć pewność, że się załącza w tym momencie. Jeżeli nie będzie dmuchał na wymiennik od klimy , nie będzie schładzania czynnika w układzie klimy. To można sprawdzić organoleptycznie dotykając choćby rurek od klimy. Jedna powinna być ciepła , lub gorąca, a druga ma być zimna/lodowata.

    Najczęściej to jednak sprawa uszkodzonego silnika wentylatora( przepalenie, lub wytarte szczotki) lub mała ilość czynnika w układzie klimy.
  • #5 31 May 2011 21:08
    SantiagoDeChile
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Dirkon, jak testujesz biegi tego wentylatora, że działają?
  • #6 09 Jun 2011 08:01
    gomex
    Level 1  
    Helpful post? (-1)
    Witam, mam ten sam problem co kolega Zajaz1.
    Proszę o informację jak udało Ci się go rozwiązać.
    Pozdrawiam
  • #7 23 Jul 2011 12:18
    Ptasiek70
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Citroen Xsara Picasso 2.0 HDI 2000 r
    Również mam ten problem. Po naprawie klimatyzacji (wcześniej wogóle nie działała, wymieniono przegniłą chłodnicę) wyświetla się komunikat STOP + sygnał "pip" i zaczyna skakać wskażnik temperatury ale tylko przy włączonej klimie ustawionej na automat. Kiedy klima jest na ECO wszystko jest w pożądku. Poza tym niezależnie od komunikatów wskaźnik temperatury pokazuje 2 kreski i temperatura płynu chłodniczego silnika nie wzrasta nawet po przejechaniu dłuższej trasy lub krótkiej na niskim biegu. Pozatym przed naprawą klimy wymieniałem zepsuty wyświetlacz (używke z demontażu)i znajomy powiedział że to też może czasem być przyczyna problemu.
    Pytanie - czy ktoś wie w czym problem i czy żeczywiście może to być wyświetlacz.?
  • #8 07 Aug 2011 17:07
    topgun123
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam mam ten sam problem co koledzy wyżej proszę o podanie co należy zrobić żeby to naprawić
    Pozdrawiam
  • #9 07 Aug 2011 17:45
    Ptasiek70
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Mój problem wyżej opisany został rozwiązany. Zepsuty okazał się rezystor (opornica) czarny przedni wentylatora cena w moim przypadku to 70 zetów + robocizna. A jak to się robi to nie wiem oddałem pikusia do elektryka i on to zrobił (50 zetów).
  • #10 07 Aug 2011 18:08
    topgun123
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam u mnie problem jest następujący. Zepsuł mi się wentylator chłodnicy więc wymieniłem go na drugi,później okazało się,że nie załącza się klima było uszkodzone BSI to również naprawiono. Wentylator po włączeniu klimy załącza się, ale w momencie gdy zagrzeje się silnik i ma się włączyć 2 bieg wentylatora wyskakuje komunikat na liczniku o wysokie temperaturze silnika i skacząca temperatura dzieje się na włączonej klimie, jak ja wyłączę problem ustaje. Wszystkie czujniki, rezystory, termostat,komputer silnika jak i BSI sprawne, (sprawdzane na częściach z innego auta) brak jakich kolwiek błędów z tym związanych. Chcę nadmienić że przy pomocy programu serwisowego z laptopa wentylator chodzi.
    Proszę o pomoc może ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić
  • #11 09 Aug 2011 08:19
    dirkon
    Level 2  
    Helpful post? (+1)
    problem u mnie ustał po wymianie opornicy wentylatora _ czarnej czyli I biegu .
  • #12 09 Aug 2011 11:02
    topgun123
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    U mnie mechanik twierdzi że rezystory biały i czarny są OK.
  • #13 09 Aug 2011 20:52
    dirkon
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    u mnie tez tak twierdził, ba nawet mówił ze zmienił , ale gdy u kolegi zdjeąłem zderzak i sam zobaczyłem to miał nawet wejście wypalone wiec po zmianie czarnej opornicy wszystko śmiga. (opornice kupiłem na allegro za 35zł bo juzmiałem dosc wydawać kolejnych paru stówek:))
  • #14 11 Aug 2011 20:58
    robek
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Oprócz oporników są tam jeszcze przekaźniki, które też mogą się uszkodzić, jak również okablowanie które często lubi korodować. Wiec do reki multimetr, schemat i sprawdzić ciągłość okablowania.
  • #15 13 Aug 2011 16:22
    topgun123
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Dzięki za pomoc uszkodzony był czarny rezystor jak się nagrzał robił zwarcie.
    Pozdrawiam
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products