Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe ->Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#1 Post autora tematu 21 Maj 2011 14:21   

Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Witam

Czytając ten temat -> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1998523.html zaciekawił mnie router TP-Link TL-WR1043ND.
Jak dobrze rozumiem do tego routera można wgrać OpenWRT bądź Linuksa?
No i tu mam parę pytań:

1. Czy jest takie oprogramowanie w języku polskim? Jak nie to przydałoby się w prostej obsłudze.

2. Czy ten router z TP-Linka (albo inny) ma możliwość podłączenia dysku twardego przez USB tak, aby ten dysk widziały wszystkie komputery podłączone do sieci (np zmapować) aby można było na ten dysk wrzucać pliki aby inne komputery te pliki widziały? (tak wiem, że istnieje takie coś jak udostępnianie plików w Windowsie, ale takie coś bardziej mnie interesuje gdyż jak np idę gdzieś z laptopem to dane ważne zostają w domu).

3. Można zrobić automatyczny backup wybranych danych, plików na ten dysk podłączony do tego routera? Jak to wszystko zrobić, czego użyć, jakiego oprogramowania, czy tak się da zrobić? Very Happy

A jeśli nie da się (bądź warto kupić inny router) to jaki właśnie wybrać do 200zł?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o jasne objaśnienie wszystkiego Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 21 Maj 2011 14:21   



Powrót do góry
gts1991
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 1420
Miasto: Mława

gts1991
Użytkownik obserwowany
Post#2 21 Maj 2011 14:25pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


TP-Link o którym piszesz ma USB po to żeby wpiąć dysk / pendraiva komputery w sieci LAN będą go widzieć jako dysk sieciowy Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#3 Post autora tematu 21 Maj 2011 14:32   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Ale jak wszystkie laptopy są podpięte przez WiFi? Bo tylko WiFi wchodzi w grę Smile [zapomniałem dodać]

Aaa i ten TP-Link ma domyślnie swoje firmware?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gts1991
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 1420
Miasto: Mława

gts1991
Użytkownik obserwowany
Post#4 21 Maj 2011 14:32   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


nocke996 napisał:
Ale jak wszystkie laptopy są podpięte przez WiFi? Bo tylko WiFi wchodzi w grę Smile [zapomniałem dodać]

A będą w sieci? Razz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#5 Post autora tematu 21 Maj 2011 14:38   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Tak bo ogólnie mam 3 laptopy w domu i mam od 4 lat router Linksys WRT54GS, lecz przydałby mi się właśnie nowy router z możliwościami jak wypisałem w pierwszym poście. Więc wszystkie laptopy łączyłyby się przez WiFi do tego routera, po podłączeniu widziałyby ten dysk po prostu. Fajnie też jakby szło jakieś przydziały robić, np jeden laptop może widzieć tylko dany folder itd.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 21 Maj 2011 14:38   



Powrót do góry
gts1991
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 1420
Miasto: Mława

gts1991
Użytkownik obserwowany
Post#6 21 Maj 2011 14:39pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


nocke996 napisał:
Tak bo ogólnie mam 3 laptopy w domu i mam od 4 lat router Linksys WRT54GS, lecz przydałby mi się właśnie nowy router z możliwościami jak wypisałem w pierwszym poście. Więc wszystkie laptopy łączyłyby się przez WiFi do tego routera, po podłączeniu widziałyby ten dysk po prostu. Fajnie też jakby szło jakieś przydziały robić, np jeden laptop może widzieć tylko dany folder itd.

Spokojnie będzie działać Smile Aby dysk nie pobierał więcej prądu niż router może dać Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#7 Post autora tematu 21 Maj 2011 14:43   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


A to mam dysk zwykły tylko chcę sobie kupić takie coś do tego twardziela -> http://allegro.pl/adapter-dyskow-3-5-i-2-5-na-usb-cze-wa-tania-wysl-i1618567580.html więc myślę, że problemów nie będzie :> Bo mam dysk ze starszego PC i chcę go w ten sposób wykorzystać Razz

A ten TP-Link ma domyślnie swoje firmware czy OpenWRT muszę wgrać? Albo coś innego warto wgrać? I czy jest ten OpenWRT tylko po angielsku?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gts1991
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 1420
Miasto: Mława

gts1991
Użytkownik obserwowany
Post#8 21 Maj 2011 14:45pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Ma ma to seryjnie dane od producenta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9791

hermes-80
Poziom 26
Post#9 21 Maj 2011 14:47pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


OpenWRT to alternatywny soft oparty na linuxie i jest tylko po angielsku oraz jego konfiguracja odbywa się tylko i wyłącznie w konsoli poprzez modyfikacje plików konfiguracyjnych (tekstowych) - wiec nie sadze by to było coś dla początkujących (zielonych w temacie).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#10 Post autora tematu 21 Maj 2011 15:43   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


gts1991 Wielkie dzięki! Jeszcze nigdy tak szybko nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania Wink Póki co to chyba tyle chcę wiedzieć.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Smile

EDIT:

hermes-80 to co proponujesz łatwiejszego? Bo w konsoli nie grzebałem a angielskiego nie znam.

Dodano po 54 [minuty]:

A tak z ciekawości do routera Linksys WRT54GS też da się wgrać OpenWRT?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9791

hermes-80
Poziom 26
Post#11 21 Maj 2011 16:01pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Jakiegoś NAS-a lub Router pod tomato ale tam transfery są rzędy 6MB/s na dysk USB (Asus RT-N16, Netgear WNR 3500L)
Cytat:
A tak z ciekawości do routera Linksys WRT54GS też da się wgrać OpenWRT?
Tak

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#12 Post autora tematu 21 Maj 2011 18:08   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


hermes-80 napisał:
Jakiegoś NAS-a lub Router pod tomato ale tam transfery są rzędy 6MB/s na dysk USB (Asus RT-N16, Netgear WNR 3500L)


Czyli ten Asus albo Netgear jak wypadają w stosunku do tego TP-Linka? Ale to nie da się zainstalować GUI w OpenWRT aby móc w sposób graficzny konfigurować router i nim zarządzać?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 21 Maj 2011 18:08   



Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9791

hermes-80
Poziom 26
Post#13 21 Maj 2011 18:16pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Cytat:
Ale to nie da się zainstalować GUI w OpenWRT aby móc w sposób graficzny konfigurować router i nim zarządzać
Da się ale czy to potrafisz zrobić??
TP-L to najtańszy router z N 300 i gigabitem. Atutem jego są większe prędkości osiągane z dyskiem USB ( 8Mb/s - 10 Mb/s).
We wszystkich przypadkach mowa jest o wymianie FW na alternatywny.

Jako magazyn na dane bardzie odpowiedni byłby jakiś NAS.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#14 Post autora tematu 21 Maj 2011 18:51   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Nie potrafię ale w sieci jak widzę są poradniki na ten temat. Więc się nie boję grzebać ;]

hermes-80 napisał:
Jako magazyn na dane bardzie odpowiedni byłby jakiś NAS.


Szczerze to nie wiem, co to jest NAS? Jaki i czy do 200zł się znajdzie :>

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9791

hermes-80
Poziom 26
Post#15 21 Maj 2011 19:04pomocny post - solucja   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


NAS to takie obudowy tylko na dyski mające swój system - za 200 zł będzie ciężko Wink - jak się nie boisz grzebać to atakuj Wink.

http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12566
http://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=9524
Poczytaj

http://www.nokaut.pl/szukaj/komputery/NAS.html
Coś do 300 by się znalazło bez dysków.
Jak widzisz NAS- maja różne zastosowania;
serwer FTP/SMB/druku, klient BitTorrent, 2xSATA, 1xUSB, 1xRJ-45
A na pewno maja większe transfery po LAN-ie niż router-ki z USB.

Link
Pierwszy z brzegu - popatrz na jego zastosowanie.

Oczywiście NAS jest wtedy sensowny gdy masz już router Wink i nie potrzebujesz takiego urządzenia.
Bo NAS-em nie podzielisz internetu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#16 Post autora tematu 21 Maj 2011 19:28   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Czyli do tego NAS wejdzie zwykły dysk z komputera PC?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9791

hermes-80
Poziom 26
Post#17 21 Maj 2011 19:32   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Tak w przytoczonym z interfejsem SATA. - zresztą różne są NAS-y na różne dyski.
Cytat:
Serial ATA
Format szerokości dysku twardego 3.5 cala
Pojemność dysków twardych 0 GB
Maks. pojemność dysków twardych 2 000 GB
Ilość dysków twardych 0 szt.
Maks. ilość dysków twardych 1 szt.

Wszystko jest opisane.

Tak podłączasz go przez kabel sieciowy do portu LAN routera i masz go w sieci - jak kolejny komputer.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 21 Maj 2011 19:32   



Powrót do góry
nocke996
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 13 Sty 2010
Posty: 21

nocke996
Poziom 7
Post#18 Post autora tematu 21 Maj 2011 19:33   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Ten NAS co podałeś wygląda ciekawie. Można go wykorzystać jednocześnie jako serwer wydruku oraz podłączyć dysk? Bo jak widzę pisze 2xUSB. I wtedy ten NAS podłączam do routera i tyle? Będzie widoczne w otoczeniu sieciowym dysk i drukarka albo dysk zmapować?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Kaool
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 166
Miasto: Jastrzębie

Kaool
Poziom 14
Post#19 21 Kwi 2013 20:39   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Witam

Chce się dołączyć do tematu i mam następujący problem do rozwiązania. Chce wykorzystać Netgear WNR 3500L jako podstawa "servera" multimedialnego. Posiadam zewnętrzny dysk na USB i chce aby wszystkie pliki multimedialne były dostępne dla każdego komputera oraz kina domowego. Na przedstawionym sprzęcie będzie taka możliwość? Dokładnie chodzi mi o dostęp z kina domowego (LG) do tego dysku.

Dodano po 1 [sekundy]:

Witam

Chce się dołączyć do tematu i mam następujący problem do rozwiązania. Chce wykorzystać Netgear WNR 3500L jako podstawa "servera" multimedialnego. Posiadam zewnętrzny dysk na USB i chce aby wszystkie pliki multimedialne były dostępne dla każdego komputera oraz kina domowego. Na przedstawionym sprzęcie będzie taka możliwość? Dokładnie chodzi mi o dostęp z kina domowego (LG) do tego dysku.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9791

hermes-80
Poziom 26
Post#20 21 Kwi 2013 20:49   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Zależy na jakim protokole.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 21 Kwi 2013 20:49   



Powrót do góry
Kaool
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 01 Paź 2005
Posty: 166
Miasto: Jastrzębie

Kaool
Poziom 14
Post#21 22 Kwi 2013 18:15   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Może coś więcej na temat protokołu. Jeszcze się nie zorientowałem jak komunikuje się LG ze światem zewnętrznym. Wydaje mi się że po TCP Ip

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Intahin
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 2

Intahin
Poziom 2
Post#22 09 Cze 2013 13:09   

Re: Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych


Nowe urządzenia np. TV używają technologii DLNA do wymiany danych multimedialnych. Można postawić serwer DLNA np. na Windows lub wykorzystać router ze złączem USB obsługujący ten standard. Przykład AirStation™ HighPower N600 Gigabit. Mam i śmiga aż miło. Warto poczytać na http://www.dlna.org/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Jaki Router z USB - podpięcie dysku na backup danych
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podpięcie dysku usb pod router i ustawienie DDNS (1)
backup danych na dysku zewnętrznym przez sieć - co lepsze (7)
DOS + USB 2.0 + BACKUP DYSKU (4)
Backup z dysku poprzez obudowę USB (4)
neo 20 mb jaki router z USB do zew dysku. Prędkość najlepiej 300 mb (3)
Jaki router z dwoma interfejsami wlan oraz portem usb dla dysku. (3)
Komputer nie widzi dysku USB Seagate Backup Plus Modelk:SRD0SP0 (7)
LINUX a ACess, jaki serwer? Płatnik, Backup danych. (4)
USB SanDISK BACKUP - problem z przyciskiem BACKUP (12)
Odzyskiwanie danych z dysku USB (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.076 seconds

elektroda.pl temat RSS