| Author |
elektroziom Poziom 16

|
23 May 2011 19:16 Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom |
|
|
|
Witam serdecznie. :)
Wiem, że tego typu wideo poradników jest od groma w sieci jak i w tym dziale ale nagrałem go ok pół roku temu i w zeszłym tygodniu udało mi się go zmontować, :P
Przedstawia on, jak wykonac płytkę PCB domowym sposobem wraz z opisem elementów. :) Takim sposobem wykonuję płytki już 8 lat i efekty widać np. w projekcie --> Płytka testowa mikrokontrolerów AVR v1.1. :)
Mam nadzieję, że Was nim nie zanudzę a z drugiej strony może komuś się przyda. :)
Pozdrawiam. :)
Jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 May 2011 19:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
D214d3k Poziom 19

|
23 May 2011 19:58 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom :) |
|
|
|
Mam wrażenie, że taki nadrukowany na papier symbol rezystora sam w sobie jest rezystorem o dużej rezystancji :D.
|
|
| Back to top |
|
 |
x98pl Poziom 13

|
23 May 2011 20:33 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom :) |
|
|
|
Ja opis elementow robie tak jak obrys sciezek - metoda termotransferu. W celu utrwalenia maluje to lakierem bezbarwnym (do paznokci)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 May 2011 20:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
matisobek Poziom 12

|
24 May 2011 08:29 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom :) |
|
|
|
Ja np. po prasowaniu nie wrzucam do letniej wody tylko do octu(ze sklepu spożywczego) na jakies 20 min. Papier o wiele ładniej odchodzi i nie trzeba palcem trzeć w celu usunięcia resztek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 May 2011 08:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
naelektryzowany Poziom 16

|
25 May 2011 22:39 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom :) |
|
|
|
Ja od siebie dodam, że łączę obydwie techniki odrywania papieru. Najpierw wkładam do kuwety z wodą i mydłem, po kilku minutach wyciągam. Odrywam papier zazwyczaj wszystko schodzi, a ewentualne drobinki ścieram palcem pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest płukanie w occie. kilka minut i kreda się rozpuszcza, a ocet przelewam do słoiczka na następny raz. B327 nie mętnieje od resztek kredy, a ścieżki są idealnie równe. Idealnie wychodzą nawet ścieżki 0,01 inch (~0,25mm) ostatnio wytrawił się mi też napis który był napisany czcionką jeszcze "chudszą".
Jak wygląda sprawa opisu "termotransferowego" na płytkach dwustronnych? Bo chyba niezbyt dobrze się odbija na nierównej powierzchni.
|
|
| Back to top |
|
 |
Karol966 Poziom 22

|
26 May 2011 10:17 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom :) |
|
|
|
Jaki papier kolega stosuje, że aż podczas prasowania toner zaczyna prześwitywać? Używam popularnego papieru z allegro i nadal mam delikatne problemy z ręcznym wykonywaniem płytek. Zaczęło mi to w końcu wychodzić jednakże nie jestem w pełni usatysfakcjonowany.
PS. Do usuwania papieru używam octu bo gorąca (wrząca) woda z płynem nie dawała rady usunąć papieru. Użycie octu ma ten minus, że wypełnienie tonerem musi być solidne - dla usuwania w wodzie drukarka mogła pozostawiać nawet delikatne punkciki niezaciemnione a mimo to płytki wychodziły gdyż kreda z papieru maskowała owe niedociągnięcia.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektroziom Poziom 16

|
27 May 2011 23:07 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom |
|
|
|
Ja załatwiłem sobie za czasów technikum ok 2k kartek i wystarczyło mi do dziś, wiec nie pamiętam jakiej dokładnie grubości, ale prawdopodobnie od 80 - 120 g/m^2.. typowa grubość papieru biurowego to 80g/m^2 a mój dotykowo jest podobnej grubości :)
|
|
| Back to top |
|
 |
piicia Poziom 16

|
09 Jun 2011 09:50 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom |
|
|
|
Witam.
Czy te opisy to nie przesada? Równie dobrze możesz wydrukować opisy na papierze kredowym i już po wytrwieniu płytki nanieść je tym samym sposobem co ścieżki.
Jeżeli chodzi o papier to ja przetestowałem kilka. Najlepszy jest papier kredowy o gramaturze 60g. Jest dość cienki dzięki czemu łatwo go pozaginać na brzegach płytki.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel_aa Poziom 20

|
18 Jun 2011 23:46 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom |
|
|
|
Kilka uwag do filmu:
- użycie drukarki laserowej nie jest uwarunkowane "papierem kredowym" tylko tym, że jedynie toner można przenieść na miedź (w odróżnieniu od wydruku atramentowego).
- po szlifowaniu miedzi papierem ściernym należy zmyć drobinki i odtłuścić warstwę miedzi
- co to są "niedobytki" tonera? :D może chodziło o "ubytki"?
- po oderwaniu papieru od płytki nie należy jej dotykać paluchami i dobrze jest dokładnie ją umyć (zwykłym płynem do zmywania) i opłukać.
- ta folia przyklejana na taśmę dwustronną to chyba jakiś żart?
Generalnie metoda nadaje się do płytek takich jak na filmie gdzie są trzy ścieżki na krzyż.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Jun 2011 23:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektroziom Poziom 16

|
19 Jun 2011 00:49 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom |
|
|
|
pawel_aa: chyba jak sam potrafisz stwierdzić metoda jest dla kogoś kto nigdy takiej płytki nie robił ;] Proste, że jak projektuje płytkę PCB 4 warstwową to nie na kleje na nią za laminowany opis elementów tylko wyślę ją do firmy.
"Dotykanie paluchami płytki".. może jeszcze idealnie czyste pomieszczenie (5 pyłków na m^3) w którym wykonuję płytkę? No i oczywiście trzeba doczepić się szczegółów bo wręcz banalne jest przemyśleć wszystkie informacje jakie ma zawierać film. Z niecierpliwością czekam na jakiś Twój poradnik i wręcz będę chłonął informacje które w nim zawrzesz.
Wykonywałem tym sposobem prototypy a folia zabezpieczała napisy przed zabrudzeniem ale każdy robi jak uważa. Może znajdzie się ktoś kto " nie wszystko wie" i mój poradnik choć w kilku procentach będzie pomocny. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawel_aa Poziom 20

|
19 Jun 2011 09:48 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom |
|
|
|
Takich wideoporadników w sieci jest setki, więc umieszczanie kolejnego to tylko bezsensowna strata czasu.
Logiczne jest, że:
- podczas szlifowania na miedzi zostają opiłki które trzeba zmyć
- palce zostawiają na miedzi ślady które później utrudniają lub nawet uniemożliwiają trawienie
Kaleczenie języka polskiego czy pominięcie dość ważnych etapów to nie są szczegóły. Słowo "niedobytek" nie występuje w słowniku języka polskiego. Prasowanie tonera na zapyloną płytkę może przynieść mizerne rezultaty.
Kolega wynalazł koło, tyle, że trochę niedokładnie :wink:
ps. jeszcze kolega nie podał, na jaką temp. nastawić żelazko, żeby toner się nie rozpłynął
|
|
| Back to top |
|
 |
elektroziom Poziom 16

|
19 Jun 2011 10:42 Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom |
|
|
|
A tak tak masz rację w rogu płytki (nie wiem czy kolega zauważył) brakuje 1 nm ścieżki ale to pewnie przez te 3 opiłki miedzi ;] i chyba moje palce są jakieś dziwne, bo od 8 lat jakoś płytki wytrawiają się znakomicie więc nie wiem czym to idzie ;)
Chcąc dodać wszystkie szczegóły typu "Jacek ma na imię Jacek", film trwałby 3h, ale wierz mi nie wszyscy są pedantyczni i potrafią użyć wyobraźni i intuicji nie pytając o drastyczne szczegóły.
Jak pisałem wcześniej, czekam z niecierpliwością na poradnik. Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |