FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 23 May 2011 19:16   

Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom

Witam serdecznie. :)
Wiem, że tego typu wideo poradników jest od groma w sieci jak i w tym dziale ale nagrałem go ok pół roku temu i w zeszłym tygodniu udało mi się go zmontować, :P

Przedstawia on, jak wykonac płytkę PCB domowym sposobem wraz z opisem elementów. :) Takim sposobem wykonuję płytki już 8 lat i efekty widać np. w projekcie --> Płytka testowa mikrokontrolerów AVR v1.1. :)
Mam nadzieję, że Was nim nie zanudzę a z drugiej strony może komuś się przyda. :)
Pozdrawiam. :)
Jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 May 2011 19:16   

Back to top

D214d3k
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 23 May 2011 19:58   

Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom :)

Mam wrażenie, że taki nadrukowany na papier symbol rezystora sam w sobie jest rezystorem o dużej rezystancji :D.
Back to top

x98pl
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 23 May 2011 20:33   

Ja opis elementow robie tak jak obrys sciezek - metoda termotransferu. W celu utrwalenia maluje to lakierem bezbarwnym (do paznokci)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 May 2011 20:33   

Back to top

matisobek
Poziom 12
Poziom 12

Post#4 24 May 2011 08:29   

Ja np. po prasowaniu nie wrzucam do letniej wody tylko do octu(ze sklepu spożywczego) na jakies 20 min. Papier o wiele ładniej odchodzi i nie trzeba palcem trzeć w celu usunięcia resztek.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 May 2011 08:29   

Back to top

naelektryzowany
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 25 May 2011 22:39   

Ja od siebie dodam, że łączę obydwie techniki odrywania papieru. Najpierw wkładam do kuwety z wodą i mydłem, po kilku minutach wyciągam. Odrywam papier zazwyczaj wszystko schodzi, a ewentualne drobinki ścieram palcem pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest płukanie w occie. kilka minut i kreda się rozpuszcza, a ocet przelewam do słoiczka na następny raz. B327 nie mętnieje od resztek kredy, a ścieżki są idealnie równe. Idealnie wychodzą nawet ścieżki 0,01 inch (~0,25mm) ostatnio wytrawił się mi też napis który był napisany czcionką jeszcze "chudszą".

Jak wygląda sprawa opisu "termotransferowego" na płytkach dwustronnych? Bo chyba niezbyt dobrze się odbija na nierównej powierzchni.
Back to top

Karol966
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 26 May 2011 10:17   

Jaki papier kolega stosuje, że aż podczas prasowania toner zaczyna prześwitywać? Używam popularnego papieru z allegro i nadal mam delikatne problemy z ręcznym wykonywaniem płytek. Zaczęło mi to w końcu wychodzić jednakże nie jestem w pełni usatysfakcjonowany.
PS. Do usuwania papieru używam octu bo gorąca (wrząca) woda z płynem nie dawała rady usunąć papieru. Użycie octu ma ten minus, że wypełnienie tonerem musi być solidne - dla usuwania w wodzie drukarka mogła pozostawiać nawet delikatne punkciki niezaciemnione a mimo to płytki wychodziły gdyż kreda z papieru maskowała owe niedociągnięcia.
Back to top

elektroziom
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 Post from the author of the topic 27 May 2011 23:07   

Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom

Ja załatwiłem sobie za czasów technikum ok 2k kartek i wystarczyło mi do dziś, wiec nie pamiętam jakiej dokładnie grubości, ale prawdopodobnie od 80 - 120 g/m^2.. typowa grubość papieru biurowego to 80g/m^2 a mój dotykowo jest podobnej grubości :)
Back to top

piicia
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 09 Jun 2011 09:50   

Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem.. by elektroziom

Witam.
Czy te opisy to nie przesada? Równie dobrze możesz wydrukować opisy na papierze kredowym i już po wytrwieniu płytki nanieść je tym samym sposobem co ścieżki.
Jeżeli chodzi o papier to ja przetestowałem kilka. Najlepszy jest papier kredowy o gramaturze 60g. Jest dość cienki dzięki czemu łatwo go pozaginać na brzegach płytki.
Back to top

pawel_aa
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 18 Jun 2011 23:46   

Re: Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom

Kilka uwag do filmu:
- użycie drukarki laserowej nie jest uwarunkowane "papierem kredowym" tylko tym, że jedynie toner można przenieść na miedź (w odróżnieniu od wydruku atramentowego).
- po szlifowaniu miedzi papierem ściernym należy zmyć drobinki i odtłuścić warstwę miedzi
- co to są "niedobytki" tonera? :D może chodziło o "ubytki"?
- po oderwaniu papieru od płytki nie należy jej dotykać paluchami i dobrze jest dokładnie ją umyć (zwykłym płynem do zmywania) i opłukać.
- ta folia przyklejana na taśmę dwustronną to chyba jakiś żart?

Generalnie metoda nadaje się do płytek takich jak na filmie gdzie są trzy ścieżki na krzyż.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Jun 2011 23:46   

Back to top

elektroziom
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 Post from the author of the topic 19 Jun 2011 00:49   

pawel_aa: chyba jak sam potrafisz stwierdzić metoda jest dla kogoś kto nigdy takiej płytki nie robił ;] Proste, że jak projektuje płytkę PCB 4 warstwową to nie na kleje na nią za laminowany opis elementów tylko wyślę ją do firmy.
"Dotykanie paluchami płytki".. może jeszcze idealnie czyste pomieszczenie (5 pyłków na m^3) w którym wykonuję płytkę? No i oczywiście trzeba doczepić się szczegółów bo wręcz banalne jest przemyśleć wszystkie informacje jakie ma zawierać film. Z niecierpliwością czekam na jakiś Twój poradnik i wręcz będę chłonął informacje które w nim zawrzesz.

Wykonywałem tym sposobem prototypy a folia zabezpieczała napisy przed zabrudzeniem ale każdy robi jak uważa. Może znajdzie się ktoś kto " nie wszystko wie" i mój poradnik choć w kilku procentach będzie pomocny. Pozdrawiam.
Back to top

pawel_aa
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 19 Jun 2011 09:48   

Takich wideoporadników w sieci jest setki, więc umieszczanie kolejnego to tylko bezsensowna strata czasu.

Logiczne jest, że:
- podczas szlifowania na miedzi zostają opiłki które trzeba zmyć
- palce zostawiają na miedzi ślady które później utrudniają lub nawet uniemożliwiają trawienie

Kaleczenie języka polskiego czy pominięcie dość ważnych etapów to nie są szczegóły. Słowo "niedobytek" nie występuje w słowniku języka polskiego. Prasowanie tonera na zapyloną płytkę może przynieść mizerne rezultaty.

Kolega wynalazł koło, tyle, że trochę niedokładnie :wink:

ps. jeszcze kolega nie podał, na jaką temp. nastawić żelazko, żeby toner się nie rozpłynął
Back to top

elektroziom
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 Post from the author of the topic 19 Jun 2011 10:42   

A tak tak masz rację w rogu płytki (nie wiem czy kolega zauważył) brakuje 1 nm ścieżki ale to pewnie przez te 3 opiłki miedzi ;] i chyba moje palce są jakieś dziwne, bo od 8 lat jakoś płytki wytrawiają się znakomicie więc nie wiem czym to idzie ;)

Chcąc dodać wszystkie szczegóły typu "Jacek ma na imię Jacek", film trwałby 3h, ale wierz mi nie wszyscy są pedantyczni i potrafią użyć wyobraźni i intuicji nie pytając o drastyczne szczegóły.

Jak pisałem wcześniej, czekam z niecierpliwością na poradnik. Pozdrawiam :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> Video Tutorials -> Poradnik jak wykonać płytkę PCB domowym sposobem by elektroziom
Page 1 of 1
Similar topics
Poradnik jak rozłożyć iPada 3G (1)
Sprężarka warsztatowa z kompresora domowym sposobem (47)
Szczotkowane aluminium domowym sposobem na obudowę do GC (60)
Chłodzenie wodne domowym sposobem :) (31)
Panele słoneczne domowym sposobem (3)
Lampa elektronowa domowym sposobem. (41)
Lutownica do plastiku domowym sposobem (44)
Mikrohelikopter domowym sposobem (30)
Kamerka IR domowym sposobem (135)
Dla początkujących -> Jak Wykonać Płytkę Drukowaną (12)

Page generation time: 0.206 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed