Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
audikom
Level 9
Location: Puławy
Joined: 29 Dec 2007
Posts: 37
audikom
Level 9
Post#1 24 May 2011 11:00  Topic author   

Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam, noszę się z zamiarem montażu jak w temacie.
W związku z tym przeszukuje fora aby się dokształcić w tym zakresie.
Wywnioskowałem że główny problem od strony elektr. montażu to zabezpieczenie p/porażeniowe i odpowiednia moc na kablu.
Wspomne że chodzi o montaż w domku jednor. postawionym w koncu lat 80-tych.
Elektromet w instrukcji podaje że " ogrzewacze muszą być uziemione lub zerowane" i że elementy metalowe ogrzewacza połączone są z przewodem zerowym.
Ariston nic nie podaje a przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem.
Atlantic tymczasem też nic nie mam o zbezpieczeniu p/poraż tylko w wyposażeniu występuje "łącznik dielektryczny( mufka )" co to za czort jeszcze nie doszedłem.
Zadałem sprzedającym pytanie na temat zabezpieczenia p/poraż w/w bojlerów i czekam na odp.
Skłaniam się do zakupu Atlantica ze wzgledu na dobre warunki gwaranc.
Może panowie mają wiedze na temat tych bojlerów i zechcą się nią podzielić .

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
stanislaw1954
Level 38
Location: Malopolska
Joined: 18 Mar 2010
Posts: 3415
Helped: 392
Post rating: 104
stanislaw1954
Level 38
Post#2 24 May 2011 14:32    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam.
Każdy bojler elektryczny, trzeba uziemić,uzerować ,bądź zgodnie z nowymi przepisami zabezpieczyć wył.przeciwporażeniowym. Wszystko zależy od typu instalacji.Wtyczka ma na pewno wyprowadzony przewód ochronny.
Na pewno przewód do typowych bojlerów (1,5kW),to minimum 2,5 mm2

Helpful post? + 0
Back to top

Ad
Ad


Back to top
srokaap
Level 10
Joined: 06 Jun 2008
Posts: 46
srokaap
Level 10
Post#3 25 Jul 2011 21:43    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Posiadam ogrzewacz pojemnościowy elektryczny 50 SOLEI. Mam pytanie przy regulatorze temperatury są trzy ustawienia (1 kropka, 2 kropki, 3 kropki) jakim temperaturom odpowiadają poszczególne ustawienia?

Helpful post? + 0
Back to top
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Oborniki Śl, Dublin
Joined: 03 Jan 2010
Posts: 5740
Helped: 279
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#4 25 Jul 2011 21:55    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Pytanie raczej do producenta.
A producent podaje tak:
Termostat: regulowany (30° C - 80° C)
Resztę sobie wydedukuj lub sprawdź empirycznie.

Helpful post? + 0
Back to top
audikom
Level 9
Location: Puławy
Joined: 29 Dec 2007
Posts: 37
audikom
Level 9
Post#5 16 Aug 2011 11:22  Topic author   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Czym się zakończyły moje zabawy z bojlerem.
Zakupiłem bojler 50 SOLEI w sieci w promocji za cene dużo niższą niż oferowane w internecie za podobne urządzenia
Producentem tego wynalazku jest Elektromet którego ceny w internecie są jednymi z wyższych a sieciówki robią tanie i można ich szukać pod różnymi nazwami.
Co do gwarancji Elektromet w niej mocno utrudnia poprzez różne dziwne zapisy a opinia idzie w świat .
Podłączyłem samodzielnie do hydrauliki na stryszku i elektrycznie montując nowe gniazdo z zerowaniem/uziemieniem na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.
Z efektów swojej pracy jestem zadowolony .
Pojemność tego bojlera wystarcza na ekonomiczny prysznic 2 a nawet 3 osób.
Zużycie wody diametralnie niższe od kąpieli w wannie nie wspominając o zagrzaniu dwóch czy trzech wanien wody gazem.
Jakieś pytania , ... odpowiem

Helpful post? + 0
Back to top
slawekx
Level 27
Location: Łódź
Joined: 28 Jun 2009
Posts: 1231
Helped: 45
slawekx
Level 27
Post#6 16 Aug 2011 19:11    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


To znaczy zamontowałeś na strychu nową instalację wodną i elektryczną . Opisz elektryczną .

Helpful post? + 0
Back to top
arkdom
Level 19
Joined: 03 Aug 2011
Posts: 294
Helped: 20
Post rating: 4
arkdom
Level 19
Post#7 16 Aug 2011 20:22    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom wrote:
na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.

Mam nadzieję, że nie takim do sterowania oświetleniem?

Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?

Helpful post? + 0
Back to top
O^O
Level 21
Joined: 28 May 2010
Posts: 402
Helped: 34
Post rating: 1
O^O
Level 21
Post#8 16 Aug 2011 23:02    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


arkdom wrote:
Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?
Wystarczy wpisać w google model, żeby się o tym dowiedzieć.

Helpful post? + 0
Back to top
audikom
Level 9
Location: Puławy
Joined: 29 Dec 2007
Posts: 37
audikom
Level 9
Post#9 16 Aug 2011 23:36  Topic author   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Było to po przygotowane z myślą że ktoś kiedyś zechce tam zamieszkać.
Czyli doprowadzona pełna hydraulika i elektryczność.
Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby (tylko taki podczas budowy w lat. 80 -ych udało mi się dostać ) dla wygody sterowania bojlerem, po hermetycznym włączniku oświetlenia.
Bojler ma 1500 wat i czas pracy około godziny i kilkanaście minut.
Zdaje sobie sprawe że mam sprawdzać czy ta instalka (przełącznik) się nie grzeje , ale z drugiej strony patrząc, łatwe wyłączenie zasilania na czas kąpieli daje dodatkowe zabezp.

Helpful post? + 0
Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16593
Helped: 540
Post rating: 13
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#10 17 Aug 2011 00:51    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom wrote:

Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby


Czyli zrobiłeś jak każdy profan i dyletant. Szkoda Wam udzielać rad, bo i tak jesteście "mądrzejsi" i zawsze robicie według własnych bzdurnych teorii. Trudno.
Temat idzie do kosza, żeby jakiś inny nawiedzony nie skarżył się, że na "elektrodzie" znalazł inspirację dla swoich niewydarzonych pomysłów.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.083 seconds