Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet
Author
Message
audikom
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Dec 2007
Posts: 39
Location: Puławy

Post#1 Post from the author of the topic 24 May 2011 11:00   

Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam, noszę się z zamiarem montażu jak w temacie.
W związku z tym przeszukuje fora aby się dokształcić w tym zakresie.
Wywnioskowałem że główny problem od strony elektr. montażu to zabezpieczenie p/porażeniowe i odpowiednia moc na kablu.
Wspomne że chodzi o montaż w domku jednor. postawionym w koncu lat 80-tych.
Elektromet w instrukcji podaje że " ogrzewacze muszą być uziemione lub zerowane" i że elementy metalowe ogrzewacza połączone są z przewodem zerowym.
Ariston nic nie podaje a przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem.
Atlantic tymczasem też nic nie mam o zbezpieczeniu p/poraż tylko w wyposażeniu występuje "łącznik dielektryczny( mufka )" co to za czort jeszcze nie doszedłem.
Zadałem sprzedającym pytanie na temat zabezpieczenia p/poraż w/w bojlerów i czekam na odp.
Skłaniam się do zakupu Atlantica ze wzgledu na dobre warunki gwaranc.
Może panowie mają wiedze na temat tych bojlerów i zechcą się nią podzielić .

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 24 May 2011 11:00   



Back to top
   
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Mar 2010
Posts: 2822
Location: Malopolska

Post#2 24 May 2011 14:32   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam.
Każdy bojler elektryczny, trzeba uziemić,uzerować ,bądź zgodnie z nowymi przepisami zabezpieczyć wył.przeciwporażeniowym. Wszystko zależy od typu instalacji.Wtyczka ma na pewno wyprowadzony przewód ochronny.
Na pewno przewód do typowych bojlerów (1,5kW),to minimum 2,5 mm2

Helpful message? + -

Back to top
   
srokaap
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 06 Jun 2008
Posts: 46

Post#3 25 Jul 2011 21:43   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Posiadam ogrzewacz pojemnościowy elektryczny 50 SOLEI. Mam pytanie przy regulatorze temperatury są trzy ustawienia (1 kropka, 2 kropki, 3 kropki) jakim temperaturom odpowiadają poszczególne ustawienia?

Helpful message? + -

Back to top
   
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 03 Jan 2010
Posts: 5518
Location: Oborniki Śl, Dublin

Post#4 25 Jul 2011 21:55   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Pytanie raczej do producenta.
A producent podaje tak:
Termostat: regulowany (30° C - 80° C)
Resztę sobie wydedukuj lub sprawdź empirycznie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 25 Jul 2011 21:55   



Back to top
   
audikom
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Dec 2007
Posts: 39
Location: Puławy

Post#5 Post from the author of the topic 16 Aug 2011 11:22   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Czym się zakończyły moje zabawy z bojlerem.
Zakupiłem bojler 50 SOLEI w sieci w promocji za cene dużo niższą niż oferowane w internecie za podobne urządzenia
Producentem tego wynalazku jest Elektromet którego ceny w internecie są jednymi z wyższych a sieciówki robią tanie i można ich szukać pod różnymi nazwami.
Co do gwarancji Elektromet w niej mocno utrudnia poprzez różne dziwne zapisy a opinia idzie w świat .
Podłączyłem samodzielnie do hydrauliki na stryszku i elektrycznie montując nowe gniazdo z zerowaniem/uziemieniem na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.
Z efektów swojej pracy jestem zadowolony .
Pojemność tego bojlera wystarcza na ekonomiczny prysznic 2 a nawet 3 osób.
Zużycie wody diametralnie niższe od kąpieli w wannie nie wspominając o zagrzaniu dwóch czy trzech wanien wody gazem.
Jakieś pytania , ... odpowiem

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 16 Aug 2011 11:22   



Back to top
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 28 Jun 2009
Posts: 1069
Location: Łódź

Post#6 16 Aug 2011 19:11   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


To znaczy zamontowałeś na strychu nową instalację wodną i elektryczną . Opisz elektryczną .

Helpful message? + -

Back to top
   
Ad


Ad


Post# 16 Aug 2011 19:11   



Back to top
   
arkdom
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 03 Aug 2011
Posts: 295

Post#7 16 Aug 2011 20:22   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom wrote:
na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.

Mam nadzieję, że nie takim do sterowania oświetleniem?

Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?

Helpful message? + -

Back to top
   
O^O
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 28 May 2010
Posts: 354

Post#8 16 Aug 2011 23:02   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


arkdom wrote:
Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?
Wystarczy wpisać w google model, żeby się o tym dowiedzieć.

Helpful message? + -

Back to top
   
audikom
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 29 Dec 2007
Posts: 39
Location: Puławy

Post#9 Post from the author of the topic 16 Aug 2011 23:36   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Było to po przygotowane z myślą że ktoś kiedyś zechce tam zamieszkać.
Czyli doprowadzona pełna hydraulika i elektryczność.
Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby (tylko taki podczas budowy w lat. 80 -ych udało mi się dostać ) dla wygody sterowania bojlerem, po hermetycznym włączniku oświetlenia.
Bojler ma 1500 wat i czas pracy około godziny i kilkanaście minut.
Zdaje sobie sprawe że mam sprawdzać czy ta instalka (przełącznik) się nie grzeje , ale z drugiej strony patrząc, łatwe wyłączenie zasilania na czas kąpieli daje dodatkowe zabezp.

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14695
Location: Stalowa Wola

Post#10 17 Aug 2011 00:51   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom wrote:

Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby


Czyli zrobiłeś jak każdy profan i dyletant. Szkoda Wam udzielać rad, bo i tak jesteście "mądrzejsi" i zawsze robicie według własnych bzdurnych teorii. Trudno.
Temat idzie do kosza, żeby jakiś inny nawiedzony nie skarżył się, że na "elektrodzie" znalazł inspirację dla swoich niewydarzonych pomysłów.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet
Page 1 of 1



Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl topic RSS feed