Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
audikom
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Puławy
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 37
audikom
Poziom 9
Post#1 24 Maj 2011 11:00  Autor tematu   

Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam, noszę się z zamiarem montażu jak w temacie.
W związku z tym przeszukuje fora aby się dokształcić w tym zakresie.
Wywnioskowałem że główny problem od strony elektr. montażu to zabezpieczenie p/porażeniowe i odpowiednia moc na kablu.
Wspomne że chodzi o montaż w domku jednor. postawionym w koncu lat 80-tych.
Elektromet w instrukcji podaje że " ogrzewacze muszą być uziemione lub zerowane" i że elementy metalowe ogrzewacza połączone są z przewodem zerowym.
Ariston nic nie podaje a przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem.
Atlantic tymczasem też nic nie mam o zbezpieczeniu p/poraż tylko w wyposażeniu występuje "łącznik dielektryczny( mufka )" co to za czort jeszcze nie doszedłem.
Zadałem sprzedającym pytanie na temat zabezpieczenia p/poraż w/w bojlerów i czekam na odp.
Skłaniam się do zakupu Atlantica ze wzgledu na dobre warunki gwaranc.
Może panowie mają wiedze na temat tych bojlerów i zechcą się nią podzielić .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Malopolska
Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2854
Pomógł: 327
Ocena postów: 56
stanislaw1954
Poziom 23
Post#2 24 Maj 2011 14:32    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam.
Każdy bojler elektryczny, trzeba uziemić,uzerować ,bądź zgodnie z nowymi przepisami zabezpieczyć wył.przeciwporażeniowym. Wszystko zależy od typu instalacji.Wtyczka ma na pewno wyprowadzony przewód ochronny.
Na pewno przewód do typowych bojlerów (1,5kW),to minimum 2,5 mm2

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
srokaap
Poziom 10
Poziom 10
Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 46
srokaap
Poziom 10
Post#3 25 Lip 2011 21:43    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Posiadam ogrzewacz pojemnościowy elektryczny 50 SOLEI. Mam pytanie przy regulatorze temperatury są trzy ustawienia (1 kropka, 2 kropki, 3 kropki) jakim temperaturom odpowiadają poszczególne ustawienia?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
kkas12
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...
Miasto: Oborniki Śl, Dublin
Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5657
Pomógł: 275
kkas12
Moderator na urlopie...
Post#4 25 Lip 2011 21:55    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Pytanie raczej do producenta.
A producent podaje tak:
Termostat: regulowany (30° C - 80° C)
Resztę sobie wydedukuj lub sprawdź empirycznie.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
audikom
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Puławy
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 37
audikom
Poziom 9
Post#5 16 Sie 2011 11:22  Autor tematu   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Czym się zakończyły moje zabawy z bojlerem.
Zakupiłem bojler 50 SOLEI w sieci w promocji za cene dużo niższą niż oferowane w internecie za podobne urządzenia
Producentem tego wynalazku jest Elektromet którego ceny w internecie są jednymi z wyższych a sieciówki robią tanie i można ich szukać pod różnymi nazwami.
Co do gwarancji Elektromet w niej mocno utrudnia poprzez różne dziwne zapisy a opinia idzie w świat .
Podłączyłem samodzielnie do hydrauliki na stryszku i elektrycznie montując nowe gniazdo z zerowaniem/uziemieniem na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.
Z efektów swojej pracy jestem zadowolony .
Pojemność tego bojlera wystarcza na ekonomiczny prysznic 2 a nawet 3 osób.
Zużycie wody diametralnie niższe od kąpieli w wannie nie wspominając o zagrzaniu dwóch czy trzech wanien wody gazem.
Jakieś pytania , ... odpowiem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
slawekx
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Łódź
Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1180
Pomógł: 37
slawekx
Poziom 21
Post#6 16 Sie 2011 19:11    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


To znaczy zamontowałeś na strychu nową instalację wodną i elektryczną . Opisz elektryczną .

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
arkdom
Poziom 16
Poziom 16
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 294
Pomógł: 20
Ocena postów: 2
arkdom
Poziom 16
Post#7 16 Sie 2011 20:22    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom napisał:
na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.

Mam nadzieję, że nie takim do sterowania oświetleniem?

Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ad

Ad
Ad


Powrót do góry
O^O
Poziom 17
Poziom 17
Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 381
Pomógł: 30
O^O
Poziom 17
Post#8 16 Sie 2011 23:02    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


arkdom napisał:
Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?
Wystarczy wpisać w google model, żeby się o tym dowiedzieć.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
audikom
Poziom 9
Poziom 9
Miasto: Puławy
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 37
audikom
Poziom 9
Post#9 16 Sie 2011 23:36  Autor tematu   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Było to po przygotowane z myślą że ktoś kiedyś zechce tam zamieszkać.
Czyli doprowadzona pełna hydraulika i elektryczność.
Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby (tylko taki podczas budowy w lat. 80 -ych udało mi się dostać ) dla wygody sterowania bojlerem, po hermetycznym włączniku oświetlenia.
Bojler ma 1500 wat i czas pracy około godziny i kilkanaście minut.
Zdaje sobie sprawe że mam sprawdzać czy ta instalka (przełącznik) się nie grzeje , ale z drugiej strony patrząc, łatwe wyłączenie zasilania na czas kąpieli daje dodatkowe zabezp.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Miasto: Stalowa Wola
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 15179
Pomógł: 486
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#10 17 Sie 2011 00:51    

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom napisał:

Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby


Czyli zrobiłeś jak każdy profan i dyletant. Szkoda Wam udzielać rad, bo i tak jesteście "mądrzejsi" i zawsze robicie według własnych bzdurnych teorii. Trudno.
Temat idzie do kosza, żeby jakiś inny nawiedzony nie skarżył się, że na "elektrodzie" znalazł inspirację dla swoich niewydarzonych pomysłów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl temat RSS