Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet
Autor
Wiadomość
audikom
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 30
Miasto: Puławy

Post#1 Post autora tematu 24 Maj 2011 11:00   

Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam, noszę się z zamiarem montażu jak w temacie.
W związku z tym przeszukuje fora aby się dokształcić w tym zakresie.
Wywnioskowałem że główny problem od strony elektr. montażu to zabezpieczenie p/porażeniowe i odpowiednia moc na kablu.
Wspomne że chodzi o montaż w domku jednor. postawionym w koncu lat 80-tych.
Elektromet w instrukcji podaje że " ogrzewacze muszą być uziemione lub zerowane" i że elementy metalowe ogrzewacza połączone są z przewodem zerowym.
Ariston nic nie podaje a przynajmniej ja do tej pory nie znalazłem.
Atlantic tymczasem też nic nie mam o zbezpieczeniu p/poraż tylko w wyposażeniu występuje "łącznik dielektryczny( mufka )" co to za czort jeszcze nie doszedłem.
Zadałem sprzedającym pytanie na temat zabezpieczenia p/poraż w/w bojlerów i czekam na odp.
Skłaniam się do zakupu Atlantica ze wzgledu na dobre warunki gwaranc.
Może panowie mają wiedze na temat tych bojlerów i zechcą się nią podzielić .
Powrót do góry
   
stanislaw1954
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Mar 2010
Posty: 2768
Miasto: Malopolska

Post#2 24 Maj 2011 14:32   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Witam.
Każdy bojler elektryczny, trzeba uziemić,uzerować ,bądź zgodnie z nowymi przepisami zabezpieczyć wył.przeciwporażeniowym. Wszystko zależy od typu instalacji.Wtyczka ma na pewno wyprowadzony przewód ochronny.
Na pewno przewód do typowych bojlerów (1,5kW),to minimum 2,5 mm2
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 24 Maj 2011 14:32   



Powrót do góry
   
srokaap
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 06 Cze 2008
Posty: 46

Post#3 25 Lip 2011 21:43   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Posiadam ogrzewacz pojemnościowy elektryczny 50 SOLEI. Mam pytanie przy regulatorze temperatury są trzy ustawienia (1 kropka, 2 kropki, 3 kropki) jakim temperaturom odpowiadają poszczególne ustawienia?
Powrót do góry
   
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 03 Sty 2010
Posty: 5245
Miasto: Oborniki Śl, Dublin

Post#4 25 Lip 2011 21:55   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Pytanie raczej do producenta.
A producent podaje tak:
Termostat: regulowany (30° C - 80° C)
Resztę sobie wydedukuj lub sprawdź empirycznie.
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 25 Lip 2011 21:55   


Powrót do góry
   
audikom
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 30
Miasto: Puławy

Post#5 Post autora tematu 16 Sie 2011 11:22   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Czym się zakończyły moje zabawy z bojlerem.
Zakupiłem bojler 50 SOLEI w sieci w promocji za cene dużo niższą niż oferowane w internecie za podobne urządzenia
Producentem tego wynalazku jest Elektromet którego ceny w internecie są jednymi z wyższych a sieciówki robią tanie i można ich szukać pod różnymi nazwami.
Co do gwarancji Elektromet w niej mocno utrudnia poprzez różne dziwne zapisy a opinia idzie w świat .
Podłączyłem samodzielnie do hydrauliki na stryszku i elektrycznie montując nowe gniazdo z zerowaniem/uziemieniem na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.
Z efektów swojej pracy jestem zadowolony .
Pojemność tego bojlera wystarcza na ekonomiczny prysznic 2 a nawet 3 osób.
Zużycie wody diametralnie niższe od kąpieli w wannie nie wspominając o zagrzaniu dwóch czy trzech wanien wody gazem.
Jakieś pytania , ... odpowiem
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 16 Sie 2011 11:22   


Powrót do góry
   
slawekx
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 28 Cze 2009
Posty: 1016
Miasto: Łódź

Post#6 16 Sie 2011 19:11   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


To znaczy zamontowałeś na strychu nową instalację wodną i elektryczną . Opisz elektryczną .
Powrót do góry
   
Ad


Ad


Post# 16 Sie 2011 19:11   


Powrót do góry
   
arkdom
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 296

Post#7 16 Sie 2011 20:22   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom napisał:
na które daje zasilanie przełącznikiem ściennym.

Mam nadzieję, że nie takim do sterowania oświetleniem?

Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?
Powrót do góry
   
O^O
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 28 Maj 2010
Posty: 375

Post#8 16 Sie 2011 23:02   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


arkdom napisał:
Jakiej mocy jest grzałka w bojlerze?
Wystarczy wpisać w google model, żeby się o tym dowiedzieć.
Powrót do góry
   
audikom
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 30
Miasto: Puławy

Post#9 Post autora tematu 16 Sie 2011 23:36   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


Było to po przygotowane z myślą że ktoś kiedyś zechce tam zamieszkać.
Czyli doprowadzona pełna hydraulika i elektryczność.
Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby (tylko taki podczas budowy w lat. 80 -ych udało mi się dostać ) dla wygody sterowania bojlerem, po hermetycznym włączniku oświetlenia.
Bojler ma 1500 wat i czas pracy około godziny i kilkanaście minut.
Zdaje sobie sprawe że mam sprawdzać czy ta instalka (przełącznik) się nie grzeje , ale z drugiej strony patrząc, łatwe wyłączenie zasilania na czas kąpieli daje dodatkowe zabezp.
Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14844
Miasto: Stalowa Wola

Post#10 17 Sie 2011 00:51   

Re: Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet


audikom napisał:

Elektrycznie dałem podwójne gniazdo zerowane/uziemione na ściance w pobliżu bojlera zasilanie podłączyłem z istniejącej instalacji oświetl. drut miedż. chyba 1,5 czy 2,5 dość gruby


Czyli zrobiłeś jak każdy profan i dyletant. Szkoda Wam udzielać rad, bo i tak jesteście "mądrzejsi" i zawsze robicie według własnych bzdurnych teorii. Trudno.
Temat idzie do kosza, żeby jakiś inny nawiedzony nie skarżył się, że na "elektrodzie" znalazł inspirację dla swoich niewydarzonych pomysłów.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> Montaż bojlera elektr. Ariston lub Atlantic lub Elektromet
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS