Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

OPEL ASTRA 1.8 16V nie pali

walek8 24 Maj 2011 16:54
  • #1 24 Maj 2011 16:54
    walek8
    Poziom 13  

    Witam. Mam astrę F 1.8 16V i problem jest następujący: w czasie jazdy zgasła i nie chciała już zapalić. Brak iskry. Pompa paliwowa podaje. Na komputerze wyskoczyły błędy: czujnik prędkości obrotowej - zły sygnał i sonda lambda. Sprawdziłem rozrząd ale jest wszystko ok, bezpieczniki też ok. Cewkę podłożyłem drugą, czujnik położenia wału ten w głowicy podmieniłem ale też nic.

  • #2 24 Maj 2011 17:10
    cynio333
    Poziom 18  

    W głowicy jest czujnik położenia wałka rozrządu. Czujnik położenia wału powinien być na dole z przodu silnika i czytać obroty z koła pasowego wału korbowego.

  • #3 24 Maj 2011 17:11
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Czujnik położenia wału do wymiany pewnie ale najważniejsze zasilania na sterownik.

  • #4 24 Maj 2011 18:26
    walek8
    Poziom 13  

    Ale ten czujnik na dole był też podmieniany i nic.

  • #5 25 Maj 2011 17:20
    walek8
    Poziom 13  

    Czujnik wałka rozrządu tez podmieniłem i nic. a Najlepsze jest to że jak iskra zginie i święcą uderzę lekko w głowicę to iskra jest pojawia znowu a auto i tak nie pali.

    Dodano po 2 [godziny] 20 [minuty]:

    Bo ten czujnik wałka rozrządu podmieniłem od silnika 2.0 na pinach i błąd wykasuje jest ok, zaczynam próbować odpalać i ma ochotę zapalić ale po chwili wyrzuci ten błąd 19- czujnik prędkości obrotowej - zły sygnał i auto znowu nie ma ochoty palić. i tak w kółko.

  • #6 26 Maj 2011 17:56
    walek8
    Poziom 13  

    Udało mi się ją odpalić. Ale samochód pali ciężko i wchodzi tylko do 4500 obrotów. Może rzeczywiście będzie to przyczyna czujnika wału tego w głowicy.?

    Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

    Powiedzcie mi jeszcze czy może być przyczyna że ktoś zamienił wałki rozrządu.?

  • #7 26 Maj 2011 18:03
    autoas
    Poziom 41  

    W głowicy nie masz wału...
    Uszkodzenie jednego z tych czujników daje taki sam objaw, złe odpalanie i tą blokadę ok 4500 obr.
    Ale przecież to łatwo sprawdzić który z nich

  • #8 26 Maj 2011 19:26
    walek8
    Poziom 13  

    Sprawdzę jeszcze raz ten położenia wału na dole. A powiedzcie mi jak są wałki rozrządu który gdzie powinien być. Z napisami GM u mnie jest bliżej przodu samochodu a nie wiem czy nie powinien być bliżej środka samochodu.

  • #9 27 Maj 2011 15:13
    walek8
    Poziom 13  

    Zmierzyłem jeszcze z ciekawości wartości na czujnikach i na wale wychodzi mi 39,1 mohm a na wałku 373 mohm czyli jakby było coś nie tak

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty