Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz WS502-buczenie oraz zniekształcony bas

koni1997 26 Maj 2011 19:00
  • #1 26 Maj 2011 19:00
    koni1997
    Poziom 17  

    Witam :)
    Mam problem z tym wzmacniaczem i proszę o pomoc.
    Stał on 2 miesiące przed domem a kiedy go przywiozłem nie grał..
    Zrobiłem mu zwory na korektorze i wymieniłem kondensator ELWA 2200uF ponieważ był spuchnięty.Wzmacniacz zagrał ale na basach nie "wyrabia" ale od ok 42 dB wzmocnienia.
    Podczas włączenia występuje stuk na kolumnach.
    Nawet gdy jest 0 dB słuchać po cichutku muzykę.. z dowolnego źródła.
    Zauważyłem także że koło diód prostowniczych jest układ TDA zamontowany na radiatorze.Nagrzewa się on do ok.30 stopni a cały wzmacniacz jest zimny.
    Nagrzewa się on zaraz po włączeniu.
    Mam nadzieję że STK nie jest walnięty bo zdobyć oryginał graniczy z cudem.
    Czy w najgorszym przypadku mogę wykorzystać końcówkę na TDA2040 jako "sztuczna nerka" ? wiem że tda ma mniejszą moc ale chodzi oto aby wzmacniacz ożył :)
    Pozdrawiam

  • #2 26 Maj 2011 19:13
    Usunięty
  • #3 26 Maj 2011 19:19
    koni1997
    Poziom 17  

    Witam i dziękuje za szybką odpowiedź.Jutro się za to wezmę.
    A co do TDA myślałem że od STK można sobie sygnał wziąć a zasilenie osobno...mam właśnie zbędny złożony kit jabela na TDA.
    Przekaźnika w tym wzmacniaczu nie ma.Oglądałem płytę nie nie dopatrzyłem się zimnych lutów ale wolę się zawsze upewnić :)
    Jak mogę sprawdzić czy przedwzmacniacz zniekształca ?
    Sygnał idzie z CD502.

  • #4 26 Maj 2011 19:21
    Usunięty
  • #5 26 Maj 2011 19:29
    koni1997
    Poziom 17  

    Możesz jaśniej ? np. załóżmy że do STK idzie pin 11,12,13(przykładowo)i jest to sygnał R i L i masa. I ja biorę ten sygnał i wysyłam go na WS432 którego też mam ? :D
    muszę załatwić na pewno schemat.

  • #6 26 Maj 2011 19:30
    Usunięty
  • #8 26 Maj 2011 19:46
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A może tak sprawdzić zasilanie końcówki gdy wzmacniacz gra i zniekształca?

  • #9 26 Maj 2011 20:15
    koni1997
    Poziom 17  

    Tu był trochę bas podbity aby uwypuklić zniekształcenia.
    Zasilanie końcówki..muszę miernik odkopać :D
    jutro podeślę następne informacje.

  • #10 26 Maj 2011 20:18
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    A na co wcześniej liczyłeś? Na wróżki? Miernik i pomiary to chyba podstawa jak się chce coś naprawić, no nie? Zasilanie przedwzmacniacza sterowania też warto sprawdzić

    Te zniekształcenia to mi przypominały uszkodzony głośnik, ale za to chyba jesteś pewny?

  • #11 26 Maj 2011 20:42
    koni1997
    Poziom 17  

    Zg15C na 100% sprawne na moich altonach 80 też tak gra...
    Nie nie liczyłem na wróżki,jest to poważne forum.
    Jutro się wszystkim zajmę.
    Nie wiem czemu ale podejrzewam kondensator 4700uF.
    Raz go wylutowałem.Ciężki jest ale jak go się potrząśnie słychać jakby ktoś do niego piasku nasypał.

  • #12 26 Maj 2011 20:48
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    koni1997 napisał:
    Nie wiem czemu ale podejrzewam kondensator 4700uF.
    Raz go wylutowałem.Ciężki jest ale jak go się potrząśnie słychać jakby ktoś do niego piasku nasypał.
    No widzisz i tu może być problem, dlatego trzeba robić odpowiednie pomiary.

  • #13 26 Maj 2011 20:52
    koni1997
    Poziom 17  

    A jak powinien się normalny kondensator zachowywać ? Może to źródło wszelkiego zła bo wzmacniacz gra poprawnie tylko na basach już przy wyższej głośności po prostu nie wyrabia.. dziwnie gra i nie normalnie kontroluje membrany wychylenia są takie powolne.