| Author |
borek16 Poziom 3

|
12 Nov 2004 03:56 łacza satelitarne |
|
|
|
mam takie pytanie, posiadam satelite i znajduje sie w nim wyjscie takie w kompie tnz com1 i mam pytanie czy mozna dostac kabel aby satelite podłaczyć do komputera? drugie pytanie czy jesli podłacze ja razem to bede mogl na kompie odbierac kanaly satelitarne? i jeszcze jedno pytanie jesli mozna tak podlaczyc to czy jest mozliwosc odbioru internetu w taki sposob np instalujac jakas aplikacje????
z gory dziekuje
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2004 03:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
longines Poziom 19

|
12 Nov 2004 22:51 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
| borek16 wrote: |
mam takie pytanie, posiadam satelite i znajduje się w nim wyjscie takie w kompie tnz com1 i mam pytanie czy mozna dostac kabel aby satelite podłaczyć do komputera? drugie pytanie czy jesli podłacze ja razem to bede mogl na kompie odbierac kanaly satelitarne? i jeszcze jedno pytanie jesli mozna tak podlaczyc to czy jest mozliwosc odbioru internetu w taki sposob np instalujac jakas aplikacje????
z gory dziekuje |
Jeżeli jest to Com1, to służy on tylko i wyłącznie do przeprogramowania Logiki tunera satelitarnego (najprawdopodobniej ma taką możliwość). Istnieje jeszcze opcja przeprogramowania kart dostepowych, o ile Twój tuner posiada możliwość ich podłączenia do zestawu, albo ma wbudowane nań gniazdo.
Aby taki tuner móc podłączyć do kompa nie wystarczy tylko odpowiednie oprogramowanie do kart sprzętowych, potrzebna będzie także conajmniej szybka karta graficzna z gniazdem Video-In, a najlepiej karta TV z takim wejsciem (przy założeniu, ze jest to zestaw analogowy a nie cyfrowy).
W przypadku zestawu cyfrowego TV-Sat, będzie potrzebny drugi cyfrowy odbiornik TV-Sat wpinany do gniazda PCI w komputerze i dedykowane oprogramowanie, np.
Karta SkyStar2 i program ProgDVB.
|
|
| Back to top |
|
 |
borek16 Poziom 3

|
13 Nov 2004 01:21 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
hmm... bardzo dziekuje za pomoc ale szczerze mowiac to jestem nowy i za bardzo tego nie rozumiem. jesli moglbys mi to wytlumaczyc jasniej co bym musial kupic jak podlaczyc i jak skonfigurowac, btw nie zauwazylem odpowiedzi na pytanie czy moge tak zaczac czerpac internet z mojej satelity btw jest t satelita analogowa.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2004 01:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
longines Poziom 19

|
13 Nov 2004 02:36 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
| hmm... bardzo dziekuje za pomoc ale szczerze mowiac to jestem nowy i za bardzo tego nie rozumiem. jesli moglbys mi to wytlumaczyc jasniej co bym musial kupic jak podlaczyc i jak skonfigurowac, btw nie zauwazylem odpowiedzi na pytanie czy moge tak zaczac czerpac internet z mojej satelity btw jest t satelita analogowa. |
Poprzez to gniazdo się nie podłączysz. Teraz jasniej? ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2004 02:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
borek16 Poziom 3

|
13 Nov 2004 03:34 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
dobra to zmieniam teraz wogule pytanie:D jaki musze miec sprzet zeby czerpac internet z satelity albo chociaz pobierac tv z satelity? chodzi mi o wszystko wlacznie z dekoderem, talerzem i innymi duperelstawi:D
|
|
| Back to top |
|
 |
longines Poziom 19

|
13 Nov 2004 14:44 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
Zalezy ile chcesz wydac kasy ;-)
Pisze z pamięci, więc ceny mogą się różnić od rzeczywistości.
Zestaw analogowy: Tuner satelitarny, miska z konwerterem, karta TV wpinana do kompa, oprogramowanie (cena wszystkiego nie mniej niż 600zeta)
Zestaw cyfrowy: Tuner cyfrowy, talerz offset lub parabola z konwerterem Fullband, karta TV z wejściem Video lub karta TV-Sat, oprogramowanie (cena zaleznie od konfiguracji - jednak nie mniejsza niż 900zeta).
Mój zestaw: Karta SkyStar2 wpinana do kompa, talerz offset 80cm, 2 konwertery Fullband, uchwyt zezujący, przełącznik DiSeq2 (cena nie większa niz 500zeta).
Gdybym miał wybierać za Ciebie, odstawiłbym Twojego analoga na półkę i zakupił na Allegro kartę SkyStar2 (koszt około 300zeta). Miskę + konwerter juz masz. Brakuje Ci tylko dobrego tunera cyfrowego - jest nim własnie wspomniany SkyStar2.
SkyStar2 za jednym zamachem załatwia sprawę cyfrowego tunera satelitarnego, cyfrowego magnetowidu o jakości porównywalnej do DVD i szybkiego jednokierunkowego (DARMOWEGO) internetu z satelity ASTRA.
Tyle mogę polecić. Zrobisz jak chcesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
borek16 Poziom 3

|
13 Nov 2004 15:35 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
a jaka byla by predkosc tego lacza? tak na oko:D edit o co chodzi z jedno kierunkowym internetem?
|
|
| Back to top |
|
 |

|
13 Nov 2004 15:43 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
| a jaka byla by predkosc tego lacza? tak na oko:D edit o co chodzi z jedno kierunkowym internetem? |
ze satality uzywasz jak proxyego tj wysylasz zapytania np przez modem a dane leca do ciebie via satelita (tak zazwyczaj to dziala np rozwiaznie onetu )
|
|
| Back to top |
|
 |
borek16 Poziom 3

|
13 Nov 2004 15:44 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
ale download jest mozliwy czy nie?
jesli tak to z jaka predkoscia
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Nov 2004 15:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
longines Poziom 19

|
16 Nov 2004 20:52 Re: łacza satelitarne |
|
|
|
ale download jest mozliwy czy nie?
jesli tak to z jaka predkoscia |
Dane cyfrowe, mp3, filmy i wiele innego dobra można też odbierać, nie mająć kompletnie żadnego połaczenia z internetem. Umożliwia to między innymi system Casablanca i EuropaOnline z satelity Astra.
Odbiór jest całkowicie darmowy - co do tego trzeba? Zgadnij ;-)
A najlepiej , gdy sam sobie poczytasz, co można "wyczarować" dzięki SkyStar2.
http://www.skystar2.cnet.pl/
PS. Internet z nieba miejscami osiąga prędkość 3,6 Mbit-a. To chyba warto zainwestowac te "nedzne" 300 złociszy, no nie? ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |