Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


  Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners ->G28 wymieniony a błąd dalej aktywny Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#1 29 May 2011 12:43  Topic author   

G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Witam.
Mam Golfa4 1.6. Pewnego dnia jechałem swoim autem i coś stukało przy silniku. Od tej pory mam problem z pracą auta. Vag cały czas wyświetla błąd 00513 czyli czujnik prędkości obrotu wałem G28. Czujnik został wymieniony na nowy jako pierwszy (nic to nie dało).
Ponadto stary czujnik został założony do innego auta i chodzi idealnie!.
Błąd 00513 pojawia się nadal. Sprawdziłem również wiązkę oraz sterownik. I są 100% sprawne.
W przyszłym tygodniu będę ściągał miskę olejową.

Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia lub mądre podpowiedzi i pomysły to proszę o podpowiedź.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 302
zeimp
Moderator Samochody
Post#2 29 May 2011 14:16    

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Spróbuj jeszcze podmienić czujnik temp. silnika. Jeśli to nie pomoże, to trzeba by pewnie "prześwietlić" sterownik może coś z pamięcią KAM się coś dzieje. Auto daje się diagnozować normalnie w chwili pojawienia błędu? Zapala normalnie z błędem (daje się bez problemu wykasować, jak często powraca?)? Te stuki zlokalizowałeś, co to było? Sprawdż jeszcze raz masy przy sterowniku. A misę olejową w jakim celu masz zamiar demontować?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#3 30 May 2011 21:38  Topic author   

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Czujnik temperatury został założony nowy miesiąc temu.
Błąd nie pojawia się odrazu po odpaleniu, dopuki silnik jest zimny to auto jako tako chodzi choć nadal nie ma mocy. a po przejechaniu kilku km. jak się troche nagrzeje zaczyna nie równo pracować i pojawia się błąd 00513 tak jest cały czas. I do puki auto chodzi to błąd jest aktywny. Po zgaszeniu mogę go wykasować
Dodam jeszcze że rozrząd też sprawdziłem i jest ok. A miskę chcę ściągnąć żeby sprawdzić czy nic się z wałem nie dzieje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
autoas
Level 41
Location: Lubuskie
Joined: 03 Jan 2006
Posts: 8115
Helped: 474
Post rating: 55
autoas
Level 41
Post#4 30 May 2011 21:50    

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Przy odczycie błędu powinno być jeszcze, czy brak sygnału czy sygnał nieprawdopodobny

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#5 31 May 2011 22:42  Topic author   

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Dzisiaj rano jechałem do pracy i ku mojemu zdziwieniu chodziło dobrze. ale po pracy już nie. Co do tego jaki to jest rodzaj błędu to nie wiem. Ale faktycznie warto by się dowiedzieć. Jutro napisze.

Helpful post? + 0
Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#6 01 Jun 2011 22:41  Topic author   

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Mój vag pokazał 00513
(nieoczekiwany sygnał)

Helpful post? + 0
Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 302
zeimp
Moderator Samochody
Post#7 02 Jun 2011 10:57    

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


G28, czyli czujnik prędkości obrotowej silnika. Ten czujnik trzeba sprawdzić oscyloskopem, żeby była pewność, że jest ok.

Helpful post? + 0
Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#8 03 Jun 2011 16:06  Topic author   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Słuchajcie auto od jakichś 2 dni samo się naprawia. Tzn. najpierw odzyskało moc na zimnym silniku. Potem zaczynało chodzić też na ciepłym tylko co jakiś czas przerwie i wyświetli błąd. Dzisiaj wracałem do domu i dopiero pod domem zaczęło szwankować. tzn. Osłabło a gdy je zgasiłem i odpaliłem odzyskało ją? Ja naprawdę już jestem głupi z tym autem

Dodano po 1 [minuty]:

Powtarzam oba czujniki i stary i nowy który jest włożony są 100% sprawne

Helpful post? + 0
Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 302
zeimp
Moderator Samochody
Post#9 03 Jun 2011 16:27    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


No to czemu nie sprawdzisz oczywistej rzeczy jaką jest np. wiązka elektryczna, czy wtyczka. Coś gdzieś po prostu nie łączy i to wszystko.

Helpful post? + 0
Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#10 03 Jun 2011 22:48  Topic author   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Wiązka jest sprawdzona razem z wtykami.

Helpful post? + 0
Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#11 05 Jun 2011 10:34  Topic author   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Czy to może mieć jakieś powiązanie z błędem 00557(czujnik ciśnienia układu wspomagania).
Lub z czujnikiem temperatury cieczy?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jurekk55
Level 33
Location: Gdańsk
Joined: 18 Jun 2008
Posts: 2519
Helped: 116
Post rating: 63
jurekk55
Level 33
Post#12 05 Jun 2011 13:14    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Czyli zeimp i autoas zdaje się trafili ,bez urazy jak "sprawdziłeś" wiązki?Akumulator z obudową i mocowaniem na glebę i zdjęcie fabrycznych taśm z wiązek?Sprawdziłeś wizualnie kable czy nie mają zgrubień izolacji i "zieleniny"na całej długości?

Helpful post? + 0
Back to top
Mar-Aur
Level 10
Location: Opole
Joined: 03 Aug 2009
Posts: 51
Helped: 1
Mar-Aur
Level 10
Post#13 06 Jun 2011 09:10  Topic author   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Izolacji nie ściągałem. Obejrzałem czy nie widac nic zielonego.Sprawdziłem pokoleji każdy kabel który idzie do komputera podłanczając mu plus i kontrolując prubówką. Czujnik temperatury jest nowy. Ale sprawdziłem wczoraj jeszcze oporność żeby być 100% pewny. jest ok

Helpful post? + 0
Back to top
matimon22
Level 23
Location: W Świętokrzyskim
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 751
Helped: 42
Post rating: 26
matimon22
Level 23
Post#14 09 Sep 2011 12:32    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Witam.
Ten sam problem z Passatem 1.6 ALZ 2001r. Raz na 10 odpaleń jest ok - czyli czyta sygnał z czujnika. Trzeba dłużej krecic rozrusznikiem, autko jest słabsze. Błędu p0321 nie da się wykasowac, gdy auto uruchomione. Czujnik g28 oczywiście zmieniany. Wiązka prześwietlona i jest OK. Czy sterownik może dawac ciała??

Helpful post? + 0
Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 302
zeimp
Moderator Samochody
Post#15 09 Sep 2011 16:48    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


matimon22 wrote:
Czy sterownik może dawac ciała??

Raczej nie, ale jego wtyk tak. Dlaczego nie sprawdzicie, tylko piszecie? Kudre jak bym bliżej mieszkał, to pofatygował bym się osobiście i Wam to zrobił, a tak to mogę tylko powiedzieć : oddajcie auta w ręce specjalistów. Musi coś być nie tak i nie ma bata, żeby tego nie znaleźć, a co jest nie tak - nie wiem, bo nie włożyłem tam rąk!

Helpful post? + 0
Back to top
matimon22
Level 23
Location: W Świętokrzyskim
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 751
Helped: 42
Post rating: 26
matimon22
Level 23
Post#16 09 Sep 2011 20:28    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


zeimp wrote:
matimon22 wrote:
Czy sterownik może dawac ciała??

Raczej nie, ale jego wtyk tak. Dlaczego nie sprawdzicie, tylko piszecie? Kudre jak bym bliżej mieszkał, to pofatygował bym się osobiście i Wam to zrobił, a tak to mogę tylko powiedzieć : oddajcie auta w ręce specjalistów. Musi coś być nie tak i nie ma bata, żeby tego nie znaleźć, a co jest nie tak - nie wiem, bo nie włożyłem tam rąk!


Widzisz - ciągłość przewodów(w tym wtyczki) sprawdzona od wtyki czujnika do pinów w ECU(po zdjęciu obudowy), oraz wymieniona instalacja do czujnika. Najgorsze jest to, że raz działa jak należy, a trzy razy nie.

Helpful post? + 0
Back to top
piotr_dlugi
Level 9
Joined: 30 Dec 2009
Posts: 21
piotr_dlugi
Level 9
Post#17 10 Sep 2011 01:36    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


sprawdz dodatkowo masę od akumulatora do karoserii a następnie do silnika tzn. czy w punktach styku nie jest zardzewiała lub zaśniedziała

Helpful post? + 0
Back to top
miler80
Level 34
Location: Wyszków
Joined: 19 Mar 2008
Posts: 2009
Helped: 251
Post rating: 118
miler80
Level 34
Post#18 11 Sep 2011 09:39    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


A nie przyszło do głowy wam że problem może tkwić w samym kole zębatym? Przecież autor napisał że "coś stukało w silniku" i od tamtej pory pojawił się problem z sygnałem z czujnika G28. Jest bezwzględnie wymagane, aby szczelina między rdzeniem czujnika a grzbietem zębów mieściła się w granicach 0,4 ÷ 1 mm, gdyż w przeciwnym razie może nastšpić nieprawidłowe działanie układu.

Helpful post? + 0
Back to top
zeimp
Moderator Samochody
Location: Bergen.
Joined: 15 Jan 2011
Posts: 5396
Helped: 539
Post rating: 302
zeimp
Moderator Samochody
Post#19 11 Sep 2011 10:56    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


miler80 wrote:
problem może tkwić w samym kole zębatym?

Jedynie byłby z tym problem, gdyby panewkę trafiło... Doszły by stuki non stop, a nie tylko raz kiedyś. Poza tym ja jakoś jeszcze się nie spotkałem, żeby owe koło uległo odkształceniu, wycięciu, itp. Jeszcze raz chłopaki niech odpytają sterowniki innymi diagnoskopami i w tedy się zobaczy.

Helpful post? + 0
Back to top
matimon22
Level 23
Location: W Świętokrzyskim
Joined: 14 Mar 2005
Posts: 751
Helped: 42
Post rating: 26
matimon22
Level 23
Post#20 11 Sep 2011 12:54    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Panowie potrzebuję pinout do ALZ 1.6 8v 2001r sterownik Siemens- SIMOS. Czy czujnik g28 to czujnik w efektem Halla, czy zwykły indukcyjny??

Helpful post? + 0
Back to top
knod
Level 10
Joined: 18 Apr 2003
Posts: 5
knod
Level 10
Post#21 16 Apr 2012 21:06    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Mar-Aur wrote:
Witam.
Mam Golfa4 1.6. Pewnego dnia jechałem swoim autem i coś stukało przy silniku. Od tej pory mam problem z pracą auta. Vag cały czas wyświetla błąd 00513 czyli czujnik prędkości obrotu wałem G28. Czujnik został wymieniony na nowy jako pierwszy (nic to nie dało).
Ponadto stary czujnik został założony do innego auta i chodzi idealnie!.
Błąd 00513 pojawia się nadal. Sprawdziłem również wiązkę oraz sterownik. I są 100% sprawne.


Znaleziony może został winowajca?
Mam tą samą sytuację w 1.6 AKL: błąd 513, G28 niewłaściwy sygnał, czujnik wymieniony, wiązka do ecu sprawdzona...ręce już opadają

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> G28 wymieniony a błąd dalej aktywny
Page 1 of 1

Similar topics to g28 wymieniony a błąd dalej aktywny

Polo grzeje się. Wymieniony termostat i dalej to samo. (2)
Mercedes CDI wymieniony czujnik oleju w misce i dalej pokaz (1)
G28 Dziwny błąd VW Golf IV 1.9 (9)
[AUDi C4 2.6] - Nie zapala, błąd czujnika G28 (4)
Błąd czujnika prędkości silnika (G28), VW Corrado VR6 2.9 (4)
Błąd 513 czujnika prędkości obrotowej g28 w AUDI A3, 1,6 - jak wykasować? (3)
Golf 3 GT 1.6 dużo pali - błąd czujnika kąta obrotu wału korbowego G28 (5)
VW Golf V 1.9TDI 105 KM 2008 - Samochód odpala i gaśnie, Błąd G28 000801 czujnik (4)
Opel Vectra A skrzynia automatyczna błąd 56 i co dalej (13)
Volvo FH12 - trudne odpalanie - aktywny błąd Sid21 FM13 (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.077 seconds