Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący ->G28 wymieniony a błąd dalej aktywny Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#1 29 Maj 2011 12:43  Autor tematu   

G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Witam.
Mam Golfa4 1.6. Pewnego dnia jechałem swoim autem i coś stukało przy silniku. Od tej pory mam problem z pracą auta. Vag cały czas wyświetla błąd 00513 czyli czujnik prędkości obrotu wałem G28. Czujnik został wymieniony na nowy jako pierwszy (nic to nie dało).
Ponadto stary czujnik został założony do innego auta i chodzi idealnie!.
Błąd 00513 pojawia się nadal. Sprawdziłem również wiązkę oraz sterownik. I są 100% sprawne.
W przyszłym tygodniu będę ściągał miskę olejową.

Jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia lub mądre podpowiedzi i pomysły to proszę o podpowiedź.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Miasto: Bergen.
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5414
Pomógł: 538
Ocena postów: 238
zeimp
Moderator Samochody
Post#2 29 Maj 2011 14:16    

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Spróbuj jeszcze podmienić czujnik temp. silnika. Jeśli to nie pomoże, to trzeba by pewnie "prześwietlić" sterownik może coś z pamięcią KAM się coś dzieje. Auto daje się diagnozować normalnie w chwili pojawienia błędu? Zapala normalnie z błędem (daje się bez problemu wykasować, jak często powraca?)? Te stuki zlokalizowałeś, co to było? Sprawdż jeszcze raz masy przy sterowniku. A misę olejową w jakim celu masz zamiar demontować?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#3 30 Maj 2011 21:38  Autor tematu   

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Czujnik temperatury został założony nowy miesiąc temu.
Błąd nie pojawia się odrazu po odpaleniu, dopuki silnik jest zimny to auto jako tako chodzi choć nadal nie ma mocy. a po przejechaniu kilku km. jak się troche nagrzeje zaczyna nie równo pracować i pojawia się błąd 00513 tak jest cały czas. I do puki auto chodzi to błąd jest aktywny. Po zgaszeniu mogę go wykasować
Dodam jeszcze że rozrząd też sprawdziłem i jest ok. A miskę chcę ściągnąć żeby sprawdzić czy nic się z wałem nie dzieje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
autoas
Poziom 41
Miasto: Lubuskie
Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 7987
Pomógł: 465
autoas
Poziom 41
Post#4 30 Maj 2011 21:50    

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Przy odczycie błędu powinno być jeszcze, czy brak sygnału czy sygnał nieprawdopodobny

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#5 31 Maj 2011 22:42  Autor tematu   

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Dzisiaj rano jechałem do pracy i ku mojemu zdziwieniu chodziło dobrze. ale po pracy już nie. Co do tego jaki to jest rodzaj błędu to nie wiem. Ale faktycznie warto by się dowiedzieć. Jutro napisze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#6 01 Cze 2011 22:41  Autor tematu   

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


Mój vag pokazał 00513
(nieoczekiwany sygnał)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Miasto: Bergen.
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5414
Pomógł: 538
Ocena postów: 238
zeimp
Moderator Samochody
Post#7 02 Cze 2011 10:57    

Re: G28 Wymieniony a Błąd dalej aktywny


G28, czyli czujnik prędkości obrotowej silnika. Ten czujnik trzeba sprawdzić oscyloskopem, żeby była pewność, że jest ok.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#8 03 Cze 2011 16:06  Autor tematu   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Słuchajcie auto od jakichś 2 dni samo się naprawia. Tzn. najpierw odzyskało moc na zimnym silniku. Potem zaczynało chodzić też na ciepłym tylko co jakiś czas przerwie i wyświetli błąd. Dzisiaj wracałem do domu i dopiero pod domem zaczęło szwankować. tzn. Osłabło a gdy je zgasiłem i odpaliłem odzyskało ją? Ja naprawdę już jestem głupi z tym autem

Dodano po 1 [minuty]:

Powtarzam oba czujniki i stary i nowy który jest włożony są 100% sprawne

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Miasto: Bergen.
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5414
Pomógł: 538
Ocena postów: 238
zeimp
Moderator Samochody
Post#9 03 Cze 2011 16:27    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


No to czemu nie sprawdzisz oczywistej rzeczy jaką jest np. wiązka elektryczna, czy wtyczka. Coś gdzieś po prostu nie łączy i to wszystko.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#10 03 Cze 2011 22:48  Autor tematu   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Wiązka jest sprawdzona razem z wtykami.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#11 05 Cze 2011 10:34  Autor tematu   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Czy to może mieć jakieś powiązanie z błędem 00557(czujnik ciśnienia układu wspomagania).
Lub z czujnikiem temperatury cieczy?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jurekk55
Poziom 33
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 2392
Pomógł: 111
Ocena postów: 34
jurekk55
Poziom 33
Post#12 05 Cze 2011 13:14    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Czyli zeimp i autoas zdaje się trafili ,bez urazy jak "sprawdziłeś" wiązki?Akumulator z obudową i mocowaniem na glebę i zdjęcie fabrycznych taśm z wiązek?Sprawdziłeś wizualnie kable czy nie mają zgrubień izolacji i "zieleniny"na całej długości?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Mar-Aur
Poziom 10
Miasto: Opole
Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 51
Pomógł: 1
Mar-Aur
Poziom 10
Post#13 06 Cze 2011 09:10  Autor tematu   

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Izolacji nie ściągałem. Obejrzałem czy nie widac nic zielonego.Sprawdziłem pokoleji każdy kabel który idzie do komputera podłanczając mu plus i kontrolując prubówką. Czujnik temperatury jest nowy. Ale sprawdziłem wczoraj jeszcze oporność żeby być 100% pewny. jest ok

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
matimon22
Poziom 23
Miasto: W Świętokrzyskim
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 736
Pomógł: 40
Ocena postów: 17
matimon22
Poziom 23
Post#14 09 Wrz 2011 12:32    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Witam.
Ten sam problem z Passatem 1.6 ALZ 2001r. Raz na 10 odpaleń jest ok - czyli czyta sygnał z czujnika. Trzeba dłużej krecic rozrusznikiem, autko jest słabsze. Błędu p0321 nie da się wykasowac, gdy auto uruchomione. Czujnik g28 oczywiście zmieniany. Wiązka prześwietlona i jest OK. Czy sterownik może dawac ciała??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Miasto: Bergen.
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5414
Pomógł: 538
Ocena postów: 238
zeimp
Moderator Samochody
Post#15 09 Wrz 2011 16:48    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


matimon22 napisał:
Czy sterownik może dawac ciała??

Raczej nie, ale jego wtyk tak. Dlaczego nie sprawdzicie, tylko piszecie? Kudre jak bym bliżej mieszkał, to pofatygował bym się osobiście i Wam to zrobił, a tak to mogę tylko powiedzieć : oddajcie auta w ręce specjalistów. Musi coś być nie tak i nie ma bata, żeby tego nie znaleźć, a co jest nie tak - nie wiem, bo nie włożyłem tam rąk!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
matimon22
Poziom 23
Miasto: W Świętokrzyskim
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 736
Pomógł: 40
Ocena postów: 17
matimon22
Poziom 23
Post#16 09 Wrz 2011 20:28    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


zeimp napisał:
matimon22 napisał:
Czy sterownik może dawac ciała??

Raczej nie, ale jego wtyk tak. Dlaczego nie sprawdzicie, tylko piszecie? Kudre jak bym bliżej mieszkał, to pofatygował bym się osobiście i Wam to zrobił, a tak to mogę tylko powiedzieć : oddajcie auta w ręce specjalistów. Musi coś być nie tak i nie ma bata, żeby tego nie znaleźć, a co jest nie tak - nie wiem, bo nie włożyłem tam rąk!


Widzisz - ciągłość przewodów(w tym wtyczki) sprawdzona od wtyki czujnika do pinów w ECU(po zdjęciu obudowy), oraz wymieniona instalacja do czujnika. Najgorsze jest to, że raz działa jak należy, a trzy razy nie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
piotr_dlugi
Poziom 9
Dołączył: 30 Gru 2009
Posty: 21
piotr_dlugi
Poziom 9
Post#17 10 Wrz 2011 01:36    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


sprawdz dodatkowo masę od akumulatora do karoserii a następnie do silnika tzn. czy w punktach styku nie jest zardzewiała lub zaśniedziała

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
miler80
Poziom 34
Miasto: Wyszków
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 2006
Pomógł: 249
Ocena postów: 86
miler80
Poziom 34
Post#18 11 Wrz 2011 09:39    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


A nie przyszło do głowy wam że problem może tkwić w samym kole zębatym? Przecież autor napisał że "coś stukało w silniku" i od tamtej pory pojawił się problem z sygnałem z czujnika G28. Jest bezwzględnie wymagane, aby szczelina między rdzeniem czujnika a grzbietem zębów mieściła się w granicach 0,4 ÷ 1 mm, gdyż w przeciwnym razie może nastšpić nieprawidłowe działanie układu.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zeimp
Moderator Samochody
Miasto: Bergen.
Dołączył: 15 Sty 2011
Posty: 5414
Pomógł: 538
Ocena postów: 238
zeimp
Moderator Samochody
Post#19 11 Wrz 2011 10:56    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


miler80 napisał:
problem może tkwić w samym kole zębatym?

Jedynie byłby z tym problem, gdyby panewkę trafiło... Doszły by stuki non stop, a nie tylko raz kiedyś. Poza tym ja jakoś jeszcze się nie spotkałem, żeby owe koło uległo odkształceniu, wycięciu, itp. Jeszcze raz chłopaki niech odpytają sterowniki innymi diagnoskopami i w tedy się zobaczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
matimon22
Poziom 23
Miasto: W Świętokrzyskim
Dołączył: 14 Mar 2005
Posty: 736
Pomógł: 40
Ocena postów: 17
matimon22
Poziom 23
Post#20 11 Wrz 2011 12:54    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Panowie potrzebuję pinout do ALZ 1.6 8v 2001r sterownik Siemens- SIMOS. Czy czujnik g28 to czujnik w efektem Halla, czy zwykły indukcyjny??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
knod
Poziom 10
Dołączył: 18 Kwi 2003
Posty: 5
knod
Poziom 10
Post#21 16 Kwi 2012 21:06    

Re: G28 wymieniony a błąd dalej aktywny


Mar-Aur napisał:
Witam.
Mam Golfa4 1.6. Pewnego dnia jechałem swoim autem i coś stukało przy silniku. Od tej pory mam problem z pracą auta. Vag cały czas wyświetla błąd 00513 czyli czujnik prędkości obrotu wałem G28. Czujnik został wymieniony na nowy jako pierwszy (nic to nie dało).
Ponadto stary czujnik został założony do innego auta i chodzi idealnie!.
Błąd 00513 pojawia się nadal. Sprawdziłem również wiązkę oraz sterownik. I są 100% sprawne.


Znaleziony może został winowajca?
Mam tą samą sytuację w 1.6 AKL: błąd 513, G28 niewłaściwy sygnał, czujnik wymieniony, wiązka do ecu sprawdzona...ręce już opadają

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Początkujący -> G28 wymieniony a błąd dalej aktywny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Polo grzeje się. Wymieniony termostat i dalej to samo. (2)
Mercedes CDI wymieniony czujnik oleju w misce i dalej pokaz (1)
G28 Dziwny błąd VW Golf IV 1.9 (9)
[AUDi C4 2.6] - Nie zapala, błąd czujnika G28 (4)
Błąd czujnika prędkości silnika (G28), VW Corrado VR6 2.9 (4)
Błąd 513 czujnika prędkości obrotowej g28 w AUDI A3, 1,6 - jak wykasować? (3)
Golf 3 GT 1.6 dużo pali - błąd czujnika kąta obrotu wału korbowego G28 (5)
VW Golf V 1.9TDI 105 KM 2008 - Samochód odpala i gaśnie, Błąd G28 000801 czujnik (4)
Opel Vectra A skrzynia automatyczna błąd 56 i co dalej (13)
Volvo FH12 - trudne odpalanie - aktywny błąd Sid21 FM13 (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.24 seconds

elektroda.pl temat RSS