Paniki Poziom 20

|
31 May 2011 18:07 Co to za stacja lutownicza? Jaka grzałka? |
|
|
|
Witajcie
Mieliście styczność z taką stacją? To jest jakaś niemiecka LS2000E 30W, grzałka na 12V Na płytce siedzi LM317, BT137, UAA1016B i trochę drobnicy. Zastanawiam się też jak to działa, ponieważ do gniazda na kolbę dochodzą tylko 2 przewody. Nie mam do tego kolby i nie wiem jaka będzie do tej stacji dobra. Zastanawiałem się też nad przeróbką. Mocniejszy transformator, wskaźnik temperatury na diodach led lub wyświetlaczach led, dopasowanie do jakiejś popularnej grzałki itp ;) Niżej kilka zdjęć ;)
|
|
Paolo1976 Poziom 19

|
31 May 2011 19:20 Re: Co to za stacja lutownicza? Jaka grzałka? |
|
|
|
Może i jest to stacja niemiecka, płytki są wykonane profesjonalnie przez firmę, ale całość wygląda mi na samoróbę, lub produkt czysto rzemieślniczy. Bardzo siermiężna elektronika, żadnego wyjścia na termoparę. Ma kolega rację, że wymaga przerobienia i dopasowania, bo w tym stanie to bardziej regulator temperatury do lutownicy niż stacja. Ale obudowa wdzięczna, można poszaleć i wbudować to i owo, np. wyświetlanie temperatury bieżącej i zadanej, sterowanie mikrokontrolerem, wyjście pod termoparę kolby. Wtedy to już będzie coś.
|
|