Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega128L problem ze startem z LDO 2.85

Dr. Kuj 01 Cze 2011 12:33 2997 32
  • #1 01 Cze 2011 12:33
    Dr. Kuj
    Poziom 13  

    Do zasilania atmegi128L używam stabilizatora LDO TC1015:

    Stabilizator napięcia:LDO,nieregulowany; 100mA; 2,85V;
    Datasheet

    Nie wiem dlaczego ale co któreś włączenie całego układu procek nie startuje. Na wyjściu stabilizatora jest 2.85V ale z tak małym prądem że uC nawet się nie włączy. Co ciekawe zwarcie resetu do masy lub dotknięcie układu stabilizatora powoduje włączenie się całości. Na Resecie mam 10k do Vcc.
    Co więcej układ ma problemy ze startem tylko jeśli odczeka się dłuższą chwile (pare godzin). Potem każde kolejne włączenie odbywa się bez problemu.

    LDO jest podłączone zgodnie z datasheetem. Bez bypass'a bo z nim wogóle nie startował. Na wyjści i wejściu są tantale ok 200uF + po 100n.

    Atmega128L problem ze startem z LDO 2.85

    Atmegi resetują sie same. Ta nie ma ochoty robić tego za każdym razem. Układ z kondensatorem i rezystorem na resecie niewiele daje.

    Czy ktoś ma jakiś pomysł?

  • #2 01 Cze 2011 13:11
    drzasiek
    Specjalista - Mikrokontrolery

    Dr. Kuj napisał:
    Na wyjściu stabilizatora jest 2.85V ale z tak małym prądem że uC nawet się nie włączy.

    To skąd wiesz, że jest 2.85 z małym prądem? Jeśli prąd byłby mniejszy niż potrzebuje uC to napięcie by spadło. skoro napięcie nie spada, tzn że uC nie pobiera prądu. Problem jest w uC, pokaż kompletny schemat podłączenia uC do zasilania. Ciekawe jak szybko wstaje zasilanie po włączeniu na tym stabilizatorze. Możesz w fusebitach przestawić na opóźnienie startu programu.

  • #3 01 Cze 2011 16:19
    Dr. Kuj
    Poziom 13  

    atmega pracuje od 2.7V. Popatrze jeszcze na fusy ale wydaje mi sie że to nie to. Mam też wrażenie że układ ma problemy ze startem kiedy podpięty jest programator (komputer włączony) co w warunkach bez stabilizatora z niczym nie kolidowało.
    Dziwi mnie to że dotknięcie resetu powoduje start. Ale głowy sobie uciąć nie dam że za każdym razem. Napewno dotknięcie palcem stabilizatora uruchamia uC.
    Sam uC jest standardowo podłączony do zasilania, łącznie z ADC którego używam zgodnie z datasheetem.

  • #5 01 Cze 2011 18:01
    Dr. Kuj
    Poziom 13  

    włączyłem. BOD ma pracować. Układ jest bateryjny i bateria będzie wyładowywana do końca.

    Tak sie zastanawiam czy zamieszania nie robi podłączony programator. Musze jednak odczekać 24h...

  • #7 01 Cze 2011 18:28
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Dr. Kuj napisał:
    BOD ma pracować. Układ jest bateryjny i bateria będzie wyładowywana do końca.

    Czy Twój układ będzie usypiany?
    Jeżeli tak to do jakiego trybu?
    Jak czas pracy na tej baterii przewidujesz?

  • #8 01 Cze 2011 19:02
    asembler
    Poziom 32  

    tak na macanego:

    Ja bym dał wiekszy elektrolit na wyjściu, gdyż z powodu oczywiscie.
    A tak w ogóle to po cholere ten stabilizator - baterie masz 12v?
    Ja z powodzeniem stosuje bezpośrednie zasilanie z baterii no chyba że ci zależy koniecznie na czymś innym takim lub owakim.

  • #9 01 Cze 2011 20:25
    janbernat
    Poziom 38  

    Jeżeli naprawdę masz tantala 200uF na wyjściu to przy ładowaniu stałym prądem 100mA napięcie osiąga 2.85V po ok. 5.7ms.
    A taka Atmega32 "wstaje" po 4.1ms- jak ma wstawać szybko.
    Jak szybko wstaje AT128- sprawdź.
    dżasiek ma rację- ustaw na wolne wstawanie.
    asembler ma rację- po co zasilacz dla baterii 3V- a nawet 4.5V- i tak procesor chodzi.
    To co oszczędzisz na mocy procesora stracisz na stabilizatorze.
    asembler nie ma racji- jak zwiększysz pojemność na wyjściu to jeszcze dłużej się będzie ładować.

  • #10 01 Cze 2011 20:43
    asembler
    Poziom 32  

    janbernat napisał:
    Jeżeli naprawdę masz tantala 200uF na wyjściu to przy ładowaniu stałym prądem 100mA napięcie osiąga 2.85V po ok. 5.7ms.
    A taka Atmega32 "wstaje" po 4.1ms- jak ma wstawać szybko.
    Jak szybko wstaje AT128- sprawdź.
    dżasiek ma rację- ustaw na wolne wstawanie.
    asembler ma rację- po co zasilacz dla baterii 3V- a nawet 4.5V- i tak procesor chodzi.
    To co oszczędzisz na mocy procesora stracisz na stabilizatorze.
    asembler nie ma racji- jak zwiększysz pojemność na wyjściu to jeszcze dłużej się będzie ładować.

    Nie chcialem aby dawał aż 200uF ale 1uF to dla mnie za mało i nie obchodzi mnie jak długo sie ładuje bo czas startu procesora reguluje sie fusami bo po to są.

  • #11 01 Cze 2011 20:59
    janbernat
    Poziom 38  

    No asembler- co się pieklisz.
    W jednym przyznałem Ci rację.
    A fusy czasu startu procesora są nie tylko do tego.
    Jak będzie długo wstawał np. po wybudzeniu to będą większe straty energii.
    A kondensator na wyjściu służyć powinien tylko do zapewnienia stabilności częstotliwościowej stabilizatora bo jego obecność mocno psuje odpowiedź na impulsowe zmiany obciążenia.

  • #12 01 Cze 2011 21:12
    asembler
    Poziom 32  

    Jestem daleki od piekła - chyba.

  • #13 01 Cze 2011 21:21
    excray
    Poziom 38  

    Sprawdzić ustawienia CKSEL - czy odpowiednie dla danego kwarcu. Sprawdzić kwarc i kondensatory przy kwarcu. Ewentualnie włączyć Watchdog.

  • #14 02 Cze 2011 12:14
    Dr. Kuj
    Poziom 13  

    Już wam tłumacze co i jak:
    Stabilizator jest po to żeby na wszystkich nogach uC było napięcie mniejsze od 2.9V. Takie napięcie jest potrzebne dla modułów współpracujących z uC. Zamiast budować konwertery napięć poprostu obniżam napięcie na procku.
    Układ zasilany jest z baterii 3,7V Li-ion która w szczytach ma 4.2V. Pozatym pracując ze stabilizatorem przy niższym napięciu zaoszczędzam 50% prądu! Im niższe napięcie na uC tym mniejszy pobór prądu.
    Dzisiaj włączyłem układ (leżał noc całą) bez podłączonych peryferiów (programatora i usb) i ruszył bez problemy. Co więcej bez tantala za stabilizatorem. Obstawiam że problemu narobił programator a zwłaszcza jego pin reset. Co ciekawe nie było z tym problemów kiedy nie było tego LDO.
    Zrobie jeszcze kilka prób żeby upewnić się że tylko w tym tkwił problem.
    A wszelkie fusy są ustawione prawidłowo. Długi start i BODEN. BODLEVEL nie dotyczy atmegi w wersji L.

    Dziękuje wszystkim.

  • #16 02 Cze 2011 13:20
    Nawigator
    Poziom 33  

    Moje uwagi:
    - brak kondensatora (typowy 10n) na pinie reset
    - kondensator ceramiczny 100n na wyjściu stabilizatora LDO jest zabroniony gdyż powoduje wejście pętli sprzężenia zwrotnego w obszar niestabilnej pracy

    N.

  • #17 02 Cze 2011 13:30
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nawigator napisał:
    - brak kondensatora (typowy 10n) na pinie reset

    W AVR-ach kondensator na pinie Reset jest całkowicie zbędny.

    Nawigator napisał:
    - kondensator ceramiczny 100n na wyjściu stabilizatora LDO jest zabroniony gdyż powoduje wejście pętli sprzężenia zwrotnego w obszar niestabilnej pracy

    Skąd kol. ma takie informacje?
    Według mnie autor zastosował prawidłowo 1uF (wymagany przez LDO) i 100nF (wymagany przez uC).
    Pytam, ponieważ to co piszesz przeczy podstawowej zasadzie filtrowania zasilania mikrokontrolerów, a w datasheet LDO nie znalazłem takiego ograniczenia.
    Ale mogę czegoś nie wiedzieć...

  • #18 02 Cze 2011 14:23
    _Robak_
    Poziom 33  

    Nawigator napisał:
    - kondensator ceramiczny 100n na wyjściu stabilizatora LDO jest zabroniony gdyż powoduje wejście pętli sprzężenia zwrotnego w obszar niestabilnej pracy

    Skąd kol. ma takie informacje?
    Według mnie autor zastosował prawidłowo 1uF (wymagany przez LDO) i 100nF (wymagany przez uC).
    Pytam, ponieważ to co piszesz przeczy podstawowej zasadzie filtrowania zasilania mikrokontrolerów, a w datasheet LDO nie znalazłem takiego ograniczenia.
    Ale mogę czegoś nie wiedzieć...[/quote]

    Pierwsze słyszę mówiąc szczerze. Jeśli stabilizujemy napięcie a nie prąd, to nie widzę przeszkód aby dodać kondensator 100nF na wyjście. Co więcej nawet jeśli dodamy przez to do transmitancji sprzężenia całkę, jej stała czasowa będzie 10x mniejsza niż od dodanej przez kondensator 1uF co nie powinno mieć większego wpływu na pracę.

  • #19 02 Cze 2011 15:20
    Nawigator
    Poziom 33  

    Kondensator na pinie resetu jest zbędny do momentu jak zakłócenia których pełno powodują efekty jak u autora zapytania. Jest nota Atmela na ten temat bodajże 042 ale z uwagi na bałagan po zmianie wyglądu strony nie mam aktualnego linku. W licznych schematach aplikacyjnych producenta też ten kondensator jest pokazany więc opinia:
    ... W AVR-ach kondensator na pinie Reset jest całkowicie zbędny...
    nie jest poprawna.
    Poza tym kondensatorem tym dodatkowo można (i należy) wprowadzić odpowiednie opóźnienie pomiędzy podaniem zasilania a momentem resetu - patrz przebiegi w datasheet dowolnego procesora.

    Co do 100n na wyjściu zasilacza - patrz opis str. 6 TC1015:
    ------------
    3.2 Output Capacitor
    A 1µF (min) capacitor from VOUT to ground is required.
    The output capacitor should have an effective series
    resistance greater than 0.1Ω and less than 5Ω.
    ------------
    Kondensator 100n ceramiczny ma ESR rzędu miliomów.
    Jest też kilka innych not aplikacyjnych na temat doboru kondensatorów filtrujących w w stabilizatorach LDO czyli wszystkich z tranzystorem pnp na wyjściu.
    Napięcie na procesor należy podać przez rezystor o małej wartości np. 1 om i wtedy filtrować kondensatorami ceramicznymi na pinach zasilania.

    N.

  • #20 02 Cze 2011 15:34
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nawigator napisał:
    Kondensator na pinie resetu jest zbędny do momentu jak zakłócenia których pełno powodują efekty jak u autora zapytania.

    Co jest przyczyną jeszcze nie ustaliliśmy. Autor nie załączył pełnego schematu, więc nie można sugerować, że brak tego kondensatora jest przyczyną.


    Nawigator napisał:
    ... więc opinia:
    ... W AVR-ach kondensator na pinie Reset jest całkowicie zbędny...
    nie jest poprawna.

    Opinia ta jest oparta w przytoczonym przez Ciebie dokumencie:


    Cytat:
    To protect the RESET line further from noise, it is an advantage to connect a capacitor from the RESET pin to ground.

    This is not directly required since the AVR internally have a low-pass filter to eliminate spikes and noise that could cause reset. Applying an extra capacitor is thus an additional protection.

    However, note that this capacitor cannot be present if debugWIRE is used.


    Innymi słowy możesz, ale generalnie jest to zbędne, od czasu gdy AVRy zostały wyposażone w wewnętrzny układ filtrujący. W dodatku przeszkadza przy użyciu debugWIRE.

    Wracając do przykładu autora, nie znając schematu dokładanie kondensatora jest zbędne, na tym etapie naszej wiedzy, o tym projekcie.

    Oczywiście nie wykluczam, że jeżeli okaże się, że układ pracuje z przekaźnikami, itp. to być może będzie to konieczne. Ale ponieważ autor pisze o zasilaniu bateryjnym, stąd sądzę, że nie ma takich zakłóceń, które zmuszałyby go do takiego manewru.


    Nawigator napisał:
    Poza tym kondensatorem tym dodatkowo można (i należy) wprowadzić odpowiednie opóźnienie pomiędzy podaniem zasilania a momentem resetu - patrz przebiegi w datasheet dowolnego procesora.

    Mówimy konkretnie o AVRrze (co podkreśliłem) i w nim nie ma takiej potrzeby ponieważ ma od tego specjalny wewnętrzny układ. W starszych procesorach i być może niektórych aktualnych, taki kondensator był potrzebny, ale nie w tym przypadku. W dodatku przeszkadza przy użyciu debugWIRE.


    Nawigator napisał:
    Napięcie na procesor należy podać przez rezystor o małej wartości np. 1 om i wtedy filtrować kondensatorami ceramicznymi na pinach zasilania.

    Być może, ale o tym wcześniej nie napisałeś, a 100nF jest niezbędny do filtrowania zasilania procesora o czym jest mowa także w cytowanym przez Ciebie dokumencie.

    Ale oczywiście mogę się mylić ...

  • #21 02 Cze 2011 15:42
    _Robak_
    Poziom 33  

    Cytat:

    3.2 Output Capacitor
    A 1µF (min) capacitor from VOUT to ground is required.
    The output capacitor should have an effective series
    resistance greater than 0.1Ω and less than 5Ω.

    Może to wynikać z tego że rzeczywiście może się stabilizator wzbudzić, po to na linie zasilania na każde 8 kondensatorów powinno się dać 1 elektrolit o większym ESR. Bo jeśli w ogóle nie można by dawać 100nF tylko 1uF i to same elektrolity to niektóre układy cyfrowe miały by ciężko;)

  • #22 02 Cze 2011 15:44
    Nawigator
    Poziom 33  

    >>> dondu
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego upierasz się przy pominięciu elementu za parę groszy który eliminuje jedno ze źródeł mylnego działania procesora.
    Połóż obok pracującego procesora komórkę i zaczekaj.

    N.

  • #23 02 Cze 2011 15:46
    _Robak_
    Poziom 33  

    Nawigator napisał:
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego upierasz się przy pominięciu elementu za parę groszy który eliminuje jedno ze źródeł mylnego działania procesora.
    Połóż obok pracującego procesora komórkę i zaczekaj.

    N.

    Tutaj zgadzam się kompletnie. Jeśli zależy nam na niezawodności to powinien kondensator być.

  • #24 02 Cze 2011 15:47
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nawigator napisał:
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego upierasz się przy pominięciu elementu za parę groszy który eliminuje jedno ze źródeł mylnego działania procesora.
    Połóż obok pracującego procesora komórkę i zaczekaj.

    Moje układy pracują obok komórek i radiostacji 20W, nie wzbudzają się i nie mają tego kondensatora.
    Nie upieram się, tylko stwierdzam fakt poparty odpowiednim dokumentem producenta uC.
    Twoje argumenty niestety wynikają z przyzwyczajeń, które w tym przypadku są zbędne. Chcesz to stosuj, ale nie ucz innych, że to jest wymagane skoro nie jest.

  • #25 02 Cze 2011 15:59
    Nawigator
    Poziom 33  

    Nikogo nie uczę a zwłaszcza tych co wiedzą najlepiej.
    Urządzenia powinno się konstruować na najgorsze warunki.
    Ale jak popatrzysz na inny parametr pinu reset:
    ------------
    tRST Minimum pulse width on RESET Pin 1.5 µs
    ------------
    to zobaczysz że filtracja zakłóceń jest słaba.

    N.

  • #26 02 Cze 2011 16:02
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Owszem uczysz pisząc:

    Nawigator napisał:
    Moje uwagi:
    - brak kondensatora (typowy 10n) na pinie reset

    oraz inne w dalszych Twoich wypowiedziach.

    Jeżeli uważasz, że Atmelowym dokumentom nie można ufać, to Twój problem. Ja im ufam i moje układy działają. Ale oczywiście autor tematu sam zdecyduje, co zrobić.

  • #27 02 Cze 2011 16:10
    Nawigator
    Poziom 33  

    Każdy czyta z Atmela co mu pasuje.
    Mnie pasuje ten fragment:
    -------
    To protect the RESET line further from noise, it is an advantage to connect a capacitor from the RESET pin to ground.
    ------
    gdzie producent zaleca ten kondensator.
    Chińczycy w tanich zabawkach zazwyczaj nie dają.

    N.

  • #28 02 Cze 2011 16:19
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Nawigator napisał:
    Mnie pasuje ten fragment:
    -------
    To protect the RESET line further from noise, it is an advantage to connect a capacitor from the RESET pin to ground.


    A mnie dalsza część tego samego akapitu:
    Cytat:
    To protect the RESET line further from noise, it is an advantage to connect a capacitor from the RESET pin to ground.

    This is not directly required since the AVR internally have a low-pass filter to eliminate spikes and noise that could cause reset. Applying an extra capacitor is thus an additional protection.

    However, note that this capacitor cannot be present if debugWIRE is used.



    Nawigator napisał:
    Chińczycy w tanich zabawkach zazwyczaj nie dają.N.

    Może nie znają angielskiego :) , a może nie filtrują zasilania, a może mają takie "staroświeckie przesądy", że:
    Nawigator napisał:
    Poza tym kondensatorem tym dodatkowo można (i należy) wprowadzić odpowiednie opóźnienie pomiędzy podaniem zasilania a momentem resetu


    Mój tato gdy coś zbroiłem, i tłumaczyłem się że koledzy także to robili, raczył mawiać:
    "A gdy oni będą się rzucać pod pociąg, także się rzucisz?" :)

    Czy opinia Chińczyków ma być dla mnie bardziej wiarygodna od zaleceń producenta uC, który wyraźnie pisze że ten kondensator jest zbędny i dlaczego?

    Jak już napisałem,autor sam wybierze czy ufać Atmelowi, czy nie i w której części.

    Do autora: Pokaż cały schemat swojego układu.

  • #29 02 Cze 2011 16:57
    Nawigator
    Poziom 33  

    dondu napisał:

    ... zaleceń producenta uC, który wyraźnie pisze że ten kondensator jest zbędny i dlaczego?....

    Który zwrot tłumaczysz jako wyraźnie zbędny?

    N.

  • #30 02 Cze 2011 18:35
    Dr. Kuj
    Poziom 13  

    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Co myśleć o tym kondensatorze na resecie sam już nie wiem..
    Teraz układ działa poprawnie, leży bez podłączonego programatora.
    A co do schematu to całość nie ma znaczenia bo wszystko jest od uC odłączone (płytka stykowa).
    Pracuje tylko ten obwód który jest na schemacie w pierwszym poście.

    Atmega128L problem ze startem z LDO 2.85

    Swoją drogą dzięki za wiadomość o tych notach atmela. Musze je koniecznie przejrzeć.
    A co do samego procka i trybu jego pracy: nie jest narazie usypiany ale planuje to zrobić. Na baterii układ ma działać kilka dni. Przewiduje pobór średnio ~40mA (w pikach do 2A) z bat. 2Ah.


    Wszystko czego nie widać jest odłączone. Nie ma tam nic poza programatorem (SCK, MISO, MOSI).

    Nadal najbardziej zastanawia mnie to dlaczego takich problemów nie ma (brak startu po podaniu zasilania) kiedy nie ma stabilizatora w obwodzie. Zakładam że jakieś prądy płyną z programatora (AVTPROG1 na USB) i w procku coś się dzieje, coś co nie pozwala mu wystartować po podaniu zasilania ale tylko w przypadku jeśli zasilany jest z ldo.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME