Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?
Autor
Wiadomość
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#1 Post autora tematu 08 Cze 2011 12:19   

Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Witam
Na początek chciałbym przeprosić za powielanie tematu, ale to co na razie wyczytałem na forum w tym temacie nie za bardzo mi pomogło, postanowiłem więc opisać mój problem i proszę kogoś kto się na tym zna o zwięzły opis krok po kroku.

Chciałbym podłączyć 2 routery w domu jednorodzinnym. Mój pierwszy router to Pentagram CERBERUS P631-4A podłączony do sieci telefonicznej Netia. Wszystko jest skonfigurowane i wszystko działa sieć WIFI oraz podłączenie przez kabel LAN do komp. stacj. Problemem jest zejście z laptopem na dół do kuchni tu zasięg jest bardzo słaby lub zanika.
Chciałbym prosić o wytłumaczenie jak podłączyć drugi router najlepiej przez kabel LAN na dole aby poprawić tam siłę sygnału
Mam do dyspocyzji router z Netii który otrzymałem za 1zł Asmax 1004G
Co i jak muszę ustawić w każdym z routerów, jak to połączyć aby korzystać z wifi na dwóch piętrach?


Oba routery mają wbudowany modem ADSL


Poniżej przedstawiam Print screeny z obu routerów LAN, WAN, DHCP, Wirless

Pierwszy to Pentagram CERBERUS P631-4A
Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?

Drugi router to Asmax 1004G i jego konfiguracja. Router wyciągnąłem z pudełka. Nic nie zmieniałem w opcjach. Żadnego loginu i hasła dostępu do internetu nie wpisywałem
Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#2 08 Cze 2011 13:40   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Witam
To co chcesz osiągnąć nie jest specjalnie trudnym zadaniem. Najlepiej będzie to zrobić tak: bierzesz skrętke i wpinasz do jednego z wolnych portów switcha w Pentagramie (jednego z czterech zapewne). Drugą stronę kabelka wpinasz do routera ASMAX na port WAN. Takie rozwiązanie ma sporo zalet, stworzysz sobie dodatkową podsieć w domu, którą jak w przyszłości nabierzesz dodatkowiej wiedzy będziesz mógł dodatkowo zabezpieczyć i konfigurować.
Konfiguracja urządzeń:

PENTAGRAM
Tu sprawa jest prosta, ustawień internetu nie zmieniaj, widze ze slajdu że masz włączone DHCP więc tego będziemy się trzymać żeby Ci nie mieszać za bardzo. W sumie to tu nie musisz ustawiać nic - zostawiamy bez zmian.

ASMAX
Ustawień Lan w tym routerze również nie musisz zmieniać, tak będzie wyglądała twoja nowa podsieć w domu. Do skonfigurowanie jest tylko i wyłącznie port WAN. Widzę że masz już tam dwa ustawienia skonfigurowane zapewne pod netię. Na slajdzie (8432952100_1307528344.png) w opcjach WAN musisz kliknąć ADD i dodać nowe ustawienie (te dwa sobie zostaw , może w przyszłości się przydadzą)
i tu niestety nie wiem co Ci wyskoczy, ale powienienieś wybrać "Dynamic Ip adres" lub "Static IP adres". W przypadku pierwszej opcji wpiszesz sobie tylko adresy DNS ale jako adres swojego pierwszego routera czyli 192.168.1.1 (to ma być ten sam adres na który się logujesz w pierwszym routerze)
Gdyby dynamic ip adres w ustawieniach Wan zawiodła wówczas wybierz "Static ip " to będzie działać z całą pewnością tylko trzeba będzie wpisac więcej opcji:
Adres IP: tu wpiszesz adres ze swojej sieci lan pierwszego routera czyli 192.168.1.110 (u ciebie DHCP zaczyna przydzielać od 100)
Maska: u ciebie jest 255.255.255.0
ISP gatewey tu adres swojego routera na górze czyli 192.168.1.1
DNS tu również adres swojego routera na górze 192.168.1.1

powyższe opcje u Ciebie mogą nazywać się inaczej i na pewno będą ale schemat już masz i powinieneś sobie poradzić. POWODZENIA.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9408

Post#3 08 Cze 2011 13:59   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Cytat:
Drugą stronę kabelka wpinasz do routera ASMAX na port WAN
Chyba trochę przesadziłeś i nie zwróciłeś uwagi, że oba routery to są routery z wbudowanym modemem ADSL czyli ich wany są na wtyczki RJ-11.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Cze 2011 13:59   





Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#4 08 Cze 2011 14:10   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Faktycznie popełniłem straszliwy błąd. Przyznam że kompletnie nie sprawdzałem specyfikacji routerów, ale nawet to mnie nie usprawiedliwia - przecież to TPsa, na swoje usprawiedliwienie powiem tylko że ja na szczęście nie mam z nimi nic wspólnego od końca lat 90tych.

Do "Jankesika" powiem tak przy tym sprzęcie kabelkiem tego nie załatwisz. możesz kupić drugi router na dół (tradycyjny bez modomu xDSL). Później sprawdzę czy oba sprzęty mają Wi-Fi i czy obsługują tryb bridge lub AP client. Z góry przepraszam. Później jeszcze edytuje ten post.
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9408

Post#5 08 Cze 2011 14:19   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Cytat:
Do "Jankesika" powiem tak przy tym sprzęcie kabelkiem tego nie załatwisz. możesz kupić drugi router na dół (tradycyjny bez modomu xDSL). Później sprawdzę czy oba sprzęty mają Wi-Fi i czy obsłóguja tryb bridge lub AP client. Z góry przepraszam. Później jeszcze edytuje ten post.
Znowu troszeczke fopa popełniłeś.

Owszem modemo/routeru zazwyczaj opierają się takiej konfiguracji ale spotkałem się z kilkoma przypadkami poprawnego działania:
Konfigurujesz jeden sprzęt jako zwyczajny modemo/router czyli w tej sytuacji pozostaje Pentagram.
Asmaxowi na LAN przypisujesz wolne IP z podsieci Pentagrama, bezwzględnie wyłączasz w nim serwer DHCP.
WAN konfigurujesz jako PPPoE z IP DHCP
Łączysz oba routery portami LAN kablem, konfigurujesz wifi na Asmaxie z kanałem oddalonym o 6 jednostek od pentagramowego.
I modlisz się by zadziałał :) .
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#6 Post autora tematu 08 Cze 2011 14:28   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Ustawienia po naciśnięciu przycisku ADD

Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


hermes-80 wyjaśnisz mi dokładnie na podstawie print screenów które dodałem.
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#7 08 Cze 2011 16:33   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Dawno nie udzielałem się na elektrodzie i widzę że mój powrót nie jest zbyt udany. Czas się zrehabilitować. Hermes ma rację, to się może udać. Chodzi o to że w Asmax'ie (jak w każdym routerze) masz zwykły switch, problem polega na tym że jest on w środku urządzenia połączony z routerem i to działa na naszą niekorzyść. Tak jak pisze Hermes musisz wyłączyć w Asmax'ie opcje przydzielania adresów po DHCP, my chcemy mieć tylko switch. Pozostaje nam jescze oszukać router - w opcjach WAN Asmaxa wybierz PPPoE (po eternecie, nie mylić z PPPoA - po ATMie, to używane jest dla tepsy ale nie o to teraz chchodzi).W opcjach które Ci wyskoczą musisz wpisać adresy sieci ze swojego routera na górze, czyli tak jak pisałem w pierwszym poście (nie trafionym niestety :cry:):
Adres IP: 192.168.1.110
DNS: 192.168.1.1

I przy odrobienie szczęścia powinno zadziałać.

UPDATE
Teraz zerknąłem na twoje screeny jak kliknąłeś dodaj i coś mi się wydaje że ten router ma tylko i wyłącznie PPPoA (chyba że było coś wcześniej jeszcze) więc chyba nic już się nie da zrobić, poza kupnem zwyczajnego routera.
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#8 Post autora tematu 08 Cze 2011 18:15   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Znalazłem w zakładce Wireless-Bridge Access Point. Może się przydać. Screen poniżej
Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Znalazłem też instrukcję do mojego modemu. Może się przydać


Konfiguracja jako klient PPPoE lub most sieciowy(Bridge)......................................................... 35
Konfiguracja PPPoA...........................................................40


Link poniżej
Link
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9408

Post#9 08 Cze 2011 18:30   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Most sieciowy(Bridge) to na 100% nie bo wyłączy ci całą funkcjonalność urządzenia jako router i zrobi z niego modem ADSL.
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#10 08 Cze 2011 18:40   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Hermes mnie uprzedził o sekundę i musiałem przerobić posta, bridge faktycznie nie, wybierz PPPoE i enkapsulacja jako LLC/SNAP-BRIDGING - tej enkapsulacji nie jestem w 100% pewien(jak na stronie 36) - jak nie będzie działać napisz jakie tam są inne opcje. Klikasz next i na kolejnej stronie która Ci się pojawi (instr. str. 37) zostawiasz puste pola PPP usename i password oraz zanzaczasz "ptaszek" przy "Use staric IP" . Co prawda w instrukcji tego nie ma ale powinno Ci wyskoczyć jakieś okno gdzie wpiszesz wspomniane wcześniej (poprzedni post) adresy IP. I jeszcze tylko jedno, o ile wyskoczy ci po drodze okno jak na str. 39 odznacz "ptaszek" przy "Enable WAN service". I powinno śmigać, choć nie koniecznie :D
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#11 Post autora tematu 08 Cze 2011 19:08   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Print screeny z przeprowadzonej operacji:

Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?

Kolejność screenów się wymieszała i nie jest pokolei
1-3
2-1
3-2
4-4
5-5

Nie sprawdzałem czy działa. Narazie na sucho czy wszystko zrobiłem ok
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Cze 2011 19:08   





Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#12 08 Cze 2011 19:16   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Wszystko wygląda OK. Jakby były problemy spróbuj jeszcze odznaczyć Bridge PPPoE Frames between WAN and LAN... (slide 1-3)
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#13 Post autora tematu 08 Cze 2011 19:28   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


I mam wybrać PPP over Ethernet? A IP dobre wpisałem żeby działało z moim Pentagramem

Firewall jest włączony na Enabled. Nie będzie on blokował.
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#14 08 Cze 2011 19:38   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


No tak, masz wybrać koniecznie PPPoE przecież było już o tym pisane i potwierdzone że masz dobrze. Adresem IP się nie przejmuj przy twojej standardowej masce sieci 255.255.255.0 jakiego adresu nie podasz z przedziału od 192.168.1.2 do 192.168.1.254 powinno działać. Wymusi na swoim komputerze odpowiedni adres jeszcze, czyli we właściwościach połączenia sieciowego na komputerze ustaw adres IP 192.168.1.110 Maska: 255.255.255.0 Brama 192.168.1.1 i DNS 192.168.1.1. I ustalmy że jeżeli o czymś nie jest wspomniane to znaczy że jest niepotrzebne.
Aha Firewallem się kompletnie nie przejmuj ta funkcja jest mocno na wyrost, ponadto aby działał musi być odpowiednio skonfigurowany, sam z siebie blokuje tylko i wyłącznie to co czyni NAT/PAT - nieważne. Ustalmy że pomimo iż włączony nie istnieje.
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#15 Post autora tematu 08 Cze 2011 19:50   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Jak mam wybrać protokół żeby zmienić te dane na komputerze?

Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#16 08 Cze 2011 19:50pomocny post - solucja   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Wybierz TCP/IP v4
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#17 Post autora tematu 08 Cze 2011 20:01   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Aha jeszcze jedno

VPI wpisałem 8 w ustawieniach routera Czy dobrze?

Urywek z instrukcji
"Dla usługi Neostrada VPI=0, a dla usługi Net24 VPI=8"
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#18 08 Cze 2011 20:03pomocny post - solucja   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Tymi VPI się nie przejmuj na router-modem nie jest potrzebny do prawidłowego działania - możesz wpisać co chcesz. Zaznacz "Protokuł internetowy w wersji 4..." i kliknij poniżej przycisk właściwości.
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#19 Post autora tematu 08 Cze 2011 20:24   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


VPI zostawiłem na 8. Dałem SAVE

Nie zmieniałem żadnych ustawień sieciowych na kompie ale tak podziałało

Wszystko działa :) :)

Nie wiem jak dziękować !!!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Cze 2011 20:24   





Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#20 08 Cze 2011 20:34pomocny post - solucja   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Wystarczy jak klikniesz na przycisk "pomógł" - każdy kto zakłada taki temat widzi taki przycisk nie wszyscy jednak używają przez co motywacja do pomagania spada :D
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#21 Post autora tematu 08 Cze 2011 21:03   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Jeszcze 1 pytanko gdzie mogę zmienić domyślne login i hasło routera admin admin w Asmaxie
Powrót do góry
   
jlmrafael
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Paź 2009
Posty: 195
Miasto: Jelenia Góra

Post#22 08 Cze 2011 22:03pomocny post - solucja   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Login i hasło zmienisz w zakładce Management -> Access Control -> Passwords. Instrukcja strona 119.
Powrót do góry
   
Jankesik
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Cze 2011
Posty: 947

Post#23 Post autora tematu 09 Cze 2011 22:02   

Re: Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?


Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jestem na tym forum początkującym a już dostrzegam same plusy. Odpowiedzi zostały udzielone szybko i precyzyjnie. Wszystko działa tak jak należy
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
problem - Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu? (12)
Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domu (Livebox2.0 i Philips) (8)
Jak połączyć dwa routery aby zwiększyć zasięg Wifi w domku ? (16)
Jak połączyć trz routery - Jak połączyć trz routery aby zwiększyć zasięg Wifi (17)
Linksys WRT120N - co kupić i jak skonfigurować aby zwiększyć zasięg WiFi w domu (4)
2 routery Linksys WAG 120N - Jak połączyć je bezprzewodowo by zwiększyć zasięg (1)
Jak połączyć dwa routery aby wszystko działało? (17)
Jak połączyć bezprzewodowo dwa routery aby przedłużyć sygnał? (32)
Dwa routery, most wifi, dwa piętra - jak te sieci połączyć? (2)
Jak zwiększyć zasięg routera, aby sygnał był w domu oddalonym o 60m? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.065 seconds

elektroda.pl temat RSS