Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Giełda -> AGD Co kupić? -> Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook
Autor
Wiadomość
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 11 Cze 2011 19:16   

Płyty indukcyjne 230V


Witam,
z racji tego, że w kuchni dysponuję jedną fazą zastanawiam się nad kupnem płyty 230.
Z tego co widzę to z polskich producentów są do wyboru dwie:
MASTERCOOK I3D4M R
Amica PI 6509 L

Płyty są podobne, ale Amica ma 3,5 zamiast 3 kW, i do tego wydaję się być bardziej funkcjonalna (choćby timery niezależne, a nie jeden), czy ktoś już porównywał w rzeczywistości te urządzenia i może coś powiedzieć.

Przeglądając stronę Mastercook'a można natknąć się na w zasadzie tylko na płyty 7,2 i jeśli spojrzymy no instrukcję np od I4DE64L S
to widać jak można takie urządzenie podłączyć:
Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook

wynika z tego że:
niektóre płyty można podłączyć do jednej fazy 230V na 16A (1.3.1 i 1.3.3).

W pierwszym przypadku to ok - moc 230*16, ale w drugim można połączyć na moc 230*16 albo 230*32. Nie do końca to rozumiem, jak taka płyta zachowa się przy podłączeniu do niższej mocy, no i jak rozpoznać którą płytę jak można podłączyć, bo to instrukcja dla kilku?
Powrót do góry
   
Ceneo


Ceneo


Post# 11 Cze 2011 19:16   


Zobacz najlepsze oferty sprzętu AGD:

Powrót do góry
   
Ilikered
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Kwi 2011
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#2 11 Cze 2011 22:35   

Re: Płyty indukcyjne 230V


Osobiscie kupiłem Boscha 7 kW i tez ma opcje podlaczania pod 230V , a w instrukcji wyczytalem ze nawet mozna ustawic plycie ogranicznik elektronicznie ile kW nie ma przekroczyc. Wiec przezyj tez Bosche moze;)
Powrót do góry
   
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 12 Cze 2011 16:17   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


A jaki model, bo te instrukcje co oglądałem to są jednokartkowe i nic tam nie ma?
NO i jak to się w ogóle sprawuje?
Powrót do góry
   
Ilikered
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 18 Kwi 2011
Posty: 18
Miasto: Bydgoszcz

Post#4 12 Cze 2011 21:40   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


http://www.neo24.pl/plyta-grzejna-bosch-pie-651r14e.html

tego u nich kupilem. Niestety jak sie sprawuje Ci nie napisze bo podlaczam dopiero w lipcu, narazie jeszcze reszte kuchni musze skompletowac , Zlew etc :/ ( i blat pod zlew , a blat wycinany pod plyte dlatego jeszcze nie chodzi : / )

Na kablu byl schemat ze pod 230 tez pojdzie no ale wiadomo wtedy nie odpalisz 4 palnikow na full.
Powrót do góry
   
MARCIN.SLASK
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 6050
Miasto: Chorzów

Post#5 12 Cze 2011 21:50   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Pytanie do autora, jaki ma przydział mocy, zabezpieczenie, oraz jaki przewodem chce łączyć płytę.
Pod 230V (jedną fazę) podłączyć można praktycznie każdą płytę, piekarnik. Ale trzeba odpowiednio dysponować odpowiednią mocą, zabezpieczeniem i co najważniejsze - przewodem zasilającym.
Przy np. 5.6kW mocy płyty to prąd popłynie około 25-30A (w zależności od sprawności i budowy płyty)
Powrót do góry
   
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#6 Post autora tematu 13 Cze 2011 07:41   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Przewód jest 2,5², ale zabezpieczenie jest tylko 16A. Wiem że więcej jak 3,5 kW tu nie wyciągnę, bardziej zastanawiało mnie to połączenie płyty 7,2 do mocy 230*16A, jak to jest na 1.3.3 (drugi od lewej). Jak wtedy taka płyta ma działać?

co do:
Cytat:
Na kablu byl schemat ze pod 230 tez pojdzie no ale wiadomo wtedy nie odpalisz 4 palnikow na full.


To przeglądałem instrukcję i możną ją podpiąć pod jedną fazę, ale nie ma mowy o zabezpieczeniu, więc wnioskuję, że potrzeba wtedy 32A, więc to chyba nie to. Swoją drogą instrukcję na stronie to mają fatalną, jedna dla 15 języków w dodatku po stronie dla każdego no i brak jakichkolwiek szczegółów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2011 07:41   





Powrót do góry
   
sujka5
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 701
Miasto: Opole

Post#7 17 Cze 2011 06:36   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Bosch ma typową płytę indukcyjną jednofazową którą można ustawić aby nie pobierała więcej niż..20A , 16A , 13A i 10A sami wybieramy( wszystko zależy jak silną mamy instalację) i wpisujemy do pamięci modułu i po problemie...
PS. tylko nie łudźmy się że przy ustawieniu 10A płyta będzie działaś tak jak przy 20A coś kosztem czegoś ....
Powrót do góry
   
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#8 Post autora tematu 17 Cze 2011 07:40   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Cytat:
Bosch ma typową płytę indukcyjną jednofazową którą można ustawić aby nie pobierała więcej niż..


Rozumiem, że dotyczy to tylko BOSCHa, i to jakiś konkretnych modeli, jakich?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2011 07:40   





Powrót do góry
   
sujka5
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 701
Miasto: Opole

Post#9 17 Cze 2011 13:27   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Nie pamiętam modelu ale wystarczy wejść na stronkę firmy i znaleźć (można tę płytę włączyć do gniazdka) posiada 4 palnik wygląda jak zwykła płyta tyle tylko że wolniej grzeje bo ograniczeniem jest instalacja 3 przewodowa i jej zabezpieczenie.
Powrót do góry
   
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#10 Post autora tematu 19 Cze 2011 12:23   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


No i znalazłem tego Boscha, jakby kogoś interesowało to jest to model PIA611T16E.

Przy okazji chciałem zapytać czy grzanie na max 3kW to nie jest lipa, czy jak będę chciał ugotować obiad, to będę musiał czekać strasznie długo, czy ktoś już testował płyty o takiej małej mocy.
Powrót do góry
   
kielbu
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 19
Miasto: Jelenia Góra

Post#11 27 Cze 2011 09:13   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Podłączam się pod temat, od około 2 tygodni sam drążę temat instalacji płyty indukacyjnej pod jedna fazę jaką mam w domu. Jestem zainteresowany właśnie tym Mastecookiem ale przydałaby się opinia kogoś kto gotuje na takiej płycie i posiada jedna faze.
Powrót do góry
   
stopi
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Kwi 2003
Posty: 1409
Miasto: Skierniewice

Post#12 29 Cze 2011 01:52   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Ja też mam rozkminę na temat kuchenek indukcyjnych, ale wciąż nie wiem, co kupić. W każdym razie idzie ona do nowego mieszkania, gdzie jest wyprowadzona "trójfazówka" pod kuchnię już.
Wiem jednak jedno - praw fizyki nie oszukasz. Podłączając kuchnię pod jedną fazę 230V nie wykorzystasz z niej pełnej mocy.

Okiem elektronika z prostego równania P=U*I (moc = prąd * napięcie) wynika, że podłączając kuchenkę mocy 7kW (czyli w jednostkach podstawowych 7000 wat) przy napięciu 230V popłynie prąd ok. 30A (bo 230*30=~ 6900W). Praktycznie rzecz biorąc... jest to po prostu DUŻO. Przykładowo mając powiedzmy pobierający dajmy na to 500mA "keyboard Casio dla dziecka" jest to tak, jakby podłączyć 60 takich keyboardów pod jedno gniazdko 230V.

Nie wiem jak to jest z kuchenkami, ale domyślam się, że można co nieco przeciążyć podłączając taką kuchenkę pod jedną fazę w starszym mieszkaniu/domu.

Dodano po 4 [minuty]:

Abstrahując jeszcze do tematu... 230V to jest niby norma, ale jak w praktyce w mieszkaniu będzie 220 to już można uznać, że nie jest źle. Najpewniej jest zmierzyć miernikiem faktyczne napięcie przy średnim codziennym obciążeniu (typu włączony telewizor, włączone oświetlenie).

Napięcie ogólnie zawsze spada wraz ze wzrostem ilości urządzeń (po prostu obciążenia) podłączonych do źródła, które to napięcie wytwarza. Wynika to z tzw. rezystancji wewnętrznej źródła, ale to już inna bajka i raczej nie do tematu, więc nie będę się rozpisywał :)
Powrót do góry
   
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#13 Post autora tematu 29 Cze 2011 10:01   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Wszystko ok, ale właśnie pod jedną fazę producenci wypuścili tzw. płyty plug&play. Wtedy moc jest dynamicznie rozkładana na palniki tak aby nigdy nie przekroczyć 16A, czyli płyta mając palniki o sumarycznej mocy = 7kW i tak max poda 3kW. Inaczej jest z płytami do pracy na dwie fazy, albo jedną na 32A, jak podłączysz taką kuchenkę do instalacji 230/16A to taka płyta też będzie działać, ale jak odkręcisz za mocno (>16A) to wywalisz korki, a jak dla mnie to użytkowanie takiej płyty to po prostu absurd, więc jest dla mnie oczywisty wybór w płytach pnp.
Powrót do góry
   
stopi
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Kwi 2003
Posty: 1409
Miasto: Skierniewice

Post#14 29 Cze 2011 12:10   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Powiedzcie mi, czy KAŻDA kuchenka ma podłączenie pod 3 fazy? Jak to jest z podłączeniem..?
Powrót do góry
   
kielbu
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 19
Miasto: Jelenia Góra

Post#15 29 Cze 2011 12:13   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Musisz spojrzec do instrukcji, praktycznie każdą można podłączyć pod jedną fazę, wymagane zabezpieczenie 32A, zastanawiam się na podniesieniem z 5,3 kW do 7,3 kW ( 1kW = 180zł w moim rejonie ) wówczas będę miał 32A. Powinno działać dobrze.
Powrót do góry
   
stopi
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 06 Kwi 2003
Posty: 1409
Miasto: Skierniewice

Post#16 29 Cze 2011 12:36   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Chodzi mi właśnie, czy każdą można podłączyć pod 3 :)
Powrót do góry
   
kielbu
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 19
Miasto: Jelenia Góra

Post#17 29 Cze 2011 14:08   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Wybacz, faktycznie pytałes o 3 fazy, musisz szukać po instrukcjach
Powrót do góry
   
papeć
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Gru 2011
Posty: 2

Post#18 20 Gru 2011 14:34   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Witam ,temat troszke zapomniany a ja jestem w trakcie poszukiwań indukcji i właśnie interesuje mnie coś pod 1 faze 230v myśle o modelu bosha PIA611T16E. Czy ktoś ma go u siebie podpiętego pod 230v ? jak się spisuje ?
Powrót do góry
   
pndemon
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 05 Sty 2005
Posty: 412
Miasto: Poznań

Post#19 Post autora tematu 20 Gru 2011 18:51   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Witam,
ja ostatecznie zdecydowałem się na tego Mastercooka. Jak na razie jestem bardzo zadowolony, ale w zasadzie tylko od strony użytkowania. Co do trwałości sprzętu to mam go dopiero od września, więc tutaj nie da się nic powiedzieć. Inna kwestia, że te modele nie mają 10 lat i nie wiadomo czy tylu dożyją, więc pewnie nikt nie da Ci odpowiedzi jak sprawuje się taka płyta po kilku latach, bo jeszcze tyle nie mają.

Co do użytkowania to polecam jak najbardziej. Wcześniej całe życie miałem gazówki i jest to niebo a ziemia. Zachowanie czystości to banał, nic się nie przypala na płycie, a szanse na oparzenie się są praktycznie zerowe. Do tego sam sposób pracy, możliwość prawie płynnej i liniowej regulacji mocy, która powoduje, że możesz dostosować tak moc, że potrawa się gotuje, a pokrywka jest na garnku, wcześniej zawsze coś wykipiało. No i na koniec szybkość nagrzewania duży plus.

Kilka uwag do modelu 230V. Oczywiście jest to duże ograniczenie mocy, jednak da się z tym żyć, zazwyczaj nie gotujesz nic długotrwale na max., czyli najpierw dajesz na max. a jak się woda zagotuje to zmniejszasz i możesz z reszty korzystać normalnie. Tak czy siak polecam.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
papeć
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Gru 2011
Posty: 2

Post#20 21 Gru 2011 03:49   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


pndemon , wnioskuje że bezbieczników w domu nie wywala,czy instalacja chodzi na 16 A? i jak ze zużyciem energi ? czy rachunki za prąd dużo wzrosły?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Gru 2011 03:49   





Powrót do góry
   
kielbu
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 19
Miasto: Jelenia Góra

Post#21 21 Gru 2011 11:13   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Witam, ja natomiast zdecydowalem sie na plyte Amica PI 6508 TK. Głównym argumentem byla moc podłączenie 5,6 co praktycznie przeklada sie na moc u mnie na 1 fazie - oraz opinie użytkownikow. Ogolnie jeszcze nie gotuje bo remontuje pozostala czesc mieszkania ale juz nie dlugo zdam relacje co i jak....
Powrót do góry
   
kielbu
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 19
Miasto: Jelenia Góra

Post#22 03 Lip 2012 22:09   

Re: Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook


Tak więc w woli dokończenie wątku płyta sprawuje się rewelacyjnie. Zakup trafiony , polecam ta plyte
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Giełda -> AGD Co kupić? -> Płyty indukcyjne 230V - Amica vs. Mastercook
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Mastercook ID622S - Nie działa duże pole indukcyjne (10)
Płyta indukcyjna Mastercook ID622S - nie działa duże pole indukcyjne (1)
Średnica garnków a płyty indukcyjne (1)
AMICA PBF4VI507FTB pola indukcyjne przestają działac (1)
Płyty indukcyjne - Używanie garnków uniwersalnych (1)
płyty indukcyjne Teka - co sądzicie o nich? (3)
Płyty indukcyjne do 1500 zł którą kupić? (3)
Czy wszystkie płyty indukcyjne działają sekwencyjnie? (3)
Które płyty indukcyjne mogą być podłączone 400v 3n? (2)
Amica - Amica 56CE3.413TaKDHaRSr zasilanie 400V a 230V (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS