| Author |
mi_ma Poziom 18

|
12 Jun 2011 06:47 Kilobot - niedrogi robot do pracy w roju, komunikujący się przez podczerwień |
|
|
|
Michael Rubenstein umieścił projekt roju robotów, nad którym ostatnio pracował. W umieszczonym na swojej stronie źródłowej artykule (w formacie PDF, odnośnik poniżej) opisał zmagania z problemem budowy, kosztów, symulacji działania robotów, itp. Pojedynczy robot komunikuje się z pozostałymi bezprzewodowo przy użyciu podczerwieni, a porusza dzięki zamontowanym silnikom wibracyjnym. Zwykle taki robot wchodzący w skład roju kosztuje ponad 100$, co powoduje, że większość eksperymentów z użyciem ich dużej liczby wykonywana jest poprzez symulacje. Zaprezentowane roboty kosztują około 14$, co umożliwia wykonywanie eksperymentów z ich dużą liczbą przy ograniczonych funduszach. Oczywiście są one dużo prostsze od droższych modeli, posiadają mniej czujników, a mimo to pozwalają na przeprowadzenie typowych dla roju eksperymentów. Na stronie źródłowej znajduje się kilka filmów prezentujących zachowania robotów. Poniżej zamieściłem link do dokumentu PDF, w którym autor dokładnie opisuje budowę i sposób działania robotów.
Źródło http://www.eecs.harvard.edu/ssr/projects/progSA/kilobot.html
pdf ftp://ftp.deas.harvard.edu/techreports/tr-06-11.pdf
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jun 2011 06:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
riodoro1 Poziom 18

|
12 Jun 2011 12:17 Re: Kilobot - niedrogi robot do pracy w roju |
|
|
|
Myślę że komunikacja promieniem odbitym od powierzchni nie jest dobra ze względu na mały dystans takiego połączenia, radiowo było by najwydajniej, można komunikować do wszystkich robotów, lub do jednego wysyłając coś w rodzaju ramki informacyjnej zawierającej nagłówek z identyfikatorem danego robota, dodatkowo każdy robot mógł by służyć jako repeater do przekazywania informacji w formacie "ramki" do bardziej odległego robota, w szeregu robotów można by przesłać informację na znaczny dystans.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jun 2011 12:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dominon Poziom 16

|
12 Jun 2011 12:21 Re: Kilobot - niedrogi robot do pracy w roju |
|
|
|
Świetny pomysł wykorzystania silniczków wibracyjnych do poruszania się w różnych kierunkach. Cena jednego robota jest kluczowym czynnikiem w tym projekcie. Pomimo że jest niska to robotom nie ujmuje funkcjonalności w porównaniu do tych dużo droższych. Jestem skłonny stwierdzić że z filmików dostępnych w internecie te roboty są jednymi z najestetyczniej wykonanych. Jedyna różnica jaką dostrzegam w porównaniu do droższych wersji np: z kołami, to prędkość poruszania się.
|
|
| Back to top |
|
 |