Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry. Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
slavo_s2k
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 153
Ocena postów: 2
slavo_s2k
Poziom 14
Post#1 14 Lis 2004 16:49  Autor tematu   

Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Niby banalny problem,ale coś mnie przerosło, chcialem pomóc koledze bo nie mógł sobie poradzić , ale mnie się też nie udało. Zaznaczam,ze nie jestem znawca tematu...

Więc tak , z głównego konwertera ustawionego na Astre sygnał ładny i odbiór bezproblemowy, jeśli obrócę antenę na Hot-birda to równeż wszystko ok, antena odbiera bez problemu. Problemy zaczynaja sie po podłączeniu zeza. Praktycznie nie udalo mi sie złapać nawet najsłabszego sygnału z drugiego satelity (próbowalem już jako głównego i Astrę i HotBirda). U mnie w domu nie mialem z tym problemu, a tam ani rusz, z tym że np u mnie jest tak że drugi konwerter jest równolegle z głównym, a np w patrzyłem na niektóe inne anteny i widziałem, że czasami zdaża się że drugi konwerter jest pod kątem (aczkolwiek nie wiem jak to na tym zezie co mam ustawić). Dodam, ze antena jest wystarczających rozmiarów. Proszę o jakąś poradę jak to uruchomić,bo mam już tego dosyć.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
grzesiekm.
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Brenna,Wisła
Dołączył: 26 Maj 2004
Posty: 20
Ocena postów: 1
grzesiekm.
Poziom 7
Post#2 14 Lis 2004 17:52    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


a może więcej szczegółów jaki tuner, czy dwoma kablami czy przełącznik
przy antenie i jeden kabel?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Marek-B
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: stąd i owąd
Dołączył: 10 Kwi 2004
Posty: 528
Pomógł: 61
Marek-B
Poziom 18
Post#3 14 Lis 2004 18:12    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Może ta strona pomoze http://www.ksw-funcard.civ.pl/
Są zdjęcia. :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
slavo_s2k
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 153
Ocena postów: 2
slavo_s2k
Poziom 14
Post#4 14 Lis 2004 19:25  Autor tematu   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


grzesiekm. napisał:

a może więcej szczegółów jaki tuner, czy dwoma kablami czy przełącznik
przy antenie i jeden kabel?


Kolega ma polsat cyfrowy (sagem) , ale ja tesowałem na moim pionku, który ma ustawione kanały na dwa konwertery i u mnie działa, od strony ustawień tunera jestem na 100% pewien że wszystko ok. Testowałem bez przełącznika, tylko kable przełaczełem ręcznie, docelowo bedzie Diseq.

Marek-B napisał:

Może ta strona pomoze http://www.ksw-funcard.civ.pl/


Zaraz zerknę, dzięki :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
luki2000
Poziom 4
Poziom 4
Dołączył: 25 Paź 2004
Posty: 10
luki2000
Poziom 4
Post#5 14 Lis 2004 20:39    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


hehe ostatnio wlasnie zakladalem u siebie zeza no wiec tak ustaw glowny konwerter na hotbirda a drugie oko po prawej stronie patrzac zza czaszy - na astre antena na zeza min. 80cm odleglosc miedzy srodkami konwerterow 6 -7 cm - co do rownoleglosci u mnie jest lekko skrecony do konwertera z hot birda :) ale zapewniam cie ze zarowno poczas rownoleglosci jaki skretu obraz jest :) a dokladniej mowiac przy skrecie lepszy mam sygnal:)
co do opcji ze nie masz drugiego satelity to moze byc tak ze nie ustawiles portu poprawnie w odbiorniku :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
pawelc
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: zachodniopomorskie
Dołączył: 22 Maj 2003
Posty: 648
Pomógł: 20
Ocena postów: 2
pawelc
Poziom 19
Post#6 14 Lis 2004 20:56    

Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


co do równoległości musi byc troche pod kątem w końcu to zez

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
slavo_s2k
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 153
Ocena postów: 2
slavo_s2k
Poziom 14
Post#7 14 Lis 2004 23:08  Autor tematu   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


luki2000 napisał:

...ale zapewniam cie ze zarowno poczas rownoleglosci jaki skretu obraz jest...


Wiem :) bo u mnie jest obraz bardzo dobry :)

pawelc napisał:

jak wyżej, u mnie dziala bez kąta...


Dokładniej rzecz biorąc przeprowadzilem szereg testów :D
M.in. trzymając konwerter w ręcę próbowałem lekko ruszyć anteną, tzn przesunąć ramie o tyle o ile trzeba by było konwerter był mniej więcej w tym miejscu w którym jest po przekryceniu do zeza. Ale wystarczy że ruszę minimalnie (1-2cm) i obraz już znika, powinno być coś ok 6-8cm... nie wiem co, ale coś mi się tu nie podoba...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
_Zbyszek_
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Jelenia Góra
Dołączył: 05 Paź 2003
Posty: 184
Pomógł: 17
_Zbyszek_
Poziom 14
Post#8 14 Lis 2004 23:48    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


jest taki program, SMWlink, liczy kąty, centymetry itp.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tomarex
Poziom 18
Poziom 18
Miasto: Kraków
Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 548
Pomógł: 59
tomarex
Poziom 18
Post#9 15 Lis 2004 03:26    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Witam.
Dalej nie wiadomo jak duża jest czasza. Bowiem odległość miedzy konwerterami zależy od jej wielkości - 6 do 7 cm przy ok 85 cm. Przy mniejszych i dużych konwerterach mogą się stykać ze sobą, albo może być nawet za mało miejsca na prawidłowy odbiór.
To że obraz znika po ruszeniu 1-2 cm to prawidłowo, ale powinien się pojawić z drugiego satelity - pomyśl nad kątem padania-odbicia - inna odległość niż w zezie + wielkość czaszy?
Konwerter zezujący powinien patrzeć na środek czaszy.
Niestety jak wielokrotnie powtarzano najlepszym sposobem jest użycie do ustawień tunera analogowego.
Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
slavo_s2k
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 153
Ocena postów: 2
slavo_s2k
Poziom 14
Post#10 15 Lis 2004 07:45  Autor tematu   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Czasza offsetowa 90cm... praktycznie taka sama jaką mam w domu...

Ale na opcje z tunerem analogowym nie wpładłem, dzisiaj wypróbuje :D
Dzięki za podpowiedź, zobaczymy jakie będą efekty.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
slavo_s2k
Poziom 14
Poziom 14
Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 153
Ocena postów: 2
slavo_s2k
Poziom 14
Post#11 16 Lis 2004 08:22  Autor tematu   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Uruchomione, po sprawie...

Thx for all za pomoc ! :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
michal_wichita
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: wichita usa
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 3
michal_wichita
Poziom 2
Post#12 29 Lip 2009 17:50    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


witam
a czy moge ustawic antene na astre and hot bird w usa na bezplatne polskie programy, jesli tak to w ktora strone i katy do gory i na dol
thanks

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Okolice Krakowa
Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Pomógł: 139
Ocena postów: 7
Doominus
Poziom 23
Post#13 29 Lip 2009 17:57    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


A ziemia jest płaska czy okrągła że tak zapytam :P

Dodano po 1 [minuty]:

Nad USA nie ma żadnej satelity o nazwie astra lub hotbird więc wnioskuje że chodzi ci o satelity nad "Europą"

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
michal_wichita
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: wichita usa
Dołączył: 27 Lip 2009
Posty: 3
michal_wichita
Poziom 2
Post#14 29 Lip 2009 18:03    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


nie znam sie na tym kompletnie.....wiec pytania moje zapewne sa naiwne. Jestem w usa i poradzono me na przestawine anteny na satelity z polskimi bezplatnymi programami. czy jest jakas mozliwosc na inne satelity?
Thanks

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
KazekTP
Poziom 14
Poziom 14
Miasto: Lublin
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 187
Pomógł: 5
Ocena postów: 1
KazekTP
Poziom 14
Post#15 29 Lip 2009 21:28    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Do zeza potrzeba dużej anteny.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany
Miasto: Mazowieckie
Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3510
Pomógł: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#16 29 Lip 2009 21:47    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Kol.KazekTP twoja odpowiedź jest tu nie na miejscu!
Najpierw przeczytaj pierwszy świeży post potem dobrze się zastanów co piszesz!
Kol.michal_wichita poszukaj w necie wykazu satelit tam jest podane jakie satelity nadają nad USA i wiem że jest dostępna TV Polonia.Co więcej trudno powiedzieć.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
koczisss
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 3
koczisss
Poziom 2
Post#17 10 Paź 2009 16:22    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Zamocowałem dziś drugi konwerter i wciąż miałem Jakość na Astrze 0. Siedziałem na dachu może z 3 godziny. Postanowiłem podłączyć bezpośrednio kabel do drugiego konwertera i był obraz z Astry, a przez przełącznik DISEqC nic. Nic nie dawała zmiana LNB. Taka sama sytuacja wynikła na Fergusonie. Bezpośrednio podłączony to działa, a przez przełącznik kicha. To myślałem więc, że mam zepsuty tenże przełącznik. Pojechałem po kolejny i sytuacja identyczna.

Zamieniłem wtyczki na przełączniku i teraz mam Astrę , a HB na obu tunerach nie ma. O co tu kurka wodna może chodzić?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Cisterna
Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8714
Pomógł: 586
mihal2002
Poziom 25
Post#18 10 Paź 2009 16:57    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


koczisss napisał:
Zamocowałem dziś drugi konwerter i wciąż miałem Jakość na Astrze 0. Siedziałem na dachu może z 3 godziny. Postanowiłem podłączyć bezpośrednio kabel do drugiego konwertera i był obraz z Astry, a przez przełącznik DISEqC nic. Nic nie dawała zmiana LNB. Taka sama sytuacja wynikła na Fergusonie. Bezpośrednio podłączony to działa, a przez przełącznik kicha. To myślałem więc, że mam zepsuty tenże przełącznik. Pojechałem po kolejny i sytuacja identyczna.

Zamieniłem wtyczki na przełączniku i teraz mam Astrę , a HB na obu tunerach nie ma. O co tu kurka wodna może chodzić?

Kolego możesz dokładniej opisać co posiadasz i jak to łączysz, jakieś ustawienia w menu dekoderó które i jakie posiadasz?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
koczisss
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 3
koczisss
Poziom 2
Post#19 10 Paź 2009 17:09    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


mihal2002 napisał:
koczisss napisał:
Zamocowałem dziś drugi konwerter i wciąż miałem Jakość na Astrze 0. Siedziałem na dachu może z 3 godziny. Postanowiłem podłączyć bezpośrednio kabel do drugiego konwertera i był obraz z Astry, a przez przełącznik DISEqC nic. Nic nie dawała zmiana LNB. Taka sama sytuacja wynikła na Fergusonie. Bezpośrednio podłączony to działa, a przez przełącznik kicha. To myślałem więc, że mam zepsuty tenże przełącznik. Pojechałem po kolejny i sytuacja identyczna.

Zamieniłem wtyczki na przełączniku i teraz mam Astrę , a HB na obu tunerach nie ma. O co tu kurka wodna może chodzić?

Kolego możesz dokładniej opisać co posiadasz i jak to łączysz, jakieś ustawienia w menu dekoderó które i jakie posiadasz?


Jeden tuner to Nbox biały, a drugi to Ferguson Ariva 200.
Na obu tunerach to samo. Jeśli podłącze dodatkowy konwerter bezpośrednio, to mam kanały z Astry. Gdy podłączę Diseqc to mam tylko HB, jeśli podłączę pod lnb1 na obu tunerach, gdy pod lnb1 podłączę drugi konwerter to mam tylko astrę.

Podłączyłem to tak, z konwertera HB przewód do przełącznika lnb1, a drugi z astry do lnb2.

Porty mam ustawione tak samo i nic, tzn. w boxie LNB1 i LNB2, a w Fergusonie port 1 i port 2.
Oczywiście podłaczałem to zamiennie, aby sprawdzić czy na drugim dekoderze jest ten sam problem. Docelowo ZEZ ma być na Ferdku.
Jak wspomniałem wcześniej kupiłem drugi przełącznik i sytuacja jest taka sama.

Pierwszy przełącznik to Przełącznik DiSEqC 2.0 - 2/1 NS-21E , a drugi to Vector DISEqC 2x1 SWITCH.

Nie wiem, może badziewie, ale oba niedziałające?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Cisterna
Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8714
Pomógł: 586
mihal2002
Poziom 25
Post#20 10 Paź 2009 17:25    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


N boxy mogą być wybredne co do diseqa i trzeba będzie dopasować jakiś.
Co do arivy to jeszcze w tym dekoderze nie stosowałem diseqa ale teoretycznie feguson nie miał problemów z przełącznikami.
Najwyraźniej masz przyczynę w disequ.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
koczisss
Poziom 2
Poziom 2
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 3
koczisss
Poziom 2
Post#21 10 Paź 2009 18:28    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


mihal2002 napisał:
N boxy mogą być wybredne co do diseqa i trzeba będzie dopasować jakiś.
Co do arivy to jeszcze w tym dekoderze nie stosowałem diseqa ale teoretycznie feguson nie miał problemów z przełącznikami.
Najwyraźniej masz przyczynę w disequ.


No tak. Dziś udało mi się zwrócić ten, który kopiłem. Ale nie we wszystkich sklepach to przejdzie i jak tu dopasować?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przełącznik do odbioru z Astry i Hot Birda dla 6010 (6)
6010 na 2 satelitach. FTA zarówno z Astry jak i z Hot Birda. (3)
antena sat camping 35cm, Odbiór hot birda w okolicy Tarnowa (3)
DISEQ, z Hot Birda odbiera, a z Astry nie odbiera. (8)
Odbiór Cyfry + z Hot Bird i Astry oraz rozdział na 4 pokoje (3)
Jak ustawić Hot Birda? (8)
brak sygnału z hot birda (5)
TVN analogowo z Hot-Birda ???? (2)
Zasięg hot birda w Szwecji (2)
Nie moge złapać Hot Birda (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS