Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


  Main Page -> Forum Index -> SAT Service ->Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
slavo_s2k
Level 14
Joined: 20 Dec 2003
Posts: 153
Post rating: 2
slavo_s2k
Level 14
Post#1 14 Nov 2004 16:49  Topic author   

Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Niby banalny problem,ale coś mnie przerosło, chcialem pomóc koledze bo nie mógł sobie poradzić , ale mnie się też nie udało. Zaznaczam,ze nie jestem znawca tematu...

Więc tak , z głównego konwertera ustawionego na Astre sygnał ładny i odbiór bezproblemowy, jeśli obrócę antenę na Hot-birda to równeż wszystko ok, antena odbiera bez problemu. Problemy zaczynaja sie po podłączeniu zeza. Praktycznie nie udalo mi sie złapać nawet najsłabszego sygnału z drugiego satelity (próbowalem już jako głównego i Astrę i HotBirda). U mnie w domu nie mialem z tym problemu, a tam ani rusz, z tym że np u mnie jest tak że drugi konwerter jest równolegle z głównym, a np w patrzyłem na niektóe inne anteny i widziałem, że czasami zdaża się że drugi konwerter jest pod kątem (aczkolwiek nie wiem jak to na tym zezie co mam ustawić). Dodam, ze antena jest wystarczających rozmiarów. Proszę o jakąś poradę jak to uruchomić,bo mam już tego dosyć.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
grzesiekm.
Level 11
Location: Brenna,Wisła
Joined: 26 May 2004
Posts: 20
Post rating: 1
grzesiekm.
Level 11
Post#2 14 Nov 2004 17:52    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


a może więcej szczegółów jaki tuner, czy dwoma kablami czy przełącznik
przy antenie i jeden kabel?

Helpful post? + +1
Back to top
Marek-B
Level 24
Location: stąd i owąd
Joined: 10 Apr 2004
Posts: 529
Helped: 61
Post rating: 3
Marek-B
Level 24
Post#3 14 Nov 2004 18:12    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Może ta strona pomoze http://www.ksw-funcard.civ.pl/
Są zdjęcia. :)

Helpful post? + 0
Back to top
slavo_s2k
Level 14
Joined: 20 Dec 2003
Posts: 153
Post rating: 2
slavo_s2k
Level 14
Post#4 14 Nov 2004 19:25  Topic author   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


grzesiekm. wrote:

a może więcej szczegółów jaki tuner, czy dwoma kablami czy przełącznik
przy antenie i jeden kabel?


Kolega ma polsat cyfrowy (sagem) , ale ja tesowałem na moim pionku, który ma ustawione kanały na dwa konwertery i u mnie działa, od strony ustawień tunera jestem na 100% pewien że wszystko ok. Testowałem bez przełącznika, tylko kable przełaczełem ręcznie, docelowo bedzie Diseq.

Marek-B wrote:

Może ta strona pomoze http://www.ksw-funcard.civ.pl/


Zaraz zerknę, dzięki :)

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
luki2000
Level 9
Joined: 25 Oct 2004
Posts: 10
luki2000
Level 9
Post#5 14 Nov 2004 20:39    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


hehe ostatnio wlasnie zakladalem u siebie zeza no wiec tak ustaw glowny konwerter na hotbirda a drugie oko po prawej stronie patrzac zza czaszy - na astre antena na zeza min. 80cm odleglosc miedzy srodkami konwerterow 6 -7 cm - co do rownoleglosci u mnie jest lekko skrecony do konwertera z hot birda :) ale zapewniam cie ze zarowno poczas rownoleglosci jaki skretu obraz jest :) a dokladniej mowiac przy skrecie lepszy mam sygnal:)
co do opcji ze nie masz drugiego satelity to moze byc tak ze nie ustawiles portu poprawnie w odbiorniku :D

Helpful post? + 0
Back to top
pawelc
Level 22
Location: zachodniopomorskie
Joined: 22 May 2003
Posts: 653
Helped: 20
Post rating: 4
pawelc
Level 22
Post#6 14 Nov 2004 20:56    

Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


co do równoległości musi byc troche pod kątem w końcu to zez

Helpful post? + 0
Back to top
slavo_s2k
Level 14
Joined: 20 Dec 2003
Posts: 153
Post rating: 2
slavo_s2k
Level 14
Post#7 14 Nov 2004 23:08  Topic author   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


luki2000 wrote:

...ale zapewniam cie ze zarowno poczas rownoleglosci jaki skretu obraz jest...


Wiem :) bo u mnie jest obraz bardzo dobry :)

pawelc wrote:

jak wyżej, u mnie dziala bez kąta...


Dokładniej rzecz biorąc przeprowadzilem szereg testów :D
M.in. trzymając konwerter w ręcę próbowałem lekko ruszyć anteną, tzn przesunąć ramie o tyle o ile trzeba by było konwerter był mniej więcej w tym miejscu w którym jest po przekryceniu do zeza. Ale wystarczy że ruszę minimalnie (1-2cm) i obraz już znika, powinno być coś ok 6-8cm... nie wiem co, ale coś mi się tu nie podoba...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_Zbyszek_
Level 17
Location: Jelenia Góra
Joined: 05 Oct 2003
Posts: 184
Helped: 17
_Zbyszek_
Level 17
Post#8 14 Nov 2004 23:48    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


jest taki program, SMWlink, liczy kąty, centymetry itp.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tomarex
Level 24
Location: Kraków
Joined: 21 Feb 2004
Posts: 548
Helped: 59
Post rating: 1
tomarex
Level 24
Post#9 15 Nov 2004 03:26    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Witam.
Dalej nie wiadomo jak duża jest czasza. Bowiem odległość miedzy konwerterami zależy od jej wielkości - 6 do 7 cm przy ok 85 cm. Przy mniejszych i dużych konwerterach mogą się stykać ze sobą, albo może być nawet za mało miejsca na prawidłowy odbiór.
To że obraz znika po ruszeniu 1-2 cm to prawidłowo, ale powinien się pojawić z drugiego satelity - pomyśl nad kątem padania-odbicia - inna odległość niż w zezie + wielkość czaszy?
Konwerter zezujący powinien patrzeć na środek czaszy.
Niestety jak wielokrotnie powtarzano najlepszym sposobem jest użycie do ustawień tunera analogowego.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
slavo_s2k
Level 14
Joined: 20 Dec 2003
Posts: 153
Post rating: 2
slavo_s2k
Level 14
Post#10 15 Nov 2004 07:45  Topic author   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Czasza offsetowa 90cm... praktycznie taka sama jaką mam w domu...

Ale na opcje z tunerem analogowym nie wpładłem, dzisiaj wypróbuje :D
Dzięki za podpowiedź, zobaczymy jakie będą efekty.

Helpful post? + 0
Back to top
slavo_s2k
Level 14
Joined: 20 Dec 2003
Posts: 153
Post rating: 2
slavo_s2k
Level 14
Post#11 16 Nov 2004 08:22  Topic author   

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Uruchomione, po sprawie...

Thx for all za pomoc ! :)

Helpful post? + 0
Back to top
michal_wichita
Level 2
Location: wichita usa
Joined: 27 Jul 2009
Posts: 3
michal_wichita
Level 2
Post#12 29 Jul 2009 17:50    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


witam
a czy moge ustawic antene na astre and hot bird w usa na bezplatne polskie programy, jesli tak to w ktora strone i katy do gory i na dol
thanks

Helpful post? + 0
Back to top
Doominus
Level 34
Location: Okolice Krakowa
Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3123
Helped: 139
Post rating: 19
Doominus
Level 34
Post#13 29 Jul 2009 17:57    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


A ziemia jest płaska czy okrągła że tak zapytam :P

Dodano po 1 [minuty]:

Nad USA nie ma żadnej satelity o nazwie astra lub hotbird więc wnioskuje że chodzi ci o satelity nad "Europą"

Helpful post? + 0
Back to top
michal_wichita
Level 2
Location: wichita usa
Joined: 27 Jul 2009
Posts: 3
michal_wichita
Level 2
Post#14 29 Jul 2009 18:03    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


nie znam sie na tym kompletnie.....wiec pytania moje zapewne sa naiwne. Jestem w usa i poradzono me na przestawine anteny na satelity z polskimi bezplatnymi programami. czy jest jakas mozliwosc na inne satelity?
Thanks

Helpful post? + 0
Back to top
KazekTP
Level 15
Location: Lublin
Joined: 09 Jul 2009
Posts: 187
Helped: 5
Post rating: 2
KazekTP
Level 15
Post#15 29 Jul 2009 21:28    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Do zeza potrzeba dużej anteny.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dzac4
Warunkowo odblokowany
Location: Mazowieckie
Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3510
Helped: 235
dzac4
Warunkowo odblokowany
Post#16 29 Jul 2009 21:47    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Kol.KazekTP twoja odpowiedź jest tu nie na miejscu!
Najpierw przeczytaj pierwszy świeży post potem dobrze się zastanów co piszesz!
Kol.michal_wichita poszukaj w necie wykazu satelit tam jest podane jakie satelity nadają nad USA i wiem że jest dostępna TV Polonia.Co więcej trudno powiedzieć.

Helpful post? + 0
Back to top
koczisss
Level 2
Joined: 10 Oct 2009
Posts: 3
koczisss
Level 2
Post#17 10 Oct 2009 16:22    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


Zamocowałem dziś drugi konwerter i wciąż miałem Jakość na Astrze 0. Siedziałem na dachu może z 3 godziny. Postanowiłem podłączyć bezpośrednio kabel do drugiego konwertera i był obraz z Astry, a przez przełącznik DISEqC nic. Nic nie dawała zmiana LNB. Taka sama sytuacja wynikła na Fergusonie. Bezpośrednio podłączony to działa, a przez przełącznik kicha. To myślałem więc, że mam zepsuty tenże przełącznik. Pojechałem po kolejny i sytuacja identyczna.

Zamieniłem wtyczki na przełączniku i teraz mam Astrę , a HB na obu tunerach nie ma. O co tu kurka wodna może chodzić?

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9649
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#18 10 Oct 2009 16:57    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


koczisss wrote:
Zamocowałem dziś drugi konwerter i wciąż miałem Jakość na Astrze 0. Siedziałem na dachu może z 3 godziny. Postanowiłem podłączyć bezpośrednio kabel do drugiego konwertera i był obraz z Astry, a przez przełącznik DISEqC nic. Nic nie dawała zmiana LNB. Taka sama sytuacja wynikła na Fergusonie. Bezpośrednio podłączony to działa, a przez przełącznik kicha. To myślałem więc, że mam zepsuty tenże przełącznik. Pojechałem po kolejny i sytuacja identyczna.

Zamieniłem wtyczki na przełączniku i teraz mam Astrę , a HB na obu tunerach nie ma. O co tu kurka wodna może chodzić?

Kolego możesz dokładniej opisać co posiadasz i jak to łączysz, jakieś ustawienia w menu dekoderó które i jakie posiadasz?

Helpful post? + 0
Back to top
koczisss
Level 2
Joined: 10 Oct 2009
Posts: 3
koczisss
Level 2
Post#19 10 Oct 2009 17:09    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


mihal2002 wrote:
koczisss wrote:
Zamocowałem dziś drugi konwerter i wciąż miałem Jakość na Astrze 0. Siedziałem na dachu może z 3 godziny. Postanowiłem podłączyć bezpośrednio kabel do drugiego konwertera i był obraz z Astry, a przez przełącznik DISEqC nic. Nic nie dawała zmiana LNB. Taka sama sytuacja wynikła na Fergusonie. Bezpośrednio podłączony to działa, a przez przełącznik kicha. To myślałem więc, że mam zepsuty tenże przełącznik. Pojechałem po kolejny i sytuacja identyczna.

Zamieniłem wtyczki na przełączniku i teraz mam Astrę , a HB na obu tunerach nie ma. O co tu kurka wodna może chodzić?

Kolego możesz dokładniej opisać co posiadasz i jak to łączysz, jakieś ustawienia w menu dekoderó które i jakie posiadasz?


Jeden tuner to Nbox biały, a drugi to Ferguson Ariva 200.
Na obu tunerach to samo. Jeśli podłącze dodatkowy konwerter bezpośrednio, to mam kanały z Astry. Gdy podłączę Diseqc to mam tylko HB, jeśli podłączę pod lnb1 na obu tunerach, gdy pod lnb1 podłączę drugi konwerter to mam tylko astrę.

Podłączyłem to tak, z konwertera HB przewód do przełącznika lnb1, a drugi z astry do lnb2.

Porty mam ustawione tak samo i nic, tzn. w boxie LNB1 i LNB2, a w Fergusonie port 1 i port 2.
Oczywiście podłaczałem to zamiennie, aby sprawdzić czy na drugim dekoderze jest ten sam problem. Docelowo ZEZ ma być na Ferdku.
Jak wspomniałem wcześniej kupiłem drugi przełącznik i sytuacja jest taka sama.

Pierwszy przełącznik to Przełącznik DiSEqC 2.0 - 2/1 NS-21E , a drugi to Vector DISEqC 2x1 SWITCH.

Nie wiem, może badziewie, ale oba niedziałające?

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9649
Helped: 663
mihal2002
Level 42
Post#20 10 Oct 2009 17:25    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


N boxy mogą być wybredne co do diseqa i trzeba będzie dopasować jakiś.
Co do arivy to jeszcze w tym dekoderze nie stosowałem diseqa ale teoretycznie feguson nie miał problemów z przełącznikami.
Najwyraźniej masz przyczynę w disequ.

Helpful post? + 0
Back to top
koczisss
Level 2
Joined: 10 Oct 2009
Posts: 3
koczisss
Level 2
Post#21 10 Oct 2009 18:28    

Re: Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.


mihal2002 wrote:
N boxy mogą być wybredne co do diseqa i trzeba będzie dopasować jakiś.
Co do arivy to jeszcze w tym dekoderze nie stosowałem diseqa ale teoretycznie feguson nie miał problemów z przełącznikami.
Najwyraźniej masz przyczynę w disequ.


No tak. Dziś udało mi się zwrócić ten, który kopiłem. Ale nie we wszystkich sklepach to przejdzie i jak tu dopasować?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.
Page 1 of 1

Similar topics to ustawienie zeza na odbiór Hot-birda i Astry.

Przełącznik do odbioru z Astry i Hot Birda dla 6010 (6)
6010 na 2 satelitach. FTA zarówno z Astry jak i z Hot Birda. (3)
antena sat camping 35cm, Odbiór hot birda w okolicy Tarnowa (3)
DISEQ, z Hot Birda odbiera, a z Astry nie odbiera. (8)
Odbiór Cyfry + z Hot Bird i Astry oraz rozdział na 4 pokoje (3)
Jak ustawić Hot Birda? (8)
brak sygnału z hot birda (5)
TVN analogowo z Hot-Birda ???? (2)
Zasięg hot birda w Szwecji (2)
Nie moge złapać Hot Birda (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.177 seconds