Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Problem z routerem TP-Link TL MR3420


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->Problem z routerem TP-Link TL MR3420 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#1 13 Jun 2011 08:32  Topic author   

Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Witam.

Mam problem z w/w routerem.Ogólnie cały czas wszystko pracuje poprawnie, ale zdarzają się raz po raz problemy z brakiem dostępu do internetu.Dlaczego myślę, że to router?Ponieważ gdy wystąpi problem odłączam modem o routera i podłączam bezpośrednio do laptop i jest wszystko ok.Zauważyłem też, że są momenty kiedy samoczynnie router rozłącza się i ponownie łączy z laptopem i tak kilka razy.Niekiedy wyskakuje komunikat o ograniczony dostępie do sieci.Wtedy program taki jak GG działa a przeglądarka internetowa nie może się połączyć z internetem.Może trochę chaotycznie to wyjaśniłem ale pisze to tak na szybko.Może coś o sprzęcie jaki posiadam :

Laptop : Lenovo IdeaPad Y550
Router : TP-Linka TL MR3420
Modem : Huawei E173
Operator : Play

Pomóżcie mi z tym coś zrobić bo mnie już szlag jasny trafia, łagodnie pisząc...

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21508
Helped: 2207
Post rating: 365
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#2 13 Jun 2011 09:21    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Może router się przegrzewa ?
Ile lat ma router ? Sprawdż zasilacz:
- albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
- albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.

Helpful post? + 0
Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#3 13 Jun 2011 18:01  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Router i zasilacz są letnie i mają kilka miesięcy.
Zasilacz jest ok.Sprawdzony na identycznym egzemplarzu.

Helpful post? + 0
Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#4 17 Jun 2011 20:18  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Dzisiaj router zaczął poprawnie funkcjonować przez jakiś czas i teraz znowu to samo.
Podpowiedzcie koledzy co jeszcze można sprawdzić, co zrobić żeby było wszystko ok bo już mnie nerwy strasznie ponoszą i boję się, że za chwilę przestanę żałować wydanych na niego pieniędzy...

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21508
Helped: 2207
Post rating: 365
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#5 17 Jun 2011 21:41    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Mozę jest problem z odnowieniem DHCP konfiguracji, spróbuj ustawić IP w komptuerze ręcznie, z poza puli DHCP, np jak router ci przydziela a.b.c.d to ustaw a.b.c.221, maskę, bramę, dnsy tak samo jak z auto.

Ciekawe czy inne komputery też się tak zachowują z tym routerem ?

Dodano po 1 [minuty]:

klkck wrote:
Wtedy program taki jak GG działa a przeglądarka internetowa nie może się połączyć z internetem


Ustaw DNS ręcznie na 8.8.8.8 i 8.8.4.4

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1144
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#6 18 Jun 2011 14:38    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


http://www.tp-link.com/support/3g.asp

Tu jest jakaś poprawka do twojego modemu , ale mogę się mylić nie znam angielskiego.

Helpful post? + 0
Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#7 19 Jun 2011 19:33  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Niestety, nic nie przynosi oczekiwanego rezultatu...

Zauważyłem, że tak samo jak modem podłączony do laptopa działa świetnie, tak modem podłączony do routera a router do laptopa kablem też działa ale internet jest jakiś wolniejszy...Niestety w tej drugiej sytuacji jak odłączę kabel i próbuje połączenia Wi-Fi, wtedy po prostu jest źle.Nie dość, że przeglądarka nie może załadować strony to jeszcze co chwilę router rozłącza się z laptopem i tak w kółko...

Podpowiada Wam to coś?

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21508
Helped: 2207
Post rating: 365
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#8 19 Jun 2011 20:12    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


klkck wrote:
to jeszcze co chwilę router rozłącza się z laptopem i tak w kółko...


co ile sekund ? w czasie tego ciągłego rozłączania start/uruchom: CMD.exe wpisz

ping -t IP_ROUTERA

załacz wynik, jak długi wydruk to

ping -t IP_ROUTERA > C:\log.txt

i załącz log.txt

Helpful post? + 0
Back to top
krystian93p
Level 8
Location: Bełchatów
Joined: 07 Dec 2009
Posts: 25
Helped: 1
Post rating: 1
krystian93p
Level 8
Post#9 08 Aug 2011 00:24    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Kolego klkck mam taki sam problem jak Ty. To rozłączanie podobno spowodowane jest niewydolnością prądowa routera i należało by kupić aktywny HUB USB i do niego podłączyć modem. Na razie możesz spróbować przełączyć router na wi-fi w standardzie g. U mnie to pomogło.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10731
Helped: 990
Post rating: 113
hermes-80
Level 43
Post#10 08 Aug 2011 09:03    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Zastanawia mnie czy masz zainstalowane najnowszy FW: TL-MR3420_v1_110617 6/24/2011
Poza tym jeśli oryginalny FW źle działa zawsze można wypróbować OpenWRT/Gargoyle na tym routerku, a jak nadal kicha to serwis.
Warto też przeczytać OpenWrt jako router 3G

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#11 30 Sep 2012 21:07  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Witam po długiej przerwie.

Problem poprawnej współpracy modemu i routera został dawno rozwiązany. Okazało się, że potrzebna jest po prostu "lepsza" antena. Wtedy router chodzi wzorowo.

Pojawił się niestety nowy problem. Gdy podłączę kabel Lan do routera i bezprzewodowo chcę korzystać z internetu to router raz na jakiś czas zawiesza się lub po prostu zerwie połączenie. Co to za czkawka?

Helpful post? + 0
Back to top
Bodiniusz
Level 11
Location: Wrocław
Joined: 13 Feb 2006
Posts: 36
Helped: 1
Bodiniusz
Level 11
Post#12 16 Oct 2012 21:23    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


@klkck, mam podobną konfigurację (mr3420+e173, ale w plusie). I moim problemem jest niska prędkość 3G - osiągam 1-1,5Mb/s. Mimo, że wszystko mam ładnie na strychu.

Gdy tego samego sima włożę do przenośnego routera e586, to mam swoje 4Mb/sek i to w każdym punkcie domu.

I teraz pytanie za 100 punktów: dokupować antenkę, czy (albo oraz) aktywny hub?
Jak podłączyłeś antenkę to miałeś aktywny hub, czy bez niego wszystko dobrze śmiga?
Jaką antenę kupiłeś?
W jaki sposób ustawić ten modem (e173) w stosunku do nadajnika, żeby mieć najlepszy sygnał?
Czy to, że wpiąłem go przez przedłużacz USB może mieć jakieś znaczenie?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#13 12 Nov 2012 22:31  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


U mnie antena polepszyła sygnał i jest ok mimo tego, że zasięg i siła sygnału jest kiepska. Nie podłączałem pod aktywny hub tylko bezpośrednio pod router. Jeżeli chodzi o antenę to jest to zwykły "patyk" o wzmocnieniu niby 11db :)... Generalnie im krótszy przedłużacz tym lepiej. To samo tyczy się przewodu anteny. Chociaż mój kuzyn zastosował kilka przedłużaczy USB do modemu o długości któregoś metra i wszystko mu gra i buczy :)...

Helpful post? + 0
Back to top
Bodiniusz
Level 11
Location: Wrocław
Joined: 13 Feb 2006
Posts: 36
Helped: 1
Bodiniusz
Level 11
Post#14 01 Dec 2012 11:30    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


No i jest kiepsko. Mam mr3420+e173 w plusie. Osiągam prędkość 1-1,5Mb/s, sygnał 22%.
Dokupiłem aktywny hub usb, dokupiłem antenkę (patyk 35cm, za 50zł z allegro) i praktycznie nic nie pomogło.

Jak położę obok mifi (huawei e-coś), to udaje się uzyskać 8Mb/s bez żadnej antenki zewnętrznej, czyli karta i sygnał są.

Możliwe, że to mifi ma w sobie tak wypaśną antenę, że zbiera sygnał lepiej niż ten patyk?
Czy to bardziej problem konfiguracji tego routera albo modemu?
Czy warto wydawać kasę na dłuższy patyk albo antenę np. panelową?
Albo kombinować z wywalaniem kabla na zewnątrz?
Przecież to małe ustrojstwo radzi sobie jak szalone bez takich zabiegów....

Z góry dzięki za rady.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1144
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#15 01 Dec 2012 12:26    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Bodiniusz wrote:
że to mifi ma w sobie tak wypaśną antenę, że zbiera sygnał lepiej niż ten patyk?

Dobrze rozumie, dokupiłeś i podłączyłeś antenę do routera ?

Helpful post? + 0
Back to top
Bodiniusz
Level 11
Location: Wrocław
Joined: 13 Feb 2006
Posts: 36
Helped: 1
Bodiniusz
Level 11
Post#16 01 Dec 2012 12:37    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Tak, kupiłem :)

Helpful post? + 0
Back to top
witoj
Level 28
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 1144
Helped: 82
Post rating: 25
witoj
Level 28
Post#17 01 Dec 2012 13:31    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


A na http://eko.one.pl/ alternatywnym oprogramowaniu też takie spowolnienie masz ?

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10731
Helped: 990
Post rating: 113
hermes-80
Level 43
Post#18 01 Dec 2012 13:36    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


A mi się wydawało, że chcąc poprawić zasięg 3G, antenę należy kupić do modemu, z tym że modem musi pozwolić na podłączenie dodatkowej anteny, a antenę musi być zgodna z częstotliwość nadajnika
Poza tym jeśli to antena wifi - 35cmm i 11dB - to raczej śmiechu warte.
Poza tym ważną sprawą jest aktualizacja sterowników w PC do wifi.

Helpful post? + 0
Back to top
Bodiniusz
Level 11
Location: Wrocław
Joined: 13 Feb 2006
Posts: 36
Helped: 1
Bodiniusz
Level 11
Post#19 01 Dec 2012 15:06    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Sorry, zamieszalem. Oczywiscie kupilem antene do modemu i podlaczylem ja do modemu :)
Innego oprogramowania nie sprawdzalem, ale chetnie to zrobie i dam znac :)

Helpful post? + 0
Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#20 24 Dec 2012 03:08  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


I oto znowu jest problem...

Na początku tematu napisałem jakie objawy ma mój router po podłączeniu modemu poprzez USB (rozłączanie, itp., itd...). W tej chwili nawet gdy podłączę sieć poprzez WAN jest to samo. Przed chwilą zaktualizowałem firmware na najnowsze dostępne na stronie producenta i ... dalej to samo...

Już powoli skłaniam się do wyciągnięcia dużego, ciężkiego młotka z mojej skrzynki narzędziowej, pomimo tego, że dziś wigilia i czas przebaczania...

Co jeszcze mogę zrobić w tej sprawie?

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10731
Helped: 990
Post rating: 113
hermes-80
Level 43
Post#21 24 Dec 2012 10:34    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Każdy sprzęt może się popsuć - reklamacja.

Helpful post? + 0
Back to top
klkck
Level 11
Joined: 15 Feb 2011
Posts: 75
Post rating: 1
klkck
Level 11
Post#22 24 Dec 2012 21:24  Topic author   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Chyba tylko to pozostaje. Muszę sprawdzić czy jeszcze mam gwarancję...

Helpful post? + 0
Back to top
jaco06
Level 10
Location: Koszalin
Joined: 03 Feb 2007
Posts: 25
Post rating: 3
jaco06
Level 10
Post#23 27 Jan 2013 00:43    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Witam. Mam pytanie czym się różnią te dwie wersje
gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin(ta mam wrzucona do routera)

gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin ??

Helpful post? + 0
Back to top
CHACA
Level 43
Location: Zgierz
Joined: 03 Jan 2006
Posts: 9639
Helped: 864
Post rating: 31
CHACA
Level 43
Post#24 27 Jan 2013 01:15    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


To drugie to plik uaktualnienia do danej wersji- prawdopodobnie.

Helpful post? + 0
Back to top
jaco06
Level 10
Location: Koszalin
Joined: 03 Feb 2007
Posts: 25
Post rating: 3
jaco06
Level 10
Post#25 27 Jan 2013 03:41    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Już wiem na czym polega różnica. Jeśli mamy oryginalne oprogramowanie routera to wrzucamy factory, natomiast jeśli już posiadamy openwrt wrzucamy sysupgrade

Helpful post? + 0
Back to top
Bodiniusz
Level 11
Location: Wrocław
Joined: 13 Feb 2006
Posts: 36
Helped: 1
Bodiniusz
Level 11
Post#26 29 Jan 2013 21:33    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


No i w końcu się zabrałem. Wybrałem wersję 1.47 (ostatnią stabilną), wrzucam poprzez wifi, a tu przy 49% urwało połączenie i teraz nie potrafię połączyć się z routerem...

Czy mam się już rozglądać za nowym?

Helpful post? + 0
Back to top
jaco06
Level 10
Location: Koszalin
Joined: 03 Feb 2007
Posts: 25
Post rating: 3
jaco06
Level 10
Post#27 29 Jan 2013 21:56    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


aktualizacji nigdy się nie robi przez wifi tylko przez kabelek, zresztą w postach tego tematu jest napisane że tylko przez kabelek.A czy już do wyrzucenia to sam jestem ciekawy, niech ktoś mądrzejszy się wypowie :P

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10731
Helped: 990
Post rating: 113
hermes-80
Level 43
Post#28 29 Jan 2013 22:20    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


To zależy jakim sprzętem dysponujesz jakie masz umiejętności.
Jeśli bootloader uwalony to jedynie fleshowanie pamięci na programatorze jeśli nie to potrzebny konwerter napięć i wgranie FW przez bootloader.

Helpful post? + 0
Back to top
Bodiniusz
Level 11
Location: Wrocław
Joined: 13 Feb 2006
Posts: 36
Helped: 1
Bodiniusz
Level 11
Post#29 29 Jan 2013 22:29    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


No to chyba wystawię na odpowiednim serwisie aukcyjnym, może komuś się przyda. Możecie polecić jakiś dobry router WiFi z USB pozwalającym podłączyć modem 3G?

Helpful post? + 0
Back to top
70135
Removed
70135
Removed
Post#30 30 Jan 2013 22:32    

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Jeżeli komuś się przyda podzielę się moimi doświadczeniami
z tym modemem ( w starej obudowie ).
Stał w małej firmie jako dostawa internetu poprzez modem Play.
Leżał na półce - objawy takie że zrywał połączenia od czasu do czasu.
Powiesiłem go na ścianie poziomo - podobne efekty .
Jedyne co się dało zauważyć to to że był bardzo gorący.
A efekt złego działania występował tylko wtedy gdy się nagrzał.
Zimny zawsze chodził dobrze.
Po przyjrzeniu się obudowie zauważyłem że nie bardzo ma się on jak chłodzić.
Kratki wentylacyjne ma tylko po wąskich bokach.
Powiesiłem więc go na ścianie ale pionowo .
Od 1.5 roku nie miałem z nim żadnego problemu.
Widać cyrkulacja była wystarczająca do chłodzenia.
Wytrzymał gorące lato i zimę choć był niedaleko kaloryfera.
Może się to komuś przyda. Problem z routerem TP-Link TL MR3420

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Problem z routerem TP-Link TL MR3420 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to problem z routerem TP-Link TL MR3420

Tworzenie sieci wifi z routerem TP-Link MR3420 i Huawei E173 (4)
TP Link MR3420, ZTE MF823 - Router TP Link MR3420 nie widzi modemu ZTE823 (7)
TP-LINK TL-MR3420 v2.3 - TL-MR3420 v2.3+HuaweiE3276+Orange. Jak wyłączyć PIN? (2)
TP LINK MR3420 - Podlaczenie MR3420 pod inny router (3)
TP-LINK TL-MR3420 - MR3420 jako print server, dysk... (3)
TP-LINK TL-MR3420 - MR3420 jako client sieci wi-fi (20)
Problem z połączeniem Tp-Link TL-MR3420 i TL-WA500g (2)
TL-MR3420 I DSL-2640B - TP-LINK TL-MR3420 i D-LINK DSL-2640B praca w funkcji WDS (2)
TP LINK TL - MR3420 - Rozłączanie tp link mr3420 (16)
ROUTER TP-LINK TL-MR3420 3G + Huawei E1752c (orange) problem z WIFI (7)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.122 seconds