Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Problem z routerem TP-Link TL MR3420
Autor
Wiadomość
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#1 Post autora tematu 13 Cze 2011 08:32   

Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Witam.

Mam problem z w/w routerem.Ogólnie cały czas wszystko pracuje poprawnie, ale zdarzają się raz po raz problemy z brakiem dostępu do internetu.Dlaczego myślę, że to router?Ponieważ gdy wystąpi problem odłączam modem o routera i podłączam bezpośrednio do laptop i jest wszystko ok.Zauważyłem też, że są momenty kiedy samoczynnie router rozłącza się i ponownie łączy z laptopem i tak kilka razy.Niekiedy wyskakuje komunikat o ograniczony dostępie do sieci.Wtedy program taki jak GG działa a przeglądarka internetowa nie może się połączyć z internetem.Może trochę chaotycznie to wyjaśniłem ale pisze to tak na szybko.Może coś o sprzęcie jaki posiadam :

Laptop : Lenovo IdeaPad Y550
Router : TP-Linka TL MR3420
Modem : Huawei E173
Operator : Play

Pomóżcie mi z tym coś zrobić bo mnie już szlag jasny trafia, łagodnie pisząc...

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#2 13 Cze 2011 09:21   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Może router się przegrzewa ?
Ile lat ma router ? Sprawdż zasilacz:
- albo weż inny zasilacz o takim samym napięciu i równej lub większej wydajności prądowej
- albo pomierz napięcie zasilania przy podłączonym routerze i porównaj ze znamionowym jakie winno być.
Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#3 Post autora tematu 13 Cze 2011 18:01   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Router i zasilacz są letnie i mają kilka miesięcy.
Zasilacz jest ok.Sprawdzony na identycznym egzemplarzu.
Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#4 Post autora tematu 17 Cze 2011 20:18   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Dzisiaj router zaczął poprawnie funkcjonować przez jakiś czas i teraz znowu to samo.
Podpowiedzcie koledzy co jeszcze można sprawdzić, co zrobić żeby było wszystko ok bo już mnie nerwy strasznie ponoszą i boję się, że za chwilę przestanę żałować wydanych na niego pieniędzy...
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#5 17 Cze 2011 21:41   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Mozę jest problem z odnowieniem DHCP konfiguracji, spróbuj ustawić IP w komptuerze ręcznie, z poza puli DHCP, np jak router ci przydziela a.b.c.d to ustaw a.b.c.221, maskę, bramę, dnsy tak samo jak z auto.

Ciekawe czy inne komputery też się tak zachowują z tym routerem ?

Dodano po 1 [minuty]:

klkck napisał:
Wtedy program taki jak GG działa a przeglądarka internetowa nie może się połączyć z internetem


Ustaw DNS ręcznie na 8.8.8.8 i 8.8.4.4
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#6 18 Cze 2011 14:38   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


http://www.tp-link.com/support/3g.asp

Tu jest jakaś poprawka do twojego modemu , ale mogę się mylić nie znam angielskiego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Cze 2011 14:38   





Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#7 Post autora tematu 19 Cze 2011 19:33   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Niestety, nic nie przynosi oczekiwanego rezultatu...

Zauważyłem, że tak samo jak modem podłączony do laptopa działa świetnie, tak modem podłączony do routera a router do laptopa kablem też działa ale internet jest jakiś wolniejszy...Niestety w tej drugiej sytuacji jak odłączę kabel i próbuje połączenia Wi-Fi, wtedy po prostu jest źle.Nie dość, że przeglądarka nie może załadować strony to jeszcze co chwilę router rozłącza się z laptopem i tak w kółko...

Podpowiada Wam to coś?
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18329
Miasto: Adort Kele

Post#8 19 Cze 2011 20:12   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


klkck napisał:
to jeszcze co chwilę router rozłącza się z laptopem i tak w kółko...


co ile sekund ? w czasie tego ciągłego rozłączania start/uruchom: CMD.exe wpisz

ping -t IP_ROUTERA

załacz wynik, jak długi wydruk to

ping -t IP_ROUTERA > C:\log.txt

i załącz log.txt
Powrót do góry
   
krystian93p
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 07 Gru 2009
Posty: 25
Miasto: Bełchatów

Post#9 08 Sie 2011 00:24   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Kolego klkck mam taki sam problem jak Ty. To rozłączanie podobno spowodowane jest niewydolnością prądowa routera i należało by kupić aktywny HUB USB i do niego podłączyć modem. Na razie możesz spróbować przełączyć router na wi-fi w standardzie g. U mnie to pomogło.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sie 2011 00:24   





Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9485

Post#10 08 Sie 2011 09:03   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Zastanawia mnie czy masz zainstalowane najnowszy FW: TL-MR3420_v1_110617 6/24/2011
Poza tym jeśli oryginalny FW źle działa zawsze można wypróbować OpenWRT/Gargoyle na tym routerku, a jak nadal kicha to serwis.
Warto też przeczytać OpenWrt jako router 3G
Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#11 Post autora tematu 30 Wrz 2012 21:07   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Witam po długiej przerwie.

Problem poprawnej współpracy modemu i routera został dawno rozwiązany. Okazało się, że potrzebna jest po prostu "lepsza" antena. Wtedy router chodzi wzorowo.

Pojawił się niestety nowy problem. Gdy podłączę kabel Lan do routera i bezprzewodowo chcę korzystać z internetu to router raz na jakiś czas zawiesza się lub po prostu zerwie połączenie. Co to za czkawka?
Powrót do góry
   
Bodiniusz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 36
Miasto: Wrocław

Post#12 16 Paź 2012 21:23   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


@klkck, mam podobną konfigurację (mr3420+e173, ale w plusie). I moim problemem jest niska prędkość 3G - osiągam 1-1,5Mb/s. Mimo, że wszystko mam ładnie na strychu.

Gdy tego samego sima włożę do przenośnego routera e586, to mam swoje 4Mb/sek i to w każdym punkcie domu.

I teraz pytanie za 100 punktów: dokupować antenkę, czy (albo oraz) aktywny hub?
Jak podłączyłeś antenkę to miałeś aktywny hub, czy bez niego wszystko dobrze śmiga?
Jaką antenę kupiłeś?
W jaki sposób ustawić ten modem (e173) w stosunku do nadajnika, żeby mieć najlepszy sygnał?
Czy to, że wpiąłem go przez przedłużacz USB może mieć jakieś znaczenie?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#13 Post autora tematu 12 Lis 2012 23:31   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


U mnie antena polepszyła sygnał i jest ok mimo tego, że zasięg i siła sygnału jest kiepska. Nie podłączałem pod aktywny hub tylko bezpośrednio pod router. Jeżeli chodzi o antenę to jest to zwykły "patyk" o wzmocnieniu niby 11db :)... Generalnie im krótszy przedłużacz tym lepiej. To samo tyczy się przewodu anteny. Chociaż mój kuzyn zastosował kilka przedłużaczy USB do modemu o długości któregoś metra i wszystko mu gra i buczy :)...
Powrót do góry
   
Bodiniusz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 36
Miasto: Wrocław

Post#14 01 Gru 2012 12:30   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


No i jest kiepsko. Mam mr3420+e173 w plusie. Osiągam prędkość 1-1,5Mb/s, sygnał 22%.
Dokupiłem aktywny hub usb, dokupiłem antenkę (patyk 35cm, za 50zł z allegro) i praktycznie nic nie pomogło.

Jak położę obok mifi (huawei e-coś), to udaje się uzyskać 8Mb/s bez żadnej antenki zewnętrznej, czyli karta i sygnał są.

Możliwe, że to mifi ma w sobie tak wypaśną antenę, że zbiera sygnał lepiej niż ten patyk?
Czy to bardziej problem konfiguracji tego routera albo modemu?
Czy warto wydawać kasę na dłuższy patyk albo antenę np. panelową?
Albo kombinować z wywalaniem kabla na zewnątrz?
Przecież to małe ustrojstwo radzi sobie jak szalone bez takich zabiegów....

Z góry dzięki za rady.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#15 01 Gru 2012 13:26   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Bodiniusz napisał:
że to mifi ma w sobie tak wypaśną antenę, że zbiera sygnał lepiej niż ten patyk?

Dobrze rozumie, dokupiłeś i podłączyłeś antenę do routera ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Gru 2012 13:26   





Powrót do góry
   
Bodiniusz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 36
Miasto: Wrocław

Post#16 01 Gru 2012 13:37   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Tak, kupiłem :)
Powrót do góry
   
witoj
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 876

Post#17 01 Gru 2012 14:31   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


A na http://eko.one.pl/ alternatywnym oprogramowaniu też takie spowolnienie masz ?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9485

Post#18 01 Gru 2012 14:36   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


A mi się wydawało, że chcąc poprawić zasięg 3G, antenę należy kupić do modemu, z tym że modem musi pozwolić na podłączenie dodatkowej anteny, a antenę musi być zgodna z częstotliwość nadajnika
Poza tym jeśli to antena wifi - 35cmm i 11dB - to raczej śmiechu warte.
Poza tym ważną sprawą jest aktualizacja sterowników w PC do wifi.
Powrót do góry
   
Bodiniusz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 36
Miasto: Wrocław

Post#19 01 Gru 2012 16:06   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Sorry, zamieszalem. Oczywiscie kupilem antene do modemu i podlaczylem ja do modemu :)
Innego oprogramowania nie sprawdzalem, ale chetnie to zrobie i dam znac :)
Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#20 Post autora tematu 24 Gru 2012 04:08   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


I oto znowu jest problem...

Na początku tematu napisałem jakie objawy ma mój router po podłączeniu modemu poprzez USB (rozłączanie, itp., itd...). W tej chwili nawet gdy podłączę sieć poprzez WAN jest to samo. Przed chwilą zaktualizowałem firmware na najnowsze dostępne na stronie producenta i ... dalej to samo...

Już powoli skłaniam się do wyciągnięcia dużego, ciężkiego młotka z mojej skrzynki narzędziowej, pomimo tego, że dziś wigilia i czas przebaczania...

Co jeszcze mogę zrobić w tej sprawie?
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9485

Post#21 24 Gru 2012 11:34   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Każdy sprzęt może się popsuć - reklamacja.
Powrót do góry
   
klkck
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 15 Lut 2011
Posty: 63

Post#22 Post autora tematu 24 Gru 2012 22:24   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Chyba tylko to pozostaje. Muszę sprawdzić czy jeszcze mam gwarancję...
Powrót do góry
   
jaco06
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 25
Miasto: Koszalin

Post#23 27 Sty 2013 01:43   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Witam. Mam pytanie czym się różnią te dwie wersje
gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin(ta mam wrzucona do routera)

gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-sysupgrade.bin ??
Powrót do góry
   
CHACA
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Sty 2006
Posty: 9212
Miasto: Zgierz

Post#24 27 Sty 2013 02:15   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


To drugie to plik uaktualnienia do danej wersji- prawdopodobnie.
Powrót do góry
   
jaco06
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 25
Miasto: Koszalin

Post#25 27 Sty 2013 04:41   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Już wiem na czym polega różnica. Jeśli mamy oryginalne oprogramowanie routera to wrzucamy factory, natomiast jeśli już posiadamy openwrt wrzucamy sysupgrade
Powrót do góry
   
Bodiniusz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 36
Miasto: Wrocław

Post#26 29 Sty 2013 22:33   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


No i w końcu się zabrałem. Wybrałem wersję 1.47 (ostatnią stabilną), wrzucam poprzez wifi, a tu przy 49% urwało połączenie i teraz nie potrafię połączyć się z routerem...

Czy mam się już rozglądać za nowym?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2013 22:33   





Powrót do góry
   
jaco06
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 03 Lut 2007
Posty: 25
Miasto: Koszalin

Post#27 29 Sty 2013 22:56   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


aktualizacji nigdy się nie robi przez wifi tylko przez kabelek, zresztą w postach tego tematu jest napisane że tylko przez kabelek.A czy już do wyrzucenia to sam jestem ciekawy, niech ktoś mądrzejszy się wypowie :P
Powrót do góry
   
hermes-80
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 9485

Post#28 29 Sty 2013 23:20   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


To zależy jakim sprzętem dysponujesz jakie masz umiejętności.
Jeśli bootloader uwalony to jedynie fleshowanie pamięci na programatorze jeśli nie to potrzebny konwerter napięć i wgranie FW przez bootloader.
Powrót do góry
   
Bodiniusz
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 36
Miasto: Wrocław

Post#29 29 Sty 2013 23:29   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


No to chyba wystawię na odpowiednim serwisie aukcyjnym, może komuś się przyda. Możecie polecić jakiś dobry router WiFi z USB pozwalającym podłączyć modem 3G?
Powrót do góry
   
WoZaj
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 04 Sty 2004
Posty: 312
Miasto: Toruń

Post#30 30 Sty 2013 23:32   

Re: Problem z routerem TP-Link TL MR3420


Jeżeli komuś się przyda podzielę się moimi doświadczeniami
z tym modemem ( w starej obudowie ).
Stał w małej firmie jako dostawa internetu poprzez modem Play.
Leżał na półce - objawy takie że zrywał połączenia od czasu do czasu.
Powiesiłem go na ścianie poziomo - podobne efekty .
Jedyne co się dało zauważyć to to że był bardzo gorący.
A efekt złego działania występował tylko wtedy gdy się nagrzał.
Zimny zawsze chodził dobrze.
Po przyjrzeniu się obudowie zauważyłem że nie bardzo ma się on jak chłodzić.
Kratki wentylacyjne ma tylko po wąskich bokach.
Powiesiłem więc go na ścianie ale pionowo .
Od 1.5 roku nie miałem z nim żadnego problemu.
Widać cyrkulacja była wystarczająca do chłodzenia.
Wytrzymał gorące lato i zimę choć był niedaleko kaloryfera.
Może się to komuś przyda. Problem z routerem TP-Link TL MR3420
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Problem z routerem TP-Link TL MR3420
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Tworzenie sieci wifi z routerem TP-Link MR3420 i Huawei E173 (4)
TP-LINK TL-MR3420 v2.3 - TL-MR3420 v2.3+HuaweiE3276+Orange. Jak wyłączyć PIN? (2)
TP LINK MR3420 - Podlaczenie MR3420 pod inny router (3)
TP-LINK TL-MR3420 - MR3420 jako print server, dysk... (3)
TP-LINK TL-MR3420 - MR3420 jako client sieci wi-fi (20)
Problem z połączeniem Tp-Link TL-MR3420 i TL-WA500g (2)
TL-MR3420 I DSL-2640B - TP-LINK TL-MR3420 i D-LINK DSL-2640B praca w funkcji WDS (2)
TP LINK TL - MR3420 - Rozłączanie tp link mr3420 (10)
ROUTER TP-LINK TL-MR3420 3G + Huawei E1752c (orange) problem z WIFI (7)
konfiguracja routeraTD-w8961 z routerem tl-mr3420 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS