Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn
Autor
Wiadomość
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#1 Post autora tematu 13 Cze 2011 15:01   

w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Witam, zwracam się do was z problemem. Otóż ostatnio kupiłem odbiornik dvb-t wiwa z mpeg4. Od samego początku odbiera tylko polsat hd i tvn, resztę wyszukuje tj. kilka programów tvp i coś jeszcze... EPG do nich pobiera ale wyświetla się komunikat brak sygnału lub coś o podobnej treści. Teraz z czego składa się moja instalacja antenowa:
-dwie anteny siatkowe około 6m nad ziemią z symetryzatorami SA III-V połączone sumatorem ST 1-60. Jedna z nich skierowana na nadajnik w Ciechanowie około 25km w lini prostej, druga na nadajnik w Raszynie około 100km w lini prostej
-sumator połączony jest ze wzmacniaczem AWS-10A
- wzmacniacz posiada dwa wyjścia tv do których podłączone są telewizory

obraz analogowy może nie żyleta, ale nie mam co narzekać, no może oprócz TV4.
Drodzy użytkownicy poradźcie coś na pozostałe kanały DVB-T. Gdyby to było potrzebne to miejscowość Olszewka, gmina Sońsk
Powrót do góry
   
luk1492
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 97

Post#2 13 Cze 2011 15:13   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Antena siatkowa do DVB-T to nie najlepszy pomysł.
Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#3 Post autora tematu 13 Cze 2011 15:54   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Był bym wdzięczny za jakieś propozycje anten do dvb-t, przy jednoczesnym uwzględnieniu tv analogowej (jeden tv zostaje na razie na analogu).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2011 15:54   





Powrót do góry
   
p3st
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 521

Post#4 13 Cze 2011 18:15   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Antena siatkowa (z symetryzatorem) to odpowiednia antena do DVB-T, ale w tym przypadku niekorzystnie wpływa odległość.
http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-telewizyjne-odbior-cyfrowy-dvb-t,4356.htm
http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-telewizyjne-profesjonalne,4355.htm
ATX, Tri Digit czy jakaś większa Yagi (przynajmniej 19 elementów) oczywiście z symetryzatorem.

Antena skierowana na Warszawę. Symetryzator proszę wymienić na inny Link

Tuner Wiwa to nie najlepszy wybór.
Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#5 Post autora tematu 13 Cze 2011 18:23   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Wiem że nie jest to tuner najwyższych lotów, ale sugerowałem się tym, że u znajomego ładnie śmigały wszystkie programy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Cze 2011 18:23   





Powrót do góry
   
wachcio
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 884
Miasto: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)

Post#6 14 Cze 2011 07:21   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


milytuner napisał:
Od samego początku odbiera tylko polsat hd i tvn, resztę wyszukuje tj. kilka programów tvp i coś jeszcze...


Coś mi tu nie gra. Polsat HD jest nadawany tylko testowo z PKiN. Jeśli piszesz TVN a tak na prawdę jest to TVN+1 to też tylko z Pałacu. W dodatku z bardzo małą mocą dużo mniejszą niż MUX-y z Raszyna. Gdzie się znajduje antena odbiorcza?
Inna sprawa, że jeśli to 100km i tylko 2 i 3 ERP to super wynik.
Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#7 Post autora tematu 14 Cze 2011 16:16   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Tak ten tvn to TVN+1, więc co może być przyczyną takiego odbioru i jak można odebrać resztę?? Antena znajduje się tak jak napisałem w pierwszym poście miejscowość Olszewka gmina Sońsk wysokość położenia anteny to około 6 metrów na dachu budynku mieszkalnego.
Powrót do góry
   
wachcio
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 884
Miasto: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)

Post#8 14 Cze 2011 18:23   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Kolego prawdopodobnie masz przesterowany odbiornik bo do nadajnika http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=167 masz nie 20 a ok 9km. Wtedy mogłyby się takie cuda dziać i odbierasz tylko bardzo słabiutkie MUX-y gdyż one mieszczą się w granicy akceptowalnej przez odbiornik. Odłącz wzmacniacz, zostaw tylko antenę skierowaną na Warszawę i zobacz wtedy. Powinny zginąć TVN+1 i Polsat HD ale może pojawi się reszta. Do PKiN masz 69 km a do Raszyna 83km. Jeśli to nie zadziała można jeszcze kombinować z siłą wzmocnienia albo założyć inną - lepszą antenę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Cze 2011 18:23   





Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#9 Post autora tematu 15 Cze 2011 17:24   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Dzisiaj wstałem koło 5 rano żeby pomęczyć się z tą telewizją cyfrową i tu zaskoczenie znalazło i odbiera 13 Stacji DVB-T (na wszystkich siła sygnału 88%) ale brak tych z PKiN. Godzina 5:30 jak by ktoś sygnał "nożem uciął" w trakcie oglądania na wszystkich kanałach komunikat "brak sygnału" po ponownym automatycznym wyszukaniu kanałów są tylko kanały z PKiN. Już nie wiem co się dzieje, czy coś zagłusza ten sygnał z Raszyna??
Powrót do góry
   
p3st
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Lip 2010
Posty: 521

Post#10 15 Cze 2011 19:04   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


W nocy i nad ranem są lepsze warunki propagacyjne.

Jesteś w zasięgu dwóch nadajników (ten drugi to niedaleko Płocka), więc sytuacja komfortowa. Trzeba tylko zając się antenami.
Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#11 Post autora tematu 15 Cze 2011 19:58   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Nie chce wydawać pieniędzy na darmo dlatego chce się upewnić czy ta antena się nada http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm jeśli nie to prosił bym o konkretne propozycje. Co jeszcze można zmienić żeby poprawić odbiór:
W tej chwili mam świeżo wymieniane kable antenowe
sumator ST 1-60
wzmacniacz AWS-10A
może końcówki antenowe na złącza F ??
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6990
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#12 15 Cze 2011 20:35   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Antena którą wymieniasz to dobra antena.

Natomiast nie podoba mi się układ sumatorów sygnałów między tym co leci z Ciechanowa a tym co leci z Raszyna. Ja rozumiem ze jest to spowodowane pewnymi rozwiązaniami historycznymi ale:
1. Jeżeli możesz to rozłącz sumowanie sygnałów i sprawdź jak wyglądają parametry odbioru na antenie skierowanej wyłącznie na Raszyn.
2. Do instalacji NIE podłączaj wzmacniacza i sprawdź - najlepiej w godzinach południowych - jak wygląda odbiór sygnałów z Raszyna.
3. Nie zaszkodzi zastosować złącz F na końcach kabli, pod warunkiem że będzie to zrobione poprawnie.

Odbiór sygnałów z Raszyna traktuj jako rozwiązanie tymczasowe. Docelowo będzie nieco inaczej, okolice Ciechanowa to obszar koordynacyjny Płock i obiekt w Ciechanowie będzie nadawał programy w systemie SFN z nadajnikiem w Rachocinie. Będzie to możliwe dopiero po wyłączeniu kanału 57 w Ciechanowie (lub jego zmiany na inny do czasu wyłączenia), natomiast nic nie stoi na przeszkodzie do uruchomienia MUX3 na kanale 35 co będzie powodowało jednak brak (beznadziejnego) odbioru TVN w okolicach Ciechanowa.

Obawiam się że najtańszym rozwiązaniem będzie doprowadzenie instalacji do stanu prawidłowego odbioru w DVB, a stary analogowy odbiornik i tak trzeba będzie wyposażyć w tuner cyfrowy.
Dlatego najpierw trzeba sprawdzić czy jest możliwy odbiór na JEDNEJ antenie sygnału z Raszyna. W zależności od wyników będzie można podjąć stosowne kroki.
Testy możesz zrobić na istniejących antenach. Jeżeli już masz antenę o której pisałeś, to masz możliwość porównania wyników.
Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#13 Post autora tematu 15 Cze 2011 20:55   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


1) Jeśli chodzi o odbiór wyłącznie z Raszyna jest to jak najbardziej możliwe, antena skierowana na Ciechanów w tej chwili robi za antenę awaryjną.
2) Nie wiem czy to ma wpływ ale mam ten wzmacniacz http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_wewnetrzny_z_zasilaczem_aws-10a_B1066.htm po odłączeniu wzmacniacza od sieci 230V brak obrazu i dźwięku na wszystkich kanałach, DVB-t jak i analog.
Dalsze testy będą prowadzone w następnym tygodniu i temat na pewno będzie kontynuowany
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6990
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#14 15 Cze 2011 22:08   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Jeżeli tylko odłączysz zasilanie we wzmacniaczu to działa on jak silny tłumik. Należy po wyłączeniu zasilania odłączyć przewody i połączyć kabel do anteny z kablem do odbiornika.
Niestety, "bypass" w tych wzmacniaczach nie działa.....
Celowo proponuję testy bez wzmacniacza by ocenić wielkość sygnału z samej anteny, obojętnie czy jest to stara siatka czy nowa YAGA.

Dodano po 19 [minuty]:

Jeżeli od nadajnika w Ciechanowie jest do Ciebie mniej jak 10 km to sygnał może być za silny.
Wzmacniacz typu AWS-10A to dobry wzmacniacz pod warunkiem, ze nie poda się na jego wejście napięcie większe niz 76 dB dla jednego sygnału lub 72 db dla czterech sygnałów TV. Producent podaje maksymalne napięcie wyjściowe 110 dB, jest to jednak wartość prawidłowa dla pojedynczej nośnej (jeden sygnał analogowy). Dla wielu sygnałów analogowych (tak jak leci z Monte Cassino) ta wartość nie powinna wynosić więcej niż 96 dB dla sygnałów analogowych i 90 dB dla sygnałów cyfrowych. Niestety na naszym rynku mało jest dobrych wzmacniaczy za nieduże pieniądze.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Cze 2011 22:08   





Powrót do góry
   
milytuner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 268

Post#15 Post autora tematu 21 Cze 2011 12:34   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Tak jak wcześniej pisałem zmagań z DVB-t ciąg dalszy. Antena dipol podana kilka postów wyżej, kabel triset 113. Wszystkie kanały analogowe z Warszawy oprócz TVN i TVP1 obraz żyleta z, jak i bez wzmacniacza, ze wzmacniaczem TVP1 i TVN znaczna poprawa i można wszystko oglądać. Po przełączeniu przewodu antenowego do dekodera DVB-t w trybie automatycznym nie wyszukuje żadnego programu, po przełączeniu na ręczne wyszukiwanie na kanałach 55 i 48 podana jest jakość odbieranego sygnału która jest na poziomie 75%, następnie spada do 0% i wzrasta z powrotem do 75 w odstępach 1 sekundy... Zaczynam mieć podejrzenia że to wszystko wina tunera. Jeśli się ze mną zgadzacie to podajcie jakiś pewny i sprawdzony model.

P.S mój aktualny tuner to Tuner WIWA HD-80
Powrót do góry
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 6990
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#16 21 Cze 2011 15:08   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Kiepski odbiór TVP1 mogę wytłumaczyć tym, ze ta antena nie jest przeznaczona na pasmo VHF, a TVP1 jest nadawany na kanale 11.
TVN jest zakłócany analogwym przekazem TVP3 z Białegostoku i cyfrowym z Rachocina, nic dziwnego ze są problemy. Sygnały analogowe są niemal tej samej wielkości, kierunki tylko odmienne. Sygnał z Rachocina jest słabszy, ale może dawać silny podkład szumu (śniegu) na obrazie analogowym.

Dekodera który masz jest mi nieznany, może któryś z kolegów ma większe doświadczenie z tym modelem. W rankingach sprzętowych to urządzenie nie ma znaczących pozycji. No i jest dziwnie tanie...
Jedyna sposób by sprawdzić tuner to podjechać z nim w miejsce gdzie jest silny i stabilny sygnał. Być może czułość tego tunera jest niezadowalająca.
Ja mam przy kuchennym TV HD507, rewelacja to to nie jest ale da się oglądać.
Powrót do góry
   
zaviasson
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Lip 2010
Posty: 12
Miasto: Kraków/Libiąż

Post#17 24 Lip 2011 15:46   

Re: w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn


Jak masz dobre stosunki z sąsiadami wiesz czy i/lub/jak odbierają DVB-T to możesz iść do nich z tunerkiem i sprawdzić jak odbiera. Wtedy będzie można określić na 100% czy to wina tunera.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> w dvb-t odbiera tylko polsat hd i tvn
Strona 1 z 1
Podobne tematy
DVB-T Warszawa tylko Polsat HD (18)
dvb viewer odbiera tylko jeden mux (12)
DVB-T Warszawa - odbiera tylko kanał 29 - dlaczego? (4)
Telewizor z dekoderem DVB-T odbiera tylko MUX-2 (7)
DVB-T - Antena odbiera tylko kanały TVP (7)
Tuner DVB-T (BLOW 4601HD) odbiera tylko kanały zakodowane. (3)
Tuner DVB-T Not Only TV LV5T odbiera tylko MUX3 (2)
CABLETECH URZ0083 odbiera tylko MUX2 woj. lubelskie DVB-T tv naziemna (16)
Dobór anteny i wzmacniacza-TVN zle odbiera (9)
Tvn na kartę a Cyfrowy Polsat? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS