| Author |
as_zd.wola Poziom 6

|
16 Jun 2011 20:31 Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie |
|
|
|
Monitor (LG model E1910T-BN) wykazuje wyraźne różnice w podświetleniu matrycy podczas wyświetlania na ekranie stron na jasnym tle. I tak - na białym tle monitor najjaśniej świeci w prawym dolnym rogu matrycy (śnieżna biel), najciemniej zaś (biały wchodzący w lekko słomkowy) po przekątnej czyli w lewym górnym rogu matrycy. Zmiana jasności podświetlenia monitora nie wpływała na pozbycie się tego niekorzystnego efektu. Monitor był już w serwisie RAGZ w Łodzi w którym - powołując się na inny egzemplarz tego samego modelu - nie stwierdzono usterki. Przyznam, że bardzo mnie zaniepokoił rażący brak kompetencji serwisantów, gdyż usterka widoczna jest, gołym okiem (patrz zdjęcie). W Biurze Obsługi Klienta f-my LG twierdzą, że to STANDARD dla tego modelu i podtrzymują opinię serwisu. Bardzo proszę o opinię, bo nie bardzo wydaje mi się, aby było to normalne :/
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Jun 2011 20:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
captain4 Poziom 10

|
17 Jun 2011 14:48 Re: Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie |
|
|
|
Normalne to nie jest ale mozliwe ze LG dopuszcza takie odchylki w podswietleniu.
Dla mnie osobiscie jest to usterka i matryca powinna byc wymieniona w ramach gwarancji.
Jezeli juz testujesz ekran monitora to uzywaj do tego odpowiedniego programu, np. Nokia Monitor Test: 1.0.0.1.
Program wygooglujesz bez problemow.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2011 14:48 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
as_zd.wola Poziom 6

|
17 Jun 2011 19:09 Re: Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie |
|
|
|
Najbardziej boli mnie to, że serwis a wraz z nim Biuro Obsługi Klienta oraz Dział Raelamacji f-my LG idą w zaparte twierdząc, że monitor jest w pełni sprawny, bo inne egzemplarze tego samego modelu mają tak samo. Moim zdaniem to nie jest tłumaczenie, bo skoro tak kiepskie podświetlenia matrycy to STANDARD dla f-my LG - oznacza to, że model jest na tyle niedopracowany, że nie powinien w ogóle pojawić się w sprzedaży a jeśli już trafił powinni przeprowadzić jakąś akcję serwisową.
Na chwilę obecną sprawa wygląda tak - wydałem ok. 600 zł na monitor, który nie spełnia moich oczekiwań i zaczynam zastanawiać się, czy nie oddać swojego starego CRT-ka do naprawy? Poprzednik obecnego to LG F700B, służył mi wiernie niemal 9 lat, byłem bardzo zadowolony, jednak zaczął się rozjeżdżać obraz w pionie - zobaczę może uda się go jakoś naprawić.
Wracając do sprawy - co proponujecie? Czy mam podstawy, aby opierając się na ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej powołać się na niezgodność towaru z umową i zwrócić monitor?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Jun 2011 19:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dzimi Poziom 24

|
17 Jun 2011 20:34 Re: Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie |
|
|
|
Będziesz miał problemy z wykazaniem różnicy podświetlenia w stosunku do innych monitorów. Proponuję co do spraw prawnych zasięgnąć rady Powiatowego rzecznika Konsumentów. Taki rzecznik pracuje przy każdym Urzędzie Powiatowym - również i U Ciebie. U niego uzyskasz wszelką pomoc dotyczącą sporów pomiędzy konsument a sprzedawca/wytwórca. Poinformuj Nas tylko jak sprawa została rozwiązana.
|
|
| Back to top |
|
 |