FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Monitors Service -> Monitors Beginners -> Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 16 Jun 2011 20:31   

Monitor (LG model E1910T-BN) wykazuje wyraźne różnice w podświetleniu matrycy podczas wyświetlania na ekranie stron na jasnym tle. I tak - na białym tle monitor najjaśniej świeci w prawym dolnym rogu matrycy (śnieżna biel), najciemniej zaś (biały wchodzący w lekko słomkowy) po przekątnej czyli w lewym górnym rogu matrycy. Zmiana jasności podświetlenia monitora nie wpływała na pozbycie się tego niekorzystnego efektu. Monitor był już w serwisie RAGZ w Łodzi w którym - powołując się na inny egzemplarz tego samego modelu - nie stwierdzono usterki. Przyznam, że bardzo mnie zaniepokoił rażący brak kompetencji serwisantów, gdyż usterka widoczna jest, gołym okiem (patrz zdjęcie). W Biurze Obsługi Klienta f-my LG twierdzą, że to STANDARD dla tego modelu i podtrzymują opinię serwisu. Bardzo proszę o opinię, bo nie bardzo wydaje mi się, aby było to normalne :/

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Jun 2011 20:31   

Back to top

captain4
Poziom 10
Poziom 10

Post#2 17 Jun 2011 14:48   

Re: Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie

Normalne to nie jest ale mozliwe ze LG dopuszcza takie odchylki w podswietleniu.
Dla mnie osobiscie jest to usterka i matryca powinna byc wymieniona w ramach gwarancji.

Jezeli juz testujesz ekran monitora to uzywaj do tego odpowiedniego programu, np. Nokia Monitor Test: 1.0.0.1.
Program wygooglujesz bez problemow.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Jun 2011 14:48   

Back to top

as_zd.wola
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 Post from the author of the topic 17 Jun 2011 19:09   

Najbardziej boli mnie to, że serwis a wraz z nim Biuro Obsługi Klienta oraz Dział Raelamacji f-my LG idą w zaparte twierdząc, że monitor jest w pełni sprawny, bo inne egzemplarze tego samego modelu mają tak samo. Moim zdaniem to nie jest tłumaczenie, bo skoro tak kiepskie podświetlenia matrycy to STANDARD dla f-my LG - oznacza to, że model jest na tyle niedopracowany, że nie powinien w ogóle pojawić się w sprzedaży a jeśli już trafił powinni przeprowadzić jakąś akcję serwisową.

Na chwilę obecną sprawa wygląda tak - wydałem ok. 600 zł na monitor, który nie spełnia moich oczekiwań i zaczynam zastanawiać się, czy nie oddać swojego starego CRT-ka do naprawy? Poprzednik obecnego to LG F700B, służył mi wiernie niemal 9 lat, byłem bardzo zadowolony, jednak zaczął się rozjeżdżać obraz w pionie - zobaczę może uda się go jakoś naprawić.

Wracając do sprawy - co proponujecie? Czy mam podstawy, aby opierając się na ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej powołać się na niezgodność towaru z umową i zwrócić monitor?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 17 Jun 2011 19:09   

Back to top

dzimi
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 17 Jun 2011 20:34   

Będziesz miał problemy z wykazaniem różnicy podświetlenia w stosunku do innych monitorów. Proponuję co do spraw prawnych zasięgnąć rady Powiatowego rzecznika Konsumentów. Taki rzecznik pracuje przy każdym Urzędzie Powiatowym - również i U Ciebie. U niego uzyskasz wszelką pomoc dotyczącą sporów pomiędzy konsument a sprzedawca/wytwórca. Poinformuj Nas tylko jak sprawa została rozwiązana.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Monitors Service -> Monitors Beginners -> Monitor LCD LG E1910T-BN - nierównomierne podświetlenie
Page 1 of 1
Similar topics
Monitor lcd hyundai Q15-brak obrazu-działa podświetlenie (2)
Monitor Hivision LCD HV151 - chyba padło podświetlenie HELP (16)
Monitor LCD Benq FP71G zbyt mocne podświetlenie (4)
monitor lcd acer al712 wyłącza się podświetlenie (6)
monitor lcd marki agm padło podświetlenie (2)
Monitor LCD SAMSUNG 940N - podświetlenie (3)
Samsung PX2370 23" LED - nierównomierne podświetlenie (3)
Nierównomierne podświetlenie matrycy (13)
TV lcd Samsung LE32R71B - delikatne nierównomierne plamy (2)
Monitor LG L1900 J mrugające podświetlenie (1)

Page generation time: 0.09 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed