Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum ->Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Siwy2110
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 4

Siwy2110
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 16 Cze 2011 23:53   

Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Witam! Panowie ratujcie - aż wstyd się przyznać (szczególnie przed żonąSmile ), że mam problem z podłączeniem nowego włącznika światła i żyrandola. Ale taka jest prawda, że chcę podłączyć nowy włącznik na dwa klawisze i żyrandol na pięć żarówek. I po włączeniu jednego klawisza powinny się zapalać trzy żarówki, a po włączeniu drugiego klawisza powinny się zapalać oczywiście pozostałe dwie żarówki. Mi niestety udało się zrobić tylko tak, aby świeciły się wszystkie żarówki na raz po włączeniu jednego klawisza.
Poniżej wstawiam zdjęcia przewodów do włącznika (czarny, brązowy i niebieski) jak i samego włącznika oraz przewodów do żyrandola i samego żyrandola. Będę bardzo wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie co gdzie należy podłączyć.
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 16 Cze 2011 23:53   



Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 7510
Miasto: Warszawa

Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#2 17 Cze 2011 00:36   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Po pierwsze kupiłeś zły wyłącznik!
Musisz zmostkować zacisk L1 z L2 i podłączyć tam przewód zasilający. Natomiast odejście na żyrandol podpinasz do zacisków X1 i X4 lub X2 i X3.
Po drugie i tak nie zadziała bo żyrandol nie jest przystosowany do zapalania na "dwa".
Po trzecie nie widzę przewodu ochronnego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
^ToM^
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 08 Sie 2002
Posty: 948

^ToM^
Poziom 20
Post#3 17 Cze 2011 08:43   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Łukasz-O napisał:

Po trzecie nie widzę przewodu ochronnego.


I słusznie, przecież w starych instalacjach nie ma przewodu ochronnego natomiast wszystkie sprzedawane lampy (które mają w sobie choć kawałek metalu) maja zacisk uziemienia. Teraz jak już wszystko ma zatynkowane nie będzie pruł ścian - jak się domyślam. Musi podłączyć tak jak ma, co najwyżej można otworzyć tulejki zaciskowe i spróbować zrobić żyrandol na 2+3. Ze zdjęcia wygląda że powinno się dać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 676
Miasto: Wadowice

matekogon
Poziom 19
Post#4 17 Cze 2011 11:14   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Kolego zrób zdjęcie żyrandola z większej odległości żeby zobaczyć wszystkie przewody. Następnie rozłącz przewody w żyrandolu i według swojego uznania( chodzi mi o swoją konfigurację które żarówki mają się świecić) połącz w dwie grupy które będziesz załączał jednym lub drugim klawiszem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 7510
Miasto: Warszawa

Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#5 17 Cze 2011 11:30   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


^ToM^ napisał:



I słusznie, przecież w starych instalacjach nie ma przewodu ochronnego natomiast wszystkie sprzedawane lampy (które mają w sobie choć kawałek metalu) maja zacisk uziemienia. Teraz jak już wszystko ma zatynkowane nie będzie pruł ścian - jak się domyślam. Musi podłączyć tak jak ma, co najwyżej można otworzyć tulejki zaciskowe i spróbować zrobić żyrandol na 2+3. Ze zdjęcia wygląda że powinno się dać.


Zgadza się kolego ^ToM^ jednak wczoraj były inne posty które musiałem skasować. Ktoś kazał podłączyć jakąś masę pod środkowy zacisk (PE) a dwa przewody fazowe pod pozostałe dwa zaciski (L i N) co było poradą szkodliwą. Very Happy
Tak jak piszesz, trzeba rozłączyć przewody fazowe za kostką i odpowiednio je pogrupować w miarę potrzeb.
Nie zmienia to faktu również, że lampa wykonana jest w pierwszej klasie ochronności i wymaga ochrony.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 17 Cze 2011 11:30   



Powrót do góry
Siwy2110
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 4

Siwy2110
Poziom 2
Post#6 Post autora tematu 20 Cze 2011 19:23   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Wrzucam zdjęcie żyrandola ze wszystkimi przewodami.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale (Zasady wklejania zdjęć) i dodaj/zmień WSZYSTKIE załączniki w tym temacie zgodnie z moim opisem!
[Akrzy]


Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 20 Cze 2011 19:23   



Powrót do góry
matekogon
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Paź 2004
Posty: 676
Miasto: Wadowice

matekogon
Poziom 19
Post#7 20 Cze 2011 21:36   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


No to teraz rozłącz wszystkie białe przewody i podziel na dwie grupy. Chyba nie muszę dodawać, że każdy biały przewód idzie do jednej oprawki na żarówkę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 20 Cze 2011 21:36   



Powrót do góry
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Moderator Elektrycy


Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 7510
Miasto: Warszawa

Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#8 21 Cze 2011 00:23   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


matekogon napisał:
No to teraz rozłącz wszystkie białe przewody i podziel na dwie grupy. Chyba nie muszę dodawać że każdy biały przewód idzie do jednej oprawki na żarówkę


Wystarczy same brązowe rozłączyć i podzielić Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ad


Ad


Ad
Post# 21 Cze 2011 00:23   



Powrót do góry
neotar
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 25 Lis 2009
Posty: 2
Miasto: Tarnów

neotar
Poziom 2
Post#9 28 Sie 2012 11:54   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Witam

Od trzymania rąk w górze, przestałem sensownie myśleć.. poddaje się i proszę o pomoc.

Przeszukałem wszystkie tematy o tej tematyce na elektrodzie i ten najbardziej pasuje do mojego problemu.

Alogicznie jak Siwy2110 posiadam lampę 4 x 50W, 230V na GU10.
Z sufitu wystają trzy przewody, dwie fazy brązowa i czarna oraz niebieski neutralny.
Również nie posiadam przewodu ochronnego PE.

Łącznik dwu przyciskowy z podświetleniem ledowym.
Kolory przy łączniku i suficie pokrywają się, czyli są takie same.

Jak wiadomo jak na razie w tej konfiguracji przewodów jedyne, co można włączyć to wszystkie na raz na jednym przycisku.


Pytanie jak pomostkować, krótko połączyć przewody w lampie, aby działały na włączniku 2 + 2.
Czyli na jednym przycisku z włącznika 2 żarówki i na drugim 2 kolejne. Oczywiście wszystkie na raz też.

Dla ułatwienia dodam, że z jednego kanału (2 żarówki) wychodzą dwa niebieskie i dwa brązowe), drugi tak samo. Wszystkie niebieskie złączone są do N a brązowe do L. Do środka kostki wchodzi blaszka.

Kostka w lampie widoczna na zdjęciu

Serdecznie proszę pomoc. Dla fachowców to nie problem a nam niedoświadczonym zaoszczędzi dużo czasu.

Pozdrawiam

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Kosz -> Kosz Archiwum -> Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?
Strona 1 z 1




Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.057 seconds

elektroda.pl temat RSS