Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


  Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives ->Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Siwy2110
Level 7
Joined: 24 Feb 2010
Posts: 5
Post rating: 2
Siwy2110
Level 7
Post#1 16 Jun 2011 23:53  Topic author   

Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Witam! Panowie ratujcie - aż wstyd się przyznać (szczególnie przed żoną:) ), że mam problem z podłączeniem nowego włącznika światła i żyrandola. Ale taka jest prawda, że chcę podłączyć nowy włącznik na dwa klawisze i żyrandol na pięć żarówek. I po włączeniu jednego klawisza powinny się zapalać trzy żarówki, a po włączeniu drugiego klawisza powinny się zapalać oczywiście pozostałe dwie żarówki. Mi niestety udało się zrobić tylko tak, aby świeciły się wszystkie żarówki na raz po włączeniu jednego klawisza.
Poniżej wstawiam zdjęcia przewodów do włącznika (czarny, brązowy i niebieski) jak i samego włącznika oraz przewodów do żyrandola i samego żyrandola. Będę bardzo wdzięczny za łopatologiczne wyjaśnienie co gdzie należy podłączyć.
To view the material on this forum you must be logged in.
To view the material on this forum you must be logged in.
To view the material on this forum you must be logged in.
To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + +1
Back to top

Ad
Ad


Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9896
Helped: 388
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#2 17 Jun 2011 00:36    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Po pierwsze kupiłeś zły wyłącznik!
Musisz zmostkować zacisk L1 z L2 i podłączyć tam przewód zasilający. Natomiast odejście na żyrandol podpinasz do zacisków X1 i X4 lub X2 i X3.
Po drugie i tak nie zadziała bo żyrandol nie jest przystosowany do zapalania na "dwa".
Po trzecie nie widzę przewodu ochronnego.

Helpful post? + +1
Back to top

Ad
Ad


Back to top
^ToM^
Level 27
Joined: 08 Aug 2002
Posts: 1218
Helped: 36
Post rating: 105
^ToM^
Level 27
Post#3 17 Jun 2011 08:43    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Łukasz-O wrote:

Po trzecie nie widzę przewodu ochronnego.


I słusznie, przecież w starych instalacjach nie ma przewodu ochronnego natomiast wszystkie sprzedawane lampy (które mają w sobie choć kawałek metalu) maja zacisk uziemienia. Teraz jak już wszystko ma zatynkowane nie będzie pruł ścian - jak się domyślam. Musi podłączyć tak jak ma, co najwyżej można otworzyć tulejki zaciskowe i spróbować zrobić żyrandol na 2+3. Ze zdjęcia wygląda że powinno się dać.

Helpful post? + 0
Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 703
Helped: 34
Post rating: 160
matekogon
Level 22
Post#4 17 Jun 2011 11:14    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Kolego zrób zdjęcie żyrandola z większej odległości żeby zobaczyć wszystkie przewody. Następnie rozłącz przewody w żyrandolu i według swojego uznania( chodzi mi o swoją konfigurację które żarówki mają się świecić) połącz w dwie grupy które będziesz załączał jednym lub drugim klawiszem

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9896
Helped: 388
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#5 17 Jun 2011 11:30    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


^ToM^ wrote:



I słusznie, przecież w starych instalacjach nie ma przewodu ochronnego natomiast wszystkie sprzedawane lampy (które mają w sobie choć kawałek metalu) maja zacisk uziemienia. Teraz jak już wszystko ma zatynkowane nie będzie pruł ścian - jak się domyślam. Musi podłączyć tak jak ma, co najwyżej można otworzyć tulejki zaciskowe i spróbować zrobić żyrandol na 2+3. Ze zdjęcia wygląda że powinno się dać.


Zgadza się kolego ^ToM^ jednak wczoraj były inne posty które musiałem skasować. Ktoś kazał podłączyć jakąś masę pod środkowy zacisk (PE) a dwa przewody fazowe pod pozostałe dwa zaciski (L i N) co było poradą szkodliwą. :D
Tak jak piszesz, trzeba rozłączyć przewody fazowe za kostką i odpowiednio je pogrupować w miarę potrzeb.
Nie zmienia to faktu również, że lampa wykonana jest w pierwszej klasie ochronności i wymaga ochrony.

Helpful post? + 0
Back to top
Siwy2110
Level 7
Joined: 24 Feb 2010
Posts: 5
Post rating: 2
Siwy2110
Level 7
Post#6 20 Jun 2011 19:23  Topic author   

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Wrzucam zdjęcie żyrandola ze wszystkimi przewodami.

To view the material on this forum you must be logged in.

Zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale (Zasady wklejania zdjęć) i dodaj/zmień WSZYSTKIE załączniki w tym temacie zgodnie z moim opisem!
[Akrzy]


Helpful post? + +1
Back to top
matekogon
Level 22
Location: Wadowice
Joined: 03 Oct 2004
Posts: 703
Helped: 34
Post rating: 160
matekogon
Level 22
Post#7 20 Jun 2011 21:36    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


No to teraz rozłącz wszystkie białe przewody i podziel na dwie grupy. Chyba nie muszę dodawać, że każdy biały przewód idzie do jednej oprawki na żarówkę.

Helpful post? + 0
Back to top
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2007
Posts: 9896
Helped: 388
Post rating: 457
Łukasz-O
Moderator Elektrycy
Post#8 21 Jun 2011 00:23    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


matekogon wrote:
No to teraz rozłącz wszystkie białe przewody i podziel na dwie grupy. Chyba nie muszę dodawać że każdy biały przewód idzie do jednej oprawki na żarówkę


Wystarczy same brązowe rozłączyć i podzielić ;)

Helpful post? + 0
Back to top
neotar
Level 2
Location: Tarnów
Joined: 25 Nov 2009
Posts: 2
Helped: 1
neotar
Level 2
Post#9 28 Aug 2012 11:54    

Re: Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?


Witam

Od trzymania rąk w górze, przestałem sensownie myśleć.. poddaje się i proszę o pomoc.

Przeszukałem wszystkie tematy o tej tematyce na elektrodzie i ten najbardziej pasuje do mojego problemu.

Alogicznie jak Siwy2110 posiadam lampę 4 x 50W, 230V na GU10.
Z sufitu wystają trzy przewody, dwie fazy brązowa i czarna oraz niebieski neutralny.
Również nie posiadam przewodu ochronnego PE.

Łącznik dwu przyciskowy z podświetleniem ledowym.
Kolory przy łączniku i suficie pokrywają się, czyli są takie same.

Jak wiadomo jak na razie w tej konfiguracji przewodów jedyne, co można włączyć to wszystkie na raz na jednym przycisku.


Pytanie jak pomostkować, krótko połączyć przewody w lampie, aby działały na włączniku 2 + 2.
Czyli na jednym przycisku z włącznika 2 żarówki i na drugim 2 kolejne. Oczywiście wszystkie na raz też.

Dla ułatwienia dodam, że z jednego kanału (2 żarówki) wychodzą dwa niebieskie i dwa brązowe), drugi tak samo. Wszystkie niebieskie złączone są do N a brązowe do L. Do środka kostki wchodzi blaszka.

Kostka w lampie widoczna na zdjęciu

Serdecznie proszę pomoc. Dla fachowców to nie problem a nam niedoświadczonym zaoszczędzi dużo czasu.

Pozdrawiam

To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> Jak prawidłowo podłączyć włącznik światła i żyrandol?
Page 1 of 1



Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.273 seconds