FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jun 2011 23:00   

Witam, posiadam 6 ogniw słonecznych z lampek LED i chciałbym się zapytać, czy można je połączyć tak, aby napięcie zostało takie jakie jest czyli 2,25V (testowane przy średnio słonecznej pogodzie), a moc wzrosła (żeby więcej mocy zmieścił akumulator), potem dzięki niemu chciałem zasilić kilka kolorowych diod LED na czas nocy. Zdjęcia układu (jest bardzo prosty) przedstawiam poniżej. Tutaj mam problem, bo nie rozumiem zasady działania układu ANA61829249, nie mogę nic znaleźć o nim w necie.
Streszczając to, co chcę wiedzieć:

1. Czy można połączyć ze sobą ogniwa tak, aby napięcie zostało takie samo, a wzrosła pojemność akumulatora? Jeśli tak, to jak?

2. Czy można połączyć ogniwa do obecnego układu, czy proponujecie coś innego?

Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Jun 2011 23:00   

Back to top

andy127
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 21 Jun 2011 01:02   

Re: Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED

Witam.
Spróbuj połączyć ogniwa równolegle.
Andrzej
Back to top

mythbusters
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 21 Jun 2011 09:24   

Re: Mały panel słoneczny do podświetlania kilku diod LED

Witam.
Ja bym spróbował podłączyć do tego układu co był.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Jun 2011 09:24   

Back to top

mungo
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 21 Jun 2011 15:09   

Żeby akumulator zmieścił więcej "mocy" musi mieć większą pojemność, i ładowany może być z tego samego ogniwa tylko że to dłużej potrwa, więcej ogniw połączonych równolegle będzie miało większą sprawność prądowa = szybsze ładowanie akumulatorka. Wydaje mi się że przy łączeniu takich ogniw równolegle trzeba by jakieś diody czy coś zastosować, w przypadku gdy jeden z paneli znajdzie się w cieniu a drugi w pełnym słońcu żeby nic się złego nie stało.
Back to top

Jackziom
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 24 Jun 2011 00:38   

ANA61829249 Wspomniany układ to te znane, tanie chińskie "hybrydy", montują to właśnie w tych tanich kamykach i lampach solarnych...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jun 2011 00:38   

Back to top

luzik1980
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 Post from the author of the topic 24 Jun 2011 11:11   

no właśnie , każda lampka była po 20 zł bo ładna zgrabna i metalowa obudowa lecz nie dali nawet dziurek w plastikowej przezroczystej bańce, co spowodowało parowanie zbierającej się rosy i całkowite zniszczenie obwodów, pokrycie platyną kabli, lampka po roku do wyrzucenia , , z 8 została tylko jedna cudem nic jej się nie stało, więc trzeba patrzeć do środka co i jak i ewentualnie konserwować , wracając do tematu połączyłem ogniwa równolegle i efekty są dobre po podłączeniu do układu , zmieniłem diodę na mocniejszą i mam ładny odcień niebieskiego koloru po zmroku w pokoju , muszę zmierzyć miernikiem w jakim stopniu naładował się akumulator przez dzień bo wątpię żeby tandetny żółty akumulatorek o pojemności 600mA miał rzeczywiście taką pojemność , tylko najpierw muszę wymienić przepalony bezpiecznik w mierniku , o efektach dam znać
Back to top

andy127
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 24 Jun 2011 16:06   

luzik1980 wrote:
i całkowite zniszczenie obwodów, pokrycie platyną kabli, lampka po roku do wyrzucenia

Ja bym nie wyrzucał. Jeśli się pokryły platyną to ich wartość znacznie wzrosła. :D
A na poważnie, to jeśli ogniwa są jednakowe i będą jednakowo oświetlone, to można połączyć bezpośrednio równolegle. Jeśli miały by być oświetlone nie równo (a tak może się czasem zdarzyć gdy na jedno spadnie listek) to aby zapobiec przepływowi prądu pomiędzy ogniwami można dać diody (najlepiej schottkiego ewentualnie germanowe). Obniży to jednak napięcie ładowania alumulatorka.
Wypróbuj czy warto dawać te diody i czy bez nich nie jest czasem lepiej
Andrzej
Back to top

luzik1980
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 Post from the author of the topic 25 Jun 2011 09:28   

Ogólnie co do diod schottkiego to nie będę ich dawał , ogniwa są rozmieszczone na pudełku kasety VHS, 3x2 i nawet zakrycie jednego powoduje spadek i kilka dziesiątych V, więc nie jest to coś tragicznego , poza tym jest bardzo wątpiące, że coś się przyklei , wczoraj mierzyłem miernikiem (dzień był średni , nie było zachmurzenia , ale też ostrego słońca) i był 2.1 V i 30 mA (co do mA myślałem że będzie coś więcej) , możecie mi powiedzieć jak zmierzyć na układzie , (zdjęcia w pierwszym poście) jak zmierzyć ile mA pobiera dioda led po podłączeniu do układu ?
Back to top

andy127
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 26 Jun 2011 18:23   

Mierzenie prądu LED-a zasilanego impulsowo nie jest proste.
Nie znam tego układu ANA... ale jest w nim zapewne przetwornica podwyższająca napięcie na LED-a tak jak to bywało w starszych rozwiązaniach tych lampek:
Wobec tego najprościej byłoby mierzyć prąd i napięcie przed przetwornicą ( na ogniwie słonecznym i na akumulatorze). Uwzględni to straty w przetwornicy i powie Ci więcej na temat bilansu energetycznego całości.
Jeśli interesuje Cię jaki prąd płynie przez samą diodę to można drugą identyczną diodę podłączyć do regulowanego źródła i ustawić taką samą jasność świecenia. Mierzysz prąd tej drugiej diody i przyjmujesz, że prąd średni tej pierwszej jest taki sam (albo porównywalny).
Andrzej
Back to top

fanatykstaroci
Poziom 12
Poziom 12

Post#10 29 Jun 2011 12:26   

Ja mam podobny problem i w niedługim czasie chce rozmontować lampkę, i wykorzystać z niej tylko ogniwo fotowoltaiczne. Połączyć je równolegle by ładowały jeden akumulatorek.

W jasny dzień (bezchmurny i lekko pochmurny) napięcie wynosiło od 2 do 2.5V, a prąd to około 1-2 mA (nie w słońcu, na pełnym słońcu jest to 20mA). Moje lampki to też chińskie badziewia :)

Po zmroku diodka świeci całkiem całkiem, ale szybko się wypala, nim zapadnie noc, dioda już się tylko lekko żarzy. Mam to podłaczone pod akwarium dla chomika, na początku było fajnie, ale po 2 dniach tak słabego ładowania, efekt jest mizerny, chce go więc poprawić.

Czy wystarczy podłączyć drugi panel równolegle? To coś da? A właściwie, pytanie czy czegoś zbytnio nie zepsuję?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jun 2011 12:26   

Back to top

mythbusters
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 29 Jun 2011 15:34   

Myślę, że powinieneś dać drugi akumulatorek. Ten drugi panel też podłączyć, powinno to przyspieszyć ładowanie.
Back to top

luzik1980
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 Post from the author of the topic 19 Jan 2012 10:08   

Panele połączyłem równolegle , co zwiększyło noc dostarczaną do akumulatorków w lecie jest miło świeci się długo lecz w zimie ok słabo.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Mały panel słoneczny do podświetlania kilku LED
Page 1 of 1
Similar topics
panel słoneczny serwomechanizmy układ sterownik (8)
Prąd na działce - panel słoneczny. (2)
Panel słoneczny - kilka pytań (3)
Bateria i panel słoneczny (3)
Panel słoneczny + ładowarka AA (3)
Mały kolektor słoneczny zasilający małą żarówkę (3)
Panel słoneczny do zasilania kilku urządzeń (2)
Panel słoneczny - jaki? Najprostszy system ładowania baterii. (4)
Panel słoneczny Ładowarka 12V jak podłączyc pod gniazdoUSB (3)
Panel słoneczny. Jak w praktyce może nadawać się do ładowania baterii? (6)

Page generation time: 0.148 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed