scalakmen Poziom 14

|
11 Dec 2011 12:48 Re: Przetwarzanie elektrośmieci |
|
|
|
Ej,słuchajcie! Wczoraj wieczorem ,,bawiłem się'' płytą główną. Wyciągołem nóżkę od gniazda procesora, :idea: obdrapałem z cyny i ukazał się charakterystyczny kolor. :idea: Czy możlowe, że są ze złota i jak to sprawdzić :D :D :D :?:
|
|
kmill Poziom 1

|
30 Jan 2012 02:00 Re: Przetwarzanie elektrośmieci |
|
|
|
| scalakmen wrote: |
| A czy kolega wytłumaczy mi pojęczie ,,szara strefa recyklingowa'' |
tak jak kolega napisał, to są m.in. purki z gilem pod nosem przy śmietnikach - ale oni są nikim, są jedną setną promila procesu recyklingu w skali kraju. Prawdziwa "Szara strefa" w sferze recyklingu jest zmorą i często powodem "zwinięcia" interesu przedsiębiorcy działającego w tym sektorze rynku i poważnym problemem, z którym rząd NIE CHCE się uporać. A dlaczego rząd toleruje szarą strefę? ponieważ dotację unijne, które są przeznaczone na ochronę środowiska są łakomym kąskiem Tuska, Kaczyniaka i reszty gwiazdorów przy korycie. Po co mają (urzędnicy) oddawać dotację dla przedsiębiorcy, skoro szara strefa zrobi to samo za darmo.
Dobrym przykładem szarej strefy są m. in. lewe stacje demontażu pojazdów, które wycinają zarejestrowanych przedsiębiorców z rynku. Lewe kwity, auta rozbierane w garażu/stodole, bez żadnej kontroli, bez żadnych kosztów podatkowych, nie wspominając o ZUSie przynoszą duże zyski. Mogą pozwolić sobie zaoferować większą cenę za auta, niż prawdziwa stacja demontażu, ponieważ nie ponoszą prawie żadnych kosztów związanych z działalnością gospodarczą. Podobnie jest z elektrośmieciami, tworzywami sztucznymi, śmieci komunalne etc. Warto też wspomnieć o tym, że działalność ta ściśle związana jest z instytucją ochroną środowiska, której to pracownicy praktycznie co rok wymuszają jakieś drobne lub bardziej kosztowne innowacje w procesie produkcji.
Zamierzam poszerzyć swoją działalność właśnie o recykling elektrośmieci i potwierdza się to co ktoś wcześniej wspomniał, by to się opłacało, muszą to być dosyć spore ilości surowca. Pozdrawiam! :]
|
|