FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Sharp GX-CD75H wciąga kasety i przerywa w głośnikach

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Sharp GX-CD75H wciąga kasety i przerywa w głośnikach
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jun 2011 21:45   

Witam, podczas wiosennych porządków znalazłem starą wieżę Sharp GX-CD75H. Z tego co wiem miała problemy z odtwarzaniem kaset, czyli je wciągała. Działo się to w dość losowych momentach. Czasami można było przesłuchać prawie całą kasetę, a czasami wciągało taśmę po kilku minutach odtwarzania. Jest też problem z głośnością. Czasem wyłącza się jeden z głośników, a czasem zaczyna grać ciszej i trzeszczeć. Z tego co zauważyłem pomaga ruszanie przełącznikiem kaseta/radio/cd, więc śmiem twierdzić że to on jest winny.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jun 2011 21:45   

Back to top

Grzegorz Markowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 24 Jun 2011 22:12   

Re: Sharp GX-CD75H wciąga kasety i przerywa w głośnikach

No to trzeba będzie trochę poczyścić i pokonserwować. Skoro przypuszczasz, że przełącznik szwankuje, to należy go najpierw wyczyścić. Brak poprawy oznacza konieczność jego wymiany.
Paski napędowe do sprawdzenia i do wymiany raczej na pewno. Rolka dociskowa do wyczyszczenia.

GM
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Jun 2011 22:12   

Back to top

bar-t
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 Post from the author of the topic 24 Jun 2011 22:35   

A jak mam wyczyścić ten przełącznik? Podobny jest do tego
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jun 2011 22:35   

Back to top

Trabi
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 24 Jun 2011 23:20   

Nierozbieralny, chociaż.... . Możesz wpsiknąć w niego np. środek KONTAKT. Bardzo często pomaga.
Back to top

bar-t
Poziom 7
Poziom 7

Post#5 Post from the author of the topic 25 Jun 2011 10:10   

A może łatwiej będzie kupić nowy?

EDIT: Dziękuję za odblokowanie tematu. Wyczyściłem z kurzu mechanizm magnetofonu i wydaje mi się, że przestał wciągać kasety, bo przesłuchałem dwie kasety i nic się nie działo, a przedtem wciągał taśmę za każdym razem. Teraz tylko muszę znaleźć gdzieś ten płyn KONTAKT, co dzisiaj raczej nie będzie możliwe, bo jedyny sklep w którym takie coś mogłoby być jest już raczej zamknięty, więc będę musiał czekać do poniedziałku.

EDIT 2: Pojawił się kolejny problem. Otóż jedna z 'kieszeni' magnetofonu powinna automatycznie zmieniać kierunek odtwarzania w momencie gdy skończy się taśma, tak aby po odtworzeniu strony A zaczęła odtwarzać się strona B i odwrotnie. Nie mam stu procentowej pewności czy mam rację, ale tak zrozumiałem instrukcję obsługi i potwierdziła to poprzednia właścicielka tej wieży. Teraz w momencie gdy powinna włączyć się druga strona dźwięk milknie i co chwilę słychać stukanie w magnetofonie. nie przyjrzałem się temu dokładnie, ponieważ musiałbym rozmontować cały mechanizm magnetofonu, na co nie miałem dzisiaj czasu, ale znalazłem źródło tego stukania. W momencie gdy taśma się kończy jakaś zębatka porusza kawałek plastiku, który porusza mechanizm, który ukryty jest 'głębiej', więc nie mogłem dzisiaj dokonać dalszej analizy. Postaram się jutro dodać zdjęcia.

EDIT 3: Zgodnie z instrukcją serwisową od prawie identycznego modelu (którą dodałem na forum) ten kawałek plastiku to element nr. 164 na rys.43 (str. 43)
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Sharp GX-CD75H wciąga kasety i przerywa w głośnikach
Page 1 of 1
Similar topics
SHARP VC-6V3-NIE BIERZE KASETY (8)
Wieża Grundig UMS 3000 - przerywa dźwięk na głośnikach. (19)
Sharp VC-A33 wciąga taśmę do środka, ale nie rozpoczyna nawijania (4)
Shivake SVP-910 R dlaczego wciąga kasety. (1)
Kamera Canon MV800 - nie wciąga kasety (1)
HR-S9700 JVC - nie wciąga taśmy do kasety (6)
Kamera wciąga kasety (2)
Sharp VC-A63BP nie wyjmuje kasety (2)
magnetovid sharp vc-a116b nie przyjmuje kasety. (1)
VCR SHARP VC -790ET nie ładuje kasety (2)

Page generation time: 0.493 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed