| Author |
g1000 Poziom 2

|
29 Jun 2011 21:11 Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Witam
Po czyszczeniu unitów pojawił się problem z CYJAN, mianowicie wałek magnetyczny nie pobiera toneru na całej długości, zostawia ok 2-3 cm pasek (w tym samym czasie skończył się toner i po jego wymianie nic się nie poprawiło). W załączniku skan z wydruku testowego.
| Filename: |
S22BW-411062919530.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
515.08 KB |
| Punkty: |
0 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jun 2011 21:11 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
okiec Poziom 16

|
29 Jun 2011 21:13 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Mało masz developera.
Dosyp z innego unitu i problem zniknie.
|
|
| Back to top |
|
 |
padree Poziom 8

|
01 Jul 2011 12:34 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
| okiec wrote: |
Mało masz developera.
Dosyp z innego unitu i problem zniknie. |
Jasne przemieszanego z tonerem w innym kolorze. Gratuluje pomysłu! którego nie polecam.
Dosyp poprostu toneru bezpośrednio do wkładu światłoczułego bo jest go za mało. Wkład ma tak ustawione czujniki gęstości toneru w starterze że podają prawidłowy odczyt że jest pełno mimo ze na końcach tego toneru jest brak. Ale zanim przystąpisz do dosypywania toneru weź wkład światłoczuły do rak i poruszaj poziomo tak żeby toner rozprowadzić po całym wkładzie. Zainstaluj i sprawdź efekty. Jeśli to nie pomoże dosyp toneru i ponownie rozprowadź go we wkładzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
okiec Poziom 16

|
01 Jul 2011 16:01 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Chodziło mi o przesypanie developera z innego modułu C
Pomyśl najpierw a później komentuj.
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
01 Jul 2011 17:40 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
| padree wrote: |
| Dosyp poprostu toneru bezpośrednio do wkładu światłoczułego bo jest go za mało. Wkład ma tak ustawione czujniki gęstości toneru w starterze że podają prawidłowy odczyt że jest pełno mimo ze na końcach tego toneru jest brak. Ale zanim przystąpisz do dosypywania toneru weź wkład światłoczuły do rak i poruszaj poziomo tak żeby toner rozprowadzić po całym wkładzie. Zainstaluj i sprawdź efekty. Jeśli to nie pomoże dosyp toneru i ponownie rozprowadź go we wkładzie. |
Jeżeli jest ewidentny brak dewelopera - a tu tak właśnie jest , dosypanie nawet wiadra tonera do unitu nic nie da ! Będzie sypało i pyliło na niebiesko a obrazu jak nie było tak nie będzie. Jak słusznie zauważył kolega Okiec dosypanie dewelopera przyniesie efekt. Deweloper możesz dosypać od CF 2002 / 3102 lub starszej CF 1501/2001 . Zalecany kolor niebieski oczywiście ;) Jak dosypiesz innego koloru to po pewnym czasie kolor wróci do normy ale po co się denerwować :) ?
C.
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek H Poziom 20

|
01 Jul 2011 17:54 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
| padree wrote: |
| okiec wrote: |
Mało masz developera.
Dosyp z innego unitu i problem zniknie. |
Jasne przemieszanego z tonerem w innym kolorze. Gratuluje pomysłu! którego nie polecam.
|
a ja się przyznam że raz dosypywałem inny kolor bo takiego samego akurat nie miałem. zrobiłem około 50 wydruków i wszystko do normy wróciło :D
pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
01 Jul 2011 21:08 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Można tak zrobić :) Najlepiej potem wejść w serwis i puścić wydruk stron testowych z danego koloru żeby szybko wrócił do normy. Jedyne ryzyko to możliwość zrobienia w międzyczasie stabilizacji i odczytów koloru - na pewno błąd wywali :D
C.
|
|
| Back to top |
|
 |
padree Poziom 8

|
03 Jul 2011 21:20 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
| copyman wrote: |
| Jeżeli jest ewidentny brak dewelopera - a tu tak właśnie jest , |
Nie jest to ewidentny brak developera, tylko toneru.
| copyman wrote: |
| dosypanie nawet wiadra tonera do unitu nic nie da |
możemy się założyć? Dosypanie tonaru powinno ten problem rozwiązać. Zresztą wstrząśnięcie wkadem powinno pokazać czy efekt zmniejszy się lub ustapi.
Zreszta zobaczymy co powie kolega, który o pomoc wystąpił po wprowadzeniu w życie przedstawionych pomysłów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jul 2011 21:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tomek H Poziom 20

|
03 Jul 2011 21:48 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
z całym szacunkiem kolego padree ale w maszynie developerowej jak brakuje developeru to wiadro toneru Ci nie pomoże. jak potrzęsiesz unitem w tej maszynce a dev brak to też nic Ci to nie da.
a poza tym jak widzę post kolegi copymana to wiem że jest to mądra przemyślana potwierdzona doświadczeniem wypowiedź.
i nie zdarzyło mi się z nią nie zgodzić :D
Pozdr
|
|
| Back to top |
|
 |
padree Poziom 8

|
04 Jul 2011 11:10 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Cóż, ja się nie spotkałem z przypadkiem żeby wywaliło developer w tej maszynie a jedynie było mało tonera i po dosypaniu problem ustępował. Nie wyssałem sobie odpowiedzi z palca tylko z doświadczenia. Ale ok może w ciągu 7 lat pracy z tymi urządzeniami nie wszystko jeszcze widziałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
okiec Poziom 16

|
04 Jul 2011 15:17 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Już kilkakrotnie miałem przypadki wyparowania developera w tych maszynach.
Objaw był identyczny jak na zamieszonym skanie.
Dosypanie z innego modułu pomagało.
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
04 Jul 2011 15:27 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Otóż częste są przypadki "wyciągania" dewelopera z unitów CYAN i YELLOW . To pewnie pozostałość po poprzedniczce CF 2002/3100 gdzie też takie coś się działo. Szczerze powiedziawszy trudno mi to zjawisko jednoznacznie wytłumaczyć bo z reguły po uzupełnieniu dewelopera taki unit potrafi działać dalej poprawnie. Niemniej jednak już kilka takich przypadków miałem. W jednym przypadku wyciągnęła mi deweloper z czarnego unitu - KONICA 8020 (CF2002). Prawdopodobnie winien jest brak styku na HV i cząsteczki dewelopera wyciągane są na bęben a dalej na pas i do śmietnika (warto zauważyć że w maszynie jest czysto !) Druga przyczyna to możliwy brak kasowania bębna przez lampę - tą koło listwy LED-owej. Nie każdemu takie coś się przytrafiło bo mam sporo maszyn w których nic takiego nie miało miejsca ale jak widzisz "rodzynki" też się trafiają co jakiś czas.
C.
|
|
| Back to top |
|
 |
ghudunfur Poziom 2

|
15 Dec 2011 15:00 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Witam,
mam dość podobny problem, jak kolega. Wessało mi developer na szerokości ok. 20% kartki A4. Także CYAN. Wychodzi na to , że faktycznie c350 tak ma. Proszę o informację, co należy wykonać, żeby uzupełnić developer? Słyszałem , że grozi mi wymiana całego IU, a to nie jest tanie...
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
15 Dec 2011 22:40 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Możesz "na czuja" uzupełnić unit deweloperem z innego wkładu Konica-Minolta (CF-2002/3102/1501/2001/C500/C250/C450 itd.) Ważne żeby deweloper był tego samego koloru i bez paprochów bo będziesz miał białe paski na kopii. Oczywiście przy okazji konserwacja i regulacja kopiarki.
C.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Dec 2011 22:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ghudunfur Poziom 2

|
15 Dec 2011 22:53 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
dzięki za odpowiedź.
Jestem kompletnie zielony (a może powinienem napisać niebieski:) w temacie. Z intuicyjnych wejść widzę tylko inlet na toner pod klapką . Gdzie dosypuje się developer i co to znaczy na czuja - jaka ilość : łyżeczka, pół szklanki ?
Jakie czynności konserwacyjne / regulacyjne potem?
|
|
| Back to top |
|
 |
lejk Poziom 11

|
15 Dec 2011 23:53 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Wsyp developer tam gdzie toner. Na początek może być kieliszek. Wsuń unit, zamknij klapę, niech maszyna pokręci. Możesz sprawdzić czy wałek magnetyczny pokryty jest developerem w szczelinie między bębnem i obudową patrząc z góry z lewej strony unitu i robiąc wydruki testowe z poziomu serwisu zakładka test mode, Gradation Pattern i cyan. Jeśli nadal mało to pół kieliszka itd. Nie wsypuj jednorazowo zbyt dużo developera ponieważ może zablokować wywoływaczkę i zerwać napęd w unicie. (Z doświadczenia). Jeśli ok to zrób gradację i wszystko. Developer wyciąga kiedy w maszynie jest mało tonera lub kiedy maszyna pokazuje jego brak a klienci na siłę chcąc żeby maszyna jeszcze popracowała i otwierają i zamykają dźwignie od tonerów i drzwiczki przednie lub kiedy jest duże wypełnienie kolorów przy dużych ilościach wydruków lub kopii .Jeśli nie masz developera to jest zestaw B+L+D+Chip w każdym kolorze w Biuromaxie.
|
|
| Back to top |
|
 |
ghudunfur Poziom 2

|
16 Dec 2011 14:05 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|
Dzięki za pomoc, zdam relację po wykonaniu:)
możesz jeszcze rozszyfrować B+L+D ?
|
|
| Back to top |
|
 |
copyman Poziom 24

|
16 Dec 2011 14:45 Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben |
|
|
|