FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 29 Jun 2011 21:11   

Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben

Witam
Po czyszczeniu unitów pojawił się problem z CYJAN, mianowicie wałek magnetyczny nie pobiera toneru na całej długości, zostawia ok 2-3 cm pasek (w tym samym czasie skończył się toner i po jego wymianie nic się nie poprawiło). W załączniku skan z wydruku testowego.

S22BW-411062919530.pdf
 Filename:  S22BW-411062919530.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  515.08 KB
 Punkty:  0

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Jun 2011 21:11   

Back to top

okiec
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 29 Jun 2011 21:13   

Re: Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben

Mało masz developera.
Dosyp z innego unitu i problem zniknie.
Back to top

padree
Poziom 8
Poziom 8

Post#3 01 Jul 2011 12:34   

okiec wrote:
Mało masz developera.

Jasne przemieszanego z tonerem w innym kolorze. Gratuluje pomysłu! którego nie polecam.
Dosyp poprostu toneru bezpośrednio do wkładu światłoczułego bo jest go za mało. Wkład ma tak ustawione czujniki gęstości toneru w starterze że podają prawidłowy odczyt że jest pełno mimo ze na końcach tego toneru jest brak. Ale zanim przystąpisz do dosypywania toneru weź wkład światłoczuły do rak i poruszaj poziomo tak żeby toner rozprowadzić po całym wkładzie. Zainstaluj i sprawdź efekty. Jeśli to nie pomoże dosyp toneru i ponownie rozprowadź go we wkładzie.
Back to top

okiec
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 01 Jul 2011 16:01   

Chodziło mi o przesypanie developera z innego modułu C
Pomyśl najpierw a później komentuj.
Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 01 Jul 2011 17:40   

padree wrote:
Dosyp poprostu toneru bezpośrednio do wkładu światłoczułego bo jest go za mało. Wkład ma tak ustawione czujniki gęstości toneru w starterze że podają prawidłowy odczyt że jest pełno mimo ze na końcach tego toneru jest brak. Ale zanim przystąpisz do dosypywania toneru weź wkład światłoczuły do rak i poruszaj poziomo tak żeby toner rozprowadzić po całym wkładzie. Zainstaluj i sprawdź efekty. Jeśli to nie pomoże dosyp toneru i ponownie rozprowadź go we wkładzie.

Jeżeli jest ewidentny brak dewelopera - a tu tak właśnie jest , dosypanie nawet wiadra tonera do unitu nic nie da ! Będzie sypało i pyliło na niebiesko a obrazu jak nie było tak nie będzie. Jak słusznie zauważył kolega Okiec dosypanie dewelopera przyniesie efekt. Deweloper możesz dosypać od CF 2002 / 3102 lub starszej CF 1501/2001 . Zalecany kolor niebieski oczywiście ;) Jak dosypiesz innego koloru to po pewnym czasie kolor wróci do normy ale po co się denerwować :) ?

C.
Back to top

Tomek H
Poziom 20
Poziom 20

Post#6 01 Jul 2011 17:54   

padree wrote:
okiec wrote:
Mało masz developera.

Jasne przemieszanego z tonerem w innym kolorze. Gratuluje pomysłu! którego nie polecam.

a ja się przyznam że raz dosypywałem inny kolor bo takiego samego akurat nie miałem. zrobiłem około 50 wydruków i wszystko do normy wróciło :D

pozdr
Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#7 01 Jul 2011 21:08   

Można tak zrobić :) Najlepiej potem wejść w serwis i puścić wydruk stron testowych z danego koloru żeby szybko wrócił do normy. Jedyne ryzyko to możliwość zrobienia w międzyczasie stabilizacji i odczytów koloru - na pewno błąd wywali :D

C.
Back to top

padree
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 03 Jul 2011 21:20   

copyman wrote:
Jeżeli jest ewidentny brak dewelopera - a tu tak właśnie jest ,

Nie jest to ewidentny brak developera, tylko toneru.

copyman wrote:
dosypanie nawet wiadra tonera do unitu nic nie da

możemy się założyć? Dosypanie tonaru powinno ten problem rozwiązać. Zresztą wstrząśnięcie wkadem powinno pokazać czy efekt zmniejszy się lub ustapi.

Zreszta zobaczymy co powie kolega, który o pomoc wystąpił po wprowadzeniu w życie przedstawionych pomysłów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jul 2011 21:20   

Back to top

Tomek H
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 03 Jul 2011 21:48   

z całym szacunkiem kolego padree ale w maszynie developerowej jak brakuje developeru to wiadro toneru Ci nie pomoże. jak potrzęsiesz unitem w tej maszynce a dev brak to też nic Ci to nie da.
a poza tym jak widzę post kolegi copymana to wiem że jest to mądra przemyślana potwierdzona doświadczeniem wypowiedź.
i nie zdarzyło mi się z nią nie zgodzić :D

Pozdr
Back to top

padree
Poziom 8
Poziom 8

Post#10 04 Jul 2011 11:10   

Cóż, ja się nie spotkałem z przypadkiem żeby wywaliło developer w tej maszynie a jedynie było mało tonera i po dosypaniu problem ustępował. Nie wyssałem sobie odpowiedzi z palca tylko z doświadczenia. Ale ok może w ciągu 7 lat pracy z tymi urządzeniami nie wszystko jeszcze widziałem.
Back to top

okiec
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 04 Jul 2011 15:17   

Już kilkakrotnie miałem przypadki wyparowania developera w tych maszynach.
Objaw był identyczny jak na zamieszonym skanie.
Dosypanie z innego modułu pomagało.
Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 04 Jul 2011 15:27   

Otóż częste są przypadki "wyciągania" dewelopera z unitów CYAN i YELLOW . To pewnie pozostałość po poprzedniczce CF 2002/3100 gdzie też takie coś się działo. Szczerze powiedziawszy trudno mi to zjawisko jednoznacznie wytłumaczyć bo z reguły po uzupełnieniu dewelopera taki unit potrafi działać dalej poprawnie. Niemniej jednak już kilka takich przypadków miałem. W jednym przypadku wyciągnęła mi deweloper z czarnego unitu - KONICA 8020 (CF2002). Prawdopodobnie winien jest brak styku na HV i cząsteczki dewelopera wyciągane są na bęben a dalej na pas i do śmietnika (warto zauważyć że w maszynie jest czysto !) Druga przyczyna to możliwy brak kasowania bębna przez lampę - tą koło listwy LED-owej. Nie każdemu takie coś się przytrafiło bo mam sporo maszyn w których nic takiego nie miało miejsca ale jak widzisz "rodzynki" też się trafiają co jakiś czas.

C.
Back to top

ghudunfur
Poziom 2
Poziom 2

Post#13 15 Dec 2011 15:00   

Witam,

mam dość podobny problem, jak kolega. Wessało mi developer na szerokości ok. 20% kartki A4. Także CYAN. Wychodzi na to , że faktycznie c350 tak ma. Proszę o informację, co należy wykonać, żeby uzupełnić developer? Słyszałem , że grozi mi wymiana całego IU, a to nie jest tanie...
Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#14 15 Dec 2011 22:40   

Możesz "na czuja" uzupełnić unit deweloperem z innego wkładu Konica-Minolta (CF-2002/3102/1501/2001/C500/C250/C450 itd.) Ważne żeby deweloper był tego samego koloru i bez paprochów bo będziesz miał białe paski na kopii. Oczywiście przy okazji konserwacja i regulacja kopiarki.

C.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Dec 2011 22:40   

Back to top

ghudunfur
Poziom 2
Poziom 2

Post#15 15 Dec 2011 22:53   

dzięki za odpowiedź.

Jestem kompletnie zielony (a może powinienem napisać niebieski:) w temacie. Z intuicyjnych wejść widzę tylko inlet na toner pod klapką . Gdzie dosypuje się developer i co to znaczy na czuja - jaka ilość : łyżeczka, pół szklanki ?
Jakie czynności konserwacyjne / regulacyjne potem?
Back to top

lejk
Poziom 11
Poziom 11

Post#16 15 Dec 2011 23:53   

Wsyp developer tam gdzie toner. Na początek może być kieliszek. Wsuń unit, zamknij klapę, niech maszyna pokręci. Możesz sprawdzić czy wałek magnetyczny pokryty jest developerem w szczelinie między bębnem i obudową patrząc z góry z lewej strony unitu i robiąc wydruki testowe z poziomu serwisu zakładka test mode, Gradation Pattern i cyan. Jeśli nadal mało to pół kieliszka itd. Nie wsypuj jednorazowo zbyt dużo developera ponieważ może zablokować wywoływaczkę i zerwać napęd w unicie. (Z doświadczenia). Jeśli ok to zrób gradację i wszystko. Developer wyciąga kiedy w maszynie jest mało tonera lub kiedy maszyna pokazuje jego brak a klienci na siłę chcąc żeby maszyna jeszcze popracowała i otwierają i zamykają dźwignie od tonerów i drzwiczki przednie lub kiedy jest duże wypełnienie kolorów przy dużych ilościach wydruków lub kopii .Jeśli nie masz developera to jest zestaw B+L+D+Chip w każdym kolorze w Biuromaxie.
Back to top

ghudunfur
Poziom 2
Poziom 2

Post#17 16 Dec 2011 14:05   

Dzięki za pomoc, zdam relację po wykonaniu:)
możesz jeszcze rozszyfrować B+L+D ?
Back to top

copyman
Poziom 24
Poziom 24

Post#18 16 Dec 2011 14:45   

B- to bęben , L- to listwa bębna D- to deweloper :D

C.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Bizhub C350 unit nie podaje poprawnie toneru na bęben
Page 1 of 1
Similar topics
Drukarka Konica Bizhub C350 Fiere nie działa na karcie (1)
Bizhub C350 kod P-8 !! - nie drukuje żółtego, czyszczona (9)
Bizhub c350 ic401 nie uruchamia fiery (4)
bizhub c350 padla - nie uruchamia się (6)
Bizhub C350 nie widzi nowego bębna (7)
Panasonic 7835 nie podaje toneru (6)
HP laserjet 5L nie podaje toneru (1)
Minolta bizhub C350 jak skasować - odblokowac bęben (7)
Minolta bizhub c350 jak skasowac licznik transfer belt unit (4)
Minolta bizhub C350 Imaging Unit (2)

Page generation time: 1.819 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed