Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć
Autor
Wiadomość
mc_remik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 20 Mar 2011
Posty: 9
Miasto: Poznań

Post#1 Post autora tematu 02 Lip 2011 15:17   

WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Witam.. Otóż mój problem polega na tym iż posiadam Laptopa marki asus k50ij...
U mojego kuzyna który ma router TD-W8901G chciałbym podłączyć się do niego..
Ale ani ja ani kuzyn nie wiemy jak podłączyć laptop bezprzewodowo... W laptopie jest wbudowane Wi-Fi ... Jeśli ktoś mógłby mi opisać krok po kroku co mam zrobić byłbym wdzięczny;))
Powrót do góry
   
kondziu jah
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 2240
Miasto: Zgorzelec/Wrocław

Post#2 02 Lip 2011 16:08pomocny post - solucja   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


A jaki masz system operacyjny?
Jeśli komputer posiada jakiś przycisk/przełącznik do WiFi to włącz. Upewnij się, że router ma włączoną sieć bezprzewodową i rozgłasza swoją nazwę. W wielu systemach wystarczy kliknąć na ikonę sieci na panelu (w trayu) i wybrać/wyszukać sieć. Możesz także poszukać w menu jakiegoś narzędzia do konfiguracji siecii.
Powrót do góry
   
mc_remik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 20 Mar 2011
Posty: 9
Miasto: Poznań

Post#3 Post autora tematu 02 Lip 2011 16:12   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Tylko ze ja jestem zielony w tych sprawach:DD na komputerze jest XP a na laptopie na ktorym chce miec bezprzewodowo net jest WIN 7 mógłbyś bardziej szczegółowo??:D

Dodano po 1 [minuty]:

Laptop wifi ma wlaczone bo juz wlaczone bylo w sklepie gdzie go kupowałem...
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18325
Miasto: Adort Kele

Post#4 02 Lip 2011 20:09   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Cytat:
Tylko ze ja jestem zielony w tych sprawach

Dla zielonych mamy opcję 'bez trzymanki', instalujesz Team Viewer, uruchamiasz, i na priva dajesz login/hasło od Team Viewer-a komuś z elektrody i co to zdalnie shakujemy...ehhh...znaczy skonfigurujemy.
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#5 02 Lip 2011 21:52   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


bogiebog napisał:
instalujesz Team Viewer, uruchamiasz


bogiebog, można "bez trzymanki" i bez instalacji, zarzucić Quick Supporta :P
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Lip 2011 21:52   





Powrót do góry
   
mc_remik
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 20 Mar 2011
Posty: 9
Miasto: Poznań

Post#6 Post autora tematu 07 Lip 2011 21:41   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


A czy Router na swoim panelu ma kontrole W-LAN czy żeby Wi-Fi Było uruchomione ta kontrolka musi swiecic? jesli tak to jak ją włączyc? bo na lapku siec mi wychwytuje... ale po krotkim laczenie BŁĄD.
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#7 07 Lip 2011 21:47   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Jaki typ zabezpieczeń wykrywa - pyta w ogóle o hasło dostępu do sieci ? Jaki jest ustawiony na routerze - może filtrowanie MAC...
Powrót do góry
   
Kieeelbi
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 27 Paź 2010
Posty: 7
Miasto: kutno

Post#8 08 Lip 2011 10:05   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Również posiadam laptopa Asus K50ij i również nie mogę się połączyć z żadnym hot spotem ani nie zabezpieczonymi sieciami bo wyskakuję komunikat 'nie udało się połączyć z siecią... " mimo że inny laptop z tego samego miejsca bez problemu się z tymi sieciami łączy . gdzie tkwi tego przyczyna ?
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#9 08 Lip 2011 22:08   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Witam,
przyłączam swój problem
mam neostrade i router tp link w8901G - wydaje mi się, że dobrze skonfigurowany problem polega na połączenie z laptopem hp nc 6000 prze WiFi. Otóż laptop sieć wykrywa lecz nie może połączyć wywala komunikat:
''Sieć ... wymaga klucza sieciowego (nazywanego także kluczem WEP lub WPA). Klucz sieciowy pomaga zapobiec łączeniu się nieznanym intruzom z siecią''
skąd ten klucz?? nie ustawiałem żadnych zabezpieczeń???
ps. telefon wifi wykrywa i normalnie się łączy po haśle
karta HP WLAN 802.11b/g W400
będę wdzięczny za pomoc
system to windows xp
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18325
Miasto: Adort Kele

Post#10 08 Lip 2011 22:11   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


XP SP3 ?
Do zabezpieczń WPA2 potrzebujesz SP3.
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#11 08 Lip 2011 22:23   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


tak z sp3 czyli mógłbyś nieco jaśniej
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2011 22:23   





Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18325
Miasto: Adort Kele

Post#12 08 Lip 2011 23:40   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Pokaż ustawienia routera - sekcja WIFI.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lip 2011 23:40   





Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#13 09 Lip 2011 06:44   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


bogiebog napisał:
Pokaż ustawienia routera - sekcja WIFI.


gdzie * tzn. zaznaczone

Access Point Settings
Access Point:
*Activated / Deactivated

Channel:
POLAND 01
Current Channel:
01
Transmit Power:
HIGH
Beacon Interval(ms):
100 (range: 20~1000)

RTS/CTS Threshold:
2347 (range: 1500~2347)

Fragmentation Threshold(bytes):
2346 (range: 256~2346, even numbers only)

DTIM(ms):
1 (range: 1~255)

802.11 b/g:
802.11 b+g

Multiple SSIDs Settings

SSID Index:
1

Broadcast SSID:
*Yes / No

SSID:
TP-LINK_bleleoko

Authentication Type:

WPA2-PSK

Encryption:

TKIP
Pre-Shared Key:
bleleoko (8~63 ASCII characters or 64 hexadecimal characters)

Wireless MAC Address Filter

Active:
Activated / *Deactivated

Action:
ALLOW ASSOCIATION the follow Wireless LAN station(s) association.

Mac Address #1:

Mac Address #2:

Mac Address #3:

Mac Address #4:

Mac Address #5:

Mac Address #6:

Mac Address #7:

Mac Address #8:
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#14 09 Lip 2011 08:17   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


"Klucz sieciowy" to właśnie to hasło, po podaniu którego łączy się telefon.
Do działania WPA2 w WinXP wystarczy zainstalowanie poprawki KB893357, która jest oczywiście zawarta w Service Packu 3 (SP3).
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#15 09 Lip 2011 08:59   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


salmon napisał:
"Klucz sieciowy" to właśnie to hasło, po podaniu którego łączy się telefon.
Do działania WPA2 w WinXP wystarczy zainstalowanie poprawki KB893357, która jest oczywiście zawarta w Service Packu 3 (SP3).


po instalacji dodatku komunikat:
''Instalator wykrył ze wersja dodatku service pack tego systemu jest nowsza niz aktualizacja ktora chcesz zastosować.
Nie ma potrzeby instalowania tej aktualizacji''
co teraz??
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#16 09 Lip 2011 09:07   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Wniosek jest prosty, masz zainstalowany SP3, nie ma potrzeby instalacji pojedynczej poprawki, bo już jest zainstalowana "w pakiecie". A komputer prosi w ogóle o hasło ?
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#17 09 Lip 2011 09:09   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Ok, to już wiemy lecz problem jest nadal z brakiem połączenia nc 6000???
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#18 09 Lip 2011 11:27   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


salmon napisał:
A komputer prosi w ogóle o hasło ?

Ponawiam pytanie - czy pojawia się prośba o wprowadzenie "klucza sieciowego" ? Może po prostu wejdź w zarządzanie sieciami bezprzewodowymi, usuń wszystkie wykryte sieci i daj się znaleźć tej swojej właściwej.
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#19 09 Lip 2011 11:32   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


[quote="salmon"]
salmon napisał:
A komputer prosi w ogóle o hasło ?


nie prosi o hasło lecz od razu o klucz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lip 2011 11:32   





Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#20 09 Lip 2011 12:10   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


klucz=hasło, rozumiesz ? PSK, pre-shared key... Stąd ten klucz.
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#21 09 Lip 2011 13:26   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


salmon napisał:
klucz=hasło, rozumiesz ? PSK, pre-shared key... Stąd ten klucz.


wiec w moim przypadku hasło to bleleoko ???
nie prawidłowe
''hasło sieciowe musi 40 bitowe lub 104 bitowe''
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#22 09 Lip 2011 13:57   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


coś jest w takim razie nie tak z rozpoznawaniem sposobu zabezpieczeń przez router, bo hasło tej długości jest wymagane przy WEP. Usuń wszystkie profile sieci bezprzewodowych, jak prosiłem wcześniej. Jak nie pomoże, spróbuj zmienić parametr "Encryption" (szyfrowanie).
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#23 09 Lip 2011 14:19   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


niestety problem jest nadal z laptopem!!
przez telefon śmiga aż miło też żąda hasła wpisuję i łączy WiFi od razu,
zrestartowałem router od nowa konfigurując niestety bez zmian,
wina pewnie po stronie laptopa...czy ktoś coś jeszcze podpowie??
Powrót do góry
   
bogiebog
Pomocny w Sieci, Internet
Pomocny w Sieci, Internet


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 18325
Miasto: Adort Kele

Post#24 09 Lip 2011 15:00   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Upewnij się stery do karty WIFI w laptopie aktualne.
Przeinstaluj sterowniki karty WIFI w laptopie nawet jak aktualne.
Powrót do góry
   
marionrone
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Gru 2008
Posty: 36

Post#25 11 Lip 2011 21:51   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


bogiebog napisał:
Upewnij się stery do karty WIFI w laptopie aktualne.
Przeinstaluj sterowniki karty WIFI w laptopie nawet jak aktualne.


Reinstalacja załatwiła sprawę, dziękuję @bogiebog
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak połączyć się z wifi w laptopie (13)
Laptop nie łapie sieci wifi - Laptop nie może połączyć się z siecią wifi (7)
Nie mogę się połączyć z siecią na laptopie IBM think pad t41 (2)
Nie mogę połączyć się z wifi (5)
Nie mogę połączyć się przez WiFi (3)
Nie można połączyć się z WiFi w hotelu. (2)
Sieć wifi nie da się połączyć. Windows 7 (7)
Nie można połączyć się z wifi w telefonie (9)
Nie mogę połączyć się z moim wifi (3)
Nie mogę połączyć się z WiFi - komputer nie przyjmuje hasła. (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS