X

WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć

02 Jul 2011 15:17 MCmc_remik
  • #1 02 Jul 2011 15:17
    mc_remik
    Level 6  
    Helpful post? (0)
    Witam.. Otóż mój problem polega na tym iż posiadam Laptopa marki asus k50ij...
    U mojego kuzyna który ma router TD-W8901G chciałbym podłączyć się do niego..
    Ale ani ja ani kuzyn nie wiemy jak podłączyć laptop bezprzewodowo... W laptopie jest wbudowane Wi-Fi ... Jeśli ktoś mógłby mi opisać krok po kroku co mam zrobić byłbym wdzięczny;))
  • Helpful post
    #2 02 Jul 2011 16:08
    kondziu jah
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    A jaki masz system operacyjny?
    Jeśli komputer posiada jakiś przycisk/przełącznik do WiFi to włącz. Upewnij się, że router ma włączoną sieć bezprzewodową i rozgłasza swoją nazwę. W wielu systemach wystarczy kliknąć na ikonę sieci na panelu (w trayu) i wybrać/wyszukać sieć. Możesz także poszukać w menu jakiegoś narzędzia do konfiguracji siecii.
  • #3 02 Jul 2011 16:12
    mc_remik
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tylko ze ja jestem zielony w tych sprawach:DD na komputerze jest XP a na laptopie na ktorym chce miec bezprzewodowo net jest WIN 7 mógłbyś bardziej szczegółowo??:D

    Dodano po 1 [minuty]:

    Laptop wifi ma wlaczone bo juz wlaczone bylo w sklepie gdzie go kupowałem...
  • #4 02 Jul 2011 20:09
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Tylko ze ja jestem zielony w tych sprawach

    Dla zielonych mamy opcję 'bez trzymanki', instalujesz Team Viewer, uruchamiasz, i na priva dajesz login/hasło od Team Viewer-a komuś z elektrody i co to zdalnie shakujemy...ehhh...znaczy skonfigurujemy.
  • #5 02 Jul 2011 21:52
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    bogiebog wrote:
    instalujesz Team Viewer, uruchamiasz


    bogiebog, można "bez trzymanki" i bez instalacji, zarzucić Quick Supporta :P
  • #6 07 Jul 2011 21:41
    mc_remik
    Level 6  
    Topic author Helpful post? (0)
    A czy Router na swoim panelu ma kontrole W-LAN czy żeby Wi-Fi Było uruchomione ta kontrolka musi swiecic? jesli tak to jak ją włączyc? bo na lapku siec mi wychwytuje... ale po krotkim laczenie BŁĄD.
  • #7 07 Jul 2011 21:47
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Jaki typ zabezpieczeń wykrywa - pyta w ogóle o hasło dostępu do sieci ? Jaki jest ustawiony na routerze - może filtrowanie MAC...
  • #8 08 Jul 2011 10:05
    Kieeelbi
    Level 6  
    Helpful post? (0)
    Również posiadam laptopa Asus K50ij i również nie mogę się połączyć z żadnym hot spotem ani nie zabezpieczonymi sieciami bo wyskakuję komunikat 'nie udało się połączyć z siecią... " mimo że inny laptop z tego samego miejsca bez problemu się z tymi sieciami łączy . gdzie tkwi tego przyczyna ?
  • #9 08 Jul 2011 22:08
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam,
    przyłączam swój problem
    mam neostrade i router tp link w8901G - wydaje mi się, że dobrze skonfigurowany problem polega na połączenie z laptopem hp nc 6000 prze WiFi. Otóż laptop sieć wykrywa lecz nie może połączyć wywala komunikat:
    ''Sieć ... wymaga klucza sieciowego (nazywanego także kluczem WEP lub WPA). Klucz sieciowy pomaga zapobiec łączeniu się nieznanym intruzom z siecią''
    skąd ten klucz?? nie ustawiałem żadnych zabezpieczeń???
    ps. telefon wifi wykrywa i normalnie się łączy po haśle
    karta HP WLAN 802.11b/g W400
    będę wdzięczny za pomoc
    system to windows xp
  • #10 08 Jul 2011 22:11
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    XP SP3 ?
    Do zabezpieczń WPA2 potrzebujesz SP3.
  • #11 08 Jul 2011 22:23
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    tak z sp3 czyli mógłbyś nieco jaśniej
  • #12 08 Jul 2011 23:40
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Pokaż ustawienia routera - sekcja WIFI.
  • #13 09 Jul 2011 06:44
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    bogiebog wrote:
    Pokaż ustawienia routera - sekcja WIFI.


    gdzie * tzn. zaznaczone

    Access Point Settings
    Access Point:
    *Activated / Deactivated

    Channel:
    POLAND 01
    Current Channel:
    01
    Transmit Power:
    HIGH
    Beacon Interval(ms):
    100 (range: 20~1000)

    RTS/CTS Threshold:
    2347 (range: 1500~2347)

    Fragmentation Threshold(bytes):
    2346 (range: 256~2346, even numbers only)

    DTIM(ms):
    1 (range: 1~255)

    802.11 b/g:
    802.11 b+g

    Multiple SSIDs Settings

    SSID Index:
    1

    Broadcast SSID:
    *Yes / No

    SSID:
    TP-LINK_bleleoko

    Authentication Type:

    WPA2-PSK

    Encryption:

    TKIP
    Pre-Shared Key:
    bleleoko (8~63 ASCII characters or 64 hexadecimal characters)

    Wireless MAC Address Filter

    Active:
    Activated / *Deactivated

    Action:
    ALLOW ASSOCIATION the follow Wireless LAN station(s) association.

    Mac Address #1:

    Mac Address #2:

    Mac Address #3:

    Mac Address #4:

    Mac Address #5:

    Mac Address #6:

    Mac Address #7:

    Mac Address #8:
  • #14 09 Jul 2011 08:17
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    "Klucz sieciowy" to właśnie to hasło, po podaniu którego łączy się telefon.
    Do działania WPA2 w WinXP wystarczy zainstalowanie poprawki KB893357 , która jest oczywiście zawarta w Service Packu 3 (SP3).
  • #15 09 Jul 2011 08:59
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    salmon wrote:
    "Klucz sieciowy" to właśnie to hasło, po podaniu którego łączy się telefon.
    Do działania WPA2 w WinXP wystarczy zainstalowanie poprawki KB893357 , która jest oczywiście zawarta w Service Packu 3 (SP3).


    po instalacji dodatku komunikat:
    ''Instalator wykrył ze wersja dodatku service pack tego systemu jest nowsza niz aktualizacja ktora chcesz zastosować.
    Nie ma potrzeby instalowania tej aktualizacji''
    co teraz??
  • #16 09 Jul 2011 09:07
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Wniosek jest prosty, masz zainstalowany SP3, nie ma potrzeby instalacji pojedynczej poprawki, bo już jest zainstalowana "w pakiecie". A komputer prosi w ogóle o hasło ?
  • #17 09 Jul 2011 09:09
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Ok, to już wiemy lecz problem jest nadal z brakiem połączenia nc 6000???
  • #18 09 Jul 2011 11:27
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    salmon wrote:
    A komputer prosi w ogóle o hasło ?

    Ponawiam pytanie - czy pojawia się prośba o wprowadzenie "klucza sieciowego" ? Może po prostu wejdź w zarządzanie sieciami bezprzewodowymi, usuń wszystkie wykryte sieci i daj się znaleźć tej swojej właściwej.
  • #19 09 Jul 2011 11:32
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    [quote="salmon"]
    salmon wrote:
    A komputer prosi w ogóle o hasło ?


    nie prosi o hasło lecz od razu o klucz
  • #20 09 Jul 2011 12:10
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    klucz=hasło, rozumiesz ? PSK, pre-shared key... Stąd ten klucz.
  • #21 09 Jul 2011 13:26
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    salmon wrote:
    klucz=hasło, rozumiesz ? PSK, pre-shared key... Stąd ten klucz.


    wiec w moim przypadku hasło to bleleoko ???
    nie prawidłowe
    ''hasło sieciowe musi 40 bitowe lub 104 bitowe''
  • #22 09 Jul 2011 13:57
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    coś jest w takim razie nie tak z rozpoznawaniem sposobu zabezpieczeń przez router, bo hasło tej długości jest wymagane przy WEP. Usuń wszystkie profile sieci bezprzewodowych, jak prosiłem wcześniej. Jak nie pomoże, spróbuj zmienić parametr "Encryption" (szyfrowanie).
  • #23 09 Jul 2011 14:19
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    niestety problem jest nadal z laptopem!!
    przez telefon śmiga aż miło też żąda hasła wpisuję i łączy WiFi od razu,
    zrestartowałem router od nowa konfigurując niestety bez zmian,
    wina pewnie po stronie laptopa...czy ktoś coś jeszcze podpowie??
  • #24 09 Jul 2011 15:00
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Upewnij się stery do karty WIFI w laptopie aktualne.
    Przeinstaluj sterowniki karty WIFI w laptopie nawet jak aktualne.
  • #25 11 Jul 2011 21:51
    marionrone
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    bogiebog wrote:
    Upewnij się stery do karty WIFI w laptopie aktualne.
    Przeinstaluj sterowniki karty WIFI w laptopie nawet jak aktualne.


    Reinstalacja załatwiła sprawę, dziękuję @bogiebog
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products