Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mc_remik
Level 6
Location: Poznań
Joined: 20 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 1
mc_remik
Level 6
Post#1 02 Jul 2011 15:17  Topic author   

WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Witam.. Otóż mój problem polega na tym iż posiadam Laptopa marki asus k50ij...
U mojego kuzyna który ma router TD-W8901G chciałbym podłączyć się do niego..
Ale ani ja ani kuzyn nie wiemy jak podłączyć laptop bezprzewodowo... W laptopie jest wbudowane Wi-Fi ... Jeśli ktoś mógłby mi opisać krok po kroku co mam zrobić byłbym wdzięczny;))

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kondziu jah
Level 33
Location: Wrocław
Joined: 30 Nov 2009
Posts: 2206
Helped: 178
kondziu jah
Level 33
Post#2 02 Jul 2011 16:08Helpful post    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


A jaki masz system operacyjny?
Jeśli komputer posiada jakiś przycisk/przełącznik do WiFi to włącz. Upewnij się, że router ma włączoną sieć bezprzewodową i rozgłasza swoją nazwę. W wielu systemach wystarczy kliknąć na ikonę sieci na panelu (w trayu) i wybrać/wyszukać sieć. Możesz także poszukać w menu jakiegoś narzędzia do konfiguracji siecii.

Helpful post? + 0
Back to top
mc_remik
Level 6
Location: Poznań
Joined: 20 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 1
mc_remik
Level 6
Post#3 02 Jul 2011 16:12  Topic author   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Tylko ze ja jestem zielony w tych sprawach:DD na komputerze jest XP a na laptopie na ktorym chce miec bezprzewodowo net jest WIN 7 mógłbyś bardziej szczegółowo??:D

Dodano po 1 [minuty]:

Laptop wifi ma wlaczone bo juz wlaczone bylo w sklepie gdzie go kupowałem...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#4 02 Jul 2011 20:09    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Quote:
Tylko ze ja jestem zielony w tych sprawach

Dla zielonych mamy opcję 'bez trzymanki', instalujesz Team Viewer, uruchamiasz, i na priva dajesz login/hasło od Team Viewer-a komuś z elektrody i co to zdalnie shakujemy...ehhh...znaczy skonfigurujemy.

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#5 02 Jul 2011 21:52    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


bogiebog wrote:
instalujesz Team Viewer, uruchamiasz


bogiebog, można "bez trzymanki" i bez instalacji, zarzucić Quick Supporta :P

Helpful post? + 0
Back to top
mc_remik
Level 6
Location: Poznań
Joined: 20 Mar 2011
Posts: 9
Post rating: 1
mc_remik
Level 6
Post#6 07 Jul 2011 21:41  Topic author   

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


A czy Router na swoim panelu ma kontrole W-LAN czy żeby Wi-Fi Było uruchomione ta kontrolka musi swiecic? jesli tak to jak ją włączyc? bo na lapku siec mi wychwytuje... ale po krotkim laczenie BŁĄD.

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#7 07 Jul 2011 21:47    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Jaki typ zabezpieczeń wykrywa - pyta w ogóle o hasło dostępu do sieci ? Jaki jest ustawiony na routerze - może filtrowanie MAC...

Helpful post? + 0
Back to top
Kieeelbi
Level 6
Location: kutno
Joined: 27 Oct 2010
Posts: 7
Kieeelbi
Level 6
Post#8 08 Jul 2011 10:05    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Również posiadam laptopa Asus K50ij i również nie mogę się połączyć z żadnym hot spotem ani nie zabezpieczonymi sieciami bo wyskakuję komunikat 'nie udało się połączyć z siecią... " mimo że inny laptop z tego samego miejsca bez problemu się z tymi sieciami łączy . gdzie tkwi tego przyczyna ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#9 08 Jul 2011 22:08    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Witam,
przyłączam swój problem
mam neostrade i router tp link w8901G - wydaje mi się, że dobrze skonfigurowany problem polega na połączenie z laptopem hp nc 6000 prze WiFi. Otóż laptop sieć wykrywa lecz nie może połączyć wywala komunikat:
''Sieć ... wymaga klucza sieciowego (nazywanego także kluczem WEP lub WPA). Klucz sieciowy pomaga zapobiec łączeniu się nieznanym intruzom z siecią''
skąd ten klucz?? nie ustawiałem żadnych zabezpieczeń???
ps. telefon wifi wykrywa i normalnie się łączy po haśle
karta HP WLAN 802.11b/g W400
będę wdzięczny za pomoc
system to windows xp

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#10 08 Jul 2011 22:11    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


XP SP3 ?
Do zabezpieczń WPA2 potrzebujesz SP3.

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#11 08 Jul 2011 22:23    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


tak z sp3 czyli mógłbyś nieco jaśniej

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#12 08 Jul 2011 23:40    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Pokaż ustawienia routera - sekcja WIFI.

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#13 09 Jul 2011 06:44    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


bogiebog wrote:
Pokaż ustawienia routera - sekcja WIFI.


gdzie * tzn. zaznaczone

Access Point Settings
Access Point:
*Activated / Deactivated

Channel:
POLAND 01
Current Channel:
01
Transmit Power:
HIGH
Beacon Interval(ms):
100 (range: 20~1000)

RTS/CTS Threshold:
2347 (range: 1500~2347)

Fragmentation Threshold(bytes):
2346 (range: 256~2346, even numbers only)

DTIM(ms):
1 (range: 1~255)

802.11 b/g:
802.11 b+g

Multiple SSIDs Settings

SSID Index:
1

Broadcast SSID:
*Yes / No

SSID:
TP-LINK_bleleoko

Authentication Type:

WPA2-PSK

Encryption:

TKIP
Pre-Shared Key:
bleleoko (8~63 ASCII characters or 64 hexadecimal characters)

Wireless MAC Address Filter

Active:
Activated / *Deactivated

Action:
ALLOW ASSOCIATION the follow Wireless LAN station(s) association.

Mac Address #1:

Mac Address #2:

Mac Address #3:

Mac Address #4:

Mac Address #5:

Mac Address #6:

Mac Address #7:

Mac Address #8:

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#14 09 Jul 2011 08:17    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


"Klucz sieciowy" to właśnie to hasło, po podaniu którego łączy się telefon.
Do działania WPA2 w WinXP wystarczy zainstalowanie poprawki KB893357, która jest oczywiście zawarta w Service Packu 3 (SP3).

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#15 09 Jul 2011 08:59    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


salmon wrote:
"Klucz sieciowy" to właśnie to hasło, po podaniu którego łączy się telefon.
Do działania WPA2 w WinXP wystarczy zainstalowanie poprawki KB893357, która jest oczywiście zawarta w Service Packu 3 (SP3).


po instalacji dodatku komunikat:
''Instalator wykrył ze wersja dodatku service pack tego systemu jest nowsza niz aktualizacja ktora chcesz zastosować.
Nie ma potrzeby instalowania tej aktualizacji''
co teraz??

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#16 09 Jul 2011 09:07    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Wniosek jest prosty, masz zainstalowany SP3, nie ma potrzeby instalacji pojedynczej poprawki, bo już jest zainstalowana "w pakiecie". A komputer prosi w ogóle o hasło ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#17 09 Jul 2011 09:09    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Ok, to już wiemy lecz problem jest nadal z brakiem połączenia nc 6000???

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#18 09 Jul 2011 11:27    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


salmon wrote:
A komputer prosi w ogóle o hasło ?

Ponawiam pytanie - czy pojawia się prośba o wprowadzenie "klucza sieciowego" ? Może po prostu wejdź w zarządzanie sieciami bezprzewodowymi, usuń wszystkie wykryte sieci i daj się znaleźć tej swojej właściwej.

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#19 09 Jul 2011 11:32    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


[quote="salmon"]
salmon wrote:
A komputer prosi w ogóle o hasło ?


nie prosi o hasło lecz od razu o klucz

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#20 09 Jul 2011 12:10    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


klucz=hasło, rozumiesz ? PSK, pre-shared key... Stąd ten klucz.

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#21 09 Jul 2011 13:26    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


salmon wrote:
klucz=hasło, rozumiesz ? PSK, pre-shared key... Stąd ten klucz.


wiec w moim przypadku hasło to bleleoko ???
nie prawidłowe
''hasło sieciowe musi 40 bitowe lub 104 bitowe''

Helpful post? + 0
Back to top
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Location: Ełk
Joined: 27 Jan 2003
Posts: 3181
Helped: 382
Post rating: 49
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Post#22 09 Jul 2011 13:57    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


coś jest w takim razie nie tak z rozpoznawaniem sposobu zabezpieczeń przez router, bo hasło tej długości jest wymagane przy WEP. Usuń wszystkie profile sieci bezprzewodowych, jak prosiłem wcześniej. Jak nie pomoże, spróbuj zmienić parametr "Encryption" (szyfrowanie).

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#23 09 Jul 2011 14:19    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


niestety problem jest nadal z laptopem!!
przez telefon śmiga aż miło też żąda hasła wpisuję i łączy WiFi od razu,
zrestartowałem router od nowa konfigurując niestety bez zmian,
wina pewnie po stronie laptopa...czy ktoś coś jeszcze podpowie??

Helpful post? + 0
Back to top
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Location: Adort Kele
Joined: 16 Oct 2006
Posts: 21350
Helped: 2189
Post rating: 351
bogiebog
Specjalista Sieci, Internet
Post#24 09 Jul 2011 15:00    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


Upewnij się stery do karty WIFI w laptopie aktualne.
Przeinstaluj sterowniki karty WIFI w laptopie nawet jak aktualne.

Helpful post? + 0
Back to top
marionrone
Level 9
Joined: 14 Dec 2008
Posts: 35
Helped: 1
marionrone
Level 9
Post#25 11 Jul 2011 21:51    

Re: WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć


bogiebog wrote:
Upewnij się stery do karty WIFI w laptopie aktualne.
Przeinstaluj sterowniki karty WIFI w laptopie nawet jak aktualne.


Reinstalacja załatwiła sprawę, dziękuję @bogiebog

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> WIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć
Page 1 of 1

Similar topics to wIFI w laptopie... Nie umiem się połączyć

Jak połączyć się z wifi w laptopie (13)
Laptop nie łapie sieci wifi - Laptop nie może połączyć się z siecią wifi (7)
Nie mogę się połączyć z siecią na laptopie IBM think pad t41 (2)
Nie mogę połączyć się z wifi (5)
Wifi - nie chce się połączyć (19)
Nie mogę połączyć się przez WiFi (3)
Nie można połączyć się z WiFi w hotelu. (2)
Sieć wifi nie da się połączyć. Windows 7 (7)
Nie można połączyć się z wifi w telefonie (9)
Nie mogę połączyć się z moim wifi (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops