| Author |
lukasker Poziom 23

|
04 Jul 2011 20:51 Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Google nie zwalnia tempa i co rusz wydaje nową wersję przeglądarki Chrome. Dzięki temu użytkowników przybywa dość szybko. W czerwcu Chrome po raz pierwszy w historii osiągał 20-procentowy udział w rynku. Oznacza to, że Chrome jest używany do przeglądania internetu na co piątym komputerze. Wynik jest tym bardziej imponujący, że jeszcze dwa lata temu nikt o Chromie nie słyszał. W Ameryce południowej Chrome już jest numerem 2, spychając z tej pozycji Firefoxa. Reszta graczy odnotowała niewielkie spadki:
-Internet Explorer - 43,58%,
-Firefox - 28,34%,
-Opera - 1,74%.
Jedynie Apple Safari wzrósł do 5,07%.
Więcej w źródle.
Źródło
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jul 2011 20:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
logos2000 Poziom 17

|
04 Jul 2011 22:57 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Chrome, nie dziękuje Firefox 5 jest naprawde świetny! 4ka była nieporozumieniem co sie wysypywał co chwile.
Chrome ma dużo błędów w wyświetlaniu, slowa nie moje a doktorów z uczelni
|
|
| Back to top |
|
 |
danielpoland Poziom 8

|
05 Jul 2011 08:05 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Tylko Firefox.
Jest najlepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
hotdog Poziom 20

Joined: 19 Mar 2005 Posts: 948 Location: Zielna Góra (okolice)
|
05 Jul 2011 10:24 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
| logos2000 wrote: |
| Chrome ma dużo błędów w wyświetlaniu, slowa nie moje a doktorów z uczelni |
Ja tam bym się nie sugerował przy wyborze przeglądarki "doktorami z uczelni". To są rzeczy pisane dla wszystkich. Doktorkowie mają często przyzwyczajenia np do AVR'ów, 8051, a co za tym idzie siedzą w starych technologiach.
Chrome to obecnie najbezpieczniejsza przeglądarka. Reszta koło niej nawet na półce nie stała. Szybka, mała, stabilna. Od kiedy obsługuje wtyczki (Adblock itd) to mój nr 1.
Z resztą widać to po wynikach. Przez 2 lata osiągnąć 1/5 rynku. W tej kategorii to sukces świadczący o jej wielkości.
|
|
| Back to top |
|
 |
felixd Poziom 8

|
05 Jul 2011 11:07 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Już chyba hotdog zapomniał jak parówką był :)
Przypomnij sobie jak Netscape wchodził na rynek i jak później wchodził Firefox po upadku Netscape'a.
Co do mnie, używam i Firefox'a i Chrome jako domyślne przeglądarki. Aczkolwiek Firefox dla mnie ma bardziej intuicyjny interfejs. Chrome za dużo rzeczy pochował.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2011 11:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
05 Jul 2011 12:12 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Firefox dobry, ale tylko i wyłącznie na szybsze maszyny. Niech ktoś porówna działanie Chrome i Firefoxa pod powiedzmy PIII czy PIV albo Athlonem XP. Chrome startuje natychmiast i jest zauważalnie szybszy od liska na tych komputerach - mowa o Windows XP. Na szybszych maszynach różnicy nie zauważyłem obie działają stabilnie i szybko. Z racji że jestem użytkownikiem Linuxa, musze przyznać że Chrome jest dużo lepiej zoptymalizowany od Firefoxa. Ale co nowsza wersja to startuje szybciej. Już 4 startowała szybciej niż przykładowo 3,6. Więc Mozilla widocznie zaczęła dostrzegać że użytkowników innych systemów operacyjnych przybywa - pod Maca i pod Linuxa Mozilla jest coraz bardziej dopracowywana. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
lukas1121 Poziom 16

|
05 Jul 2011 16:36 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
chrome to mój numer 1 ale felixd ma racje niema nawet rozwijanego menu zakładek pod ręką tylko trzeba szukać:/ ale i tak go używam i używać nie przestane za bardzo się przyzwyczaiłem:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jul 2011 16:36 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 696 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
05 Jul 2011 23:11 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
A ja tego nigdy nie zainstaluję, bo na siłę wszędzie wpychają. Tak dla zasady, o.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotrek6984 Poziom 13

|
05 Jul 2011 23:25 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Firefox rzeczywiście zawiera dużo błędów. Obecnie mam wersję 5.0 - chodzi na komputerze nowym o dobrej konfiguracji, systemie W7 - dość często się zawiesza. Ostatnio nawet nie mogłem historii wyczyścić - przy próbie wyczyszczenia program się zawieszał. Nawet jak wchodziłem w opcje->historia (kursorem wskazałem /historia/) to Firefox się "zamrażał" (musiałem instalować od nowa program, nawet poprzednich zakładek nie mogłem przywrócić bo występowały podobne objawy...). Google Chrome jest szybką przeglądarka, jedyną rzeczą do której można się przyczepić jest to, że wysyła dane prywatne do firmy Google. Przeglądarka firmy Microsoft ostatnio też znacząco przyśpieszyła - obecna, 9 wersja, działa bardzo szybko.
|
|
| Back to top |
|
 |
zgf1 Poziom 18

|
05 Jul 2011 23:56 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
| logos2000 wrote: |
Chrome, nie dziękuje Firefox 5 jest naprawde świetny! 4ka była nieporozumieniem co sie wysypywał co chwile.
Chrome ma dużo błędów w wyświetlaniu, slowa nie moje a doktorów z uczelni |
Hmm dziwne mnie nigdy FX4 się nie wysypał...
Za to na wersję 5 przejść nie mogę, zbyt duzo rozszerzeń nie działa...
|
|
| Back to top |
|
 |
wilk125 Poziom 19

|
06 Jul 2011 08:02 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
ja używam chroma na co dzień bo jest "lekki", ale jak testuje serwer www na procku to firefox, za to że ma konsole błędów,która wszystko wyłapuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
doxent Poziom 18

|
06 Jul 2011 12:28 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Używam dwóch zarówno Chrome jak i FF. Na korzyść FF przemawia przechowywanie haseł. Chrome niestety po jakimś czasie zapomina i trzeba się logować ponownie co nie zdarzyło mi się jeszcze z FF. Na niekorzyść FF przemawia niestety kurczowe trzymanie się jednego procesu. Czasami niestety nie można uruchomić przeglądarki bo coś tam w tle jeszcze pracuje. Jeżeli chrome poprawi trzymanie loginów to chyba porzucę FF o ile nie zrobią go wreszcie w osobnych niekolidujących procesach.
|
|
| Back to top |
|
 |
zgf1 Poziom 18

|
06 Jul 2011 13:29 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
Ja kiedyś testowałem Chrome i Opere ale bez Adblocka nie dało się życ ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jul 2011 13:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gosztekseba Poziom 21

|
06 Jul 2011 14:05 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
| zgf1 wrote: |
| Ja kiedyś testowałem Chrome i Opere ale bez Adblocka nie dało się życ ;) |
Przecież jest Adblock dla Chrome... I według mojego skromnego zdania mniej obciąża przeglądarkę w stosunku do Adblocka w "lisku".
Co do przechowywania haseł w Chrome na Ubuntu nie mam problemów. Tylko raz muszę wpisać przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki hasło roota do przechowywanych haseł i wtedy ukazują się wszędzie zapisane hasła. Od roku problemu nie mam. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 696 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
06 Jul 2011 19:20 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
| gosztekseba wrote: |
| Przecież jest Adblock dla Chrome... |
I w Operze taki jest, od razu wbudowany ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 23

|
07 Jul 2011 10:04 Re: Google Chrome już na co piątym komputerze |
|
|
|
|