Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


[ + ] [ - ]
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia -> Stacja meteo na routerze (OpenWrt)
Autor
Wiadomość
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#1 Post autora tematu 06 Lip 2011 13:15   

Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Zawsze marzyłem aby mieć stację pogody do której będę miał dostęp z każdego miejsca, myślałem, szukałem i w końcu znalazłem...

Tu chciałem ogromne podziękowania skierować w stronę kolegi "Pivo" który skonfigurował urządzenie, podłączył.


Na chwilę obecną jest odczyt ciśnienia, temperatury i wilgotności.
W przyszłości gdy doprowadzi się stronę do finalnego wyglądu planuję dodać:
-detektor burzy
-nasłonecznienia
-czujnik temp pieca CO
-czujnik wiatru

Ale to pieśń przyszłości jak to mówią...


Jako pacjent posłużył Router TP-Link TL-MR3420, został wrzucony tam Gargoyle, system przeniesiono na pendrive, zostały podłączone czujniki:

Ciśnienie:
BMP085

Temperatura:
BMP085 + SHT21

Wilgotność:
SHT21

Druga temp:
DS18B20

Stacja meteo na routerze (OpenWrt) Stacja meteo na routerze (OpenWrt) Stacja meteo na routerze (OpenWrt)





A o to prezentacja działania stacji w formie beta jeszcze.


Proszę o wszelkie sugestie :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2011 13:15   





Powrót do góry
   
piotr167
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 29 Lis 2007
Posty: 22
Miasto: rzeszów

Post#2 07 Lip 2011 11:28   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Może udostępnisz schemat podłączenia? oraz płytki? Chętnie zrobiłbym coś takiego tyle że mam linksys wrt54gl.
Powrót do góry
   
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#3 Post autora tematu 07 Lip 2011 12:00   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Wszystko możesz znaleźć tutaj:
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=689
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=396
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=656

Polecam bardzo fajnie to działa, do tego mamy historie pomiarów :)
Powrót do góry
   
modrih
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 460
Miasto: Lublin

Post#4 10 Lip 2011 03:29   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


W jaki sposób zamierzasz dodać czujnik burzy? Własnoręcznie wykonany, czy jakiś kombinowany?

Mógłbyś dodać zrzut ekranu jak to wygląda?

Czy po takiej modyfikacji router nadal działa jak router?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Lip 2011 03:29   





Powrót do góry
   
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#5 Post autora tematu 10 Lip 2011 08:56   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Tak router działa tak jak działał, normalnie rozdziela internet, a w tle pracuje stacja pogody.
Zrzut ekranu?
W tym linku jest podgląd jak działa: http://46.151.21.250:88/all.html

Chyba, że chcesz zrzuty ekranu konfiguracji routera?


Czujnik burzy zamierzam zakupić:
http://www.hobby-boards.com/catalog/product_info.php?cPath=25_27&products_id=1551
Lub wykonać coś na ten wzór.
Powrót do góry
   
mavi
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 416
Miasto: Łódź

Post#6 15 Lip 2011 11:49   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Pomysł bardzo fajny.
Zdjęcia dla kogos, kto chciałby zrobić coś podobnego, mało pokazują.
Czy możesz udotępnić schemat podłączeń czujników pod router??
Z chcęcią dowiedziałbym się gdzie sie wlutować w router by podłączać czujniki czy przekaźniki :)

rozumiem, że wizualizacja wyników odbywa się poprzez program w routerze i zostaje podana na http ???
Powrót do góry
   
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#7 Post autora tematu 15 Lip 2011 19:53   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Wszystko w linkach podanych wyżej jest opisane...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Lip 2011 19:53   





Powrót do góry
   
mavi
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Gru 2003
Posty: 416
Miasto: Łódź

Post#8 16 Lip 2011 20:46   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Opis czujników widziałem w linkach, które są we wczesniejszym poście. Mi chodzi konkretnie o sam router Tp-Link'a i sposób jego modyfkacji. Przejrzałem linki i jest tam sporo o kwestii modyfikacji programowej lub sposobu przygotowania czujnika do podłączenia, a słowa ani zdjęcia tam o nie zauważyłem o tym gdzie co podlutować do tego router'a. Chyba, że mam szukać ogólnie na stronach openrouter.info
Powrót do góry
   
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#9 Post autora tematu 19 Lip 2011 10:43   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Router to TL-MR3420 - TP-LINK, wrzucony OpenWRT.
Czujniki podpięte bezpośrednio do GPIO.
System przeniesiony na pendrive.


Tu więcej:
http://openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=689
http://openrouter.info/index.php?option=com_content&view=article&id=270:sterowanie-liniami-gpio-w-openwrt&catid=47:artykuy&Itemid=61


Jeśli będziesz miał ten sam router, to chętnie służę pomocą w kwestii np kopii firmware (wszystko poustawiane) :)
Powrót do góry
   
naciamen
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 169

Post#10 30 Cze 2012 21:08   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


U mnie niestety link : http://46.151.21.250:88/all.html
nie działa a ciekaw jestem jak to wygląda.
Powrót do góry
   
p1vo
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 10 Kwi 2007
Posty: 19
Miasto: Wroclaw

Post#11 03 Lip 2012 16:29   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


ZGF1 pozbyl sie juz tego routera. Niestety spalil mu sie podczas burzy.

Co do tego typu wynalazkow - wszystko znajdziesz na dwoch forach poswieconych openwrt. Projektow tego typu jest sporo. Realizowane tez sa na rozne sposoby.
ten zaprezentowany tutaj jest akurat jednym z prostrzych. Same czujniki na i2c + odpowiednie sterowniki na openwrt + wyswietlanie danych na stronie internetowej.
Wada jest brak zabezpieczenia przed przepieciem - mozna uszkodzic procesor w routerze. Zaleta koszty i prostota.
Inne metody to podlaczenie kontrolera usb -> kontroler 1-wire/i2c (dodatkowy koszt 60-100zl)
Najbardziej zaawansowanym projektem jest sensnode - opensourcowy projekt prowadzony przez artka. Koszt jednak wiekszy jednak nody sa bezprzewodowe i moze byc ich podpietych kilka.


ps. ZGF1 zjaraly sie porty lan i WAN w routerze. nie mialo to nic wspolnego z czujnikami :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Lip 2012 16:29   





Powrót do góry
   
wawryl
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 54
Miasto: Lubelskie

Post#12 23 Sty 2014 08:21   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Witam.
Podepnę się do tematu. Czy openwrt obsłuży takie cudo:
http://sklep.avt.pl/8-kanalowy-system-pomiaru-temperatury-z-usb-zestaw-do-samodzielnego-montazu.html

Chciałbym podpiąć 8 czujników temperatury. Z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#13 Post autora tematu 23 Sty 2014 11:53   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Nawet bez tego cuda osiem czujników możesz obsłużyć. DS18B20 pracują na 1wire, łączysz je po prostu równolegle, każdy czujnik ma swój adres. Router służy również za bazę danych pomiarów. Wszystko wystarczy skonfigurować po prostu w oprogramowaniu.
Powrót do góry
   
wawryl
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 54
Miasto: Lubelskie

Post#14 23 Sty 2014 20:17   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Rozumiem.
A co wybrać jeśli chciałbym czujniki temp. bezprzewodowe?

Np. http://shop.ciseco.co.uk/temperature-xrf-development-sensor-dallas-ds18b20/
Z modułem radiowym na usb jako odbiornik w routerze
Do raspberry pi da sie ciekawi mnie jak z openwt
Powrót do góry
   
zgf1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 09 Lis 2004
Posty: 703
Miasto: Zywiec

Post#15 Post autora tematu 23 Sty 2014 21:24   

Re: Stacja meteo na routerze (OpenWrt)


Pewnie się da, zapytaj na forum dotyczącym OpenWrt tam chyba będą mieć wiecej informacji, ja z takim czymś nigdy nie kombinowałem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany   [ + ] [ - ]    Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> DIY Konstrukcje -> DIY Poczekalnia -> Stacja meteo na routerze (OpenWrt)
Strona 1 z 1
Podobne tematy
USBTenki - stacja meteo na USB (5)
Miniaturowa stacja meteo by LUKI (9)
Prosta stacja meteo na wyświetlaczach LED (121)
Prosta stacja METEO na Atmedze8 by BYRRT. (107)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS