Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów
Autor
Wiadomość
szoda
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Polska

Post#1 Post autora tematu 06 Lip 2011 21:02   

Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


Witam

Na wstępie napisze że jestem trochę zielony jeśli chodzi o pojęcia typowo elektroniczne więc powiem na chłopski rozum. Jestem zainteresowany ofertą Multiroom w N ale niestety wymagają oni połączenia dwóch dekoderów za pomocą kabla ethernet, niestety u mnie nie wchodzi to w grę ponieważ mam dom jedno rodzinny a drugi telewizor znajduje się piętro niżej i po przeciwnej stronie domu, tak więc ciągnięcie kabla przez cały dom mija się z celem. Zastanawiałem się nad wysłaniem sygnału przez gniazdko telefoniczne ale niestety jest tam kabel 2-żyłowy, widziałem też rozwiązanie za pomocą instalacji elektrycznej które jest całkiem drogie.

Kod:
http://allegro.pl/adapter-ethernet-do-sieci-energetycznej-conrad-i1695151718.html


Więc wpadłem na pomysł połączenia za pomocą routera (posiadam jeden nie używany TP-LINK WR340G) i access pointa i tu jest moje pytanie czy połączenie access pointa TP-LINK WA500G z routerem WR340G działało by z dekoderami N czy jest to tylko połączenie możliwe dla komputerów???

Kod:
http://allegro.pl/tp-link-access-point-tl-wa500g-poe-ap-client-wisp-i1704243553.html


A może inne są opcje żeby nie prowadzić kabla między dekoderami??

Z góry dzięki za odpowiedź
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2011 21:02   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#2 06 Lip 2011 21:14pomocny post - solucja   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


Srebrnej kuli do WIFI w zabudowie nie ma, to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo)

Dwa WA500 połączysz trybem mostu WIFI
Lub dowolny AP-ek (lub router WIFI) + WA500 w trybie AP Client.

Sprawdż czy PLC adapter podejdzie u ciebie po sieci elektrycznej, ale oba adaptery muszą być na tej samej fazie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2011 21:14pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
szoda
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Polska

Post#3 Post autora tematu 06 Lip 2011 21:48   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


Dzięki za odpowiedź, co do zbrojenia i ścian to jest to dom drewniany więc myślę że dużego problemu z tym nie będzie (na obecnym routerze wifi mam bardzo dobre pokrycie w każdej części domu), a co do adapterów to tu może być problem bo tą instalację elektryczną kładł jakiś magik :) więc wątpię żeby akurat te dwa gniazdka do których miałbym zamontować adaptery są na tej samej fazie. czyli jak wywnioskowałem z Twojej wypowiedzi da się utworzyć połączenie między WR340G a WA500g?? Jeśli ktoś się zna na ustawianiu access pointów czy mógłby się wypowiedzieć bo ja jak coś to pierwszy raz się z tym spotkam i potrzebna by była pomoc z ustawieniami :)

Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Szoda
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lip 2011 21:48   





Powrót do góry
   
bogiebog
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 16 Paź 2006
Posty: 17757
Miasto: Adort Kele

Post#4 06 Lip 2011 23:00pomocny post - solucja   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


WR340 ustaw normalnie, a WA500 w tryb AP Client.
Masz już ten sprzęt u siebie ?
Powrót do góry
   
szoda
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Polska

Post#5 Post autora tematu 07 Lip 2011 00:57   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


Jeszcze nie mam bo na razie chciałem się dowiedzieć czy w ogóle takie ustawienie by przeszło ale zamówię na allegro i zobaczymy czy będzie działać. Jeszcze raz dzięki za informacje i jak coś będę odświeżał wątek jak już sprzęt do mnie dojdzie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Lip 2011 00:57   





Powrót do góry
   
szoda
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Polska

Post#6 Post autora tematu 07 Lut 2012 02:24   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


nmdagr napisał:
szoda napisał:
Jeszcze nie mam bo na razie chciałem się dowiedzieć czy w ogóle takie ustawienie by przeszło ale zamówię na allegro i zobaczymy czy będzie działać. Jeszcze raz dzięki za informacje i jak coś będę odświeżał wątek jak już sprzęt do mnie dojdzie.


I jak poszło?? Zadziałało?


Udało się bez problemów, ale jeśli bym miał to jeszcze raz robić kupiłbym lepszego access pointa z lepszym sygnałem bo to połączenie jest trochę słabe i odtwarzanie nagranych programów na drugim dekoderze czasami się zacina. Z tego co się orientuję N podpisało umowę z Netgear i oferują dobre routery i access pointy w dobrej cenie (czytałem kiedyś artykuł na satkurier). Więc radziłbym się za tym rozejrzeć chyba że nie zależy Ci na jakości i jesteś cierpliwy na lagowanie nagrań.
Powrót do góry
   
szoda
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Polska

Post#7 Post autora tematu 07 Lut 2012 23:24   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


Router TP Link WR340 podłączony pod dodatkowy dekoder, access point TP Link WA500 podłączony pod turborekorder (Połączenie podstawowe bez dostępu do internetu). Połączenie z internetem WR340 podłączony do dodatkowego routera a access point połączony z routerem ZTE z ADSL (mam kiepską neostrade:/) a turborecorder podłączony do routera ZTE. Rozłączyło mi się tylko raz jak była przerwa w dostawie prądu i potem długo trwało połączenie ze względu na odległość access pointa i routera wr340 ale w końcu załapało połączenie. Jeszcze jest inna opcja połączenia jeśli masz instalację elektryczną w jednym obiegu w domu/mieszkaniu możesz kupić na allegro modemy do gniazdek elektrycznych i puścić sygnał po instalacji elektrycznej z gniazdka do gniazdka.
Powrót do góry
   
szoda
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 06 Lip 2011
Posty: 9
Miasto: Polska

Post#8 Post autora tematu 08 Lut 2012 21:36   

Re: Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów


co do routera podłączonego do dekodera dodatkowego to tylko podłączyłem do komputera wpisałem w ustawieniach adres MAC access pointa i cos tam chyba jeszcze ale już nie pamiętam dokładnie (był artykuł jak podłączyć dekodery na elektrodzie). A co do instalacji elektrycznej to sorry ale nie jestem elektrykiem i zbytnio nie wiedziałem jak to opisać a chodziło mi własnie o fazy :P
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci WiFi -> Multiroom w N - połączenie za pomocą dwóch routerów
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Połączenie dwóch routerów (6)
Połączenie dwóch routerów... (6)
Połączenie dwóch routerów. (9)
Połączenie dwóch routerów (3)
Połączenie dwóch routerów (2)
Połączenie dwóch routerów (4)
połączenie dwóch routerów (8)
Połączenie dwóch routerów (4)
Połączenie dwóch routerów (1)
Połączenie dwóch Routerów (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS