| Author |
dondu Poziom 23

|
29 Nov 2011 00:27 Re: Początki programowania mikrokontrolerów - jaka książka? |
|
|
|
Dużo wiedzy na ten temat oraz dwie najważniejsze książki znajdziesz tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/ksiazki-dla-ciebie.html
Przeczytaj także podwieszone na tym forum tematy - tam znajdziesz wiele wiedzy.
No dobrze byłoby wiedzieć, na jakim poziomie elektroniki jesteś.
|
|
| Back to top |
|
 |
krdwx Poziom 4

|
03 Jan 2012 22:24 Książka do nauki avr. |
|
|
|
Witam, zamierzam kupić książkę do nauki avr.
Waham się między tymi pozycjami:
| Code: |
Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji
Autor: Tomasz Francuz |
i
| Code: |
Mikrokontrolery AVR
Język C
Podstawy programowania
Autor: Mirosław Kardaś |
Co polecacie?
|
|
| Back to top |
|
 |
aaadamw Poziom 12

|
03 Jan 2012 23:57 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
jeżeli jesteś początkujący, to najpierw Kardaś, dopiero potem Francuz
|
|
| Back to top |
|
 |
2rs232 Poziom 7

|
04 Jan 2012 00:09 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
Obie książki godne polecenia, zgodzę się z przedmówcą że na początek pozycja druga.
Dyskusja o książce Tomasza Francuza w tym wątku Link, w którymś z tematów była też dyskusja o książce Mirosława Kardasia. Warto też odwiedzić stronę Link.
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 21

|
04 Jan 2012 00:15 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
Polecam książkę Pana Kardasia. Poza tym warto mieć też książki Pana Dolińskiego o ile będziesz próbować coś z asemblerem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jan 2012 00:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
aaadamw Poziom 12

|
04 Jan 2012 00:51 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
nie wiem czy za asemblera to jest sens się w ogóle brać.
|
|
| Back to top |
|
 |
excray Poziom 21

|
04 Jan 2012 02:29 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
| aaadamw wrote: |
| nie wiem czy za asemblera to jest sens się w ogóle brać. |
Jest. W sytuacjach krytycznych czasowo asembler jest wręcz niezbędny. Poza tym jego znajomość nie szkodzi czego nie można powiedzieć o jego nieznajomości. Przydaje się bardzo nawet przy najzwyklejszym debugowaniu programu. Na forum znajdziesz wielu użytkowników którzy piszą tylko w asemblerze mimo znajomości C.
|
|
| Back to top |
|
 |
tomsonj88 Poziom 9

|
04 Jan 2012 02:39 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
pierwszej pozycji nie znam, ale drugą czytam i jest bardzo ok. napisana przystępnym językiem. Polecam
|
|
| Back to top |
|
 |
krdwx Poziom 4

|
04 Jan 2012 21:02 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
Znam język C++, więc z C nie będzie problemów. Z avr jestem cienki, więc raczej zdecyduje się na drugą pozycję. Dziekuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
ailpein Poziom 5

|
07 Jan 2012 16:25 Re: Książka do nauki avr. |
|
|
|
Ja zaczalem od ksiazki Pawla Borkowskiego AVR i ARM7. Jest to ksiazka BARDZO prosto napisana. Przyklady sa omowione zarowno w jezyku C, jak i ASEMBLERZE i BASCOMIE.
Po przeczytaniu tej pozycji mozesz zdecydowac co do wyboru rodziny oraz jezyka w ktorym bedziesz uC programowal.
Ksiazka Kardasia jest dla poczatkujacych, ktorzy maja juz jakies pojecie o elektronice cyfrowej. Spora czesc ksiazki to obszerny kurs nauki programowania w C. W dalszej czesci sa omowione gotowe projekty do realizacji. Niestety, przynajmniej moj egzemplarz jest koszmarnie wydany. Od strony edytorskiej tragedia. Do tego trzeba zaznaczyc ze ksiazka ta jest koszmarnie droga.
|
|
| Back to top |
|
 |
adambehnke Poziom 19

|
17 Jan 2012 23:11 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Od kilku dni studiuję książkę kolegi Mirosława Kardasia. Do niedawna byłem zagorzałym zwolennikiem Bascoma ale teraz dopiero widzę jak "głupi" byłem. Jestem dopiero po 150 stronie a mózg mi już pulsuje od pomysłów i zastosowań odkrytych poleceń (m. in. Typy wyliczeniowe ENUM) . Dziennie czytam z 30 stron ( z braku czasu) ale i tak codziennie cofam się o kilka stron aby "wykuć" mocniej to co czytałem wczoraj.
Co do wydania książki to moja jest OK. Co prawda ucierpiała dość mocno w transporcie ale trzyma się dobrze i płytka też jest cała.
Szkoda że do książki nie dołączono pełnej wersji MkAvrCalculator dla procesora M32. Mam taki w zestawie testowym (jak pewnie większość amatorów jak ja) i na nim mógłbym eksperymentować. A tak "dupa" :D .
Reasumując:
Książka jak dla mnie napisana w sposób zrozumiały (wręcz "łopatologiczny") , uzbrojona w przykłady z życia wzięte. Jak przeczytam całość to napiszę ponownie.
Jedno co mnie boli to brak rozwinięcia tematu UART/USART . Co prawda są inne źródła ale zapewne autor mógłby swoim stylem bardzo dobrze to przybliżyć. Ja osobiście mam koszmarne problemy (miałem pod Bascomem) z siecią rs485 (moim zdaniem problemem były timingi) . Głównie dlatego rozpoczęłem przesiadkę na C. Pewnego dnia mój kolejny prototyp wylądował szybkim ruchem na ścianie i powiedziałem DOŚĆ. I otworzyłem książkę kolegi Mirka.
Zatem ja osobiście tą książkę POLECAM.
Oczywiście zaraz po niej sięgnę po pozycję kolegi TMF.
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
17 Jan 2012 23:33 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Z najważniejszym rozdziałem spotkasz się na str.395.
Ale nie czytaj zanim poprzednich przykładów nie zrobisz.
A pełna wersja MkAVRCalculator kosztuje mniej niż sześciopak.
|
|
| Back to top |
|
 |
adambehnke Poziom 19

|
17 Jan 2012 23:53 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Tak już tam zajrzałem zaraz jak mi książkę przysłali. Ale szybko ją zamknąłem myśląc że jestem zbyt "ciemny" aby nauczyć się C. Jednak teraz widzę że krok po kroku a w końcu dojdę do tego że zacznę pisać swoje programy w C. Jak na razie to potrafię tylko migać ledami i wysterować wyświetlacz 2*16. Więc dłuuuuuga droga przede mną.
Ale zamierzam ją pokonać.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2012 19:16 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
maniek1818 Poziom 18

Joined: 20 Mar 2007 Posts: 490 Location: Dobre Miasto/Olsztyn
|
09 Feb 2012 21:57 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
| dondu wrote: |
| Sporo tańsze niż wersje papierowe |
Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji.69,90 vs. 76,00 (na popularnym portalu aukcyjnym). Różnica - 6zł 10gr. Może i studentom opłaca się kupić 1 PDF i wydrukować (o ile jest możliwość) w ilości 20 lub więcej egzemplarzy. W punkcie ksero za rogiem taką kopię zrobią za góra 20zł. Podsumowując (20zł*20egz)+69,90=470zł przy zakupie 20 książek mamy koszt (w zależności gdzie kupimy) 76 do 89zł * 20egz = 1520 do 1780zł. Studenci (w ilości 20 osób) zaoszczędzą grubo ponad 1000 zł. Gdyby taki *.PDF kosztował przynajmniej 1/2 wydania papierowego to bym się zgodził, że jest "sporo tańsze". A tak zakupiłem wersję papierową, wciąga lepiej niż Chory Potter i "ładnie pachnie". Dziękuję koledze tmf za tak sporządzoną książkę dogłębnie omawiającą problematykę związaną z mikrokontrolerami AVR.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2012 21:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
r-maniac Poziom 12

Joined: 31 May 2006 Posts: 102 Location: Somewhere in Poland
|
16 Feb 2012 02:01 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Witam,
W wydawnictwie Helion ukazała się nowa książka dotycząca mikrokontrolerów PIC pod tytułem "Mikrokontrolery PIC w praktycznych zastosowaniach" autorstwa Pawła Borkowskiego. Ciekawe, czy powyższa pozycja spotka się z uznaniem czytelników.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Jado_one Poziom 15

|
16 Feb 2012 11:42 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Czyżby jakaś nowa moda na PIC'e się zaczęła czy po prostu już wszystko napisano o AVR ;-)
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 20

|
16 Feb 2012 14:59 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Jak wyjdzie jakaś książka, najlepiej z małym zestawem startowym i programatorem USB do uC Renesas (dawniej NEC), to ja kupuję z miejsca. ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Jado_one Poziom 15

|
16 Feb 2012 16:03 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Kiedyś zaobserwowałem ciekawą rzecz. Książka o procesorach PIC18 (chyba napisana przez Lucio di Jasio, ale głowy nie dam) była zapowiadana że się ukaże równocześnie z premierą procesorka o którym opisywała (PIC18F452). Wygląda na to, że autor dostał od producenta sample w momencie kiedy procesor miał jeszcze status "preliminary" i zdążył go na tyle zbadać, żeby zdążyć wydać książkę prawie równocześnie z premierą tego procka.
Pamiętam, że było to wtedy dla mnie małym szokiem - "że patrzcie, na Zachodzie to umieją wydawać książki".
|
|
| Back to top |
|
 |
tmf Poziom 24

|
16 Feb 2012 16:30 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
To o czym piszesz to norma. "Zaprzyjaźnione" z firmą osoby dużo wcześniej dostają sample i dane o projektach. Atmel też tak robi. Przecież dla firmy to same korzyści - wypuszczają nowy produkt i mają od razu reklamę.
Swoją drogą dobrze, że jakiś rynek się w Polsce robi i tych książek jest co raz więcej. Może dzięki temu PICe będą trochę częściej stosowane przez hobbystów. Żeby tak jeszcze był rynek na nie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Jado_one Poziom 15

|
16 Feb 2012 17:59 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
W Polsce przydała by się teraz jakaś książka w stylu "Learning to fly PIC32", bo o malych Pic'ach wyszło już kilka książek, a PIC'e32 rosną w liczbę i liczą juz kilkudziesięciu przedstawicieli (mikrokontrolerów). Microchip wypuscił juz MPLABX v 1.0 - srodowisko na wszystkie ich procki - które jest dość chwalone przez użytkowników.
No, ale konkurencja na rynku duża :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
sulfur Poziom 18

|
16 Feb 2012 18:13 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
A właściwie to z czego wynika tak niska popularność PICów na polskim rynku ? Przypadek ?
|
|
| Back to top |
|
 |
tmf Poziom 24

|
16 Feb 2012 18:46 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Nie tylko na polskim rynku. Poszukaj na google - na AVR zawsze coś znajdziesz i są tony przykładów, na PIC o wiele mniej. AVR mają super wsparcie w postaci AVRFreaks, PIC nie, AVR mają wiele darmowych narzędzi (IDE, gcc), PIC jak ma to okrojone. Możnaby to mnożyć. Kolejna sprawa - dostępność - AVR w sklepie za rogiem, PIC trudniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jado_one Poziom 15

|
16 Feb 2012 21:05 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
| sulfur wrote: |
| A właściwie to z czego wynika tak niska popularność PICów na polskim rynku ? Przypadek ? |
Tutaj już żeśmy dyskutowali na ten temat: http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?f=39&t=22180
|
|
| Back to top |
|
 |
tehaceole Poziom 18

|
24 Feb 2012 15:40 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Zabiorę swój głos w temacie, ponieważ ostatnio stałem się posiadaczem 3 pozycji:
1) "Mikrokontrolery AVR, język C, podstawy programowania" Autor: Mirosław Kardaś (mirekk36)
2) "Język C dla mikrokontrolerów AVR. Od podstaw do zaawansowanych aplikacji" Autor: Tomasz Francuz (tmf)
3) "Mikrokontrolery PIC w praktycznych zastosowaniach" Autor: Paweł Borkowski
Wrażenia po przeczytaniu każdej pozycji podzieliłem na grupy:
a) wartość merytoryczna
b) styl przekazywania wiedzy
c) sposób złożenia tekstu
d) ocena ogólna (skala pięcio stopniowa)
1)
a) książka prezentuje praktyczne zastosowania począwszy od całkowitych podstaw, aż do zaawansowanych aplikacji. Pozycja zdecydowanie godna polecenia dla początkujących, którzy chcą uniknąć wielu nieprzyjemnych błędów. Książka rzecz jasna przydatna także zaawansowanym.
ocena=5
b) czytając książkę ma się wrażenie, jakby dialogu z Autorem. Mirek traktuje czytelnika osobowo, jak gdyby rozmawiał ze starym dobrym kolegą, któremu podsuwa dobre rady.
ocena=5
c) niestety w posiadanym przeze mnie egzemplarzu aż roi się od literówek, jest to zasługa korektora, który nie przyłożył się należycie do swojej pracy a jedynie skasował pieniążki praktycznie za nic. Moim zdaniem Autor książki powinien dochodzić tutaj finału przed sądem.
ocena=3-
d) ocena ogólna=4+
Przy ocenie tej pozycji należy wziąć pod uwagę to iż Autor jest jednocześnie wydawcą książki co nie jest wcale takie łatwe. Stąd + przy ocenie ogólnej. Żywię nadzieję, że planowany drugi tom pozbawiony będzie niedociągnięć tekstowych z tej pozycji. Oczywiście drugi tom nabędę natychmiast po opublikowaniu. :)
2)
a) książka przeznaczona zdecydowanie dla osób już dość głęboko siedzących w zagadnieniu zarówno mikrokontrolerów AVR jak i języka C dla nich. Wiele informacji, o których wcześniej nawet nie słyszałem. Ciekawe przykłady.
ocena=5
b) Czytelnik traktowany jest bezosobowo, co jednak absolutnie nie wpływa na sposób odbioru wiedzy. Ciekawym rozwiązaniem jest wprowadzenie tzw. "wskazówek" wyłuszczających sedno danego zagadnienia w zaledwie 1-2 zdaniach.
ocena=5
c) książka solidnie sprawdzona pod względem poprawności językowej, co jest zasługą wydania jej przez duże i znane wydawnictwo
ocena=5
d) ocena ogólna=5
Od wielu lat tylko 2 liczące się wydawnictwa posiadają książki z interesujących nas dziedzin. Osobiście jestem zwolennikiem wydawnictwa BTC, ponieważ książki Helionu są jedynie tłem dla doskonale przemyślanych, dopracowanych pod każdym względem książek z BTC. Mimo wszystko książka Tomasza Francuza była tak udanym zakupem, że pomyślałem: "może jednak Helion przestał iść na ilość a poszedł na jakość?". Stąd narodziła się myśl o zakupie ostatniej recenzowanej pozycji:
3)
a) pod względem merytorycznym nie mam tutaj nic do zarzucenia
ocena=5
b) bardzo nie podoba mi się styl w jaki Autor traktuje Czytelnika. Czytając tą książkę miałem wrażenie jakbym siedział na jakimś meeega długim wykładzie, gdzie młody pan doktorant za wszelką cenę chce pokazać słuchaczom jaki to on jest mądry i wspaniały. Niestety tutaj muszę wystawić bardzo niską ocenę. Jest to jednak moje subiektywne odczucie, być może znajdą się osoby którym styl Autora bardzo odpowiada.
ocena=2
c) tekst dobrze zredagowany, jednak bardzo drażnią mnie wszędobylskie rysunki pseudo humorystyczne, które niczego nie wnoszą do wartości książki a jedynie zabierają cenne miejsce tudzież parę innych denerwujących mnie kruczków w stylu Autora. Stąd:
ocena=3-
d) ocena ogólna=3
Niestety ostatnia opisywana pozycja przywróciła we mnie negatywne zdanie co do wydawnictwa Helion. Biorąc pod uwagę inne ich pozycje które posiadam stwierdzić muszę, że książka Kolegi tmf jest jedynie wyjątkiem od reguły. Zakładam, że spora w tym zasługa Autora, który to samemu chciał napisać książkę a nie pisał ją dlatego, że wydawnictwo zleciło mu napisanie czegokolwiek.
Wszystkie książki mają tą samą bolączkę - miękka oprawa.
Mirkowi trzeba przyznać, że zadbał o jakość papieru. Niestety książki z Helionu po otworzeniu sprawiają wrażenie jakby były drukowane na papierze toaletowym.
Na uwagę zasługuje także sposób realizacji zadań praktycznych:
Mirek posiłkuje się swoim własnym zestawem ATB, co jest jak najbardziej zrozumiałe skoro jest wydawcą książki i producentem zestawu. Rozwiązanie zaczerpnięte chyba z wydawnictwa BTC. Osobiście nie widzę problemu, żeby jego projekty zrealizować na innym dostępnym zestawie bądź na płytce uniwersalnej lub stykowej.
Autorzy dwóch pozostałych pozycji poszli w innym kierunku - proponują zajęcia praktyczne polegające na zbudowaniu układu prototypowego w oparciu o elementy umieszczane na płytce stykowej. Bardzo ciekawe podejście, które zasługuje na słowa uznania. Początkujący sam coś zbuduje, ucząc się przy okazji choćby poruszania po notach katalogowych elementów pólprzewodnikowych. Dla nowicjusza jest to moim zdaniem znacznie bardziej pouczające niż wzięcie gotowej płytki, w której całą "czarną robotę" ktoś już "odwalił". Przy czym Autor ostatniej pozycji jako alternatywę dla budowania układu przedstawia również sposób realizacji przykładu na dedykowanej płytce ewaluacyjnej.
Reasumując:
Absolutnie polecam dwie pierwsze pozycje. Książki doskonale uzupełniają się nawzajem i są kwintesencją wiedzy praktycznej.
Pozycja trzecia... Cóż... Jak już wspominałem, odsuwa mnie od niej styl w jakim jest napisana. O ile pod względem wiedzy jest w porządku, o tyle baaardzo ciężko było mi przez nią przebrnąć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jado_one Poziom 15

|
25 Feb 2012 10:37 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
To może jakiś skan fragmentu strony, w której widać ten styl? Żeby każdy mógł sobie ocenić czy mu ten styl pasuje czy nie - no bo jak napisałeś jest to wrażenie subiektywne. Sporo ludzi kupuje książki przez internet i nie ma szansy przekartkować sobie książki, żeby zobaczyć jej zawartość i styl autora.
Czy na stronie wydawnictwa jest dostępny spis treści książki? Zawsze dobrze jest go sobie przejrzeć, żeby choć ogólnie zorientować się jaki zakres tematów autor porusza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2012 10:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tmf Poziom 24

|
25 Feb 2012 11:06 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
Helion udostępnia spis treści oraz przykładowy rozdział (przy czym to nie autor go wybiera, więc niekoniecznie jest on reprezentatywny dla całej książki). Udostępnia też na ftp przykłady załączone do książki (jeśli są). No i oprócz wysyłki internetowej masz je dostępne w księgarniach.
tehaceole - dzięki za miłą recenzję. Co do książki p. Borkowskiego to myślę, że to kwestia indywidualnego odbioru. Jego poprzednia cieszyła się dużą popularnością, obecna z tego co wiem również. Na pewno jest o tyle cenna, że o PICach nie ma za wiele po polsku.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
25 Feb 2012 11:44 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
| Jado_one wrote: |
| To może jakiś skan fragmentu strony, w której widać ten styl? |
dostępne tu:
Mirosław Kardaś
Tomasz Francuz
Paweł Borkowski
dwie ostatnie także w wersji eBook.
|
|
| Back to top |
|
 |
tehaceole Poziom 18

|
25 Feb 2012 13:28 Re: Książki o programowaniu uC oraz projektowaniu - opinie, przemyślenia, nowośc |
|
|
|
tmf -> specjalnie w recenzji podkreślałem, że odbiór tych pozycji to tylko moje własne odczucie. Nie jest to z mojej strony żaden wybieg w stronę kompetencji Autora tej czy innej pozycji. Powód jest prozaiczny - na obecnym etapie swojego rozwoju w tej dziedzinie sam nie posiadam dostatecznych kompetencji. Zgodnie z powiedzeniem "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" sądzę, że na 100% znajdą się zagorzali zwolennicy stylu Pana Borkowskiego. W końcu "jeszcze taki się nie urodził, co każdemu by dogodził" :)
Książki Kolegów mirekk36 i tmf zafascynowały mnie tym, że można je jednym tchem przeczytać od deski do deski. Stąd tak niska ocena pozycji Pana Borkowskiego - przy jego książce mocno się męczyłem. Nie zmienia to faktu, że przekazał w niej kawał solidnej wiedzy - a to liczy się najbardziej. Styl stylem, ale do książki Pana Pawła z pewnością będę jeszcze nie raz zaglądać, wykonując coś na PIC'u. Właśnie ze względu na dobre opracowanie merytoryczne.
Najważniejsze jednak jest to, że te 3 książki mogę ocenić jako jedyne liczące się obecnie cenne źródła wiedzy w zakresie mikrokontrolerów AVR i PIC.
Niestety posiadane przeze mnie do tej pory inne pozycje, czy to z BTC czy z Helionu, pozostają daleko w tyle za tymi, które omówiłem.
I na koniec powtórzę - ocena wszystkich 3 książek to jedynie mój subiektywny odbiór :)
|
|
| Back to top |
|
 |