| Author |
Fredy Poziom 18

|
30 Jul 2011 21:36 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Dla jednego jest zbyt trudna, dla drugiego - zbyt łatwa. Dla jednego za mało o języku C, dla drugiego zbyt dużo.
Mam propozycję dla wszystkich niezadowolonych - napiszcie sami coś takiego, zarobicie kokosy i po sprawie .
No cóż - jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
30 Jul 2011 21:57 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
A dla wszystkich za mało :D
Za mało łatwych przykładów, za mało trudnych, za mało C, za mało komentarzy, za mało o sprzęcie.
Tak że nic tylko czekać na więcej w nastepnej książce.
A z tymi kokosami- to wszystkim autorom takich książek życzę dziesięciokrotnie wyższych zarobków z pisania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jul 2011 21:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaczart Poziom 13

|
03 Aug 2011 08:35 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Książkę przerobiłem (w 80%) i trochę się wypowiem na jej temat z moją subiektywną opinią. Przede wszystkim odniosłem wrażenie, że mniej więcej tak do połowy książka była pisana z zapałem, a druga połowa to są rzeczy 'doklejone', o których trzeba było napisać. Z mojego punktu widzenia lepiej by było zamiast powielać treści dot. uarta, spi, twi itd. lepiej było poświęcić więcej miejsca USB (chociaż na samo usb można by napisać całą osobną książkę.. zresztą już jest 'usb complete') jak również bootloaderowi na USB (z zabezpieczaniem kodu - co mnie osobiście by najbardziej interesowało). Przydałby się też rozdział o CAN'ie. Wyświetlacze graficzne, mimo że już dawno się z nimi zaznajomiłem, to jak czytałem rozdział temu poświęcony wydawały mi się niepotrzebnie skomplikowane i trochę zawiłe - w rzeczywistości wcale takie nie są. Korzystanie z gotowych bibliotek (w przypadku obsługi zewn. peryferii) jest miejscami drażniące w książce, jeżeli to ma służyć ku nauce, to moim zdaniem powinno być więcej objaśnień na niższym poziomie - w końcu dąży się do tego żeby czytelnik potrafił nowe peryferia obsługiwać pisząc samemu do nich biblioteki. Zaraz złośliwi powiedzą "po co tłumaczyć datasheeta" - wiecie, że nie o to mi chodzi. Jeszcze jedną rzecz chciałbym skrytykować - schludność kodu i korzystanie z makr - moim zdaniem korzystając ze wszystkich możliwych makr 'ułatwiających' (nawet tych z ustawianiem pojedynczych bitów) kod wcale nie staje się czytelniejszy, przynajmniej dla mnie.
Osobiście skorzystałem z wielu informacji i pewnie nie raz będę do nich wracał. Bardzo dobrze przedstawione treści dot. linkera (o którym wcześniej wiedziałem tyle, że istnieje), poruszonych wiele ciekawych zagadnień związanych z obsługą pamięci na dane, sterte i stos. Na szczególną uwagę z mojego punktu widzenia zasługuje rozdział o bezpieczeństwie kodu, jak już ktoś wyżej napisał przydałaby się książka teraz w stylu "AVR - 200 sposobów na złamanie kodu". Pytanie na marginesie: czy inne uC (np .32bitowe stmy, stellarisy, freescale są również tak łatwe do 'złamania' ?).
Podsumowując... Książka zdecydowanie niżowa na naszym rynku. Z każdego rozdziału (nawet jak mi się wydawało, że już coś umiem) można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. Autor zwraca uwagę na wiele 'niuansów' i udziela praktycznych wskazówek, które w przyszłości zaoszczędzą zapewne dużo czasu.. Wkradło się trochę błędów w treść, ale łatwo się o tym szybko zorientować. Książka raczej nie jest dla początkujących (tutaj, zdecydowanie nie do pobicia jest pozycja Mirka Kardasia), ale jak ktoś już ma jakieś podstawy to szczerze polecam. Moja ocena 8/10.
|
|
| Back to top |
|
 |
r-maniac Poziom 12

Joined: 31 May 2006 Posts: 102 Location: Somewhere in Poland
|
24 Aug 2011 02:35 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
| =RENOVATIO= wrote: |
Witam serdecznie,
Chciałbym poinformować wszystkich zainteresowanych powyższą pozycją, że w dniu dzisiejszym (28-07-2011) książka ta jest w promocji na stronie wydawnictwa HELION w cenie 62.30 zł, czyli o 30% taniej od ceny nominalnej.
Mam nadzieję, że zainteresowani zdążą z niej skorzystać (promocja trwa do godziny 23:59 dnia 28-07-2011).
Pozdrawiam
=RENOVATIO= |
Książka ponownie w promocji w dniu dzisiejszym (24-08-2011) - warunki jak w poście kolegi =RENOVATIO=
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
24 Aug 2011 09:55 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
| r-maniac wrote: |
| Książka ponownie w promocji w dniu dzisiejszym (24-08-2011) - warunki jak w poście kolegi =RENOVATIO= |
Faktycznie, ale tym razem to bardzo konkretna promocja: zobacz
I to cena z dostawą - pospieszyłem się trochę z zakupem :cry: - gdybym wiedział ...
No i moja opinia o książce:
Z racji że nieco wiedzy mam, sięgam do niej w sytuacjach, gdy mam jakieś wątpliwości i/lub chcę się upewnić, że rozumie datasheet mikrokontrolera prawidłowo. W każdym z tych przypadków, zawsze znalazłem w niej odpowiedzi na nurtujące mnie wątpliwości.
Trudno ocenić mi ją z punktu widzenia początkującego, ale sądzę, że jest napisana bardzo zrozumiałym językiem, a w razie wątpliwości autor (tmf) jest dostępny na forum.
Tomku, naprawdę dobrą książkę nam przygotowałeś.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
26 Aug 2011 12:00 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
No po promocji to nawet ja, wielki przeciwnik książek się przekonałem.
Właśnie otwarłem paczkę, pierwsze wrażenia?
Pomyślałem sobie, O Matko, kiedy ja to przeczytam :) Jak do tej pory najgrubszą książką jaką przeczytałem była katarynka.. Bo nie lubię czytać z przymusu.
Tutaj jest coś innego, czytał będę, bo chcę, więc pewnie przeczytam całość, choć ze względu na brak czasu zajmie mi to pewnie ze 2 miesiące, jak napotkam jakieś błędy to z pewnością dam znać :)
Mnie osobiście miękka okładka nie przeszkadza, nie będę tego nigdzie nosił ani rzucał, wystarczy szanować a długo się nie zniszczy.
Pierwsze wrażenie, pozytywne, zobaczymy co dalej :)
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
27 Aug 2011 20:03 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Mam tę książkę i czytam od dwóch tygodni. Pierwsze wrażenie - o jasna cholera, ile tego materiału to jest! Wszystko jest wyjaśnione bardzo obszernie, w najróżniejszych wariantach, ale to może być czasami problemem. Czasami trudno jest coś znaleźć w potoku informacji. Książka bardzo dobrze opisuje procesory od strony programistycznej, ale od strony elektroniki czuję pewien niedosyt. Polecam dla osób, które trochę już siedzą w temacie, bo dla początkujących ta książka będzie ciężkostrawna, ale dla zaawansowanych będzie znakomitym ugruntowaniem i poszerzeniem wiedzy.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
27 Aug 2011 20:34 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
@leonow32 - mam dokładnie te same wrażenia :D
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
19 Sep 2011 23:03 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
No więc poczytałem troszkę.. Jeszcze sporo zostało, bo jakoś mało czasowy ostatnio jestem.
Ale wyrażę opinię o treści:
-Czyta się bardzo fajnie, sporo fajnych i ciekawych rzeczy
-jest sporo błędów-tak jakby była o jeden raz za mało sprawdzona przed wydrukowaniem :)
Ale większość wogóle nie wprowadza w błąd, można się samemu domyśleć, że chodziło albo o coś dokładnie odwrotnego albo zbliżonego. Niestety nie zanotowałem stron z błędami.
Ale jedno mnie dziwi:
Strona 79, tabela 3.1
zmienna short i jej długość:
8 bitów?
A nie 16?
|
|
| Back to top |
|
 |
poczatkujacyandrzej Poziom 2

|
25 Sep 2011 18:49 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
A ja mam takie pytanie, czy ta książka pozwoli mi zrozumieć działanie mikrokontrolera AVR, C jest mi znajome(jako tako), i jaką płytkę do tego, widzę że nie ma nic do książki, konkurencja zaś została napisana w 2003 albo wcześniej więc nie wiem czy warto.
Opinie o książce na 4 stronach są,,, ale samych znawców, czy polecili byście ją początkującemu ?
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
25 Sep 2011 18:57 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
| poczatkujacyandrzej wrote: |
A ja mam takie pytanie, czy ta książka pozwoli mi zrozumieć działanie mikrokontrolera AVR, C jest mi znajome(jako tako), i jaką płytkę do tego, widzę że nie ma nic do książki, konkurencja zaś została napisana w 2003 albo wcześniej więc nie wiem czy warto.
Opinie o książce na 4 stronach są,,, ale samych znawców, czy polecili byście ją początkującemu ? |
Zadałeś pytanie podobne do tego: Który samochód jest lepszy dla mnie (jeździć potrafię)?
W dodatku nie podałeś, co to za książka z 2003r.
Książka TMF-a jest dla początkujących oraz tych co już uC znają ale potrzebują dokładniejszej wiedzy. Oczywiście zdania osób mających obie książki będą pewnie podzielone, ale to normalne, ponieważ każdy ma swoje spostrzeżenia, oczekiwania, poziom wiedzy, itp. Nie oczekuj więc, że dostaniesz jednoznaczną odpowiedź, stąd te 4 strony wypowiedzi, o których piszesz.
Ty będziesz miał znacznie łatwiej, skoro C znasz.
Do książki TMF-a są przykłady na serwerze FTP zamiast na płycie CD: http://helion.pl/view/5314./jcmikr.htm
Znajdziesz tam także spis treści oraz przykłady rozdziałów.
Co do zestawu, tutaj dyskusja z maja br.: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1981472
Ważną zaletą tej książki jest to, że autor jest na forum i z chęcią odpowiada na pytania dot. informacji w niej zawartych.
|
|
| Back to top |
|
 |
poczatkujacyandrzej Poziom 2

|
25 Sep 2011 22:02 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
OK, wychodzi że wszystko będzie dla mnie dobre ;)
Najtańsza z forumowych płytek poza własną jest ta:http://zestawyuruchomieniowe.pl/product.php?id_product=10
więc na to się zdecyduję.
Po przeczytaniu książki odezwę się i opowiem o wrażeniach na świeżo, pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
tmf Poziom 24

|
26 Sep 2011 10:32 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Bo ja wiem, czy za ponad 200zł kupiłbym prosty zestaw, którego producent moc wyraża w amperach?;P
Poszukaj lepiej. Zastanó się też nad opcją zakupu/zrobienia płytki z interfejsem JTAG i kupieniem starego JTAGICE - co prawda nim zaprogramujesz w tylko pare procesorów, ale na początek możliwość śledzenia pracy procesora w układzie jest nie do przecenienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrva Poziom 22

|
26 Sep 2011 10:51 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Cóż, co do zestawu to rzeczywiście w opisie jest błąd merytoryczny, ale sam zestaw ma bardzo dobry stosunek jakość/cena. I też można (co prawda nie ładną tasiemką) podpiąć interfejs JTAG. Swoją drogą mam tylko jedno pytanie, czy początkujący i tak wykorzysta potencjał interfejsu JTAG i możliwości debugowania?
|
|
| Back to top |
|
 |
McMonster Poziom 20

|
26 Sep 2011 11:24 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
| piotrva wrote: |
Swoją drogą mam tylko jedno pytanie, czy początkujący i tak wykorzysta potencjał interfejsu JTAG i możliwości debugowania?
|
To zależy, jaki początkujący, taki zielony w programowaniu może nie (chyba, że ktoś go nauczy), ale jak ktoś kiedyś programował cokolwiek ponad "Hello World!", to doceni i skorzysta z debugowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Sep 2011 11:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tmf Poziom 24

|
26 Sep 2011 11:45 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
A czemu miałby nie wykorzystać? Przecież to prostsze niż debugowanie układu w symulatorze, lub też wgrywanie i debugowanie metodą prób i błędów. IMHO lepiej zacząć naukę od nauki debugowania, niż bezmyślnie wrzucać kod do mikrokontrolera, w nadziei, że zadziała. Szczególnie pisanie procedur obsługi urządzeń dołączonych do procesora (pamięci, różne interfejsy) jest koszmarem bez JTAG. W końcu musi się tylko nauczyć stawiać breakpointy (F9) i tyle. Na początek żadne zaawansowane techniki nie są potrzebne.
A tak BTW, wie ktoś o jakimś programie kompatybilnym z JTAGICE, któremu można zapodać wektory testowe do porównania z rzeczywistymi sygnałami w układzie?
Jak mam bardziej skomplikowaną płytkę to robię to ręcznie - w AS debug i manglowanie pinami IO procesora oraz badanie stanów w punktach testowych na PCB (świetnie wykrywa zwarcia, błędne połączenia, złe luty), ale fajnie by to było zautomatyzować.
|
|
| Back to top |
|
 |
maniek1818 Poziom 18

Joined: 20 Mar 2007 Posts: 490 Location: Dobre Miasto/Olsztyn
|
06 Oct 2011 19:30 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Aktualnie jest promocja -10%. Można liczyć na kolejną promocję -30% ? Koledzy na kierunku pozakupywali właśnie książki, w tym kolegi Kardaś (którą chwalą).
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
06 Oct 2011 19:35 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Z tego co można przeczytać to Promocja Studencka czyli chodzi chyba o to, że październik nadszedł :)
Zapewne to chwilowa obniżka. Na poprzednią ja się nie załapałem: ... wiedza na papierze
|
|
| Back to top |
|
 |
maniek1818 Poziom 18

Joined: 20 Mar 2007 Posts: 490 Location: Dobre Miasto/Olsztyn
|
06 Oct 2011 20:03 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
HELION dodaje jeszcze prezenty :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Modecom601 Poziom 11

|
09 Oct 2011 13:50 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
To teraz ja.
Po przeczytaniu pierwszych 2 stron tego tematu, byłem gotów zamówić książkę P. Tomasza. Niemniej jednak przez cały czas czytania opinii o książce nurtowało mnie jedno pytanie:
co oznacza dla Was początkujący w AVR'ach?
Nie wiem czy dla Was początkujący, to ktoś to zapala i gasi diodę switchem, czy użytkownik, który dopiero wczoraj zarejestrował się na elce, a stronę donda, znalazł 15 min temu, czy może jeszcze coś innego.
Nie chcę rzucić się na głęboką wodę kupując książkę, a co gorsza, zniechęcić się do AVR'ów.
Głowę mam pełną pomysłów, ale brak wykończenia ze strony zaprogramowania AVR'a.
Zbudowałem już jednego mini robocika, opartego o Tiny2313, ale nie jest on wart pokazania go na forum. Tylko jeździ i omija przeszkody (sensory, dwa silniki od CD itp.), a kod programu jest żenua, szkoda avr'a nie niego by ktoś powiedział.
Kilka osób napisało, że książki P. Tomasza i P.Mirka się uzupełniają - to dobrze, ale w której jest opisane lepiej dla mnie - czyli kogoś, kto coś już wie, podłączy diodę ze switchem, i licznik alfranumeryczny z trudem napisze.
Wiem, że jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskam, ale chciałbym chociaż, by ktoś nakierował mnie którą książkę wpierw zakupić. Dodam tylko, że blog dondu (dosłownie)przeryłem, i książkę Pawła Borkowskiego również.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
tadzik85 Poziom 22

|
09 Oct 2011 15:01 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Wszystko zależy. skoro znasz budowę AVRów umiesz wykorzystać przerwania liczniki interfejsy. Znasz C w stopniu chociaż średnim, To faktycznie polecam książkę Tomka. Książka Mirka jest dla osób które są zupełnie początkujący na etapie migania diodą bo ładnie tłumaczy... Tu wpisz to tu podłącz to itp itd...
|
|
| Back to top |
|
 |
janbernat Poziom 23

|
09 Oct 2011 15:23 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
No nie zgodzę się z tadzik85.
Książka Mirka nie jest o mruganiu diodą.
Tam jest jednak sporo więcej informacji- zarówno o C na poziomie nieco większym niż podstawowy jak i o specyficznym pisaniu programów na procesory.
Przyznam się że rozdziałów o budowie procesora, dostepie do peryferiów itp. nie przeczytałem ani w jednej ani w drugiej książce.
Książka Mirka ma w sobie pewną metodykę- po przerobieniu przykładów wchodzimy w coś co się nazywa "wstęp do systemów czasu rzeczywistego"- gdzie większość przykładów jest "podsumowana".
No i jest podane jak elimimować błędy- albo nawet nie błędy ale dopasowanie poszczególnych programów do siebie.
W książce Tomasza tego mi brakuje.
Sporo przykładów na rozwiązanie programowe trudnych spraw.
Ale nie ma takiego "podsumowania".
A ciekawe by było- porównać.
Zresztą i tak należy kupić obie książki.
Jak by tytułów było ze dwadzieścia- to można by się namyślać.
|
|
| Back to top |
|
 |
tadzik85 Poziom 22

|
09 Oct 2011 15:27 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
| janbernat wrote: |
No nie zgodzę się z tadzik85.
Książka Mirka nie jest o mruganiu diodą. |
Nie pisałem, że o mruganiu diodą, ale dla osób będących na tym etapie.
a to spora różnica nie uważasz?
Owszem książki oceniam na 5 obie.
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
09 Oct 2011 15:40 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
| tadzik85 wrote: |
| Owszem książki oceniam na 5 obie. |
I dlatego właśnie trudno doradzić konkretną książkę dla konkretnej osoby nie znając dokładnie jej poziomu wiedzy, charakteru i celów :)
Rzuć monetą: ... niech wybierze za Ciebie którąś z nich.
A w razie gdy będziesz niezadowolony, zawsze możesz monetę potraktować imadłem :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
dondu Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |
Brutus_gsm Poziom 18

|
12 Nov 2011 16:07 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Promocja -20% od 11 do 13 listopada ze względu na święto. Warto się śpieszyć, bo cena 71zł już z przesyłką do końca dnia jutrzejszego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Modecom601 Poziom 11

|
12 Nov 2011 21:09 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Już zamówiona ;) POdziele się wrażeniami po jej przeczytaniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
leonow32 Poziom 20

|
12 Nov 2011 23:14 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Polecam, warto to mieć, zwłaszcza kiedy ktoś już "wyrósł z mrugania diodą" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Nov 2011 23:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Brutus_gsm Poziom 18

|
18 Nov 2011 19:39 Re: Nowa książka tmf- pierwsze wrażenia. |
|
|
|
Dziś otrzymałem książkę. Od razu widać, że nie jest skierowana do osób, które jeszcze nie mrugały diodą. Przynajmniej takie osoby będą miały ją ciężko strawić. Jak już wcześniej napisano autor wymaga, aby czytelnik miał już pojęcie o C i ogólnie o programowaniu. Chociaż podstawowa wiedza wystarczy.
Książka bardzo obszerna, napisana przystępnym językiem. Dużo materiału. Dogłębniejszy opis po przeczytaniu całości, bo narazie przeleciałem z grubsza kilka rozdziałów.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
malapawel Poziom 14

|
28 Nov 2011 23:20 Początki programowania mikrokontrolerów - jaka książka? |
|
|
|
Witam, chciałbym nauczyć się programowania mikrokontrolerów, jestem w tym temacie kompletnie zielony. Czy polecacie jakieś dobre książki do nauki programowania? Ewentualnie kursy? Co powinienem wiedzieć zabierając się za to?
|
|
| Back to top |
|
 |