Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Medical Equipment -> Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy
Author
Message
djswirek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2003
Posts: 554
Location: KaToWiCe

Post#1 Post from the author of the topic 16 Jul 2011 14:54   

Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Witam Forumowiczów

Mam następujący problem z ciśnieniomierzem medicare 10 firmy Rossmax.
Na początku zaczął wywalać error i pokazywać, że ma za słabe baterie.
Wymieniłem na nowe - to samo.
Aktualnie się nie odpala Sad

Spotkał się może ktoś z takim problemem? lub ma schemat ?
W ostateczności namiar na autoryzowany serwis?

Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Jul 2011 14:54   





Back to top
   
fortronik
Admin Sprzętu Medycznego
Admin Sprzętu Medycznego


Joined: 03 Apr 2003
Posts: 2445
Location: Kraków

Post#2 16 Jul 2011 16:44helpful post - solution   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Wymieniając baterie proszę założyć nowe lepszej jakości np. Duracell, lub inne. Kiepskie baterie nawet nowe mogą powodować występowanie błędu. Jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy można szukać przyczyn występowania błędu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Jul 2011 16:44helpful post - solution   





Back to top
   
djswirek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2003
Posts: 554
Location: KaToWiCe

Post#3 Post from the author of the topic 17 Jul 2011 16:31   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


fortronik wrote:
Wymieniając baterie proszę założyć nowe lepszej jakości np. Duracell, lub inne. Kiepskie baterie nawet nowe mogą powodować występowanie błędu. Jeśli to nie pomoże to dopiero wtedy można szukać przyczyn występowania błędu.


rozumiem z tym, że aktualnie on się w ogóle nie włącza.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jul 2011 16:31   





Back to top
   
fortronik
Admin Sprzętu Medycznego
Admin Sprzętu Medycznego


Joined: 03 Apr 2003
Posts: 2445
Location: Kraków

Post#4 17 Jul 2011 17:13   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Tak jak wcześniej napisałem sprawdzono na dobrych bateriach?

Helpful message? + -

Back to top
   
djswirek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2003
Posts: 554
Location: KaToWiCe

Post#5 Post from the author of the topic 17 Jul 2011 23:15   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Tak , baterie firmy Varta, urządzenie martwe.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jul 2011 23:15   





Back to top
   
fernandosucre
Moderator Sprzęt Medyczny
Moderator Sprzęt Medyczny


Joined: 01 Dec 2009
Posts: 348
Location: cała Polska

Post#6 18 Jul 2011 02:03helpful post - solution   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Nie znam tego urządzenia nie wiem jakie baterie do niego pasują mogę tylko zgadywać, ale ja bym zaczął od sprawdzenia systemu mocowania baterii z podłączeniami. Może podczas zmiany ogniw przerwane zostało jakieś połączenie, sprężynka pękła itp.

Helpful message? + -

Back to top
   
djswirek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2003
Posts: 554
Location: KaToWiCe

Post#7 Post from the author of the topic 18 Jul 2011 11:32   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


fernandosucre wrote:
Nie znam tego urządzenia nie wiem jakie baterie do niego pasują mogę tylko zgadywać, ale ja bym zaczął od sprawdzenia systemu mocowania baterii z podłączeniami. Może podczas zmiany ogniw przerwane zostało jakieś połączenie, sprężynka pękła itp.


Do PCB dochodzi napięcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
djswirek
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 15 Oct 2003
Posts: 554
Location: KaToWiCe

Post#8 Post from the author of the topic 20 Jul 2011 09:58   

Re: Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy


Po wlutowaniu nowych przewodów zasilających, urządzenie zmartwychwstało.
Wcześniej dochodziło prawidłowe napięcie do PCB być może za duży spadek był przy próbie startu urządzenia.

Widać kolega Fortronik miał rację, urządzenie to jest bardzo czułe na "jakość" zasilania.

Fernandosucre - słuszna uwaga jak się okazało. Niestety żeby to odkryć trzeba było podejść z lutownicą, bo "na oko" i multimetr nie za wiele było widać.

Problem w takim wypadku uważam za rozwiązany a temat zamykam.
Dziękuję Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Medical Equipment -> Ciśnieniomierz ROSSMAX MEDICARE 10 - martwy
Page 1 of 1
Similar topics
Ciśnieniomierz Rossmax Z43 - zobrazowanie przebiegu tętna (1)
ciśnieniomierz braun uszkodzona opaska (9)
Ciśnieniomierz Hartmann HG160 - regulacja (6)
Przepływomierz, ciśnieniomierz do sprawdzania sprzętu (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed