Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jaki wyłącznik nadprądowy?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jaki wyłącznik nadprądowy?
Autor
Wiadomość
carl92
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 8
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 17 Lip 2011 10:45   

Jaki wyłącznik nadprądowy?


Witam.
Potrzebują wymienić starą listwę bezpiecznikową na nową tzw. wyłącznik nad prądowy.
Mieszkanie jest w remoncie i wymiana jest konieczna ze względu na użytkowanie dużej ilości urządzeń elektrycznych.
Najbardziej prądożerny będzie bojler oraz płyta elektryczna reszta standardowo lodówka, pralka, światło itd.
Licznik wraz z głównym bezpiecznikiem znajduje się na korytarzu.
Zaś same 3 bezpieczniki w domu.
Pan z elektrowni mi mówił by używać bezpieczników 3x 16A.
Czy to się tyczy również wyłącznika?
I jaki ten wyłącznik z 3ma załącznikami 16A, ale jakiej charakterystyki?
Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#2 17 Lip 2011 10:47   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy ?


Witam.

I masz zamiar sam to wszystko zrobić, kolego carl92 ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2011 10:47   





Powrót do góry
   
carl92
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 8
Miasto: Częstochowa

Post#3 Post autora tematu 17 Lip 2011 10:55   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy ?


Oczywiście, że nie chciałbym się dowiedzieć jaki dokładnie wyłącznik kupić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2011 10:55   





Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#4 17 Lip 2011 11:06   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy ?


Witam.

No tak. Mieszkanie w remoncie. Będzie dużo urządzeń elektrycznych.
Czyli i instalacja elektryczna również zawiera się w tym remoncie, jak sądzę.
To w takim razie elektryk "remontujący" powinien wiedzieć, co i jak i z czym.
A pan z elektrowni chyba nie powiedział wszystkiego, bo niby do czego odnieść określenie
Cytat:
mi mówił by używać bezpieczników 3x 16A
?
Powrót do góry
   
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 99
Miasto: Rybnik

Post#5 17 Lip 2011 11:12   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy ?


carl92 napisał:
Oczywiście, że nie chciałbym się dowiedzieć jaki dokładnie wyłącznik kupić.


Skoro to wszystko zrobi Ci elektryk to on powinien wiedzieć jakie bezpieczniki zastosować.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2011 11:12   





Powrót do góry
   
carl92
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 8
Miasto: Częstochowa

Post#6 Post autora tematu 17 Lip 2011 11:14   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


Nie całej instalacji lecz tylko samej tablicy, która jest zniszczona i pęknięta. Oczekiwałem konkretnej odpowiedzi, ale zauważyłem że wszystko dąży zupełnie w innym kierunku z odpowiedziami a kto a co i czy ten ktoś ma uprawnienia? Czy to jest konieczne? Fakt zapomniałem by wymienić żarówkę też trzeba mieć uprawnienia. Chciałem się po prostu dowiedzieć jaką zakupić tablicę a kto to zrobi to ani was ani mnie już nie dotyczy.

*ele_pp
Miałem na myśli trzy bezpieczniki 16A
Powrót do góry
   
elpapiotr
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lis 2005
Posty: 4685
Miasto: Sosnowiec

Post#7 17 Lip 2011 11:26   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


Witam ponownie.

Czyli dostałem OPR, lub jak kto woli - ochrzantus.

Tekst o żarówce nie był potrzebny. Każdy w domu wymienia sobie sam.
Ale już na pytanie typu
Cytat:
Chciałem się po prostu dowiedzieć jaką zakupić tablicę a kto to zrobi to ani was ani mnie już nie dotyczy.
nikt nie jest w stanie opdowiedzieć, nie widząc ściany i tablicy starej. Nawet nie dowiedzieliśmy się, jakie zasilanie do mieszkania.

Ale ... jest remont. Będą nowe, ładne ściany. Kafelki pewnie też. Ogólnie widok budujący. Aż przyjemnie będzie mieszkać. Ale cóż, nas to nie dotyczy :cry:
Tylko że w ścianach pozostaje to samo, co było, lecz
Cytat:
wymiana jest konieczna ze względu na użytkowanie dużej ilości urządzeń elektrycznych.

Powrót do góry
   
Bronek22
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Lip 2009
Posty: 4763
Miasto: Stalinogród

Post#8 17 Lip 2011 11:28   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


Przedstaw wyniki pomiarów.
Bez wyników pomiarów SWZ nie można stwierdzić jaki typ wyłącznika zamontować.
Jak wdać dobrego niedouka zatrudniłeś. Pewnie za "nędzne" pieniądze.
Powrót do góry
   
carl92
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 19 Maj 2010
Posty: 8
Miasto: Częstochowa

Post#9 Post autora tematu 17 Lip 2011 11:40   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


W temacie elektryki jestem zielony napisałem to co wiedziałem myślałem, że okaże się to pomocne i wystarczy by mniej więcej powiedzieć jaki wyłącznik będzie dobry. Przy wymianie licznika na nowy (który znajduje się oddzielnie na korytarzu) gościu z elektrowni powiedział, że tablice w mieszkaniu należy wymienić we własnym zakresie i nie potrzeba żadnej większej wiedzy i tym się sugerowałem. Że te kto umie przykręcić gniazdko to sobie i z tym poradzi.


To jest po prostu sama tablica ze starymi topikami.
Powrót do góry
   
Tomasz.W
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Paź 2004
Posty: 2324
Miasto: Gdańsk - Nordkapp

Post#10 17 Lip 2011 12:02   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


carl92 napisał:
...myślałem, że okaże się to pomocne i wystarczy....
Zrób mały eksperyment, poproś sąsiada żeby kupił Ci buty i podaj sąsiadowi jedynie numer buta. Nie zdziw się jak dostaniesz różowe wyszywane srebrnymi cekinami. Będą Ci odpowiadały :?:
carl92 napisał:
...gościu z elektrowni powiedział, że tablice w mieszkaniu należy wymienić we własnym zakresie i nie potrzeba żadnej większej wiedzy.....
Jak widać ten "gościu" z energetyki sam powinien postarać się o zdobycie jakiejkolwiek wiedzy.
carl92 napisał:
...kto umie przykręcić gniazdko to sobie i z tym poradzi....
To że czasem chodzę w garniturze (choć bardzo tego nie lubię) wcale nie oznacza że potrafię go sam uszyć.
Bez wiedzy na temat :
1) rodzaju przyłącza
2) ilości odbiorników oraz ich mocy
3) czy każde pomieszczenie ma mieć rozdzielone zasilanie gniazd i oświetlenia
4) oraz kilku innych tym podobnych "drobiazgów"
Nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Powrót do góry
   
GBW
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 670
Miasto: MIELEC

Post#11 17 Lip 2011 12:13   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


Kolego, zabezpieczenia dobiera się do prądu jaki może płynąć przez przewody w instalacji domowej. Dany przekrój ma określony prąd długotrwały.
Druga sprawa to oporność pętli zwarcia i wynikający z niej prąd zwarcia.
Dla każdego bezpiecznika jest określony minimalny prąd zwarcia, który musi popłynąć aby bezpiecznik zadziałał w określonym czasie.
Zabezpieczenia dobiera się do konkretnej instalacji o której nic nie wiemy więc nie licz na konkretne odpowiedzi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Lip 2011 12:13   





Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14625
Miasto: Stalowa Wola

Post#12 17 Lip 2011 12:16   

Re: Jaki wyłącznik nadprądowy?


Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Jaki wyłącznik nadprądowy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jaki wyłącznik nadprądowy do silnika 230V (2)
wyłącznik nadprądowy - jaki prąd dokładnie ? (4)
10 halogenów po 35W. Jaki wyłącznik nadprądowy? (1)
Jaki wyłącznik nadprądowy - naprawa zasilaczy ATX (10)
Jaki wyłącznik nadprądowy do zabezpieczenia silnika 7KW? (3)
Jaki wyłącznik nadprądowy zamiast gniazda na bezpieczniki 16A? (16)
Wyłącznik nadprądowy jako wyłącznik główny (5)
Wyłącznik selektywny + wyłącznik nadprądowy (29)
Wyłącznik nadprądowy B6 - ES (14)
Wyłącznik nadprądowy KS6/1 (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.066 seconds

elektroda.pl temat RSS