FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

rodzaje transformatorów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> rodzaje transformatorów
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 20 Nov 2004 16:16   

rodzaje transformatorów

macie może jakieś materiały o rodzajach transformatorów?
Mam dość duże trafo EI powierzchnia rdzenia 17.5 cm2 ale napięcie na wtórnym jest 35 V .. potrzebuje 24 więc chciałem troche odwinąć ... okazuje sie ze jest jakoś dziwnie uzwojony.. na wierzchu ma część uzwojenia pierwotnego potem wtórne tak grubum drutem ze ciężko go zgiąć potem reszta pierwotnego... do tego wychodzą jeszce jakieś cienkie druty z środka..
Na razie nic nie rozwijałem... może ktoś mi podpowie co to może być za monstrum i jak sie do tego zabrać...?

pozdrawiam
Michał
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Nov 2004 16:16   

Back to top

Charly
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 21 Nov 2004 18:33   

Re: rodzaje transformatorów

Te cienkie na wierzchu to może być jakieś drugie wtórne uzwojenie, trzeba to zacząć rozwijać to się dowiesz, a te cienkie ze środka to mogą być wyprowadzone ekrany które są między uzwojeniami.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2004 18:33   

Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 21 Nov 2004 21:02   

Uzwojenie które nawinięte jest jako pierwsze /najbliżej rdzenia/ to uzwojenie pierwotne. Końcówki tego uzwojenia powinno być widać gdzie wychodzą z karkasu. Uzwojenie nawinięte grubym drutem to główne uzwojenie wtórne tego trafa. Uzwojenie na wierzchu nawinięte cienkim drutem to drugie uzwojenie wtórne. Pozostałe to ekrany.
Sprawdź miernikiem ciągłość tych uzwojeń - tam gdzie jest połączenie w co najmniej dwóch punktach to są uzwojenia: jedno pierwotne i pozostałe wtórne. Uzwojenie które nie ma połączenia z innymi wyprowadzeniami to na 100% ekran.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Nov 2004 21:02   

Back to top

mbedyn
Poziom 4
Poziom 4

Post#4 Post from the author of the topic 22 Nov 2004 22:44   

wszystko pięknie... w teorii ... ale tutaj jest inaczej... pierwotne pod spodem i to na samym wierzchu są połaczone w szereg... więc...??? są nawinięte tym samym drutem.. fakt ze tego na wierzchu jest raptem półtorej warstwy jakieś 80-90 zwojów...
jakieś inne koncepcje? myślałem zeby rozwinąć to co na górze i zobaczyć to faktyczne wtórne uzwojenie ile ma zwojów.. dałem ciała że nie zmierzyłem napięcia pod obciążeniem dla tego trafa...
Back to top

Piotr36
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 24 Nov 2004 13:18   

Bardzo dziwnie nawięty............
80 zwojów to dużo jak na ten przekrój rdzenia, bo pierwotne powinno mieć ok 560-590zw. Możesz spróbować podłączyć się pod tą pierwsza część i sprawdzić jak się zachowuje trafo. Być może konstruktor potrzebował większego napięcia niekoniecznie odseparowanego od sieci i dlatego dowinął te 80 zwojów na wierzchu? Myślę, że warto spróbować.
Powodzenia Piotr36!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> rodzaje transformatorów
Page 1 of 1
Similar topics
Co to są rodzaje pracy? Rodzaje pracy i ich parametry? (2)

Page generation time: 0.113 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed