Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?
Autor
Wiadomość
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 6
Miasto: Dolny Śląsk

Post#1 Post autora tematu 20 Lip 2011 14:56   

Zasilanie awaryjne sieci


Mam duży problem a małą wiedzę. Mam w przychodni sieć komputerową - tzn serwer i 5 komputerów, przy każdym drukarka.
Od niedawna prowadzę tylko dokumentację elektroniczną i wiem , że za kilka dni ne będzie prądu przez 3 godziny. takie sytuacje zdarzają suię u nas, nie są zbyt częste, ale są.
Nie mogę sobie pozwolić na takie przerwy w pracy, więc prosze o poradę, co najlepiej zastosować.
W tej chwili mam podłączony tylko UPS do serwera, starczyć powinien na 1 godzinę, a chciałabym mieć zapewnioną pracę serwera i jednego, albo dwóch komputerów z drukarką. Dobrze by było jeszcze centralę telefoniczną, a;e to niekoniecznie.
Proszę o pomoc, co wybrać, czy jakiś agregat, czy UPS, i czy UPS obsłuży też drukarkę?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2011 14:56   





Powrót do góry
   
vampire86
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 2195
Miasto: Warszawa

Post#2 20 Lip 2011 15:07pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Jakiej masz mocy UPS? Wątpię czy masz wystarczający UPS aby podtrzymać działanie chociażby jednego komputera przez więcej niż 30 minut. Lepiej pomyśl o agregacie. Albo jeszcze lepiej (chociaż to może rozwiązanie na przyszłość) postaraj się abyś miał na stanie notebooka, który będzie chodził na baterii wystarczającą ilość czasu.
Powrót do góry
   
arkwyl
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 02 Lut 2009
Posty: 527
Miasto: Stalowa Wola

Post#3 20 Lip 2011 15:10   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Drukarka nie jest bardzo prądożerna. Może wystarczy UPS o większej pojemności?
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#4 20 Lip 2011 15:17   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


3h i pięć komputerów to ogromny UPS i dużo baterii. W takiej sytuacji tylko generator. Kolejna sprawa, po co w przychodni komputery skoro nie ma prądu i nie dział oświetlenie centrala telefoniczna ani sprzęt medyczny. W tym wypadku widzę tylko generator. Policzyć potrzebną moc zakupić i zamontować. Dorywczo można wypożyczyć.
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7849
Miasto: Chęciny

Post#5 20 Lip 2011 15:21pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Agregat prądotwórczy? Czy wiecie ile to kosztuje? Grube pieniądze i na ogół wymaga osobnego pomieszczenia.

Drukarek laserowych nie można podłączać pod zwykły UPS ze względu duży skokowy pobór mocy w chwili włączenia lub w czasie drukowania. Wyjątkiem jest UPS o sporym zapasie mocy - kilka kVA.

UPS umożliwiający 3 godz. potrzymanie zasilania, to też niemały wydatek. Żeby w ogóle coś konkretniej doradzić, to trzeba znać konfigurację komputera, do którego ma być podłączony.
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#6 20 Lip 2011 15:31   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Kolego jurek.adam a twój post to niby czego dotyczy? Generator drogi, UPS też. Więc co autor postu ma nałapać prąd do wanny i wlewać do komputerów wiaderkami w razie braku? Zadnej alternatywy nie podałeś wię chyba tak.
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7849
Miasto: Chęciny

Post#7 20 Lip 2011 15:40pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


kkknc napisał:
Kolego jurek.adam a twój post to niby czego dotyczy? Generator drogi, UPS też. Więc co autor postu ma nałapać prąd do wanny i wlewać do komputerów wiaderkami w razie braku? Zadnej alternatywy nie podałeś wię chyba tak.
Żeby coś zaproponować, to trzeba znać modele urządzeń oraz konfigurację komputerów. Tymczasem autor nawet nie sprecyzował jaką ma drukarkę. Z agregatem to wyskoczyłeś jak Filip z konopi na tym etapie. Poza tym agregat będzie z pewnością dużo droższy, o takich detalach nie wspominając jak osobne pomieszczenie na agregat, odpowiednia wentylacja, konserwacja i przegląd itd. Jeszcze jedno - z agregatu należy korzystać tylko razem z UPS`em, bo przy awarii zasilania agregatowi zajmuje trochę czasu wystartowanie i wyrównanie napięcia.

@ela333
Zalecam zwrócenie się z tym tematem do jakiejś firmy specjalizującej się w takich instalacjach. Łatwo popełnić błąd przy takim projekcie, a przy okazji stracić posadę jak się okaże, że sporą sumę wyrzucono w błoto z powodu błędnych założeń lub obliczeń... Wiele firm zajmujących się okablowaniem strukturalnym doradzi i sporządzi ofertę, a nawet zrobi gratis schemat kilku poprawnych rozwiązań do wyboru. Trzeba ich tylko do siebie zaprosić i pokazać o co chodzi, a następnie poprosić o ofertę na papierze, żeby ktoś wziął odpowiedzialność za to co proponuje. Na forum każdy doradza jak mu się tam widzi, ale Ty w razie czego będziesz zbierał cięgi jak coś nie wypali. Radzę też pogadać z elektrykiem i dowiedzieć się, czy sieć elektryczna jest dobrze zaprojektowana i wykonana w budynku, czy przekrój kabli zasilających w serwerowni jest odpowiedni itd.
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#8 20 Lip 2011 16:20pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Można zakupić generator wolno stojący, zamknięty,wyciszony. Są specjalne szybko startujące generatory z czasem synchronizacji poniżej 0.5s. Bardzo kosztowne. Z jednym się zgadzam niech autor postu dokładnie określi czasy pracy i pobór prądu. A laptopy to w sumie niegłupi pomysł. Z dodatkowym akumulatorem mogą dość długo pracować.
Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#9 20 Lip 2011 16:38pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Dokładnie, z prądem nie ma żartów - jak robić agregat(a z samostartem to już koniecznie, zresztą trzeba mieć zgodę ZE) to tylko po konsultacji z elektrykiem - i to ogarniętym.

Ew. możesz po prostu tymczasowo dołożyć większy akumulator (np samochodowy) do tego UPSa i potrzyma trochę dłużej. Ale czy wyrobi prądowo dwa stanowiska więcej, to musisz przeczytać z tabliczki znamionowej.
Powrót do góry
   
Paolo1976
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 671
Miasto: Myślibórz

Post#10 20 Lip 2011 18:02   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


jurek.adam napisał:
Drukarek laserowych nie można podłączać pod zwykły UPS ze względu duży skokowy pobór mocy w chwili włączenia lub w czasie drukowania.


Ciekawa teoria. Niestety bez pokrycia w rzeczywistości. Drukarka laserowa to nie spawarka elektrodowa, ani migomat, czy inna betoniarka. Ja z powodzeniem mam podłączoną drukarkę laserową, router radiowy i laptop pod UPS od czterech lat i nie stwierdziłem żadnych anomaliów. Przy braku prądu, mogę drukować, mam internet i wszystko śmiga przez ponad godzinę (zużyty aku w UPS'ie - na nowym pewnie trzymałby dłużej).
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7849
Miasto: Chęciny

Post#11 20 Lip 2011 18:17pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Dyskusja o podstawach nie ma sensu, małe ABC korzystania z UPS:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Wazne_parametry__warto_znac-1564/strona/4403.html

Cytat:
UPS a drukarki laserowe
Ze względu na duży skokowy pobór mocy drukarki laserowej – w momencie włączenia lub w czasie drukowania, jak i ryzyko przeciążenia zasilacza, nie zaleca się podłączania drukarek tego typu do wyjścia zasilacza UPS. Jeśli jednak koniecznie musimy chronić drukarkę laserową, powinniśmy do tego celu wykorzystać UPS z dużym zapasem mocy, wynoszącym kilka kVA.


To samo twierdzi producent UPS`ów:
http://www.comex.com.pl/kontakt/faq.html
Powrót do góry
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 661
Miasto: Poniec

Post#12 20 Lip 2011 18:21pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Drukarek laserowych nie podłącza się do UPS`ów do tego nie przeznaczonych.
Zadaj pytanie pierwszemu lepszemu producentowi zasilaczy awaryjnych. O takich zaleceniach pisze już Kolega wyżej, więc nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu.
Powrót do góry
   
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 6
Miasto: Dolny Śląsk

Post#13 Post autora tematu 20 Lip 2011 18:45   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Dziękuję za odpowiedzi, teraz już mogę chyba napisać ciut więcej.
mam serwer HP ProLiant ML 350, podłączony pod UPS o takich parametrach chyba - spisałam z tabliczki, chyba o to chodzi - 220-240V-50/60Hz 6A MAX, ma ponoć trzymać godzinę, zapewniał mnie informatyk.
Mam już notebooka, dobrze żeby chodziła do tego drukarka laserowa HP laserJet 2300 i tyle mi starczy od biedy, na początek, bo prądu nie będzie już pojutrze.
Ale mam już też - niepodłączony agregat - Matrix d-PG 3000. Stoi w korytarzu, a z elektrykiem nie mogę się skontaktować cały dzień.
Znajomy zaś zadzwonił i powiedział, żeby go nie podłączać, bo ponoć "coś nie gra"
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#14 20 Lip 2011 19:06   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Kto powiedział że spawarki czy betoniarki nie da się zasilić z UPS-a, największy jaki widziałem na żywo miał 40KVA x 3f z możliwością chwilowego przeciążenia do 80KVA.
Tylko panowie dyskutanci co to ma wspólnego z tematem postu.
Komputer stacjonarny z monitorem to jakieś 100W i więcej, do tego nie wiemy jakie drukarki i czy mają też pracować.
Zginął nam autor a my tu gadu gadu.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2011 19:06   





Powrót do góry
   
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 6
Miasto: Dolny Śląsk

Post#15 Post autora tematu 20 Lip 2011 19:53   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Byłam w pracy, a wyżej jest jaka drukarka - jedna mi starczy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Lip 2011 19:53   





Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7849
Miasto: Chęciny

Post#16 20 Lip 2011 22:14   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


ela333 napisał:
Ale mam już też - niepodłączony agregat - Matrix d-PG 3000. Stoi w korytarzu, a z elektrykiem nie mogę się skontaktować cały dzień.
Znajomy zaś zadzwonił i powiedział, żeby go nie podłączać, bo ponoć "coś nie gra"
Mam wrażenie, że nie zdajesz sobie sprawy ze złożoności zagadnienia jakie ktoś przerzucił na Twoje barki. To nie jest zadanie dla laika, a dla fachowca ze sporym doświadczeniem w takich sprawach np. elektryka z odpowiednimi uprawnieniami i rozeznaniem w temacie. Fachowiec powinien wykonać obliczenia lub pomiary obciążenia urządzeń, które mają być zasilane awaryjnie. Moc agregatu i UPSa ma do siebie pasować - elektryk poda konkretne wartości i te wytyczne należy uwzględnić przy wyborze urządzeń z uwzględnieniem niuansów typu drukarka laserowa. Do niego też należy sprawdzenie całej instalacji pod tym kątem oraz podłączenie całości. O tym fakcie trzeba zawiadomić na koniec urząd energetyczny.

Poza tym brak danych na temat miejsca, w którym agregat ma pracować. Trzeba uwzględnić wentylację i wytłumienie takiego pomieszczenia, bo agregaty potrafią dość mocno hałasować. Ponieważ zauważyłem, że masz problem w podaniu modelu UPSa jakiego posiadasz, dlatego ponawiam swoją radę - skorzystaj z usług profesjonalnej firmy, choćby w zakresie doradztwa. Przykładowa oferta z sieci: http://agregaty-serwis.pl/ceny-uslug-agregaty-serwis-agregatow/jak-dobrac-agregat-pradotworczy/ lub szukaj podobnej firmy w swojej okolicy. Agregat można też wydzierżawić jeśli nie posiada się swojego (sprawnego i odpowiedniego).

Tymczasem załatwiasz wszystko od końca zamiast w opisanej wyżej kolejności.

PS. Pozdrawiam panią doktor :)
Powrót do góry
   
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 6
Miasto: Dolny Śląsk

Post#17 Post autora tematu 20 Lip 2011 22:46   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Nikt nie przerzucił - ja sama mam swoją małą przychodnię, za którą odpowiadam. Mam informatyka, który się zajmuje sprzętem, ale generalnie od niedawna to robi i ma mnóstwo innych spraw związanych z moją siecią, oprogramowaniem, itp. Zresztą, za długo by tłumaczyć cały kontekst, w każdym bądź razie, ja chciałam się zorientować w tym wszystkim. czas mnie nagli, a elektryk, który od poniedziałku już miał mi pomóc jest niedostępny, nie mogę się do niego dodzwonić.
Pożyczono mi ten agregat, ale ja osobiście trochę się boję tego rozwiązania, chyba zostanę na ten raz przy laptopie i ręcznym pisaniu recept i skierowań. A potem może już na spokojnie jakiś porządny agregat.
Na prąd nic szczególnego nie mam więcej - jedynie aparat do ekg, ale te 3 godziny to może nie będzie potrzebny.

Dziękuję za pomoc, szczególnie cenne było dla mnie to z drukarką laserową, bo już byłam gotowa kupić do niej UPS.
I dzięki za ostatniego linka, pewnie skorzystam z niego i za pozdrowienia :D
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#18 21 Lip 2011 09:04pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Agregat można wynająć z opcją wykupu. Atlas Copco coś takiego prowadzi. Nie musi być to sprzęt nowy, te generatory można wyposażyć w moduł AMF,automatyczną ładowarkę akumulatorów, grzałkę na zimę. Duża część ma to na wyposażeniu fabrycznych. I jak mówiłem warto rozważyć zasilanie całego budynku a nie tylko komputerów.
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7849
Miasto: Chęciny

Post#19 21 Lip 2011 22:59   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


ela333 napisał:
Pożyczono mi ten agregat, ale ja osobiście trochę się boję tego rozwiązania, chyba zostanę na ten raz przy laptopie i ręcznym pisaniu recept i skierowań. A potem może już na spokojnie jakiś porządny agregat.
Na prąd nic szczególnego nie mam więcej - jedynie aparat do ekg, ale te 3 godziny to może nie będzie potrzebny.
Nie ma się czego bać, jak zostanie to od początku zrobione poprawnie, to jak najbardziej warto. Wcale nie musi to być agregat, centralny UPS może być tańszym i łatwiejszym w obsłudze rozwiązaniem. Myślę, że odpowiednia firma doradzi kilka opcji w różnych wariantach cenowych.
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#20 21 Lip 2011 23:34pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Ja natomiast obawiam się o jakość generowanego przez ten agregat napięcia częstotliwości i jakości sinusoidy. Czy to czasem nie jest tania marketówka nadająca się do zasilenia wiertarki na budowie?
Chociaż na stronie producenta piszą że to generator inwentorowy tylko cena jakaś taka niska 260E.
Poczytałem też trochę postów dotyczących tego generatora na elektrodzie i raczej nie są zbyt pochlebne. Czyli jakość zastosowanego falownika w generatorze nie jest najwyższych lotów.
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#21 26 Lip 2011 22:22   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


kkknc napisał:
te generatory można wyposażyć w moduł AFM ..... I jak mówiłem warto rozważyć zasilanie całego budynku a nie tylko komputerów.


1 - Co to jest moduł AFM ?
2 - nawet jeśli nie cały budynek to można rozważyć wszystko co jest za licznikiem odbiorcy - np jedno piętro ;)
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#22 26 Lip 2011 23:46   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


190_Wojciech napisał:

1 - Co to jest moduł AFM ?

Przejęzyczyłem się powinno być AMF-automatic mains failure
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#23 27 Lip 2011 02:35   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Sens istnienia automatycznego startu w razie awarii zasilania miejskiego, przy braku automatyki do przełączania zasilania - to naprawdę DZIWNY pomysł !
Brak prądu - agregat się odpala i ... sobie pracuje ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lip 2011 02:35   





Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#24 27 Lip 2011 07:05   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


190_Wojciech napisał:
Sens istnienia automatycznego startu w razie awarii zasilania miejskiego, przy braku automatyki do przełączania zasilania - to naprawdę DZIWNY pomysł !
Brak prądu - agregat się odpala i ... sobie pracuje ;)

Niby masz w opisie specjalizacji generatory prądotwórcze, ale wiedzy w temacie.......
Ten system firmy Atlas Copco jest kompletny zawiera w sobie wszystko. To stara firma z tradycjami znana na całym świecie, a nie chiński sprzęt którym handlujesz........
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#25 28 Lip 2011 01:11   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Bardzo nie chciałem tego robić !
Moduł o którym się rozpisujesz dla przykładu weźmy najbardziej popularny w Atlasach Qc2002 jest sterownikiem agregatu z funkcją automatycznego startu w przypadku zaniku zasilania ! Aby nie być gołosłownym zacytuję samego producenta:
Cytat:
Moduł sterowania Qc 2002™
Opcja włączania miejscowego i zdalnego / opcja włączania generatora w przypadku awarii sieci zasilającej (AMF)
Oprócz opcji włączania miejscowego i zdalnego moduł sterowania Qc 2002™ oferuje również opcję włączania generatora w przypadku awarii sieci zasilającej (AMF) obejmującą: monitoring sieci zasilającej, automatyczne włączanie i wyłączanie generatora, automatyczną kontrolę pracy panelu i styczników w celu przełączania między siecią zasilającą i generatorem.

Mamy informację że JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ co oznacza że układ SZR czy to na stycznikach czy na przełączniku z napędem musisz albo dokupić albo zbudować samemu ! W standardzie AMF jest TYLKO automatyczny start ;)))
Odniosę się jeszcze do informacji o firmie z tradycjami - rozbawiłeś mnie do łez. Zagadka dla Ciebie - kto produkuje agregaty dla firmy AtlasCopco ???
No i jeszcze odnośnie chińczyków - link do naszej strony Link
Sądzisz że handlujemy czymś czego nie przyjmujemy do naprawy ??? ;)
Swoje zdanie na temat chińczyków mam i znają je użytkownicy tego forum, sam pewnie też nie raz i nie dwa czytałeś co mam do powiedzenia w temacie chińskich "agregatów". Więc zastanawia mnie czemu akurat z chińczykami wyskoczyłeś jak filip z konopi ???

Napotykam się co i rusz na instalacje agregatów na których sprzedawcy naklejają naklejkę UWAGA SAMOSTART, a napotykam się na nie, bo specyfikacja istotnych warunków zamówienia mówiła o automatycznym starcie agregatu w przypadku braku zasilania więc warunki zostały spełnione. Podobny system oferują też inne uznane renomowane i stare z tradycjami firmy !
Stąd mój post o stosowaniu autostartów w agregacie bez stosowania układów wykonawczych. I nie obruszaj się jeśli następnym razem zapytam Cię od jakiś inny skrót - nie jestem alfą i omegą nie wiem wszystkiego dlatego pytam ;)
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#26 28 Lip 2011 01:49   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


W takim razie bardzo kolegę przepraszam miąłem zły dzień i troszkę mnie poniosło moja wina :cry:.
Co do produkcji generatorów firmy AC to produkują je na całym świecie a podzespoły pochodzą od różnych wykonawców.
Nie kolego standard AMF obejmuje całość łącznie z zewnętrzną skrzynką połączeniową.
Kiedyś AC dawała 2 różne moduły jeden do pracy pojedynczej a drugi do pracy AMF
Teraz celem uproszczenia logistyki oraz unifikacji dają jeden z tym, że jego tryb pracy warunkuje odpowiednie oprogramowanie. Jeżeli nie zamówiłeś z AMF to tej opcji w menu nie zobaczysz można ją później uaktywnić kodem serwisowym a tu masz skrzyneczkę łączeniową do AMF u nas można nazwać to częścią SZR.
Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?
Powrót do góry
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 17 Kwi 2008
Posty: 391
Miasto: Poznań

Post#27 28 Lip 2011 02:33   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


kkknc napisał:
Nie kolego standard AMF obejmuje całość łącznie z zewnętrzną skrzynką połączeniową.

Jeśli standard AMF w AtlasCopco obejmuje pełen komplet to zwracam honor ;)
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3319

Post#28 28 Lip 2011 07:56   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Tak dodatkowo obejmuje ładowarkę impulsową akumulatora i grzałkę płynu chłodniczego przy silniku chłodzonym płynem. Oczywiście jak to w u nas CCC ( cena czyni cuda ) można z tej skrzynki zrezygnować obniżając cenę. Część firm wymienia tylko generator bo stary wysiadł lub nie ma do niego części, a odpowiednią infrastrukture już posiada.
Powrót do góry
   
sq9cwd
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1083
Miasto: Zawiercie

Post#29 28 Lip 2011 08:08pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Trochę popłynęliście w bok...
Przytoczę zastosowane przeze mnie rozwiązanie, które przypadkiem spełnia kryteria podane przez autora.
Sieć składa się z serwera HP ML 580, w którym jest macierz z 10 dyskami. Oba procesory w maszynie pracują pod pełnym obciążeniem 2. Dodatkowo w instalacji pracują 2-3 komputery (1 notebook) i drukarka laserowa. Całość testowałem do ciągłego sygnału wydawanego przez UPS, czas pracy 3h. Zasilacz to stary (w zasadzie z odzysku) Fiskars Power Serwer 10/2.2. Zgodnie z deklaracją producenta jego moc to 2,2 kVA, w przybliżeniu 1,5 kW. Oryginalne baterie (7Ah/48V) zjadł czas, więc założyłem posiadane akumulatory żelowe 70Ah/48V. Przy stosowaniu znacząco większych baterii niż oryginalne zalecam zasilacze z wymuszoną wentylacją. Domowy UPS mało co nie zagotował mi mojego małego UPSa bez wentylatora.
Odnosząc się do postu autora, w tym przypadku wydzieliłbym fragment sieci z koniecznym zasilaniem gwarantowanym. Sieć przejmuje zasilacz na czas konieczny do przełączenia na agregat (1,8kW spokojnie wystarczy). Osobne pomieszczenie na agregat? Ile razy w roku następuje takie planowane wyłączenie? Sieci komórkowe w takiej sytuacji wysyłają technika z generatorem, który stoi dozorowany na dworze na czas braku zasilania.
Jeden z kolegów słusznie zauważył problem kształtu napięcia (częstotliwością bym się za bardzo nie martwił). Najtańsze agregaty mogą mieć na tyle zniekształcony przebieg, iż UPS rozpozna go jako niepoprawny.
Oczywiście rozwiązania możemy mnożyć, podane przeze mnie to tylko jedno z nich. Starałem się uwzględnić kompromis pomiędzy potrzebami, a kosztem rozwiązania.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7849
Miasto: Chęciny

Post#30 28 Lip 2011 12:42pomocny post - solucja   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


sq9cwd napisał:
Osobne pomieszczenie na agregat?
Kolego, agregaty na ogół są dość głośne, 70-80 dB to niezły hałas. Jak braknie prądu w nocy i zacznie hałasować kilka godzin zakłócając komuś ciszę nocną? Albo w biurze, takie kilkugodzinne "świdrowanie" może wykończyć. Agregaty super ciche są super drogie, tu omawiany rozwiązania dla małej przychodni, a nie NASA. Pominąłeś też kwestie wentylacji.

sq9cwd napisał:
Ile razy w roku następuje takie planowane wyłączenie?
Zależy gdzie.

sq9cwd napisał:
Sieci komórkowe w takiej sytuacji wysyłają technika z generatorem, który stoi dozorowany na dworze na czas braku zasilania.
Brzmi to dziwnie, widziałem spore agregaty w centralach telefonicznych, bo przepisy regulują te kwestie. Telefony mają działać zawsze, wojna, czy pokój, brak prądu nie jest też przeszkodą.

sq9cwd napisał:
Trochę popłynęliście w bok...
Zgadza się, zwłaszcza, że pani doktor napomknęła, iż skorzysta z doradztwa profesjonalnej firmy i chyba straciła zainteresowanie tematem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Projekt sieci komputerowej. (3)
Przejęcie sieci komputerowej. (9)
projekt sieci komputerowej (1)
Tworzenie sieci komputerowej (1)
Projekt sieci komputerowej (3)
Obraz tv w sieci komputerowej (2)
Zasilanie awaryjne ruterów i sieci wifi. (9)
Projekt sieci komputerowej... (13)
Telewizja w sieci komputerowej (3)
Projekt sieci komputerowej (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.124 seconds

elektroda.pl temat RSS