Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?
Author
Message
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Jul 2011
Posts: 6
Location: Dolny Śląsk

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jul 2011 14:56   

Zasilanie awaryjne sieci


Mam duży problem a małą wiedzę. Mam w przychodni sieć komputerową - tzn serwer i 5 komputerów, przy każdym drukarka.
Od niedawna prowadzę tylko dokumentację elektroniczną i wiem , że za kilka dni ne będzie prądu przez 3 godziny. takie sytuacje zdarzają suię u nas, nie są zbyt częste, ale są.
Nie mogę sobie pozwolić na takie przerwy w pracy, więc prosze o poradę, co najlepiej zastosować.
W tej chwili mam podłączony tylko UPS do serwera, starczyć powinien na 1 godzinę, a chciałabym mieć zapewnioną pracę serwera i jednego, albo dwóch komputerów z drukarką. Dobrze by było jeszcze centralę telefoniczną, a;e to niekoniecznie.
Proszę o pomoc, co wybrać, czy jakiś agregat, czy UPS, i czy UPS obsłuży też drukarkę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Jul 2011 14:56   





Back to top
   
vampire86
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 02 Apr 2008
Posts: 2521
Location: Warszawa

Post#2 20 Jul 2011 15:07helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Jakiej masz mocy UPS? Wątpię czy masz wystarczający UPS aby podtrzymać działanie chociażby jednego komputera przez więcej niż 30 minut. Lepiej pomyśl o agregacie. Albo jeszcze lepiej (chociaż to może rozwiązanie na przyszłość) postaraj się abyś miał na stanie notebooka, który będzie chodził na baterii wystarczającą ilość czasu.

Helpful message? + -

Back to top
   
arkwyl
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 02 Feb 2009
Posts: 529
Location: Stalowa Wola

Post#3 20 Jul 2011 15:10   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Drukarka nie jest bardzo prądożerna. Może wystarczy UPS o większej pojemności?

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#4 20 Jul 2011 15:17   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


3h i pięć komputerów to ogromny UPS i dużo baterii. W takiej sytuacji tylko generator. Kolejna sprawa, po co w przychodni komputery skoro nie ma prądu i nie dział oświetlenie centrala telefoniczna ani sprzęt medyczny. W tym wypadku widzę tylko generator. Policzyć potrzebną moc zakupić i zamontować. Dorywczo można wypożyczyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8186
Location: Chęciny

Post#5 20 Jul 2011 15:21helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Agregat prądotwórczy? Czy wiecie ile to kosztuje? Grube pieniądze i na ogół wymaga osobnego pomieszczenia.

Drukarek laserowych nie można podłączać pod zwykły UPS ze względu duży skokowy pobór mocy w chwili włączenia lub w czasie drukowania. Wyjątkiem jest UPS o sporym zapasie mocy - kilka kVA.

UPS umożliwiający 3 godz. potrzymanie zasilania, to też niemały wydatek. Żeby w ogóle coś konkretniej doradzić, to trzeba znać konfigurację komputera, do którego ma być podłączony.

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#6 20 Jul 2011 15:31   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Kolego jurek.adam a twój post to niby czego dotyczy? Generator drogi, UPS też. Więc co autor postu ma nałapać prąd do wanny i wlewać do komputerów wiaderkami w razie braku? Zadnej alternatywy nie podałeś wię chyba tak.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8186
Location: Chęciny

Post#7 20 Jul 2011 15:40helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


kkknc wrote:
Kolego jurek.adam a twój post to niby czego dotyczy? Generator drogi, UPS też. Więc co autor postu ma nałapać prąd do wanny i wlewać do komputerów wiaderkami w razie braku? Zadnej alternatywy nie podałeś wię chyba tak.
Żeby coś zaproponować, to trzeba znać modele urządzeń oraz konfigurację komputerów. Tymczasem autor nawet nie sprecyzował jaką ma drukarkę. Z agregatem to wyskoczyłeś jak Filip z konopi na tym etapie. Poza tym agregat będzie z pewnością dużo droższy, o takich detalach nie wspominając jak osobne pomieszczenie na agregat, odpowiednia wentylacja, konserwacja i przegląd itd. Jeszcze jedno - z agregatu należy korzystać tylko razem z UPS`em, bo przy awarii zasilania agregatowi zajmuje trochę czasu wystartowanie i wyrównanie napięcia.

@ela333
Zalecam zwrócenie się z tym tematem do jakiejś firmy specjalizującej się w takich instalacjach. Łatwo popełnić błąd przy takim projekcie, a przy okazji stracić posadę jak się okaże, że sporą sumę wyrzucono w błoto z powodu błędnych założeń lub obliczeń... Wiele firm zajmujących się okablowaniem strukturalnym doradzi i sporządzi ofertę, a nawet zrobi gratis schemat kilku poprawnych rozwiązań do wyboru. Trzeba ich tylko do siebie zaprosić i pokazać o co chodzi, a następnie poprosić o ofertę na papierze, żeby ktoś wziął odpowiedzialność za to co proponuje. Na forum każdy doradza jak mu się tam widzi, ale Ty w razie czego będziesz zbierał cięgi jak coś nie wypali. Radzę też pogadać z elektrykiem i dowiedzieć się, czy sieć elektryczna jest dobrze zaprojektowana i wykonana w budynku, czy przekrój kabli zasilających w serwerowni jest odpowiedni itd.

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#8 20 Jul 2011 16:20helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Można zakupić generator wolno stojący, zamknięty,wyciszony. Są specjalne szybko startujące generatory z czasem synchronizacji poniżej 0.5s. Bardzo kosztowne. Z jednym się zgadzam niech autor postu dokładnie określi czasy pracy i pobór prądu. A laptopy to w sumie niegłupi pomysł. Z dodatkowym akumulatorem mogą dość długo pracować.

Helpful message? + -

Back to top
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9081
Location: Bolesławiec/Wrocław

Post#9 20 Jul 2011 16:38helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Dokładnie, z prądem nie ma żartów - jak robić agregat(a z samostartem to już koniecznie, zresztą trzeba mieć zgodę ZE) to tylko po konsultacji z elektrykiem - i to ogarniętym.

Ew. możesz po prostu tymczasowo dołożyć większy akumulator (np samochodowy) do tego UPSa i potrzyma trochę dłużej. Ale czy wyrobi prądowo dwa stanowiska więcej, to musisz przeczytać z tabliczki znamionowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Paolo1976
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 18 Jun 2006
Posts: 663
Location: Myślibórz

Post#10 20 Jul 2011 18:02   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


jurek.adam wrote:
Drukarek laserowych nie można podłączać pod zwykły UPS ze względu duży skokowy pobór mocy w chwili włączenia lub w czasie drukowania.


Ciekawa teoria. Niestety bez pokrycia w rzeczywistości. Drukarka laserowa to nie spawarka elektrodowa, ani migomat, czy inna betoniarka. Ja z powodzeniem mam podłączoną drukarkę laserową, router radiowy i laptop pod UPS od czterech lat i nie stwierdziłem żadnych anomaliów. Przy braku prądu, mogę drukować, mam internet i wszystko śmiga przez ponad godzinę (zużyty aku w UPS'ie - na nowym pewnie trzymałby dłużej).

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8186
Location: Chęciny

Post#11 20 Jul 2011 18:17helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Dyskusja o podstawach nie ma sensu, małe ABC korzystania z UPS:
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Wazne_parametry__warto_znac-1564/strona/4403.html

Quote:
UPS a drukarki laserowe
Ze względu na duży skokowy pobór mocy drukarki laserowej – w momencie włączenia lub w czasie drukowania, jak i ryzyko przeciążenia zasilacza, nie zaleca się podłączania drukarek tego typu do wyjścia zasilacza UPS. Jeśli jednak koniecznie musimy chronić drukarkę laserową, powinniśmy do tego celu wykorzystać UPS z dużym zapasem mocy, wynoszącym kilka kVA.


To samo twierdzi producent UPS`ów:
http://www.comex.com.pl/kontakt/faq.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Jul 2011 18:17helpful post - solution   





Back to top
   
Jakub_Lech
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 27 Dec 2005
Posts: 661
Location: Poniec

Post#12 20 Jul 2011 18:21helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Drukarek laserowych nie podłącza się do UPS`ów do tego nie przeznaczonych.
Zadaj pytanie pierwszemu lepszemu producentowi zasilaczy awaryjnych. O takich zaleceniach pisze już Kolega wyżej, więc nie ma sensu dalej ciągnąć tego tematu.

Helpful message? + -

Back to top
   
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Jul 2011
Posts: 6
Location: Dolny Śląsk

Post#13 Post from the author of the topic 20 Jul 2011 18:45   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Dziękuję za odpowiedzi, teraz już mogę chyba napisać ciut więcej.
mam serwer HP ProLiant ML 350, podłączony pod UPS o takich parametrach chyba - spisałam z tabliczki, chyba o to chodzi - 220-240V-50/60Hz 6A MAX, ma ponoć trzymać godzinę, zapewniał mnie informatyk.
Mam już notebooka, dobrze żeby chodziła do tego drukarka laserowa HP laserJet 2300 i tyle mi starczy od biedy, na początek, bo prądu nie będzie już pojutrze.
Ale mam już też - niepodłączony agregat - Matrix d-PG 3000. Stoi w korytarzu, a z elektrykiem nie mogę się skontaktować cały dzień.
Znajomy zaś zadzwonił i powiedział, żeby go nie podłączać, bo ponoć "coś nie gra"

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#14 20 Jul 2011 19:06   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


Kto powiedział że spawarki czy betoniarki nie da się zasilić z UPS-a, największy jaki widziałem na żywo miał 40KVA x 3f z możliwością chwilowego przeciążenia do 80KVA.
Tylko panowie dyskutanci co to ma wspólnego z tematem postu.
Komputer stacjonarny z monitorem to jakieś 100W i więcej, do tego nie wiemy jakie drukarki i czy mają też pracować.
Zginął nam autor a my tu gadu gadu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Jul 2011 19:06   





Back to top
   
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Jul 2011
Posts: 6
Location: Dolny Śląsk

Post#15 Post from the author of the topic 20 Jul 2011 19:53   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Byłam w pracy, a wyżej jest jaka drukarka - jedna mi starczy

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8186
Location: Chęciny

Post#16 20 Jul 2011 22:14   

Re: Zasilanie awaryjne sieci


ela333 wrote:
Ale mam już też - niepodłączony agregat - Matrix d-PG 3000. Stoi w korytarzu, a z elektrykiem nie mogę się skontaktować cały dzień.
Znajomy zaś zadzwonił i powiedział, żeby go nie podłączać, bo ponoć "coś nie gra"
Mam wrażenie, że nie zdajesz sobie sprawy ze złożoności zagadnienia jakie ktoś przerzucił na Twoje barki. To nie jest zadanie dla laika, a dla fachowca ze sporym doświadczeniem w takich sprawach np. elektryka z odpowiednimi uprawnieniami i rozeznaniem w temacie. Fachowiec powinien wykonać obliczenia lub pomiary obciążenia urządzeń, które mają być zasilane awaryjnie. Moc agregatu i UPSa ma do siebie pasować - elektryk poda konkretne wartości i te wytyczne należy uwzględnić przy wyborze urządzeń z uwzględnieniem niuansów typu drukarka laserowa. Do niego też należy sprawdzenie całej instalacji pod tym kątem oraz podłączenie całości. O tym fakcie trzeba zawiadomić na koniec urząd energetyczny.

Poza tym brak danych na temat miejsca, w którym agregat ma pracować. Trzeba uwzględnić wentylację i wytłumienie takiego pomieszczenia, bo agregaty potrafią dość mocno hałasować. Ponieważ zauważyłem, że masz problem w podaniu modelu UPSa jakiego posiadasz, dlatego ponawiam swoją radę - skorzystaj z usług profesjonalnej firmy, choćby w zakresie doradztwa. Przykładowa oferta z sieci: http://agregaty-serwis.pl/ceny-uslug-agregaty-serwis-agregatow/jak-dobrac-agregat-pradotworczy/ lub szukaj podobnej firmy w swojej okolicy. Agregat można też wydzierżawić jeśli nie posiada się swojego (sprawnego i odpowiedniego).

Tymczasem załatwiasz wszystko od końca zamiast w opisanej wyżej kolejności.

PS. Pozdrawiam panią doktor Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
ela333
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Jul 2011
Posts: 6
Location: Dolny Śląsk

Post#17 Post from the author of the topic 20 Jul 2011 22:46   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Nikt nie przerzucił - ja sama mam swoją małą przychodnię, za którą odpowiadam. Mam informatyka, który się zajmuje sprzętem, ale generalnie od niedawna to robi i ma mnóstwo innych spraw związanych z moją siecią, oprogramowaniem, itp. Zresztą, za długo by tłumaczyć cały kontekst, w każdym bądź razie, ja chciałam się zorientować w tym wszystkim. czas mnie nagli, a elektryk, który od poniedziałku już miał mi pomóc jest niedostępny, nie mogę się do niego dodzwonić.
Pożyczono mi ten agregat, ale ja osobiście trochę się boję tego rozwiązania, chyba zostanę na ten raz przy laptopie i ręcznym pisaniu recept i skierowań. A potem może już na spokojnie jakiś porządny agregat.
Na prąd nic szczególnego nie mam więcej - jedynie aparat do ekg, ale te 3 godziny to może nie będzie potrzebny.

Dziękuję za pomoc, szczególnie cenne było dla mnie to z drukarką laserową, bo już byłam gotowa kupić do niej UPS.
I dzięki za ostatniego linka, pewnie skorzystam z niego i za pozdrowienia Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#18 21 Jul 2011 09:04helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Agregat można wynająć z opcją wykupu. Atlas Copco coś takiego prowadzi. Nie musi być to sprzęt nowy, te generatory można wyposażyć w moduł AMF,automatyczną ładowarkę akumulatorów, grzałkę na zimę. Duża część ma to na wyposażeniu fabrycznych. I jak mówiłem warto rozważyć zasilanie całego budynku a nie tylko komputerów.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8186
Location: Chęciny

Post#19 21 Jul 2011 22:59   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


ela333 wrote:
Pożyczono mi ten agregat, ale ja osobiście trochę się boję tego rozwiązania, chyba zostanę na ten raz przy laptopie i ręcznym pisaniu recept i skierowań. A potem może już na spokojnie jakiś porządny agregat.
Na prąd nic szczególnego nie mam więcej - jedynie aparat do ekg, ale te 3 godziny to może nie będzie potrzebny.
Nie ma się czego bać, jak zostanie to od początku zrobione poprawnie, to jak najbardziej warto. Wcale nie musi to być agregat, centralny UPS może być tańszym i łatwiejszym w obsłudze rozwiązaniem. Myślę, że odpowiednia firma doradzi kilka opcji w różnych wariantach cenowych.

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#20 21 Jul 2011 23:34helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Ja natomiast obawiam się o jakość generowanego przez ten agregat napięcia częstotliwości i jakości sinusoidy. Czy to czasem nie jest tania marketówka nadająca się do zasilenia wiertarki na budowie?
Chociaż na stronie producenta piszą że to generator inwentorowy tylko cena jakaś taka niska 260E.
Poczytałem też trochę postów dotyczących tego generatora na elektrodzie i raczej nie są zbyt pochlebne. Czyli jakość zastosowanego falownika w generatorze nie jest najwyższych lotów.

Helpful message? + -

Back to top
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 17 Apr 2008
Posts: 396
Location: Poznań

Post#21 26 Jul 2011 22:22   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


kkknc wrote:
te generatory można wyposażyć w moduł AFM ..... I jak mówiłem warto rozważyć zasilanie całego budynku a nie tylko komputerów.


1 - Co to jest moduł AFM ?
2 - nawet jeśli nie cały budynek to można rozważyć wszystko co jest za licznikiem odbiorcy - np jedno piętro Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#22 26 Jul 2011 23:46   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


190_Wojciech wrote:

1 - Co to jest moduł AFM ?

Przejęzyczyłem się powinno być AMF-automatic mains failure

Helpful message? + -

Back to top
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 17 Apr 2008
Posts: 396
Location: Poznań

Post#23 27 Jul 2011 02:35   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Sens istnienia automatycznego startu w razie awarii zasilania miejskiego, przy braku automatyki do przełączania zasilania - to naprawdę DZIWNY pomysł !
Brak prądu - agregat się odpala i ... sobie pracuje Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#24 27 Jul 2011 07:05   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


190_Wojciech wrote:
Sens istnienia automatycznego startu w razie awarii zasilania miejskiego, przy braku automatyki do przełączania zasilania - to naprawdę DZIWNY pomysł !
Brak prądu - agregat się odpala i ... sobie pracuje Wink

Niby masz w opisie specjalizacji generatory prądotwórcze, ale wiedzy w temacie.......
Ten system firmy Atlas Copco jest kompletny zawiera w sobie wszystko. To stara firma z tradycjami znana na całym świecie, a nie chiński sprzęt którym handlujesz........

Helpful message? + -

Back to top
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 17 Apr 2008
Posts: 396
Location: Poznań

Post#25 28 Jul 2011 01:11   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Bardzo nie chciałem tego robić !
Moduł o którym się rozpisujesz dla przykładu weźmy najbardziej popularny w Atlasach Qc2002 jest sterownikiem agregatu z funkcją automatycznego startu w przypadku zaniku zasilania ! Aby nie być gołosłownym zacytuję samego producenta:
Quote:
Moduł sterowania Qc 2002™
Opcja włączania miejscowego i zdalnego / opcja włączania generatora w przypadku awarii sieci zasilającej (AMF)
Oprócz opcji włączania miejscowego i zdalnego moduł sterowania Qc 2002™ oferuje również opcję włączania generatora w przypadku awarii sieci zasilającej (AMF) obejmującą: monitoring sieci zasilającej, automatyczne włączanie i wyłączanie generatora, automatyczną kontrolę pracy panelu i styczników w celu przełączania między siecią zasilającą i generatorem.

Mamy informację że JEST TAKA MOŻLIWOŚĆ co oznacza że układ SZR czy to na stycznikach czy na przełączniku z napędem musisz albo dokupić albo zbudować samemu ! W standardzie AMF jest TYLKO automatyczny start Wink))
Odniosę się jeszcze do informacji o firmie z tradycjami - rozbawiłeś mnie do łez. Zagadka dla Ciebie - kto produkuje agregaty dla firmy AtlasCopco ???
No i jeszcze odnośnie chińczyków - link do naszej strony Link
Sądzisz że handlujemy czymś czego nie przyjmujemy do naprawy ??? Wink
Swoje zdanie na temat chińczyków mam i znają je użytkownicy tego forum, sam pewnie też nie raz i nie dwa czytałeś co mam do powiedzenia w temacie chińskich "agregatów". Więc zastanawia mnie czemu akurat z chińczykami wyskoczyłeś jak filip z konopi ???

Napotykam się co i rusz na instalacje agregatów na których sprzedawcy naklejają naklejkę UWAGA SAMOSTART, a napotykam się na nie, bo specyfikacja istotnych warunków zamówienia mówiła o automatycznym starcie agregatu w przypadku braku zasilania więc warunki zostały spełnione. Podobny system oferują też inne uznane renomowane i stare z tradycjami firmy !
Stąd mój post o stosowaniu autostartów w agregacie bez stosowania układów wykonawczych. I nie obruszaj się jeśli następnym razem zapytam Cię od jakiś inny skrót - nie jestem alfą i omegą nie wiem wszystkiego dlatego pytam Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#26 28 Jul 2011 01:49   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


W takim razie bardzo kolegę przepraszam miąłem zły dzień i troszkę mnie poniosło moja wina Crying or Very sad.
Co do produkcji generatorów firmy AC to produkują je na całym świecie a podzespoły pochodzą od różnych wykonawców.
Nie kolego standard AMF obejmuje całość łącznie z zewnętrzną skrzynką połączeniową.
Kiedyś AC dawała 2 różne moduły jeden do pracy pojedynczej a drugi do pracy AMF
Teraz celem uproszczenia logistyki oraz unifikacji dają jeden z tym, że jego tryb pracy warunkuje odpowiednie oprogramowanie. Jeżeli nie zamówiłeś z AMF to tej opcji w menu nie zobaczysz można ją później uaktywnić kodem serwisowym a tu masz skrzyneczkę łączeniową do AMF u nas można nazwać to częścią SZR.
Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?

Helpful message? + -

Back to top
   
190_Wojciech
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 17 Apr 2008
Posts: 396
Location: Poznań

Post#27 28 Jul 2011 02:33   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


kkknc wrote:
Nie kolego standard AMF obejmuje całość łącznie z zewnętrzną skrzynką połączeniową.

Jeśli standard AMF w AtlasCopco obejmuje pełen komplet to zwracam honor Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Jul 2011 02:33   





Back to top
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 12 Nov 2009
Posts: 3494

Post#28 28 Jul 2011 07:56   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Tak dodatkowo obejmuje ładowarkę impulsową akumulatora i grzałkę płynu chłodniczego przy silniku chłodzonym płynem. Oczywiście jak to w u nas CCC ( cena czyni cuda ) można z tej skrzynki zrezygnować obniżając cenę. Część firm wymienia tylko generator bo stary wysiadł lub nie ma do niego części, a odpowiednią infrastrukture już posiada.

Helpful message? + -

Back to top
   
sq9cwd
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 29 Mar 2004
Posts: 1081
Location: Zawiercie

Post#29 28 Jul 2011 08:08helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


Trochę popłynęliście w bok...
Przytoczę zastosowane przeze mnie rozwiązanie, które przypadkiem spełnia kryteria podane przez autora.
Sieć składa się z serwera HP ML 580, w którym jest macierz z 10 dyskami. Oba procesory w maszynie pracują pod pełnym obciążeniem 2. Dodatkowo w instalacji pracują 2-3 komputery (1 notebook) i drukarka laserowa. Całość testowałem do ciągłego sygnału wydawanego przez UPS, czas pracy 3h. Zasilacz to stary (w zasadzie z odzysku) Fiskars Power Serwer 10/2.2. Zgodnie z deklaracją producenta jego moc to 2,2 kVA, w przybliżeniu 1,5 kW. Oryginalne baterie (7Ah/48V) zjadł czas, więc założyłem posiadane akumulatory żelowe 70Ah/48V. Przy stosowaniu znacząco większych baterii niż oryginalne zalecam zasilacze z wymuszoną wentylacją. Domowy UPS mało co nie zagotował mi mojego małego UPSa bez wentylatora.
Odnosząc się do postu autora, w tym przypadku wydzieliłbym fragment sieci z koniecznym zasilaniem gwarantowanym. Sieć przejmuje zasilacz na czas konieczny do przełączenia na agregat (1,8kW spokojnie wystarczy). Osobne pomieszczenie na agregat? Ile razy w roku następuje takie planowane wyłączenie? Sieci komórkowe w takiej sytuacji wysyłają technika z generatorem, który stoi dozorowany na dworze na czas braku zasilania.
Jeden z kolegów słusznie zauważył problem kształtu napięcia (częstotliwością bym się za bardzo nie martwił). Najtańsze agregaty mogą mieć na tyle zniekształcony przebieg, iż UPS rozpozna go jako niepoprawny.
Oczywiście rozwiązania możemy mnożyć, podane przeze mnie to tylko jedno z nich. Starałem się uwzględnić kompromis pomiędzy potrzebami, a kosztem rozwiązania.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 26 Apr 2011
Posts: 8186
Location: Chęciny

Post#30 28 Jul 2011 12:42helpful post - solution   

Re: Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?


sq9cwd wrote:
Osobne pomieszczenie na agregat?
Kolego, agregaty na ogół są dość głośne, 70-80 dB to niezły hałas. Jak braknie prądu w nocy i zacznie hałasować kilka godzin zakłócając komuś ciszę nocną? Albo w biurze, takie kilkugodzinne "świdrowanie" może wykończyć. Agregaty super ciche są super drogie, tu omawiany rozwiązania dla małej przychodni, a nie NASA. Pominąłeś też kwestie wentylacji.

sq9cwd wrote:
Ile razy w roku następuje takie planowane wyłączenie?
Zależy gdzie.

sq9cwd wrote:
Sieci komórkowe w takiej sytuacji wysyłają technika z generatorem, który stoi dozorowany na dworze na czas braku zasilania.
Brzmi to dziwnie, widziałem spore agregaty w centralach telefonicznych, bo przepisy regulują te kwestie. Telefony mają działać zawsze, wojna, czy pokój, brak prądu nie jest też przeszkodą.

sq9cwd wrote:
Trochę popłynęliście w bok...
Zgadza się, zwłaszcza, że pani doktor napomknęła, iż skorzysta z doradztwa profesjonalnej firmy i chyba straciła zainteresowanie tematem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Computer Networks -> Zasilanie awaryjne sieci komputerowej - co zastosować?
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Zasilanie awaryjne ruterów i sieci wifi. (9)
Obraz tv w sieci komputerowej (2)
Projekt sieci komputerowej (3)
Tworzenie sieci komputerowej (1)
projekt sieci komputerowej (1)
Przejęcie sieci komputerowej. (9)
Projekt sieci komputerowej. (3)
Projekt sieci komputerowej... (13)
Telewizja w sieci komputerowej (3)
Projekt sieci komputerowej (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.339 seconds

elektroda.pl topic RSS feed