Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Logic 500W - propozycja wymiany


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computers What to buy? -> Logic 500W - propozycja wymiany
Author
Message
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#1 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 15:36   

Logic 500W - wymiana


Witam wszystkich. Potrzebuję porady. Mianowicie, chodzi o to, iż od jakiegoś czasu po zakupie nowej karty graficznej GIGABYTE GeForce GTX460 1GB OC (wcześniej miałem GeForce 8800 GTS) gdy gram w nowsze tytuły gier to nieraz po 1godz nieraz po 2godz, a nawet nieraz po 30 min. komputer się wyłącza. Nie ma żadnego bluescreena i od razu można go włączyć jak gdyby nic. Czy może to być wina zasilacza? Jeżeli tak, to czy wymiana na ten zasilacz wystarczy: Link ? Może macie własne propozycje co do lepszych, niedrogich zasilaczy? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

PS. Znalazłem jeszcze taki zasilacz: Link

Dane techniczne PC:

Zasilacz - Logic 500W (niestety z czarnej listy)
Płyta główna - ASUS Crosshair
Procesor -AMD Athlon 64 x2 6000+ 3.0GHz
Grafika - tak jak wyżej (GIGABYTE GeForce GTX460 1GB OC)
RAM - Geil 4GB DDR2 800MHz
Dysk - SEAGATE Barracuda 400GB 7200RPM

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jul 2011 15:36   





Back to top
   
LightOfWinter
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 27 Jun 2006
Posts: 935
Location: Kraków

Post#2 22 Jul 2011 16:10   

Re: Logic 500W - wymiana


Wnioskując po opisie problemu, sądzę że może to być wina zasilacza.

Oczywiście zasilacz 600W nie zaszkodzi, ale uczciwy 500W też powinien pracować bez problemu. Proponuję zasilacze z tańszych a dobrych np. chieftec, corsair, tacens radix,

Warto wybrać te spełniające wymaganie 80+.
Trzeba też zwrócić uwagę czy ma odpowiednie złącze do zasilania karty graficznej.

Powiedz ile chcesz wydać na zasilacz. Będzie wiadomo w jakim przedziale cenowym mamy doradzić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#3 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 16:19   

Re: Logic 500W - wymiana


Jak na tę chwilę 200 zł na zasilacz mogę wydać.

Helpful message? + -

Back to top
   
artaa
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 08 Feb 2006
Posts: 9355
Location: Gdańsk

Post#4 22 Jul 2011 16:26   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak na szybko, lista:
http://www.skapiec.pl/site/cat/37/filtr/_0_1081,1082_0_30367_0_41263_41259,41260,41261,41262_0_0_0

np. OCZ daje 3 lata GW.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#5 22 Jul 2011 16:29   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak patrzę na tego Aerocool - fajna cena.

Nie mogę znaleźć testów tego modelu ale znalazłem młodszego brata E80-600
http://www.hardwaresecrets.com/article/Aerocool-E80-600-Power-Supply-Review/1125/2

Młodszy brat elektrycznie wypada na średnim poziomie, ma także słabe okablowanie.

Starszy brat ma je zdecydowanie poprawione.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#6 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 16:40   

Re: Logic 500W - wymiana


A co powiecie o COOLERMASTER eXtreme 600W SILENT ?

Z tego co słyszałem, ta marka też jest jedną z lepszych. Jedyny minus, że ma tylko +70% sprawności.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#7 22 Jul 2011 16:49   

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 wrote:
...Jedyny minus, że my tylko +70% wydajności.


Sprawności.


Stara konstrukcja. Niska sprawność (o której już próbowałeś napisać).

Zamiast tego Collermaster'a to dołożyć 10zł i kupić:
FSP500-60APN 500W

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#8 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 16:58   

Re: Logic 500W - wymiana


Tylko czy teraz te 500W nie będzie za mało. Miałem taki wcześniej przypadek, gdy miałem 8800 GTS i zasilacz 400W, to po zmianie na GTX 460 nie wystarczył i zamienili w serwisie na 500W. Więc myślę już o zasilaczu minimum 600W.

Helpful message? + -

Back to top
   
popaw1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 26 Feb 2006
Posts: 385
Location: Różan

Post#9 22 Jul 2011 17:56   

Re: Logic 500W - wymiana


Może najpierw upewnij się, że to wina zasilacza. Jak to zrobić znajdziesz tu na forum.
Proponuję od sprawdzenia czy któryś z podzespołów komputera nie przegrzewa się, następnie pomiar napięć zasilacza miernikiem (pod obciążeniem) i sprawdzenie czy są zgodne ze specyfikacją zasilacza.
Ale wybór należy do Ciebie jak masz zbędne 200zł to kupuj w ciemno zasilacz.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jul 2011 17:56   





Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#10 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 21:18   

Re: Logic 500W - wymiana


popaw1 - nie mam miernika, ale przed chwilą zrobiłem test procesora, czy się nie przegrzewa.

Programem Core Temp włączyłem monitoring temperatury i co 50s zapisywał temperaturę do pliku. Ostatnia zanotowana temperatura przed wyłączeniem komputera to: 66*C. Max osiągał 70*C.

Karta się nie grzeje, bo jest jak nówka jeszcze.

Helpful message? + -

Back to top
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 17 May 2009
Posts: 9841
Location: Koło

Post#11 22 Jul 2011 21:51   

Re: Logic 500W - wymiana


Przegrzewa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#12 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 22:20   

Re: Logic 500W - wymiana


Mówisz, że się przegrzewa?

To 70*C to max? I dlatego się PC restartuje? Jakie temperatury powinien osiągać ten procesor w stresie?

Jeżeli to przez procesor, to powinienem kupić dobrą pastę termo-przewodzącą i lepsze chłodzenie albo obudowę. Możecie coś doradzić? Zasilacz też wymienić? Czy na razie zostawić?

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#13 22 Jul 2011 22:22   

Re: Logic 500W - wymiana


Nie powinien przekraczać 60 stopni w stresie.

Jaka temperatura chipset'u?

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#14 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 22:28   

Re: Logic 500W - wymiana


Jaką pastę proponujecie? Wystarczy tania pasta do 10zł? I czy wystarczy tylko pastę wymienić. Standardowy wiatrak od producenta może zostać? Czy też wymienić. Myślałem nad zakupem nowej obudowy, ta mi wpadła w oko, bo ma (przynajmniej na to wygląda) dobre chłodzenie: I-box Virgo 918: Link

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#15 22 Jul 2011 22:29   

Re: Logic 500W - wymiana


Włącz OCCT -> CPU:OCCT test.
Ustaw priorytet wysoki i kliknij ON.

Zobaczysz przy jakiej temperaturze komputer się zrestartuje.

Pastę kup Arctic Silver 5 lub trochę tańszą Arctic Carmique.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Jul 2011 22:29   





Back to top
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 17 May 2009
Posts: 9841
Location: Koło

Post#16 22 Jul 2011 22:35   

Re: Logic 500W - wymiana


Zabezpieczenie się włącza przed przegrzaniem procesora.Możliwe że jest to efekt już wykańczającego się zasilacza.

Helpful message? + -

Back to top
   
popaw1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 26 Feb 2006
Posts: 385
Location: Różan

Post#17 22 Jul 2011 22:46   

Re: Logic 500W - wymiana


adamadi33 wrote:
Zabezpieczenie się włącza przed przegrzaniem procesora.Możliwe że jest to efekt już wykańczającego się zasilacza.


Wydaje mi się, że zasilacz nie ma zbyt dużo wspólnego z przegrzewaniem się procesora.
70° to już parzy i zapewne wewnątrz obudowy robi się piekarnik, chyba że jest słaby styk termiczny procesor-radiator przez co radiator nie odbiera odpowiednio ciepła z procesora. Może radiator słabo przylega do procesora lub pasta się "zestarzała" i wymaga wymiany.

Helpful message? + -

Back to top
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 17 May 2009
Posts: 9841
Location: Koło

Post#18 22 Jul 2011 22:49   

Re: Logic 500W - wymiana


Zepsuty zasilacz nie jeden objaw pokaże, a różne cuda widziałem jakie robiły takie zasilacze.

Helpful message? + -

Back to top
   
fiend_
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 15174

Post#19 22 Jul 2011 22:57   

Re: Logic 500W - wymiana


Twój procesor ogranicza kartę i to w dosyć dużym stopniu, to tak btw.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#20 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 23:02   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak na poważnie, to pasty nie ma na procesorze. Jakieś kilka miesięcy temu robiłem gruntowny porządek w komputerze i pasta która była tam 3 lata niewymieniana zamieniła się w proszek więc ją starłem. Komputer chodzi bez pasty. Zaraz zamówię pastę Arctic Silver 5.

fiend_ wrote:
Twój procesor ogranicza kartę i to w dosyć dużym stopniu, to tak btw.


Wiem, mogę wymienić na Phenoma 64 x4 9950 2,6GHz Black Edition ale niestety nigdzie już go nie można kupić :/

Helpful message? + -

Back to top
   
Uzytkowinik19
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 09 Apr 2011
Posts: 4395
Location: Wałbrzych

Post#21 22 Jul 2011 23:07   

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 wrote:
Tylko czy teraz te 500W nie będzie za mało. Miałem taki wcześniej przypadek, gdy miałem 8800 GTS i zasilacz 400W, to po zmianie na GTX 460 nie wystarczył i zamienili w serwisie na 500W. Więc myślę już o zasilaczu minimum 600W.

"w serwisie" w serwisie im zależy aby opchnąć towar i zarobić, markowe 400w bez problemu ciągnie 8800gts

popaw1 wrote:
Może najpierw upewnij się, że to wina zasilacza.
Ale wybór należy do Ciebie jak masz zbędne 200zł to kupuj w ciemno zasilacz.

Bez względu czy zasilacz jest winny i czy 200zł jest zbędne należy wymienić ten szrot na markowy zasilacz, OCZ StealthXStream 2 500w lub taniej Fortron 500w wystarczy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 26429
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#22 22 Jul 2011 23:08   

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 wrote:
Tak na poważnie, to pasty nie ma na procesorze. Jakieś kilka miesięcy temu robiłem gruntowny porządek w komputerze i pasta która była tam 3 lata niewymieniana zamieniła się w proszek więc ją starłem.


To czemu Sobie z Nas żartujesz? Też pytam tak na poważnie! Evil or Very Mad

Helpful message? + -

Back to top
   
fiend_
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 23 Feb 2011
Posts: 15174

Post#23 22 Jul 2011 23:09   

Re: Logic 500W - wymiana


Już dawno by poszedł ci procesor z dymem, weź kolego następnym razem poproś kogoś innego o pomoc albo poczytaj o podstawach pc hardware... Phenom I to nieopłacalne złomy.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#24 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 23:20   

Re: Logic 500W - wymiana


Quote:
To czemu Sobie z Nas żartujesz? Też pytam tak na poważnie! Evil or Very Mad


Nie żartuję sobie. Wcześniej myślałem, że pasty termo-przewodzące nie są tak bardzo potrzebne, więc nie przejmowałem się tym. Człowiek uczy się na błędach.

Zamówię zaraz tę pastę Arctic Silver 5 tak jak radzisz Kasek21. Później kupię zasilacz OCz'a StealthXStream 500W tak jak radzi Uzytkowinik19 i powinno już nie być problemów. A co do procesora to szkoda, że nie da się wsadzić już do mojej płyty głównej Phenoma II Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
helmud7543
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 20 Sep 2009
Posts: 6237
Location: Przeworsk

Post#25 22 Jul 2011 23:42   

Re: Logic 500W - wymiana


70° to jeszcze nie przegrzanie (w sensie sprzęt wytrzyma i więcej) ale oznacza poważny problem z chłodzeniem. Jeżeli w BIOS-ie masz ustawione wyłączanie blisko tej granicy, to masz przyczynę. Zasilacz i tak do wymiany.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 06 Sep 2010
Posts: 11

Post#26 Post from the author of the topic 22 Jul 2011 23:47   

Re: Logic 500W - wymiana


Bardzo mi wszyscy pomogliście, za co jestem bardzo wdzięczny. Na user'ów elektrody zawsze można liczyć.
Takie moje podsumowanie:
-zakupić pastę termo-przewodzącą Arctic Silver 5
-wymienić zasilacz na OCz StealthXStream 500W
-i ze względu na kartę graficzną, a przy tym żeby jeszcze nie zmieniać całego komputera, wymienić procesor na Phenoma x4 (niestety serii pierwszej), który powinien jeszcze pociągnąć przez rok max półtora z grami. A potem to już odkładać na nowy sprzęt.

Dziękuję wszystkim za pomoc Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Pultan
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 25 Dec 2005
Posts: 1728
Location: Radoszyce

Post#27 23 Jul 2011 10:07   

Re: Logic 500W - wymiana


http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/1161785
Radziłbym dołożyć te parę złotych, ta seria jest trochę lepsza
Ew 500W http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/1161099

Helpful message? + -

Back to top
   
LightOfWinter
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 27 Jun 2006
Posts: 935
Location: Kraków

Post#28 23 Jul 2011 10:23   

Re: Logic 500W - wymiana


Kasek21 wrote:
Pastę kup Arctic Silver 5
Pastę z dodatkiem srebra odradzam. Nie jeden raz widziałem jak taka pasta była przyczyną zwarcia na płycie / karcie graficznej. Potem sprzęt jest nie do odratowania. Pozostaje tylko wymina.

Zresztą do podstawowych zastosowań poco dopłacać? Lepiej kupić najtańszą pastę termoprzewodzącą na bazie sylikonu.

Pasta termoprzewodząca jest zdecydowane niezbędna!

Helpful message? + -

Back to top
   
popaw1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 26 Feb 2006
Posts: 385
Location: Różan

Post#29 23 Jul 2011 10:36   

Re: Logic 500W - wymiana


A odnośnie zasilacza i jego doboru do sprzętu to napiszę jeszcze, że posiadam:
Płyta główna z procesorem E5400
1 x 2GB RAM
GF 9800GT
tuner telewizyjny,
2 x HDD + 1 x DVD-RW
Zasila to Fortron 350W i nawet w stresie zbyt ciepły się nie robi. 500W w takim razie do przeciętnego nowego sprzętu to nawet jakbyś chciał za 2 lata coś w nim wymienić to powinien wystarczyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
elmłot
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 09 Mar 2007
Posts: 365
Location: katowice

Post#30 23 Jul 2011 11:43   

Re: Logic 500W - wymiana


Obciążalność linii +12V jest kluczowa a nie moc. Zasilacz z obciążalnością 16A+18A w zupełności wystarczy a może mieć 500W a nie 600W. Jakość napięć - model - to drugi czynnik (czyli zgodność stanu faktycznego z napisami na pudełku)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Jul 2011 11:43   





Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computers What to buy? -> Logic 500W - propozycja wymiany
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Logic 500w - Logic 500w - Boje się o kompa! (4)
Zasilacz Modecom Logic 500W (10)
Logic 500W - Pytanie dot. zasilacza (10)
Logic 500W - Zasilacz a hub aktywny (6)
Chieftec 450w czy logic 500w - (9)
Logic 500W: Czy uciągnie kartę graficzną? (6)
Logic ATX 500W - Nie działa poprawnie (5)
Proszę o opinie o zasilaczu Modecom logic 500W (5)
Athlon 2 x3 450 GT520 M4N68T-M V2 Logic 500W (23)
Jaki zasilacz: Logic 500W czy MC-350ATX 2.0 PFC (22)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed