Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Logic 500W - propozycja wymiany


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery użytkowy -> Komputery Co kupić? ->Logic 500W - propozycja wymiany Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Adaptery bluetooth
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#1 22 Lip 2011 15:36  Autor tematu   

Logic 500W - wymiana


Witam wszystkich. Potrzebuję porady. Mianowicie, chodzi o to, iż od jakiegoś czasu po zakupie nowej karty graficznej GIGABYTE GeForce GTX460 1GB OC (wcześniej miałem GeForce 8800 GTS) gdy gram w nowsze tytuły gier to nieraz po 1godz nieraz po 2godz, a nawet nieraz po 30 min. komputer się wyłącza. Nie ma żadnego bluescreena i od razu można go włączyć jak gdyby nic. Czy może to być wina zasilacza? Jeżeli tak, to czy wymiana na ten zasilacz wystarczy: Link ? Może macie własne propozycje co do lepszych, niedrogich zasilaczy? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

PS. Znalazłem jeszcze taki zasilacz: Link

Dane techniczne PC:

Zasilacz - Logic 500W (niestety z czarnej listy)
Płyta główna - ASUS Crosshair
Procesor -AMD Athlon 64 x2 6000+ 3.0GHz
Grafika - tak jak wyżej (GIGABYTE GeForce GTX460 1GB OC)
RAM - Geil 4GB DDR2 800MHz
Dysk - SEAGATE Barracuda 400GB 7200RPM

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
LightOfWinter
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 1120
Pomógł: 57
Ocena postów: 71
LightOfWinter
Poziom 27
Post#2 22 Lip 2011 16:10    

Re: Logic 500W - wymiana


Wnioskując po opisie problemu, sądzę że może to być wina zasilacza.

Oczywiście zasilacz 600W nie zaszkodzi, ale uczciwy 500W też powinien pracować bez problemu. Proponuję zasilacze z tańszych a dobrych np. chieftec, corsair, tacens radix,

Warto wybrać te spełniające wymaganie 80+.
Trzeba też zwrócić uwagę czy ma odpowiednie złącze do zasilania karty graficznej.

Powiedz ile chcesz wydać na zasilacz. Będzie wiadomo w jakim przedziale cenowym mamy doradzić.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#3 22 Lip 2011 16:19  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Jak na tę chwilę 200 zł na zasilacz mogę wydać.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
artaa
Poziom 43
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 9430
Pomógł: 940
Ocena postów: 17
artaa
Poziom 43
Post#4 22 Lip 2011 16:26    

Re: Logic 500W - wymiana


Tak na szybko, lista:
http://www.skapiec.pl/site/cat... 41259,41260,41261,41262 0 0 0

np. OCZ daje 3 lata GW.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Kasek21
Spec od komputerów
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26327
Pomógł: 2759
Ocena postów: 68
Kasek21
Spec od komputerów
Post#5 22 Lip 2011 16:29    

Re: Logic 500W - wymiana


Tak patrzę na tego Aerocool - fajna cena.

Nie mogę znaleźć testów tego modelu ale znalazłem młodszego brata E80-600
http://www.hardwaresecrets.com/article/Aerocool-E80-600-Power-Supply-Review/1125/2

Młodszy brat elektrycznie wypada na średnim poziomie, ma także słabe okablowanie.

Starszy brat ma je zdecydowanie poprawione.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#6 22 Lip 2011 16:40  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


A co powiecie o COOLERMASTER eXtreme 600W SILENT ?

Z tego co słyszałem, ta marka też jest jedną z lepszych. Jedyny minus, że ma tylko +70% sprawności.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kasek21
Spec od komputerów
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26327
Pomógł: 2759
Ocena postów: 68
Kasek21
Spec od komputerów
Post#7 22 Lip 2011 16:49    

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 napisał:
...Jedyny minus, że my tylko +70% wydajności.


Sprawności.


Stara konstrukcja. Niska sprawność (o której już próbowałeś napisać).

Zamiast tego Collermaster'a to dołożyć 10zł i kupić:
FSP500-60APN 500W

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#8 22 Lip 2011 16:58  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Tylko czy teraz te 500W nie będzie za mało. Miałem taki wcześniej przypadek, gdy miałem 8800 GTS i zasilacz 400W, to po zmianie na GTX 460 nie wystarczył i zamienili w serwisie na 500W. Więc myślę już o zasilaczu minimum 600W.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
popaw1
Poziom 19
Miasto: Różan
Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 386
Pomógł: 25
Ocena postów: 2
popaw1
Poziom 19
Post#9 22 Lip 2011 17:56    

Re: Logic 500W - wymiana


Może najpierw upewnij się, że to wina zasilacza. Jak to zrobić znajdziesz tu na forum.
Proponuję od sprawdzenia czy któryś z podzespołów komputera nie przegrzewa się, następnie pomiar napięć zasilacza miernikiem (pod obciążeniem) i sprawdzenie czy są zgodne ze specyfikacją zasilacza.
Ale wybór należy do Ciebie jak masz zbędne 200zł to kupuj w ciemno zasilacz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#10 22 Lip 2011 21:18  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


popaw1 - nie mam miernika, ale przed chwilą zrobiłem test procesora, czy się nie przegrzewa.

Programem Core Temp włączyłem monitoring temperatury i co 50s zapisywał temperaturę do pliku. Ostatnia zanotowana temperatura przed wyłączeniem komputera to: 66*C. Max osiągał 70*C.

Karta się nie grzeje, bo jest jak nówka jeszcze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamadi33
Poziom 43
Miasto: Koło
Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9983
Pomógł: 713
adamadi33
Poziom 43
Post#11 22 Lip 2011 21:51    

Re: Logic 500W - wymiana


Przegrzewa.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#12 22 Lip 2011 22:20  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Mówisz, że się przegrzewa?

To 70*C to max? I dlatego się PC restartuje? Jakie temperatury powinien osiągać ten procesor w stresie?

Jeżeli to przez procesor, to powinienem kupić dobrą pastę termo-przewodzącą i lepsze chłodzenie albo obudowę. Możecie coś doradzić? Zasilacz też wymienić? Czy na razie zostawić?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kasek21
Spec od komputerów
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26327
Pomógł: 2759
Ocena postów: 68
Kasek21
Spec od komputerów
Post#13 22 Lip 2011 22:22    

Re: Logic 500W - wymiana


Nie powinien przekraczać 60 stopni w stresie.

Jaka temperatura chipset'u?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#14 22 Lip 2011 22:28  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Jaką pastę proponujecie? Wystarczy tania pasta do 10zł? I czy wystarczy tylko pastę wymienić. Standardowy wiatrak od producenta może zostać? Czy też wymienić. Myślałem nad zakupem nowej obudowy, ta mi wpadła w oko, bo ma (przynajmniej na to wygląda) dobre chłodzenie: I-box Virgo 918: Link

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kasek21
Spec od komputerów
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26327
Pomógł: 2759
Ocena postów: 68
Kasek21
Spec od komputerów
Post#15 22 Lip 2011 22:29    

Re: Logic 500W - wymiana


Włącz OCCT -> CPU:OCCT test.
Ustaw priorytet wysoki i kliknij ON.

Zobaczysz przy jakiej temperaturze komputer się zrestartuje.

Pastę kup Arctic Silver 5 lub trochę tańszą Arctic Carmique.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamadi33
Poziom 43
Miasto: Koło
Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9983
Pomógł: 713
adamadi33
Poziom 43
Post#16 22 Lip 2011 22:35    

Re: Logic 500W - wymiana


Zabezpieczenie się włącza przed przegrzaniem procesora.Możliwe że jest to efekt już wykańczającego się zasilacza.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
popaw1
Poziom 19
Miasto: Różan
Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 386
Pomógł: 25
Ocena postów: 2
popaw1
Poziom 19
Post#17 22 Lip 2011 22:46    

Re: Logic 500W - wymiana


adamadi33 napisał:
Zabezpieczenie się włącza przed przegrzaniem procesora.Możliwe że jest to efekt już wykańczającego się zasilacza.


Wydaje mi się, że zasilacz nie ma zbyt dużo wspólnego z przegrzewaniem się procesora.
70° to już parzy i zapewne wewnątrz obudowy robi się piekarnik, chyba że jest słaby styk termiczny procesor-radiator przez co radiator nie odbiera odpowiednio ciepła z procesora. Może radiator słabo przylega do procesora lub pasta się "zestarzała" i wymaga wymiany.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamadi33
Poziom 43
Miasto: Koło
Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9983
Pomógł: 713
adamadi33
Poziom 43
Post#18 22 Lip 2011 22:49    

Re: Logic 500W - wymiana


Zepsuty zasilacz nie jeden objaw pokaże, a różne cuda widziałem jakie robiły takie zasilacze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fiend_
Poziom 43
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 15757
Pomógł: 139
Ocena postów: 124
fiend_
Poziom 43
Post#19 22 Lip 2011 22:57    

Re: Logic 500W - wymiana


Twój procesor ogranicza kartę i to w dosyć dużym stopniu, to tak btw.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#20 22 Lip 2011 23:02  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak na poważnie, to pasty nie ma na procesorze. Jakieś kilka miesięcy temu robiłem gruntowny porządek w komputerze i pasta która była tam 3 lata niewymieniana zamieniła się w proszek więc ją starłem. Komputer chodzi bez pasty. Zaraz zamówię pastę Arctic Silver 5.

fiend_ napisał:
Twój procesor ogranicza kartę i to w dosyć dużym stopniu, to tak btw.


Wiem, mogę wymienić na Phenoma 64 x4 9950 2,6GHz Black Edition ale niestety nigdzie już go nie można kupić :/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uzytkowinik19
Poziom 37
Miasto: Wałbrzych
Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 4529
Pomógł: 122
Ocena postów: 20
Uzytkowinik19
Poziom 37
Post#21 22 Lip 2011 23:07    

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 napisał:
Tylko czy teraz te 500W nie będzie za mało. Miałem taki wcześniej przypadek, gdy miałem 8800 GTS i zasilacz 400W, to po zmianie na GTX 460 nie wystarczył i zamienili w serwisie na 500W. Więc myślę już o zasilaczu minimum 600W.

"w serwisie" w serwisie im zależy aby opchnąć towar i zarobić, markowe 400w bez problemu ciągnie 8800gts

popaw1 napisał:
Może najpierw upewnij się, że to wina zasilacza.
Ale wybór należy do Ciebie jak masz zbędne 200zł to kupuj w ciemno zasilacz.

Bez względu czy zasilacz jest winny i czy 200zł jest zbędne należy wymienić ten szrot na markowy zasilacz, OCZ StealthXStream 2 500w lub taniej Fortron 500w wystarczy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Kasek21
Spec od komputerów
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26327
Pomógł: 2759
Ocena postów: 68
Kasek21
Spec od komputerów
Post#22 22 Lip 2011 23:08    

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 napisał:
Tak na poważnie, to pasty nie ma na procesorze. Jakieś kilka miesięcy temu robiłem gruntowny porządek w komputerze i pasta która była tam 3 lata niewymieniana zamieniła się w proszek więc ją starłem.


To czemu Sobie z Nas żartujesz? Też pytam tak na poważnie! :evil:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
fiend_
Poziom 43
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 15757
Pomógł: 139
Ocena postów: 124
fiend_
Poziom 43
Post#23 22 Lip 2011 23:09    

Re: Logic 500W - wymiana


Już dawno by poszedł ci procesor z dymem, weź kolego następnym razem poproś kogoś innego o pomoc albo poczytaj o podstawach pc hardware... Phenom I to nieopłacalne złomy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#24 22 Lip 2011 23:20  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Cytat:
To czemu Sobie z Nas żartujesz? Też pytam tak na poważnie! :evil:


Nie żartuję sobie. Wcześniej myślałem, że pasty termo-przewodzące nie są tak bardzo potrzebne, więc nie przejmowałem się tym. Człowiek uczy się na błędach.

Zamówię zaraz tę pastę Arctic Silver 5 tak jak radzisz Kasek21. Później kupię zasilacz OCz'a StealthXStream 500W tak jak radzi Uzytkowinik19 i powinno już nie być problemów. A co do procesora to szkoda, że nie da się wsadzić już do mojej płyty głównej Phenoma II :(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
helmud7543
Poziom 42
Miasto: Burzenin
Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 7665
Pomógł: 718
Ocena postów: 229
helmud7543
Poziom 42
Post#25 22 Lip 2011 23:42    

Re: Logic 500W - wymiana


70° to jeszcze nie przegrzanie (w sensie sprzęt wytrzyma i więcej) ale oznacza poważny problem z chłodzeniem. Jeżeli w BIOS-ie masz ustawione wyłączanie blisko tej granicy, to masz przyczynę. Zasilacz i tak do wymiany.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Cihan123
Poziom 6
Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11
Cihan123
Poziom 6
Post#26 22 Lip 2011 23:47  Autor tematu   

Re: Logic 500W - wymiana


Bardzo mi wszyscy pomogliście, za co jestem bardzo wdzięczny. Na user'ów elektrody zawsze można liczyć.
Takie moje podsumowanie:
-zakupić pastę termo-przewodzącą Arctic Silver 5
-wymienić zasilacz na OCz StealthXStream 500W
-i ze względu na kartę graficzną, a przy tym żeby jeszcze nie zmieniać całego komputera, wymienić procesor na Phenoma x4 (niestety serii pierwszej), który powinien jeszcze pociągnąć przez rok max półtora z grami. A potem to już odkładać na nowy sprzęt.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pultan
Poziom 30
Miasto: Radoszyce
Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 1727
Pomógł: 75
Ocena postów: 6
Pultan
Poziom 30
Post#27 23 Lip 2011 10:07    

Re: Logic 500W - wymiana


http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/1161785
Radziłbym dołożyć te parę złotych, ta seria jest trochę lepsza
Ew 500W http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/1161099

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
LightOfWinter
Poziom 27
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 1120
Pomógł: 57
Ocena postów: 71
LightOfWinter
Poziom 27
Post#28 23 Lip 2011 10:23    

Re: Logic 500W - wymiana


Kasek21 napisał:
Pastę kup Arctic Silver 5
Pastę z dodatkiem srebra odradzam. Nie jeden raz widziałem jak taka pasta była przyczyną zwarcia na płycie / karcie graficznej. Potem sprzęt jest nie do odratowania. Pozostaje tylko wymina.

Zresztą do podstawowych zastosowań poco dopłacać? Lepiej kupić najtańszą pastę termoprzewodzącą na bazie sylikonu.

Pasta termoprzewodząca jest zdecydowane niezbędna!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
popaw1
Poziom 19
Miasto: Różan
Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 386
Pomógł: 25
Ocena postów: 2
popaw1
Poziom 19
Post#29 23 Lip 2011 10:36    

Re: Logic 500W - wymiana


A odnośnie zasilacza i jego doboru do sprzętu to napiszę jeszcze, że posiadam:
Płyta główna z procesorem E5400
1 x 2GB RAM
GF 9800GT
tuner telewizyjny,
2 x HDD + 1 x DVD-RW
Zasila to Fortron 350W i nawet w stresie zbyt ciepły się nie robi. 500W w takim razie do przeciętnego nowego sprzętu to nawet jakbyś chciał za 2 lata coś w nim wymienić to powinien wystarczyć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
elmłot
Poziom 18
Miasto: katowice
Dołączył: 09 Mar 2007
Posty: 365
Pomógł: 13
Ocena postów: 5
elmłot
Poziom 18
Post#30 23 Lip 2011 11:43    

Re: Logic 500W - wymiana


Obciążalność linii +12V jest kluczowa a nie moc. Zasilacz z obciążalnością 16A+18A w zupełności wystarczy a może mieć 500W a nie 600W. Jakość napięć - model - to drugi czynnik (czyli zgodność stanu faktycznego z napisami na pudełku)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery użytkowy -> Komputery Co kupić? -> Logic 500W - propozycja wymiany 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Logic 500w - Logic 500w - Boje się o kompa! (4)
Zasilacz Modecom Logic 500W (10)
Logic 500W - Pytanie dot. zasilacza (10)
Logic 500W - Zasilacz a hub aktywny (6)
Chieftec 450w czy logic 500w - (9)
Logic 500W: Czy uciągnie kartę graficzną? (6)
Logic ATX 500W - Nie działa poprawnie (5)
Proszę o opinie o zasilaczu Modecom logic 500W (5)
Athlon 2 x3 450 GT520 M4N68T-M V2 Logic 500W (23)
Jaki zasilacz: Logic 500W czy MC-350ATX 2.0 PFC (22)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.149 seconds

elektroda.pl temat RSS