Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Logic 500W - propozycja wymiany


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery użytkowy -> Komputery Co kupić? -> Logic 500W - propozycja wymiany
Autor
Wiadomość
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#1 Post autora tematu 22 Lip 2011 15:36   

Logic 500W - wymiana


Witam wszystkich. Potrzebuję porady. Mianowicie, chodzi o to, iż od jakiegoś czasu po zakupie nowej karty graficznej GIGABYTE GeForce GTX460 1GB OC (wcześniej miałem GeForce 8800 GTS) gdy gram w nowsze tytuły gier to nieraz po 1godz nieraz po 2godz, a nawet nieraz po 30 min. komputer się wyłącza. Nie ma żadnego bluescreena i od razu można go włączyć jak gdyby nic. Czy może to być wina zasilacza? Jeżeli tak, to czy wymiana na ten zasilacz wystarczy: Link ? Może macie własne propozycje co do lepszych, niedrogich zasilaczy? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

PS. Znalazłem jeszcze taki zasilacz: Link

Dane techniczne PC:

Zasilacz - Logic 500W (niestety z czarnej listy)
Płyta główna - ASUS Crosshair
Procesor -AMD Athlon 64 x2 6000+ 3.0GHz
Grafika - tak jak wyżej (GIGABYTE GeForce GTX460 1GB OC)
RAM - Geil 4GB DDR2 800MHz
Dysk - SEAGATE Barracuda 400GB 7200RPM
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2011 15:36   





Powrót do góry
   
LightOfWinter
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 935
Miasto: Kraków

Post#2 22 Lip 2011 16:10   

Re: Logic 500W - wymiana


Wnioskując po opisie problemu, sądzę że może to być wina zasilacza.

Oczywiście zasilacz 600W nie zaszkodzi, ale uczciwy 500W też powinien pracować bez problemu. Proponuję zasilacze z tańszych a dobrych np. chieftec, corsair, tacens radix,

Warto wybrać te spełniające wymaganie 80+.
Trzeba też zwrócić uwagę czy ma odpowiednie złącze do zasilania karty graficznej.

Powiedz ile chcesz wydać na zasilacz. Będzie wiadomo w jakim przedziale cenowym mamy doradzić.
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#3 Post autora tematu 22 Lip 2011 16:19   

Re: Logic 500W - wymiana


Jak na tę chwilę 200 zł na zasilacz mogę wydać.
Powrót do góry
   
artaa
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 9369
Miasto: Gdańsk

Post#4 22 Lip 2011 16:26   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak na szybko, lista:
http://www.skapiec.pl/site/cat/37/filtr/_0_1081,1082_0_30367_0_41263_41259,41260,41261,41262_0_0_0

np. OCZ daje 3 lata GW.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#5 22 Lip 2011 16:29   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak patrzę na tego Aerocool - fajna cena.

Nie mogę znaleźć testów tego modelu ale znalazłem młodszego brata E80-600
http://www.hardwaresecrets.com/article/Aerocool-E80-600-Power-Supply-Review/1125/2

Młodszy brat elektrycznie wypada na średnim poziomie, ma także słabe okablowanie.

Starszy brat ma je zdecydowanie poprawione.
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#6 Post autora tematu 22 Lip 2011 16:40   

Re: Logic 500W - wymiana


A co powiecie o COOLERMASTER eXtreme 600W SILENT ?

Z tego co słyszałem, ta marka też jest jedną z lepszych. Jedyny minus, że ma tylko +70% sprawności.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#7 22 Lip 2011 16:49   

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 napisał:
...Jedyny minus, że my tylko +70% wydajności.


Sprawności.


Stara konstrukcja. Niska sprawność (o której już próbowałeś napisać).

Zamiast tego Collermaster'a to dołożyć 10zł i kupić:
FSP500-60APN 500W
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#8 Post autora tematu 22 Lip 2011 16:58   

Re: Logic 500W - wymiana


Tylko czy teraz te 500W nie będzie za mało. Miałem taki wcześniej przypadek, gdy miałem 8800 GTS i zasilacz 400W, to po zmianie na GTX 460 nie wystarczył i zamienili w serwisie na 500W. Więc myślę już o zasilaczu minimum 600W.
Powrót do góry
   
popaw1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 376
Miasto: Różan

Post#9 22 Lip 2011 17:56   

Re: Logic 500W - wymiana


Może najpierw upewnij się, że to wina zasilacza. Jak to zrobić znajdziesz tu na forum.
Proponuję od sprawdzenia czy któryś z podzespołów komputera nie przegrzewa się, następnie pomiar napięć zasilacza miernikiem (pod obciążeniem) i sprawdzenie czy są zgodne ze specyfikacją zasilacza.
Ale wybór należy do Ciebie jak masz zbędne 200zł to kupuj w ciemno zasilacz.
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#10 Post autora tematu 22 Lip 2011 21:18   

Re: Logic 500W - wymiana


popaw1 - nie mam miernika, ale przed chwilą zrobiłem test procesora, czy się nie przegrzewa.

Programem Core Temp włączyłem monitoring temperatury i co 50s zapisywał temperaturę do pliku. Ostatnia zanotowana temperatura przed wyłączeniem komputera to: 66*C. Max osiągał 70*C.

Karta się nie grzeje, bo jest jak nówka jeszcze.
Powrót do góry
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9737
Miasto: Koło

Post#11 22 Lip 2011 21:51   

Re: Logic 500W - wymiana


Przegrzewa.
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#12 Post autora tematu 22 Lip 2011 22:20   

Re: Logic 500W - wymiana


Mówisz, że się przegrzewa?

To 70*C to max? I dlatego się PC restartuje? Jakie temperatury powinien osiągać ten procesor w stresie?

Jeżeli to przez procesor, to powinienem kupić dobrą pastę termo-przewodzącą i lepsze chłodzenie albo obudowę. Możecie coś doradzić? Zasilacz też wymienić? Czy na razie zostawić?
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#13 22 Lip 2011 22:22   

Re: Logic 500W - wymiana


Nie powinien przekraczać 60 stopni w stresie.

Jaka temperatura chipset'u?
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#14 Post autora tematu 22 Lip 2011 22:28   

Re: Logic 500W - wymiana


Jaką pastę proponujecie? Wystarczy tania pasta do 10zł? I czy wystarczy tylko pastę wymienić. Standardowy wiatrak od producenta może zostać? Czy też wymienić. Myślałem nad zakupem nowej obudowy, ta mi wpadła w oko, bo ma (przynajmniej na to wygląda) dobre chłodzenie: I-box Virgo 918: Link
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2011 22:28   





Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#15 22 Lip 2011 22:29   

Re: Logic 500W - wymiana


Włącz OCCT -> CPU:OCCT test.
Ustaw priorytet wysoki i kliknij ON.

Zobaczysz przy jakiej temperaturze komputer się zrestartuje.

Pastę kup Arctic Silver 5 lub trochę tańszą Arctic Carmique.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2011 22:29   





Powrót do góry
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9737
Miasto: Koło

Post#16 22 Lip 2011 22:35   

Re: Logic 500W - wymiana


Zabezpieczenie się włącza przed przegrzaniem procesora.Możliwe że jest to efekt już wykańczającego się zasilacza.
Powrót do góry
   
popaw1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 376
Miasto: Różan

Post#17 22 Lip 2011 22:46   

Re: Logic 500W - wymiana


adamadi33 napisał:
Zabezpieczenie się włącza przed przegrzaniem procesora.Możliwe że jest to efekt już wykańczającego się zasilacza.


Wydaje mi się, że zasilacz nie ma zbyt dużo wspólnego z przegrzewaniem się procesora.
70° to już parzy i zapewne wewnątrz obudowy robi się piekarnik, chyba że jest słaby styk termiczny procesor-radiator przez co radiator nie odbiera odpowiednio ciepła z procesora. Może radiator słabo przylega do procesora lub pasta się "zestarzała" i wymaga wymiany.
Powrót do góry
   
adamadi33
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 17 Maj 2009
Posty: 9737
Miasto: Koło

Post#18 22 Lip 2011 22:49   

Re: Logic 500W - wymiana


Zepsuty zasilacz nie jeden objaw pokaże, a różne cuda widziałem jakie robiły takie zasilacze.
Powrót do góry
   
fiend_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 14908

Post#19 22 Lip 2011 22:57   

Re: Logic 500W - wymiana


Twój procesor ogranicza kartę i to w dosyć dużym stopniu, to tak btw.
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#20 Post autora tematu 22 Lip 2011 23:02   

Re: Logic 500W - wymiana


Tak na poważnie, to pasty nie ma na procesorze. Jakieś kilka miesięcy temu robiłem gruntowny porządek w komputerze i pasta która była tam 3 lata niewymieniana zamieniła się w proszek więc ją starłem. Komputer chodzi bez pasty. Zaraz zamówię pastę Arctic Silver 5.

fiend_ napisał:
Twój procesor ogranicza kartę i to w dosyć dużym stopniu, to tak btw.


Wiem, mogę wymienić na Phenoma 64 x4 9950 2,6GHz Black Edition ale niestety nigdzie już go nie można kupić :/
Powrót do góry
   
Uzytkowinik19
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 09 Kwi 2011
Posty: 4392
Miasto: Wałbrzych

Post#21 22 Lip 2011 23:07   

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 napisał:
Tylko czy teraz te 500W nie będzie za mało. Miałem taki wcześniej przypadek, gdy miałem 8800 GTS i zasilacz 400W, to po zmianie na GTX 460 nie wystarczył i zamienili w serwisie na 500W. Więc myślę już o zasilaczu minimum 600W.

"w serwisie" w serwisie im zależy aby opchnąć towar i zarobić, markowe 400w bez problemu ciągnie 8800gts

popaw1 napisał:
Może najpierw upewnij się, że to wina zasilacza.
Ale wybór należy do Ciebie jak masz zbędne 200zł to kupuj w ciemno zasilacz.

Bez względu czy zasilacz jest winny i czy 200zł jest zbędne należy wymienić ten szrot na markowy zasilacz, OCZ StealthXStream 2 500w lub taniej Fortron 500w wystarczy.
Powrót do góry
   
Kasek21
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26446
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#22 22 Lip 2011 23:08   

Re: Logic 500W - wymiana


Cihan123 napisał:
Tak na poważnie, to pasty nie ma na procesorze. Jakieś kilka miesięcy temu robiłem gruntowny porządek w komputerze i pasta która była tam 3 lata niewymieniana zamieniła się w proszek więc ją starłem.


To czemu Sobie z Nas żartujesz? Też pytam tak na poważnie! :evil:
Powrót do góry
   
fiend_
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 14908

Post#23 22 Lip 2011 23:09   

Re: Logic 500W - wymiana


Już dawno by poszedł ci procesor z dymem, weź kolego następnym razem poproś kogoś innego o pomoc albo poczytaj o podstawach pc hardware... Phenom I to nieopłacalne złomy.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Lip 2011 23:09   





Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#24 Post autora tematu 22 Lip 2011 23:20   

Re: Logic 500W - wymiana


Cytat:
To czemu Sobie z Nas żartujesz? Też pytam tak na poważnie! :evil:


Nie żartuję sobie. Wcześniej myślałem, że pasty termo-przewodzące nie są tak bardzo potrzebne, więc nie przejmowałem się tym. Człowiek uczy się na błędach.

Zamówię zaraz tę pastę Arctic Silver 5 tak jak radzisz Kasek21. Później kupię zasilacz OCz'a StealthXStream 500W tak jak radzi Uzytkowinik19 i powinno już nie być problemów. A co do procesora to szkoda, że nie da się wsadzić już do mojej płyty głównej Phenoma II :(
Powrót do góry
   
helmud7543
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 20 Wrz 2009
Posty: 6038
Miasto: Przeworsk

Post#25 22 Lip 2011 23:42   

Re: Logic 500W - wymiana


70° to jeszcze nie przegrzanie (w sensie sprzęt wytrzyma i więcej) ale oznacza poważny problem z chłodzeniem. Jeżeli w BIOS-ie masz ustawione wyłączanie blisko tej granicy, to masz przyczynę. Zasilacz i tak do wymiany.
Powrót do góry
   
Cihan123
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 06 Wrz 2010
Posty: 11

Post#26 Post autora tematu 22 Lip 2011 23:47   

Re: Logic 500W - wymiana


Bardzo mi wszyscy pomogliście, za co jestem bardzo wdzięczny. Na user'ów elektrody zawsze można liczyć.
Takie moje podsumowanie:
-zakupić pastę termo-przewodzącą Arctic Silver 5
-wymienić zasilacz na OCz StealthXStream 500W
-i ze względu na kartę graficzną, a przy tym żeby jeszcze nie zmieniać całego komputera, wymienić procesor na Phenoma x4 (niestety serii pierwszej), który powinien jeszcze pociągnąć przez rok max półtora z grami. A potem to już odkładać na nowy sprzęt.

Dziękuję wszystkim za pomoc :)
Powrót do góry
   
Pultan
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Gru 2005
Posty: 1726
Miasto: Radoszyce

Post#27 23 Lip 2011 10:07   

Re: Logic 500W - wymiana


http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/1161785
Radziłbym dołożyć te parę złotych, ta seria jest trochę lepsza
Ew 500W http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/1161099
Powrót do góry
   
LightOfWinter
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 27 Cze 2006
Posty: 935
Miasto: Kraków

Post#28 23 Lip 2011 10:23   

Re: Logic 500W - wymiana


Kasek21 napisał:
Pastę kup Arctic Silver 5
Pastę z dodatkiem srebra odradzam. Nie jeden raz widziałem jak taka pasta była przyczyną zwarcia na płycie / karcie graficznej. Potem sprzęt jest nie do odratowania. Pozostaje tylko wymina.

Zresztą do podstawowych zastosowań poco dopłacać? Lepiej kupić najtańszą pastę termoprzewodzącą na bazie sylikonu.

Pasta termoprzewodząca jest zdecydowane niezbędna!
Powrót do góry
   
popaw1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 376
Miasto: Różan

Post#29 23 Lip 2011 10:36   

Re: Logic 500W - wymiana


A odnośnie zasilacza i jego doboru do sprzętu to napiszę jeszcze, że posiadam:
Płyta główna z procesorem E5400
1 x 2GB RAM
GF 9800GT
tuner telewizyjny,
2 x HDD + 1 x DVD-RW
Zasila to Fortron 350W i nawet w stresie zbyt ciepły się nie robi. 500W w takim razie do przeciętnego nowego sprzętu to nawet jakbyś chciał za 2 lata coś w nim wymienić to powinien wystarczyć.
Powrót do góry
   
elmłot
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 09 Mar 2007
Posty: 365
Miasto: katowice

Post#30 23 Lip 2011 11:43   

Re: Logic 500W - wymiana


Obciążalność linii +12V jest kluczowa a nie moc. Zasilacz z obciążalnością 16A+18A w zupełności wystarczy a może mieć 500W a nie 600W. Jakość napięć - model - to drugi czynnik (czyli zgodność stanu faktycznego z napisami na pudełku)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery użytkowy -> Komputery Co kupić? -> Logic 500W - propozycja wymiany
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Logic 500w - Logic 500w - Boje się o kompa! (4)
Zasilacz Modecom Logic 500W (10)
Logic 500W - Pytanie dot. zasilacza (10)
Logic 500W - Zasilacz a hub aktywny (6)
Chieftec 450w czy logic 500w - (9)
Logic 500W: Czy uciągnie kartę graficzną? (6)
Logic ATX 500W - Nie działa poprawnie (5)
Proszę o opinie o zasilaczu Modecom logic 500W (5)
Athlon 2 x3 450 GT520 M4N68T-M V2 Logic 500W (23)
Jaki zasilacz: Logic 500W czy MC-350ATX 2.0 PFC (22)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.394 seconds

elektroda.pl temat RSS