kazeciak Poziom 15

|
21 Nov 2004 02:21 "przelaczniki" do efektu gitarowego |
|
|
|
Witam
Chodzi mi dokladnie o zalaczanie efektow do glownego toru audio. powiedzmy, ze mamy preamp a za nim chcemy umiescic 3 efekty ktore bedzie mozna zalaczac przez fut-switch. Zdaje sobie sprawe, ze na sieci jest wiele rozwiazan tego "problemu" ale wlasnie chodzi o to "wiele" a raczej az za wiele. Nie wiem co wybrac juz sam. Szukam rozwiazania niezawodnego, prostego, bez zbednych elemetow. Czyli ma byc prosto i tanio :-) NIE ma to byc zadne Hi-Hi etc. myslalem nad zwyklymi przekaznikami elektromag. ale obawiam sie, ze ich zalaczanie bedzie sie wiazalo z sporym trzaskiem a zastosowanie jakiegos kondensatora na stykach chyba w ukladach audio nei zda egzaminu. Co mi pozostaje ? Prosil bym o jakis CZYTELNY przyklad :-)
Pozdrawiam !
|
|
marcindt Poziom 10

|
22 Nov 2004 20:38 Re: "przelaczniki" do efektu gitarowego |
|
|
|
czesc
Właśnie zaczynam projekt takiego urzadzenia sterowany z mikroprocesora-do przelaczania 9 efektow zgodnie z zaprogramowanymi schematami. Własnie buduję jeden przerłącznik na przekaźniku zeby przestestować jak przełącza sie - zwłaszcza przester. Jak sprawdze to napisze, ale poki co to mozesz uzyc przełączników na tranzystorach fet, widzialem taki schemat w necie - identyczne znajduja sie w np kostach bosa. Jeżeli nie chcesz uzywac pojedynczych tranzystorow mozesz uzyc ukladu scalonego cmos z kluczami analogowymi 4066 (4 klucze).
Ja uparlem sie na przekazniki bo dodatkowe 12 tranzystorów w torze sygnału (w moim projekcie) + kondensatory odsprzegajace to jak dla mnie za duzo, a zastosowanie przekaznikow to po prostu tak jakbys podpial bezposrednio kablami. Jezeli bedzie slyszalny stuk byc moze zastosuje chwilowe wyciszanie kanalu na czas przelaczania efektow...
Takze jezeli nie przekaznik to tranzystory BF245 lub scalki 4066
Powodzenia
|
|