Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks ->Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#1 25 Jul 2011 10:48  Topic author   

Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Witam!

Mój problem przedstawia się następująco...Posiadam modem Thomsona(model - TCM420) , do którego przypięty jest internet z osiedlowej kablówki.Chciałbym za pomocą Routera TP-link tl-mr3220 rozdzielić posiadany internet na dwa laptopy(jeden za pomocą kabla jak to jest opisane w instrukcji jako sieć WAN), a drugi już bezprzewodowo. W zakładce quick-setup konfiguracji routera uzupełniam takie opcje i dane jak WAN only->nazwe użytkownika i hasło(kraj itp)->IP,oraz ten drugi adres (ten 255....)->i w zasadzie finish'uje bez uzupełnienia żadnych dodatkowych opcji, ponieważ nie mam w tym specjalnego rozeznania, a instrukcja opisuje tylko proces instalacji do sieci 3G.W każdym bądź razie, założona sieć pojawia się na obu laptopach, na obu łącze się z nią przez wmontowany odbiornik wifi.Stan połączenia wyświetla się jako "znakomity", prędkość odpowiednia, lecz w momencie odpalenia przeglądarki internet explorer internet oczywiście nie odpala, pokazuje się tylko opcja zdiagnozowania problemu przez windows i oczywiscie nic to nie daje bo ostatecznie każe skontaktować mi się z wlascicielem sieci...a siec jest ok , poniewaz bez routera na zwyczajnie podpietym modemie internet chodzi gładziutko...Kontakt telefoniczny z serwisem jest oczywiscie nie mozliwy bo...musiałbym w tym celu wykonac połączenie telefoniczne z USA...Proszę o ew wskazówki, pomoc,z góry dziękuję.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#2 25 Jul 2011 10:53    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


WAN ustaw zgodnie z danymi ISP (najczęściej na kablówce- Dynamick IP).
Pozostaw włączony router i wyłącz modem z prądu na 2 minuty, potem podłącz i zobacz czy w statusie routera dostaniesz pod WAN - connect i czy pobiera IP z sieci ISP.
Jeśli tak to w LAN wpisz 192.168.1.1 M 255.255.255.0
DHCP ustaw na 192.168.1.10 -192.168.1.254
zapisz i restart routera jak i restart wszystkich PC z ustawionym na karcie sieciowej pobieraniem automatycznym IP.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
karola44-81
Level 27
Location: Polaniec woj. swietokrzyskie
Joined: 22 Feb 2006
Posts: 959
Helped: 69
Post rating: 36
karola44-81
Level 27
Post#3 25 Jul 2011 11:14    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Nie mogę dojść do tego, jak podłączyłeś modem do routera. Czy komp. z modemem łączysz kablem sieciowym, czy jakoś przez USB?.

Ja to widzę tak:
Wyjście modemu skrętką podłącz do gniazda WAN routera. Jedno z wyjść routera podłącz do komputera( do jego karty sieciowej) . W zakładce WAN routera ustaw na auto.
Być może będziesz potrzebował jakiegoś grzebania w ustawianiach MAC routera po stronie WAN?
Ale nie sądzę, bo wcześniej masz modem.
I z doświadczenia. Jak ustawisz na auto, to router połączy się w twoim przypadku z modemem przez IP jaki wystawi modem. Natomiast na wyjściu dla komputerów ustaw inny typ IP.

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#4 25 Jul 2011 12:20  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Modem z laptopem-łączyłem kablem sieciowym, w instrukcji tego routera połączenie wygląda tak-modem z routerem przez kabel sieciowy do wan , router do laptopa kablem sieciowym.A teraz co do ustawien routera...w zakładce WAN
Mac adress spisałem ze spodu modemu w moim przypadku 12 cyfr i liczb poodzielanych co dwie myślnikami.... (dane modemu to dane ISP?),chyba mam static IP, poniewaz przy dynamic nie moge nic wpisac w miejscu do wpisania IP, poniewaz jest 0000 i nie mozna nic zmodyfikować, niestety w WAN-ie nigdzie nie pokazuje sie connected lub connect.Wracająć, te dane ISP to tylko IP,mac adress,subnet mask, czy też deaful gateway i dns serwer?(oba puste 0000).
Teraz wypisze moje ustawienia , tak żeby przybliżyć sytuację...
LAN:
MAC address : 54-E6-FC-B9-AA-D0
Ip adress : 192.168.1.1
subnet mask : 255.255.255.0
Wirelles:
wirelles radio : Enable
Channel :Auto (current channel 2)
Mode: 11bgn mixed
Channel width: Automatic
Max Tx Rate:150 Mbps
Mac Adress 54-E6-FC-B9-AA-D0

WAN :
MAC address: 00-24-D1-43-E4-1E
Ip adress: 84.38.17.112
deaful gateway :0.0.0.0
DNS server : 0.0.0.0, 0.0.0.0

Tak to wygląda, DHCP też już zmieniłem , jak to radził hermes , sytuacja wciąż ta sama...niby połączenie jest , lecz internet nie odpala...

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#5 25 Jul 2011 12:22    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Nie powinieneś klonować MAC modemu do routera :!:
Ugryźmy to z innej strony:
podłącz kompa bezpośrednio do modemu by miał neta - wtedy:
Start/Uruchom/CMD
w czarne okienko wpisz:
ipconfig /all
i podaj screen.

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#6 25 Jul 2011 13:02  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


więc wygląda to tak:
Konfiguracja IP systemu Windows
nazwa hosta:user-ceb4cf81
sufiks podstawowej domeny DNS:....(nic)
Typ węzła : nieznany
routing IP włączony:nie
serwer WINS Proxy włączony : nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : metrolink.pl

Karta Ethernet Połączenie Lokalne 2:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :metrolink.pl
opis: Intel (R) PRO/100 Network Connection
adres fizyczny: 00-1B-24-13-00-71
DHCP włączone:tak
autokonfiguracja włączona :tak
adres IP:84.38.17.112
maska podsieci:255.255.254.0
brama domyślna:84.38.16.1
serwer DHCP:192.168.1.2
serwery DNS:193.26.131.194
193.26.131.197

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#7 25 Jul 2011 13:08    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Więc tak jak pisałem:
WAN na Dynamick IP
jak już chcesz sklonować jakiś adres to ten: 00-1B-24-13-00-71
i powinno zaskoczyć.

ISP używa: serwer DHCP:192.168.1.2
więc u ciebie LAN przestaw na 192.168.200.1

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#8 25 Jul 2011 14:17  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Sory, że tak męcze ale niestety...nie odpala...teraz już kompletnie zgłupiałem, wpisywałem różne adresy itd , i teraz już nawet nie mogłem odpalić menu Tp linka...mam wpisać te dane z okna dialogowego?...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#9 25 Jul 2011 14:22Helpful post    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Inaczej:
Sam sobie w ogóle nie radzisz więc:
reset do ustawień fabrycznych przyciskiem z tyłu
Screen:
WAN routera
LAN routera
DHCP routera

Gdy internet masz na PC bez routera:
w cmd
ping onet.pl
ping onet.pl -i 100

Jak pokażesz te screeny będziemy dalej myśleć.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#10 25 Jul 2011 15:35  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Nie wiedziałem , co oznacza ten ping, więc poprostu sprawdziłem ping i ip na stronce z taką możliwością(jak widać,jestem żółtodziobem w tej tematyce), oto te screeny, trwa to wszystko dość długo ze względu na konieczność przełączania, uruchamiania ponownego itd...jestem tu nowy, już zmieniam...

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#11 25 Jul 2011 15:38    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


O matko, popraw załączone screeny z regulaminem elek. bo jak to zobaczy moderator to temat poleci do kosza.

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#12 25 Jul 2011 15:54  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


te obrazki:
http://obrazki.elektroda.pl/4482315300 1311602031.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/1178261300 1311602032.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/1875345100 1311602033.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/5770978800 1311602034.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/6178656700 1311602035.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/4981078200 1311602036.jpg
http://obrazki.elektroda.pl/7578201700 1311602037.jpg

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#13 25 Jul 2011 15:56    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


No nie przecież ci podałem link już na samym początku jak się to robi :!:
Link
Oj przy pingu też skichałeś sprawę:
Jak masz internet bez routera:
Start/Uruchom/CMD
i w czarne okienko wpisujesz:
ping onet.pl
ping onet.pl -i 100
robisz screena i zamieszczasz

Poza tym WAN dobrze ustawiony zaznaczasz tylko jeszcze:
Get IP with Unicast DHCP

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#14 25 Jul 2011 15:59  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#15 25 Jul 2011 16:09    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Po zmianie w WAN powinno zaskoczyć jeśli MAC urządzenia nie jest ten co na modemie.
Po zapisaniu ustawień wyłącz modem z prądu na ok 5 min i potem podłącz.

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#16 25 Jul 2011 16:14  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


a o które zmiany chodzi? tj wbić tam ip kompa,mask i default gateway(te z okna dialogowego po wpisaniu ipconfig/all?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#17 25 Jul 2011 16:18    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Gdzie ?? precyzuj odpowiedzi bo przecież nie potrafię czytać ci w myślach :!:
W WAN tylko zmieniasz w odniesieniu do screena to co napisałem, a w zakładce klonowania MAC przyciskasz Restor to Factory.
zapisujesz wszystko restart routera.
Po restarcie wyłączasz z prądu modem i po 5 min włączasz i patrzysz czy w zakładce status routera zaskoczyła konfiguracja ISP.
A co z tym PINGIEM :?: Bo może masz założona przez ISP blokadę TTL.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#18 25 Jul 2011 16:57  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Dzięki za cierpliwość,nie doczytałem, już wszystko sprawdzam

Dodano po 35 [minuty]:

Niestety po zaznaczeniu tej opcji w WAN tj tej Get IP...w zakładce status nie zaskakuje konfiguracja ISP...dodaje sreen pingu
Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#19 25 Jul 2011 17:19    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


ok blokad TTL nie ma.
A zrobiłeś upgrade FW routera do najnowszej wersji TL-MR3220_v1_110617 - 7/20/2011??

Helpful post? + 0
Back to top
classic_style
Level 6
Joined: 25 Jul 2011
Posts: 10
classic_style
Level 6
Post#20 25 Jul 2011 18:15  Topic author   

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


nie , nie robiłem, sciągnąłem właśnie ten plik, gdzie go umieścić?

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#21 25 Jul 2011 18:30    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Na dysku i w routerze wchodzisz w opcje upgrade i instalujesz.

Helpful post? + 0
Back to top
adamk4
Level 9
Location: Stalowa Wola
Joined: 11 Mar 2008
Posts: 14
adamk4
Level 9
Post#22 04 Aug 2011 16:45    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Pomóżcie. Mam ten router i neta z polsatu cyfrowego. Modem Huawei e1820e. Wszystko niby działa. Woła mi non stop o jakiś pin którego nie ma.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#23 04 Aug 2011 16:53    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


A jakie masz firmware??
Zainstaluj najnowsze: TL-MR3220_v1_110617 7/19/2011

Helpful post? + 0
Back to top
adamk4
Level 9
Location: Stalowa Wola
Joined: 11 Mar 2008
Posts: 14
adamk4
Level 9
Post#24 04 Aug 2011 18:44    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Mam właśnie najnowsze.

Helpful post? + 0
Back to top
hermes-80
Level 43
Joined: 13 Jan 2008
Posts: 10590
Helped: 978
Post rating: 104
hermes-80
Level 43
Post#25 04 Aug 2011 18:47    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


A na pewno nie masz tego PIN-u ?? Zerknij do umowy, zadzwoń do BOK lub przeglądnij oprogramowanie bezpośrednie na PC do tego modemu.

Helpful post? + 0
Back to top
adamk4
Level 9
Location: Stalowa Wola
Joined: 11 Mar 2008
Posts: 14
adamk4
Level 9
Post#26 04 Aug 2011 19:57    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Nie.
Screeny z programu do obsługi neta z Polsatu i ustawienia routera.

Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem

Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem

Helpful post? + 0
Back to top
adamk4
Level 9
Location: Stalowa Wola
Joined: 11 Mar 2008
Posts: 14
adamk4
Level 9
Post#27 14 Aug 2011 08:22    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Jeśli chodzi o ten problem to sprawa jest prosta. W przypadku korzystania z modemu Huawei E182E nie nalezy robić aktualizacji firmware w routerze. Sprawdziłem to kupując drugi taki sam ze starym firmware. Działa jak należy.

Helpful post? + 0
Back to top
adam_ruski
Level 12
Location: chełm
Joined: 20 Aug 2008
Posts: 62
Helped: 2
adam_ruski
Level 12
Post#28 01 Mar 2012 22:54    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Panowie, sprawa z innego końca.

Ruter jest skonfigurowany, działa z Master 3G Slave WAN.
Jest jakaś opcja aby rozłączyć modem od rutera gdzy żaden komputer nie jest połączony?

Chodzi o to aby nie zjadało bajtów danych podczas sprawdzania stanu połączenia.
Co podczas odłączonego PC do rutera jest bezsensowne.



Wiadomo, można wyłączyć ruter, ale to opcja bezsensowna gdy mam schowany/ustawiony z dala od łap dzieciaków.

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
rzepa181
Level 6
Joined: 04 Apr 2012
Posts: 7
rzepa181
Level 6
Post#29 04 Apr 2012 17:46    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


witam, otoz ja mam taki problem. mam podlaczony modem kablowy do routera wifi i jest tak, moge lacyc sie z wifi normalnie ale moge miec poloczenie wifi tylko na jednym urzadzeniu. jesli na przyklad mam internet na kompie to z telefonu nei wejde przez wifi w tym samym czasie. chodzi o to ze musze wylaczac i wlaczac router aby sie polaczyc z wybranym urzadzeniem... i co pierwsze polacze to na tym bedzie internet. prosze o pomoc ;/

Helpful post? + 0
Back to top
kno1
Level 1
Joined: 10 May 2013
Posts: 1
kno1
Level 1
Post#30 10 May 2013 11:17    

Re: Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem


Wiem, że temat jest stary, natomiast nie pojawiła się odpowiedź na powyższego posta, a mam obecnie identyczny kłopot. Jeśli wyłączę router, połączę telefon, później laptopa - wszystko działa. Jednak kiedy jest podłączony pierwszy komputer, od tego momentu, bez względu na to, czy jest on uruchomiony, czy nie, telefon łączy się z siecią, natomiast bez końca ładuje strony i w efekcie ich nie ładuje, tylko cały czas "kręci". Co może być przyczyną, jak to rozwiązać?

#
Jeśli to cokolwiek zmieni - telefon HTC Evo 3D z ICS.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> WiFi Networks -> Router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to router TP-Link TL-MR 3220, łączy z siecią, nie łączy z internetem

Router TP-Link TD-W8901G - nie łączy z Internetem (6)
d-link dir600 - router nie łączy z internetem (10)
ROUTER TP-LINK W8951ND - Router nie łączy się z Internetem (2)
WiFi, router TP Link TL-WR740N. Nie łączy z Internetem. (5)
asus f552cl nie łączy z domową siecią wi-fi (router tp-link wr740n) (7)
Router TP-LINK TL-WR15OKIT po podłączeniu do Liveboxa nie łączy z internetem (9)
Router DIR-300 D-link Dialnet nie łączy się z internetem (2)
Router TP-LINK w ogóle nie łączy się z internetem,tylko na 10 min po restarcie. (3)
Router TP-link TD W8901G - Router łączy się z internetem tylko przez kabel. (21)
TP Link / Broadcom - nie łączy z żadną siecią (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.109 seconds