| Author |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 20:50 Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Witam.
Wymontowałem sprężarkę z lodówki Minsk, kiedy sprężarka była w lodówce, działała. Po jej wyjęciu i podpięciu bezpośrednio do 230V nastąpiła cisza, sprężarka nie rusza. Czy ja coś źle podłączam, czy ona się uszkodziła? Wymontowałem ją razem z przewodem z lodówki, a ten kabel co szedł od niej do góry najzwyczajniej uciąłem, dobrze zrobiłem? Prosze o odpowiedź, jak się uda uruchomić sprężarkę, post natychmiast usunę. Wiem ze temat był wiele razy poruszany na forum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Sprężarkę chcę użyć do pompowania kół w rowerze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2011 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 20:55 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| Quote: |
| a ten kabel co szedł od niej do góry najzwyczajniej uciąłem, dobrze zrobiłem? |
Oj, niedobrze kolego, niedobrze... Może on od jakiegoś termostatu jest. Nie pomyślałeś o tym? Przecież sprężarka nie 'chodzi' cały czas tylko coś ją włącza i wyłącza!
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 20:59 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Ehh, to jak się dostać do tego co ją wyłącza, bez tego działać nie może? A może zwyczajnie wystarczy połączyć kable z tego uciętego przewodu?
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 21:01 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Raczej je zewrzyj! Bo to 'najprawdopodobniej kable do zwykłego wyłącznika termicznego.
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 21:04 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
A z 3 kablem zielono żółtym co mam zrobić? Po takim zabiegu wszystko będzie działać?
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 21:08 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
...zaraz, zaraz... a ile masz tych kabli? powinien być kabel główny ( niebieski (N), czarny - faza, zielonożółty (ochronny) - i drugi kabelek ( dwa lub trzy przewody jeśli trzy to zielono-żółty może wisieć w powietrzu. Albo lepiej otwórz tę skrzyneczkę z boku na sprężarce i zobaczysz podłączenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 21:11 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Jest tak, do sprężarki wchodzi biały kabel w którym są przewody: Niebieski, brązowy i zielono żółty.
Ze sprężarki wychodzi: Niebieski, brązowy,zielono zółty.
Rozumiem ze te co wychodzą mam zawrzeć razem?
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 21:15 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Spróbuj z tych wychodzących zewrzeć niebieski z brązowym i ... napisz czy żyjesz :D oczywiście żartowałem. Te dwa kable to kable styków włącznika. Należy je zewrzeć.
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 21:20 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Dla bezpieczeństwa, podłączę przez żarówkę 100W, wystarczy taka czy przez coś mocniejszego?
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
26 Jul 2011 21:22 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Dla bezpieczeństwa to zrób zdjęcie "puszki" przy agregacie tak żeby widać było połączenia lub narysuj jak one wyglądają.
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 21:26 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
chodzi o to żeby był zamknięty obwód. Jeżeli masz multimetr ( obojętnie jaki miernik ) sprawdź napięcie na przewodzie brązowym - powinna być faza. Niebieski to N-ka.
Podłącz sobie 'na sucho - znaczy bez napięciowo' omomierz do brązowego wchodzącego i niebieskiego wchodzącego - zewrzyj brązowy wychodzący z niebieskim wychodzącym - jeżeli będziesz miał niewielką rezystancję to będziesz miał 100% pewności!!! - Zdjęcie puszki jak najbardziej wskazane !
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 21:44 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Zdjęcie puszki wrzucę niestety dopiero pod koniec tygodnia, teraz nie posiadam aparatu muszę pożyczyć, proszę o cierpliwość, po złączeniu kabla brązowego i niebieskiego w tym wystającym kablu mocno zaiskrzyło i sprężarka ruszyła, zobaczymy jak będzie dalej... Czy nie wystąpią jakieś efekty wizualno-techniczne napiszę jutro jak dokładnie przetestuję. Pozdrawiam
Dodano po 27 [sekundy]:
Spróbuję rozrysować puszkę.
Dodano po 6 [minuty]:
Rozrysowałem to tak:
Nie jestem pewny w 100% czy rozrysowałem to dobrze, jednak się starałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 21:44 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
No i widzisz. Możesz już naprawiać lodówki. A mnie w nagrodę za pomoc jakiś 'osioł' podkablował do moderatorów, bo zamiast zastanowić się - przestraszył się, że cię chcę zabić!
Wszak 'elektronika' lodówki Mińsk jest podobna do elektroniki systemu naprowadzania na lotnisku w Smoleńsku. Wot kakaja bolszaja technika!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 21:50 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
To ja Ci dam nagrodę.
Dodano po 1 [minuty]:
Nagroda została przekazana, mam nadzieje że moderatorzy nie dali Ci ostrzeżenia..
Do moderatorów:
Proszę się nie bać o mnie, jak mnie trzepnie to będę trzepnięty, nie trzepnie to nie będę, spokojnie.. Dbam o bezpieczeństwo, jak coś podłączam to zawsze z zasadą jednej ręki..
Dodano po 2 [minuty]:
Dobra, postaram się wydobyć z lodówki reszte elektroniki, o rezultatach w ciągu max 5dni dam znać, pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 21:54 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Dzięki. Powodzenia z pompowaniem roweru! No i masz nowe doświadczenia z lodówkami. Wbrew pozorom to nie takie trudne.
P.S.
Jak widać to nie prąd jest niebezpieczny tylko brak rozsądku!!! Co dedykuję niewidzialnej ręce!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2011 21:54 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 21:56 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Nie wiedziałem o lodówkach nic, poza tym że chłodzą, a teraz wiem całkiem całkiem ;) Dzięki za pomoc ;)
Dodano po 41 [sekundy]:
O i odpowiedz na PW.
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 22:00 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Fachowcy to by powiedzieli, że to pralki chodzą :D a lodówki to mrożą!!! :D
Na tak poważnym forum to może być poczytane za obrazę :D
Sorry przeczytałem chodzą a nie chłodzą - bo ja to już ślepy jestem!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 22:03 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Jeszcze jeden problem, sprężarka wymiotuje olejem, można ją tak przechylić aby go całego wydmuchała?
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
26 Jul 2011 22:04 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
To normalny objaw przy starych sprężarkach, jak wylejesz olej to Ci się zatrze. Tylko odolejacz Ci pomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 22:06 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Nie przechylaj tej sprężarki - ona jest osadzona wewnątrz na specjalnych strzemionach jak z nich zleci to będzie dzwonić. Daj jej niech się wyrzyga olejem - to co zostanie to wystarczy do pracy - bo ten olej w większej ilości to potrzebny jest - jak pracuje non stop i normalnie rozpuszcza się we 'freonie' - w Mińsku to pewnie jeszcze R-12 było - smaruje i poprawia wymianę ciepła- a odolejacz jak najbardziej, żeby ci się olej nie przedostał do dętek - bo będzie kiszka!
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 22:21 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Podstawowe pytanie: Gdzie ten odolejacz kupić i jak zamontować? Wujek posiada podobną sprężarkę już kilka lat, raz spadła z ciągnika i dalej działa, w ogóle jej nie słychać podczas pracy, niestety wentyl w kole po zakończeniu pompowania pozostaje tłusty...
Dodano po 57 [sekundy]:
Jak spadnie z tych strzemion to będzie działać? Tą wujka jak się nią poczęsie to coś w środku tak jak by stuka..
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 22:28 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Jak spadnie ze strzemion to będzie dzwonić i raczej nic więcej. Odolejacz to sobie możesz sam zrobić! To może być słoik z dwoma rurkami jedna wchodząca w wieczko a druga wychodząca. Chodzi o to, że jak będzie wpadał olej to on sobie opadnie na dno a powietrze poleci dalej. Ew. w jakimś sklepie ze sprężarkami może być też jakaś Praktiker, Castorama, Leroy Merlin, Obi, ....gdziekolwiek sprzedają sprzęt do sprężarek i do malowania...
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
26 Jul 2011 22:41 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| gayetan wrote: |
| Nie przechylaj tej sprężarki - ona jest osadzona wewnątrz na specjalnych strzemionach jak z nich zleci to będzie dzwonić. |
Te "specjalne" strzemiona to są zwykłe sprężyny i jak przechylisz agregat nic się nie stanie.
| Daj jej niech się wyrzyga olejem - to co zostanie to wystarczy do pracy |
Jeżeli tłok sprężarki jest wyrobiony to wypluje wszystek olej i się zatrze. W lodówce olej krąży w obiegu zamknięty i tam nie ma tego problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 23:00 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Wyrobiony raczej nie jest bo ta lodówka pracowała okazyjnie, średnio 30 dni w roku przez 10lat.. Pracowała ona podczas bicia świni jak mięso się nie mieściło w drugiej, nowszej lodówce. Teraz lodówka już zaczęła gnić i spękała uszczelka, uciekł też czynnik chłodzący, więc ja sobie wziąłem sprężarkę. Nie miał szans się chyba wyrobić?
Dodano po 45 [sekundy]:
Ten olej co wycieknie do odolejacza można z powrotem wlać do sprężarki?
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 23:01 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
To są sprężyny ale osadzone na ceownikach - jak wylecą dzwonią - choć rzeczywiście się nic nie stanie /poza dzwonieniem.
A moim zdaniem potwierdzonym wielokrotnym rozbieraniem tego typu 'agregatów' i nie tylko to ponieważ normalnie sprężarka w większej części jest zanurzona w oleju - przystosowanie do pracy ciągłej to jeśli będziesz wykorzystywał ją okazjonalnie to nic się nie stanie nawet jeśli masz wyrobiony tłok - bo pozostały olej zgromadzony jest w dolnej części sprężarki. No może nie osiągniesz 22 barów - ale koło napompujesz..
Według mnie również olej nie krąży w obiegu zamkniętym tylko krąży freon z bardzo niewielką częścią rozpuszczonego oleju. Gdyby krążył olej zapchałaby się kapilara i kiszka z chłodzenia...Zresztą gdyby olej dostał się na stronę ssawną i został sprężony w cylindrze to mógłby się zachować jak każda ciecz, którą próbuje się sprężać. To między innymi dla tego nie wolno lodówek przechylać!!!
...ale jak to mówią wszystko zależy od punktu widzenia...
Zresztą za późno żeby się mądrzyć idę na piwo...
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
26 Jul 2011 23:06 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Ciekawe jak ty rozbierasz agregat jak jego szlifierką ciężko rozciąć. Dzięki za porady kolego gayetan, do tematu wrócimy jutro. Jak idziesz na piwo, weź kup też dla mnie :P Odolejacz zmodzę jutro ze słoika, tylko jak to uszczelnić?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2011 23:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 23:14 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Agregaty rozcina się plazmą chłodząc azotem od wewnątrz, żeby nie popalić uzwojeń. Robi się to 'wyjątkowo albo w celach 'dydaktycznych'. Tych 'sprężarek' się nie naprawia!!! ...albo bardzo ciężko to zrobić...koszt przewyższa zakup nowej...
Uszczelnić 'odolejacz' możesz stosując nagwintowaną z zewnątrz rurkę mosiężną na która nakręcasz nakrętkę pod to uszczelkę z drugiej strony wieczka uszczelka i też dociskasz śrubą. To zawiązanie buta dźdżownicą ale działa - najlepsza jest rurka z wentyla rowerowego lub samochodowego...
...idę już na to piwo...bo mi nocny zamkną :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
26 Jul 2011 23:16 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Według mnie również olej nie krąży w obiegu zamkniętym tylko krąży freon z... |
A niby gdzie idzie ten "wypluty" olej?
To między innymi dla tego nie wolno lodówek przechylać!!!
|
Można przechylać, można nawet położyć tylko trzeba wiedzieć na której stronie kłaść.
|
|
| Back to top |
|
 |
gayetan Poziom 15

|
26 Jul 2011 23:21 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| A niby gdzie idzie ten "wypluty olej? |
Normalnie obieg jest zamknięty w lodówce jest filtr - odolejacz - to ta bańka taka ... olej spływa do karteru sprężarki jak sprężarka nie pracuje.
| Można przechylać, można nawet położyć tylko trzeba wiedzieć na której stronie kłaść. |
...ale ponieważ większość tego nie wie - to na każdej lodówce napisane jest, żeby nie przechylać więcej niż 45 st a jeśli już to poczekać ileś godzin po transporcie z włączeniem agregatu, w przypadku większych agregatów są nawet specjalne tabliczki bezpieczeństwa ze wskaźnikiem. Jak wskaźnik jest czerwony ( czy jakiś tam inny - bo zależy to od producenta )- to klient nie powinien odebrać takiego agregatu z transportu bo traci gwarancję!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
26 Jul 2011 23:39 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Normalnie obieg jest zamknięty w lodówce jest filtr - odolejacz - to ta bańka taka ... olej spływa do karteru sprężarki jak sprężarka nie pracuje.
|
Pewny jesteś?
|
|
| Back to top |
|
 |