| Author |
artko334 Poziom 18

|
27 Jul 2011 10:19 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Ta bańka taka to nie odolejacz... W tym się ciecz zamienia w gaz, ale jak się to nazywa to zapomniałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
27 Jul 2011 11:02 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| artko334 wrote: |
| Ta bańka taka to nie odolejacz... W tym się ciecz zamienia w gaz, ale jak się to nazywa to zapomniałem. |
Ciecz zamienia się w gaz przy wyjściu z kapilary.
Zgaduj dalej.
|
|
| Back to top |
|
 |
artko334 Poziom 18

|
27 Jul 2011 20:27 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
No to do czego jest ta bańka taka?
Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:
No to tak, zrobiłem odolejacz, nie ze słoika bo był nieszczelny, tylko z pojemniczka plastikowego na sól o pojemności 0,5l, wystarczy? Jest on zupełnie strzelny, nic nie ucieka, sprawdzałem pod wodą pompując go pompką od rowera. Króćce to wentylki od dentki, które wyciąłem z dętek od malucha znalezionych na złomie, umieściłem je na górnym denku w odległości około 5cm od siebie, dobrze to zrobiłem?
Dodano po 5 [godziny] 54 [minuty]:
Niestety mój odolejacz rozerwało, z czego mogę zrobić taki, aby był na lata? Słoik odpada-ciężko uszczelnić, i przy większym ciśnieniu wydyma denko.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2011 20:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Paniki Poziom 20

|
03 Aug 2011 15:07 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Też się dołączę do tematu :D
Właśnie przyniosłem ze strychu sprężarkę, kupioną kiedyś od złomiarza, by ją spróbować uruchomić. Znalazłem ten temat, widzę świeży nawet :D
Analizując rysunek z puszki złączyłem przewód czarny z brązowym, wychodzącymi z puszki. modląc się, że nic nie wybuchnie wsadziłem wtyczkę do gniazdka i sprężarka ruszyła :D
U mnie z puszki wychodzą 4 przewody: uziemienie, brązowy, czarny i niebieski. Na puszce też one są. Widać z schematu, że pod czarny i brązowy podpina się "wyłącznik" a pod niebieski i brązowy podpina się wyłącznik z żarówką ;)
Może wreszcie coś mój projekt lodówkowca ruszy po dwóch latach, przez które zbierałem części "przy okazji" :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Chris_W Poziom 23

|
05 Aug 2011 11:52 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Bańka to albo pochłaniacz wilgoci albo dodatkowy zapas freonu. Kwestia tego gdzie on tam na instalacji siedzi - ponieważ ja się na lodówkach nie znam.
Olej krąży po instalacji, może nie cały, ale krąży.
Swoją drogą zepsułeś kawałek warstwy ozonowej :D
|
|
| Back to top |
|
 |
luke666 Poziom 22

|
05 Aug 2011 13:14 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Sprężarka w tzw. bańce leży jak na pierwszym zdjęciu, tzn. wirnik silnika i wał korbowy pionowo do góry. Na widocznych sprężynach silnik ze sprężarką (na zdjęciu odkręcony stojan) przymocowane są do metalowej obudowy.
Ciecz z obiegu wpada wprost do bańki, ciężko mi stwierdzić ile tego było bo część się wylała podczas transportu, ale przypuszczam, że silnik pracuje w częściowym zanurzeniu.
Cylinder ułożony jest poziomo, natomiast gaz zasysany jest przez widoczny na drugim zdjęciu dolny otwór. Wynika z tego, że gładź cylindra musi być smarowana filmem olejowym powstałym podczas rozbryzgiwania oleju przez wirnik silnika.
Przez cieńką rurkę sprężony gaz jest prowadzony do króćca wylotowego.
Możliwe, że zastąpienie tej cieńkiej rurki grubszą spowoduje niewielki wzrost wydajności sprężarki.
Po głowie chodzi mi pomysł aby wziąć kilka takich gołych sprężarek i podłączyć pod jeden silnik, tylko martwię się o smarowanie cylindrów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duduś74 Poziom 24

|
07 Aug 2011 11:16 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| luke666 wrote: |
Wynika z tego, że gładź cylindra musi być smarowana filmem olejowym powstałym podczas rozbryzgiwania oleju przez wirnik silnika.
|
Obejrzyj dokładnie oś wirnika.
|
|
| Back to top |
|
 |
luke666 Poziom 22

|
08 Aug 2011 01:27 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| Duduś74 wrote: |
| luke666 wrote: |
Wynika z tego, że gładź cylindra musi być smarowana filmem olejowym powstałym podczas rozbryzgiwania oleju przez wirnik silnika.
|
Obejrzyj dokładnie oś wirnika. |
Są otwory w wale wirnika oraz samym korbowodzie, w dodatku "na przestrzał", w tym jeden otwór jest wprost na denko tłoka, ale nie wiem jak olej miałby być zasysany te kilkanaście cm w górę tylko za pomocą siły odśroskowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kocurek010 Poziom 3

|
12 Jan 2012 01:12 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Witam. Jestem zmuszony poruszyć tutaj swój problem. Otóż posiadam dwa agregaty EDA, mają one przekaźnik rozruchowy wszystko fajnie śmiga oraz 2 agregaty CCCP bodajże z lodówki mińsk, no i tu mam problem, chcę je wszystkie 4 wykorzystać do budowy kompresora. Te dwa z mińska nie mają właśnie tych przekaźników. Zwierając fazę z uzwojeniem rozruchowym chodzą.Moje pytanie brzmi czy te 2 z mińska mogę podpiąć pod aparaty rozruchowe z agregatów EDY. Może ktoś wie czy można zastosować jakiś inny układ startowy do nich?
Temat trochę odgrzewany:) ale tutaj najbardziej pasowało mi zadać pytanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
luke666 Poziom 22

|
12 Jan 2012 18:01 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
| Kocurek010 wrote: |
| czy te 2 z mińska mogę podpiąć pod aparaty rozruchowe z agregatów EDY |
Raczej nie, bo silnik podczas rozruchu pobiera spory prąd, więc aparat może nie wytrzymać 2x większego obciążenia.
| Kocurek010 wrote: |
| Może ktoś wie czy można zastosować jakiś inny układ startowy do nich? |
Najprościej przycisk monostabilny załączający uzwojenie rozruchowe. Bistabilnego radzę nie stosować, brat mi w ten sposób spalił sprężarkę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kocurek010 Poziom 3

|
12 Jan 2012 23:24 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Też rozważałem monostabilny ale potrzebuję automatycznego rozruchu, po tym jak presostat zewrze obwody. Mniejsza z tym, agregaty CCCP, które i tak się grzały jak głupie :) wymienię na 2 EDY i będzie komplet 4 jednakowych. Teraz mianowicie inny problem włączyłem oba agregaty (EDA) pochodziły sobie chwilę i postanowiłem sprawdzić poziom i stan oleju, bo agregaty leżały na złomie.
Z jednego wylałem ze dwie ćwiartki oleju, tylko że takiego ciemnego( według mnie nie powinien taki być chyba?) a z drugiego nawet nie było 70ml(pomarańczowy i zaszlamiony). Wylewałem prze rurkę ssącą, możliwe że nie wszystko wyleciało?
Wiem że powinno to się robić tą zalutowaną rurką, ale nie chcę jej rozcinać.
Planuję je zalać bardzo rzadkim olejem do silników, podejdzie taki patent, czy nie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jan 2012 23:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Kocurek010 Poziom 3

|
24 Jan 2012 22:01 Re: Sprężarka z lodówki Minsk, pytanie lajka. |
|
|
|
Z góry przepraszam za post pod postem, ale trudno. Poradziłem sobie. Zalałem je jednak olejem transformatorowym. Kompresorek już ukończony. Wszystko ładnie śmiga. Dla zainteresowanych link.
http://www.youtube.com/watch?v=Btve7ZezB_0
|
|
| Back to top |
|
 |