Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Połączenie telefonu z drukarką przez WiFi

szczodros 27 Lip 2011 20:06
  • #1 27 Lip 2011 20:06
    szczodros
    Poziom 18  

    Witam. Dzisiejszym moim problemem jest drukowanie zdjęć z telefonu przez WiFi.
    Chciałbym wysłać zdjęcie do drukarki HP F4580 z telefonu z Androidem 2.1 (Xperia X8). Problem polega na tym że programy na telefonie nie widzą drukarki przez WiFi (programy na tel. to HP iPrint PDF i HP iPrint Photo). Komputer z drukarką połączony przez USB (nie mam routera), internet z kablówki.

  • #2 27 Lip 2011 23:26
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie znam ani telefonu ani drukarki, ale skoro nie masz routera/AP, sprawdź czy w ustawieniach urządzeń dostępny jest dla karty WiFi tryb AdHoc. Jeśli tak, skonfiguruj go identycznie na obydwu urządzeniach, skonfiguruj adresy IP i wtedy próbuj.

  • #3 28 Lip 2011 01:09
    szczodros
    Poziom 18  

    Nie wiem jak drukarka (nie wiem jak sprawdzić) ale w telefonie mam stały adres MAC a IP w nim mogę dowolne ustawić (porty, DNS też)

  • #4 28 Lip 2011 08:12
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Adres MAC jest z reguły stały (no, prawie ;)), bo to adres fizyczny karty sieciowej, jednak nie to jest problemem. Sprawdź, czy karty bezprzewodowe jednego i drugiego urządzenia można wprowadzić w tryb AdHoc (czyli tryb sieci bez punktu dostępowego) - w przypadku drukarki będziesz musiał zapewne użyć dołączonego oprogramowania i skonfigurować najpierw jej ustawienia za pomocą połączenia USB. W instrukcji piszą o tym trochę pokrętnie, więc pewności, że tryb jest dostępny nie mam.
    Jeśli próby zakończą się fiaskiem, pozostanie Ci zakup jakiegokolwiek urządzenia z punktem dostępowym - nawet używanego, to raptem kilkadziesiąt zł.

  • #5 28 Lip 2011 12:42
    szczodros
    Poziom 18  

    Telefonu w AdHoc się nie da. Routera nie mogę mieć gdyż za niego i kilka urządzeń w sieci są kary :/

  • #6 28 Lip 2011 19:00
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie musisz podłączać urządzeń do internetu, sieć bezprzewodowa może mieć "zasięg lokalny", na drugiej karcie sieciowej komputera, żeby ten też mógł drukować za pośrednictwem sieci.

  • #7 28 Lip 2011 19:09
    szczodros
    Poziom 18  

    W komputerze nie ma karty sieciowej sprzętowej - modem i drukarka na USB. Drukować chce bez włączania komputera.

  • #8 28 Lip 2011 20:26
    piterus99
    Poziom 43  

    Musi być AP/router z AP by się bezprzewodowo łączyć z tą drukarką.

  • #9 28 Lip 2011 20:30
    romeok01
    Poziom 34  

    szczodros napisał:
    W komputerze nie ma karty sieciowej sprzętowej - modem i drukarka na USB. Drukować chce bez włączania komputera.


    Przy Twojej konfiguracji jest to niemożliwe.

    Będzie możliwe po podłączeniu routera z wifi i print serwerem na USB.

  • #10 28 Lip 2011 20:38
    szczodros
    Poziom 18  

    Sęk w tym że dostawca zabrania routera, chyba że będę dopłacał za kolejne urządzenie w sieci co miesiąc :/

  • #11 28 Lip 2011 20:48
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    romeok01 napisał:
    i print serwerem na USB

    printserver nie jest potrzebny, przecież drukarka ma wbudowany printserver po WiFi

    szczodros napisał:
    Sęk w tym że dostawca zabrania routera,

    Powtarzam - nikt Ci nie każe podłączać router do łącza internetowego. Sama obecność routera w domu chyba nie generuje od razu kary ? Router, a bardziej jego switch i AP może sobie działać w sieci lokalnej, bez wyjścia do internetu. Inna możliwość, skoro komp nie ma LAN, to karta WiFi potrafiąca "udawać" AP.

  • #12 28 Lip 2011 21:00
    szczodros
    Poziom 18  

    Czyli że potrzebuje WiFi w kompie?

  • #13 29 Lip 2011 01:27
    krimarkp
    Poziom 10  

    sprawdz czy drukarka jest "widoczna" (ma wlaczony tryb wifi) w sieci, moze byc podobnie jak z bluetooth i ukrywac swoja widocznosc

  • #14 01 Sie 2011 11:24
    szczodros
    Poziom 18  

    Ma włączony, a mimo to nie znajduje.

  • #15 01 Sie 2011 11:41
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    krimarkp napisał:
    sprawdz czy drukarka jest "widoczna" (ma wlaczony tryb wifi) w sieci, moze byc podobnie jak z bluetooth i ukrywac swoja widocznosc

    Kolego, co za brednie wypisujesz... Od kiedy to karta w trybie klienta ma być widoczna w eterze... Właśnie to nie jest tak samo jak w bluetooth.

  • #16 01 Sie 2011 12:39
    krimarkp
    Poziom 10  

    Brednie??Do kogo ta gadka? Czytaj q2 dokładniej.Jeśli drukarka ma wyłączony tryb wifi to nic jej nie znajdzie czyż nie??!!

  • #17 01 Sie 2011 16:04
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    krimarkp napisał:
    Jeśli drukarka ma wyłączony tryb wifi to nic jej nie znajdzie czyż nie??!!

    Owszem, jeśli WiFi byłoby wyłączone, to drukarka nie znalazłaby żadnego punktu dostępowego (bo jak już ustaliliśmy tryb adhoc odpada), a nie punkty dostępowe znalazłyby drukarkę. To punkt dostępowy rozgłasza się, a nie klient.
    Darujmy sobie ten OT.

  • #18 01 Sie 2011 16:49
    krimarkp
    Poziom 10  

    Cóż, muszę przyznać że masz racje, koniec OT

  • #19 01 Sie 2011 16:51
    szczodros
    Poziom 18  

    Więc co i jak bo już się pogubiłem a jak nie działało tak nie działa?

  • #20 01 Sie 2011 17:29
    piterus99
    Poziom 43  

    Potrzebujesz dodatkowe urządzenie zwane access pointem.

  • #21 01 Sie 2011 17:41
    szczodros
    Poziom 18  

    Ehh, czyli jednak trzeba będzie coś dokupić. Dzięki za wszystko.

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty