X

Połączenie telefonu z drukarką przez WiFi

szczodros 27 Jul 2011 20:06
  • #1 27 Jul 2011 20:06
    szczodros
    Level 18  
    Helpful post? (-2)
    Witam. Dzisiejszym moim problemem jest drukowanie zdjęć z telefonu przez WiFi.
    Chciałbym wysłać zdjęcie do drukarki HP F4580 z telefonu z Androidem 2.1 (Xperia X8). Problem polega na tym że programy na telefonie nie widzą drukarki przez WiFi (programy na tel. to HP iPrint PDF i HP iPrint Photo). Komputer z drukarką połączony przez USB (nie mam routera), internet z kablówki.
  • #2 27 Jul 2011 23:26
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (+2)
    Nie znam ani telefonu ani drukarki, ale skoro nie masz routera/AP, sprawdź czy w ustawieniach urządzeń dostępny jest dla karty WiFi tryb AdHoc. Jeśli tak, skonfiguruj go identycznie na obydwu urządzeniach, skonfiguruj adresy IP i wtedy próbuj.
  • #3 28 Jul 2011 01:09
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Nie wiem jak drukarka (nie wiem jak sprawdzić) ale w telefonie mam stały adres MAC a IP w nim mogę dowolne ustawić (porty, DNS też)
  • #4 28 Jul 2011 08:12
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Adres MAC jest z reguły stały (no, prawie ;)), bo to adres fizyczny karty sieciowej, jednak nie to jest problemem. Sprawdź, czy karty bezprzewodowe jednego i drugiego urządzenia można wprowadzić w tryb AdHoc (czyli tryb sieci bez punktu dostępowego) - w przypadku drukarki będziesz musiał zapewne użyć dołączonego oprogramowania i skonfigurować najpierw jej ustawienia za pomocą połączenia USB. W instrukcji piszą o tym trochę pokrętnie, więc pewności, że tryb jest dostępny nie mam.
    Jeśli próby zakończą się fiaskiem, pozostanie Ci zakup jakiegokolwiek urządzenia z punktem dostępowym - nawet używanego, to raptem kilkadziesiąt zł.
  • #5 28 Jul 2011 12:42
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Telefonu w AdHoc się nie da. Routera nie mogę mieć gdyż za niego i kilka urządzeń w sieci są kary :/
  • #6 28 Jul 2011 19:00
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Nie musisz podłączać urządzeń do internetu, sieć bezprzewodowa może mieć "zasięg lokalny", na drugiej karcie sieciowej komputera, żeby ten też mógł drukować za pośrednictwem sieci.
  • #7 28 Jul 2011 19:09
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    W komputerze nie ma karty sieciowej sprzętowej - modem i drukarka na USB. Drukować chce bez włączania komputera.
  • #8 28 Jul 2011 20:26
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Musi być AP/router z AP by się bezprzewodowo łączyć z tą drukarką.
  • #9 28 Jul 2011 20:30
    romeok01
    Level 34  
    Helpful post? (0)
    szczodros wrote:
    W komputerze nie ma karty sieciowej sprzętowej - modem i drukarka na USB. Drukować chce bez włączania komputera.


    Przy Twojej konfiguracji jest to niemożliwe.

    Będzie możliwe po podłączeniu routera z wifi i print serwerem na USB.
  • #10 28 Jul 2011 20:38
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (-1)
    Sęk w tym że dostawca zabrania routera, chyba że będę dopłacał za kolejne urządzenie w sieci co miesiąc :/
  • #11 28 Jul 2011 20:48
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    romeok01 wrote:
    i print serwerem na USB

    printserver nie jest potrzebny, przecież drukarka ma wbudowany printserver po WiFi

    szczodros wrote:
    Sęk w tym że dostawca zabrania routera,

    Powtarzam - nikt Ci nie każe podłączać router do łącza internetowego. Sama obecność routera w domu chyba nie generuje od razu kary ? Router, a bardziej jego switch i AP może sobie działać w sieci lokalnej, bez wyjścia do internetu. Inna możliwość, skoro komp nie ma LAN, to karta WiFi potrafiąca "udawać" AP.
  • #12 28 Jul 2011 21:00
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Czyli że potrzebuje WiFi w kompie?
  • #13 29 Jul 2011 01:27
    krimarkp
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    sprawdz czy drukarka jest "widoczna" (ma wlaczony tryb wifi) w sieci, moze byc podobnie jak z bluetooth i ukrywac swoja widocznosc
  • #14 01 Aug 2011 11:24
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ma włączony, a mimo to nie znajduje.
  • #15 01 Aug 2011 11:41
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    krimarkp wrote:
    sprawdz czy drukarka jest "widoczna" (ma wlaczony tryb wifi) w sieci, moze byc podobnie jak z bluetooth i ukrywac swoja widocznosc

    Kolego, co za brednie wypisujesz... Od kiedy to karta w trybie klienta ma być widoczna w eterze... Właśnie to nie jest tak samo jak w bluetooth.
  • #16 01 Aug 2011 12:39
    krimarkp
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Brednie??Do kogo ta gadka? Czytaj q2 dokładniej.Jeśli drukarka ma wyłączony tryb wifi to nic jej nie znajdzie czyż nie??!!
  • #17 01 Aug 2011 16:04
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    krimarkp wrote:
    Jeśli drukarka ma wyłączony tryb wifi to nic jej nie znajdzie czyż nie??!!

    Owszem, jeśli WiFi byłoby wyłączone, to drukarka nie znalazłaby żadnego punktu dostępowego (bo jak już ustaliliśmy tryb adhoc odpada), a nie punkty dostępowe znalazłyby drukarkę. To punkt dostępowy rozgłasza się, a nie klient.
    Darujmy sobie ten OT.
  • #18 01 Aug 2011 16:49
    krimarkp
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Cóż, muszę przyznać że masz racje, koniec OT
  • #19 01 Aug 2011 16:51
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Więc co i jak bo już się pogubiłem a jak nie działało tak nie działa?
  • #20 01 Aug 2011 17:29
    piterus99
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Potrzebujesz dodatkowe urządzenie zwane access pointem.
  • #21 01 Aug 2011 17:41
    szczodros
    Level 18  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ehh, czyli jednak trzeba będzie coś dokupić. Dzięki za wszystko.
  Search 4 million + Products
Browse Products