| Author |
remiorn Poziom 16

|
22 Nov 2004 12:51 Przyczyna uszkodzenia telewizora. |
|
|
|
Ponieważ pytanie jest w tym momencie teoretyczne zamieszczam je tu.
Kilka tygodni temu po zakupie nowego kompa sprawiłem sobie kabelek łączący go z telewizorem w celu oglądania filmów.
Niestety kabelek "nie chodził" więc przekopałem troche w Elektrodzie, znalazłem przyczyne i odpaliłem.
Po jakimś czasie od tych operacji telewizor (Samsung CW21M63) padł, a dokładnie poszedł transformator wysokiego napięcia, przy czym stało się to podczas oglądania telewizji, a nie podczas oglądania filmu z kompa.
Obecnie TV jest naprawiony i nie ma z nim problemów.
Moje pytanie jest następujące:
Czy możliwe jest, iż uszkodzenie trafa nastąpiło wskutek podawania sygnału z kompa, czy też raczej nastąpiło to po prostu wskutek "zużycia" elementu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2004 12:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_PREDATOR_ Poziom 26

|
22 Nov 2004 13:02 Re: Przyczyna uszkodzenia telewizora. |
|
|
|
Witam
Nie ma znaczenia z kąd pobierany jest-był sygnał do TV, to nie ma wpływu na uszkodzenie sametgo trafopowielacza.
Przyczyn uszkodzenie trafopowielacza może być sporo, choćby jak piszesz zużycie, izolacja, skok napięcia zasilającego, uszkodzenie elementów współpracujących z odchylaniem poziomym. Trudno na tej podstawie jednoznacznie i dokładnie określić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2004 13:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Masster Poziom 22

Joined: 24 Mar 2002 Posts: 1906 Location: Ostróda / Szczecin
|
22 Nov 2004 13:02 Re: Przyczyna uszkodzenia telewizora. |
|
|
|
Nie jestem ekspertem ale jak dla mnie to uszkodzenie trafopowielacza nie mogło w żaden sposób być spowodowane przez podłączony kabel od kompa. Jeżeli miało by się coś stać to poszedł by układ wejściowy przy eurozłączu. Było kilka przypadków uszkodzenia telewizorów po podpięciu tv-out z kompa opisanych na elektrodzie. Jak chcesz więcej szczegółów to poszukaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Nov 2004 13:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
remiorn Poziom 16

|
22 Nov 2004 13:15 Re: Przyczyna uszkodzenia telewizora. |
|
|
|
| miglus wrote: |
Przyczyn uszkodzenie trafopowielacza może być sporo, choćby jak piszesz zużycie, izolacja, skok napięcia zasilającego, uszkodzenie elementów współpracujących z odchylaniem poziomym. Trudno na tej podstawie jednoznacznie i dokładnie określić. |
Może nie do końca opisałem sytuację.
Chodziło mi o to, że jak kombinowałem z kabelkiem to TV przez jakis czas dostawał sygnał mocno "nieskoordynowany" i zastanawiam się, czy nie mogło to w jakiś sposób "nadwyrężyć" trafa.
Jeśli dobrze zrozumiałem, nawet jeśli się tak stało, to obecnie skoro sygnał jest już prawidłowy to nie powinien mieć żadnego negatywnego wpływu na działanie TV.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
22 Nov 2004 13:31 Re: Przyczyna uszkodzenia telewizora. |
|
|
|
Dywagacja teoretyczna
Możliwe, że przeciążyłeś układ odchylania jeżeli komputer wysyłał impulsy odchylania o częstotliwości większej niż 15625 Hz/50Hz, dla których ten układ jest licznony. Układ się jeszcze synchronizował ale nie pracował optymalnie (wg producenta) i dał mniej szlachetnej części pleców.
|
|
| Back to top |
|
 |