FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przyczyna uszkodzenia telewizora.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Przyczyna uszkodzenia telewizora.
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 22 Nov 2004 12:51   

Przyczyna uszkodzenia telewizora.

Ponieważ pytanie jest w tym momencie teoretyczne zamieszczam je tu.
Kilka tygodni temu po zakupie nowego kompa sprawiłem sobie kabelek łączący go z telewizorem w celu oglądania filmów.
Niestety kabelek "nie chodził" więc przekopałem troche w Elektrodzie, znalazłem przyczyne i odpaliłem.
Po jakimś czasie od tych operacji telewizor (Samsung CW21M63) padł, a dokładnie poszedł transformator wysokiego napięcia, przy czym stało się to podczas oglądania telewizji, a nie podczas oglądania filmu z kompa.
Obecnie TV jest naprawiony i nie ma z nim problemów.
Moje pytanie jest następujące:
Czy możliwe jest, iż uszkodzenie trafa nastąpiło wskutek podawania sygnału z kompa, czy też raczej nastąpiło to po prostu wskutek "zużycia" elementu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Nov 2004 12:51   

Back to top

_PREDATOR_
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 22 Nov 2004 13:02   

Re: Przyczyna uszkodzenia telewizora.

Witam
Nie ma znaczenia z kąd pobierany jest-był sygnał do TV, to nie ma wpływu na uszkodzenie sametgo trafopowielacza.
Przyczyn uszkodzenie trafopowielacza może być sporo, choćby jak piszesz zużycie, izolacja, skok napięcia zasilającego, uszkodzenie elementów współpracujących z odchylaniem poziomym. Trudno na tej podstawie jednoznacznie i dokładnie określić.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Nov 2004 13:02   

Back to top

Masster
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 22 Nov 2004 13:02   

Nie jestem ekspertem ale jak dla mnie to uszkodzenie trafopowielacza nie mogło w żaden sposób być spowodowane przez podłączony kabel od kompa. Jeżeli miało by się coś stać to poszedł by układ wejściowy przy eurozłączu. Było kilka przypadków uszkodzenia telewizorów po podpięciu tv-out z kompa opisanych na elektrodzie. Jak chcesz więcej szczegółów to poszukaj.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Nov 2004 13:02   

Back to top

remiorn
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 Post from the author of the topic 22 Nov 2004 13:15   

miglus wrote:

Przyczyn uszkodzenie trafopowielacza może być sporo, choćby jak piszesz zużycie, izolacja, skok napięcia zasilającego, uszkodzenie elementów współpracujących z odchylaniem poziomym. Trudno na tej podstawie jednoznacznie i dokładnie określić.

Może nie do końca opisałem sytuację.
Chodziło mi o to, że jak kombinowałem z kabelkiem to TV przez jakis czas dostawał sygnał mocno "nieskoordynowany" i zastanawiam się, czy nie mogło to w jakiś sposób "nadwyrężyć" trafa.
Jeśli dobrze zrozumiałem, nawet jeśli się tak stało, to obecnie skoro sygnał jest już prawidłowy to nie powinien mieć żadnego negatywnego wpływu na działanie TV.
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#5 22 Nov 2004 13:31   

Dywagacja teoretyczna

Możliwe, że przeciążyłeś układ odchylania jeżeli komputer wysyłał impulsy odchylania o częstotliwości większej niż 15625 Hz/50Hz, dla których ten układ jest licznony. Układ się jeszcze synchronizował ale nie pracował optymalnie (wg producenta) i dał mniej szlachetnej części pleców.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Przyczyna uszkodzenia telewizora.
Page 1 of 1

Page generation time: 1.571 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed