FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Obliczenie maksymalnej niezniekształconej amplitudy wzmacnia

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Obliczenie maksymalnej niezniekształconej amplitudy wzmacnia
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 22 Nov 2004 15:36   

Obliczenie maksymalnej niezniekształconej amplitudy wzmacnia

Mam taki problem, gdyż nie wiem w jaki sposób obliczyć maksymalne niezniekształcone amplitudy przenoszonych sygnałów dla różnych temperatur. Mam już obliczone zmiany prądów kolektora Icq oraz napięcia Uceq. Mam zadany punkt pracy oraz wyliczone wszystkie wartości rezystorów i źródeł. Chodzi mi tylko o wzor z jakiego oblicza się amplitudy. Schematy są w załączniku. Za pomoc będe bardzo wdzięczny

Układy.JPG
 Filename:  Układy.JPG
Download
 Contents:  
 Filesize:  30.62 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Nov 2004 15:36   

Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 22 Nov 2004 21:45   

Re: Obliczenie maksymalnej niezniekształconej amplitudy wzma

Ograniczeniem są stany zatkania i nasycenia tranzystora. Musisz obliczyć jak się zmienia napięcie na elektrodzie z której wychodzi sygnał przy zmianach temperatury a potem wybrać najwęższy przedział napięć (np. dla układu OE od najniższego napięcia na kolektorze do Ucc (no z małym zapasikiem, bo praca w okolicach zatkania tranzystora też zniekształca.

Jako ciekawostkę powiem, że nie ma pojęcia niezniekształconego przenoszenia sygnału przez wzmacniacz można tylko mówić o mniej lub bardziej zniekształconym przenoszonym sygnale. Ponieważ tranzystor jest elementem nieliniowym to każdy sygnał jest zmniekształcany kwestią jest tylko poziom zniekształceń (np. zniekształcenia harmoniczne <1%)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Obliczenie maksymalnej niezniekształconej amplitudy wzmacnia
Page 1 of 1
Similar topics
Wykrywanie wartości maksymalnej sygnału sinusoidalnego (8)
XOP-15 i pytanie o ustawienie maksymalnej mocy (2)
Określenie maksymalnej mocy trafa toroidalnego (2)

Page generation time: 1.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed