| Author |
michalko12 Poziom 22

|
31 Jul 2011 21:41 Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
Luminary Micro było pierwszą firmą, która zaczęła produkować procesory z rdzeniem ARM Cortex-M3. Była to firma z jakimś tam udziałem kapitałowym samego ARMa. Prawdopodobnie chodziło o to, aby za pomocą LMI rzucić zanętę na Cortexy dla innych firm. Udało się. Jak wiadomo LMI zostało wykupione przez giganta w branży - Texas Instruments. Według zapowiedzi, dzięki temu przejęciu wszystko miało zmierzać ku lepszemu. TI gwarantowało dostęp do kapitału, technologii, inżynierów, fabryk itp. Wiadomo o co chodzi...
Rzeczywistość chyba okazała się inna :(
W Stellarisach errata zaczęła się coraz bardziej rozrastać. Każda normalna firma wypuszcza kolejne wersje krzemów z poprawkami. Niestety, tutaj jedyne co jest wypuszczane to kolejne wersje errat i tak jest już od kilku lat i prawdopodobnie nic się już w tej kwestii nie zmieni.
TI za parę chwil opublikuje kilkanaście, może kilkadziesiąt stron nowych układów z rodziny Stellaris. Jednym z tych układów jest LM3S9D96. Nie jest on jeszcze dostępny w katalogu Stellarisów, ale jest już w broszurze Stellaris® Family of Microcontrollers. Można też już metodami śledczymi znaleźć na stronach TI stronę tego uC. LM3S9D96.
Jest tam errata która jest na dzień dobry wypełniona błędami krzemu. Wiele tych punktów dyskwalifikuje z użytku ten układ.
Największym syfem jaki im się udał jest Flash
DS swoje a errata swoje:
| Quote: |
3.6 Flash memory endurance cycle specification is 100 cycles
Description:
The Flash memory endurance cycle specification (maximum program/erase cycles) is 100 cycles.
Failure to adhere to the maximum number of program/erase cycles could result in corruption of the
Flash memory contents and/or permanent damage to the device.
Workaround:
None. Because the failure mechanism is a function of the third-party Flash memory technology used
in this device, there is no workaround. This third-party Flash memory technology is used only in the
affected 130-nm Stellaris products and will not be used in any future devices. All other Stellaris
products use Flash memory technology that exceeds industry quality and endurance cycle standards.
Silicon Revision Affected:
A1, A2
Fixed:
Not yet fixed. |
Problem dotyczy chyba wszystkich Stellarisów, które w oznaczeniu LM3SX_XX zamiast podkreślenia mają wstawioną nie cyfrę a literę, czyli tych układów jest dość sporo.
I teraz zasadnicze pytanie.
PO CO?
Po co wypuszczać tyle wadliwych układów z takimi błędami? Kto zdecyduje się na wciągnięcie takiego układu do produkcji. Jak można napisać program na tak rozbudowany procesor mając tylko 100 cykli programowania? Przecież przy dobrych wiatrach taki procesor wystarczy na tydzień, i co mam kupić 50 procesorów i co tydzień wymieniać?
|
|
| Back to top |
|
 |
tymon_x Poziom 20

|
31 Jul 2011 22:10 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
| michalko12 wrote: |
| Po co wypuszczać tyle wadliwych układów z takimi błędami? Kto zdecyduje się na wciągnięcie takiego układu do produkcji. Jak można napisać program na tak rozbudowany procesor mając tylko 100 cykli programowania? Przecież przy dobrych wiatrach taki procesor wystarczy na tydzień, i co mam kupić 50 procesorów i co tydzień wymieniać? |
Robiąc ASIC'a z reguły nakłada się już gotowe bloki i potem jet flatuje (spłaszcza). Więc są to sprawdzone rzeczy. Jedynie na co inżynier ma wpływ, to na reguły projektowe, jakie podłoże, grubość, reszta zależy od fabryki, rodzaje podłoża, technologia, litografia czy bombardowanie w plaźmie, domieszki etc.. Więc lipy dał końcowy łańcuch produkcyjny, maski pewnie są sprawdzone, a takie kosztuję po parę milionów $$$. Więc partia testowa, która poszła (parędziesiąt sztuk), była z dobrej rewizji, więc decyzja na pełną produkcję, a tu lipa, sprzedać trzeba...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Jul 2011 22:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michalko12 Poziom 22

|
31 Jul 2011 22:21 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
Śledzę Stellarisy od co najmniej 3 lat. Niektóre błędy mają ponad 3 lata. Rozumiem, że jest problem z procesem technologicznym, ale niektóre błędy nie podchodzą pod ten problem, to są ewidentne błędy w blokach. Po drugie w jakim celu wypuszczają kolejne układy jeśli mają problemy. Na co oni liczą? Komu sprzedadzą te układy? To są nowe układy które jeszcze nigdy nie były sprzedawane. Jedyne urządzenia z tymi procesorami to ich DevKity i do czego one się nadają? Żeby postawić je sobie na półkę? Który inny producent uC tak postępuje?
|
|
| Back to top |
|
 |
tymon_x Poziom 20

|
31 Jul 2011 22:59 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
No cóż jak pisałem o sprawdzonych rzeczach, to miałem na myśli m.i. pamięci. Bo taki rdzeń Cortex jest przez ARM wypieszczony i wytestowany, więc lipa może być w procesie produkcyjnym zaczynając od wafra, zanieczyszczenia... ale tam tak samo może ktoś dać lipy określając tragicznie reguły projektowe takiej jednostki.
Ale co do ich własnych bloków IP, no cóż, widać że słabo tam testują. A takie testy powinny być pieczołowicie sprawdzone, pieniądze nie małe są z tego, narzędzia do jednych z droższych z półek się zaliczają. Więc widać, że TI stać na takie rzucanie lewymi półproduktami.
Co do podejmowania decyzji, to z reguły inżynier mimo świadomego zła, może nie mieć wpływu na dalsze etapy. Może skala problemu nie tak ważna, ale na YouTube jest filmik jak Microchip tłumaczy dlaczego programator PicKit3 jest taki, a nie inny, w formie żartów zwalając na menadżerów, marketingowców i innych szakali etc.
Więc...
|
|
| Back to top |
|
 |
nsvinc Poziom 22

|
31 Jul 2011 23:48 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
A ja narzekałem na erraty do dsPICów...
Chyba przeproszę procesor dsPIC33FJ256GP710 za to, że złożeczyłem na jego skopany w krzemie kontroler CANa przez dobre dwa miesiące ;]
Jak ja się cieszę, że z stellarisami nie miałem nic wspólnego... co jak co, ale miałem zamiar dotknąć tych procesorów, ale po niniejszym mam pewność, że będę omijał ten syf z daleka ;/ Tak zchrzanionego układu bałbym się kłaść nawet do sprzętu do... prywatnego użytku, a co dopiero w sprzęcie masowym, na rynek...
|
|
| Back to top |
|
 |
paw789 Poziom 16

|
|
| Back to top |
|
 |
kemot55 Poziom 19

|
01 Aug 2011 12:47 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
TI w dziedzinie DSP produkuje "lipę" od dłuższego czasu niestety. Próba rozmowy z fachowcami od TI skończyła się b. szybko -> miedzy wierszami mi wyjaśnili, że jako szaraczek Kowalski to się dla nich nie liczę zupełnie. Teraz polityka się zmienia. Pakują swoje "łapska" do uczelni (bo tak kasa płynie i nikt jej nie kontroluje) i pojawił się nawet jakiś projekt JTAG'a ogólno-dostępny.
A tak na marginesie nie tylko PIC potrafi spaprać układ. Ostatnio nadziałem się na błędy nawet w produktach Analog Devices (ale nie ma się co dziwić bo na temat błędnego działania układu z AD rozmawiałem z jakimś mało kumatym chińczykiem).
|
|
| Back to top |
|
 |
michalko12 Poziom 22

|
01 Aug 2011 15:19 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
2812 nie produkują? Dziwne jest to co mówisz, u kogo się dowiadywałeś?
Układy od AD od zawsze miały problemy, w datasheet'ach wadę tak pokrętnie potrafią opisać, że będzie zaletą jakiej nikt inny nie mia, albo coś miedzy wierszami ukryją.
Pierwszy link który podał paw789 trochę wyjaśnił, nie jest tak źle. Przyznali się do błędu, który ma szansę zaistnieć dopiero w niesprzyjających warunkach, ale i tak podciągnęli ten problem pod ogólny. Kilka innych producentów, w tym AD mogłoby się nawet nie przyznać do tego.
Jestem w stanie zrozumieć, że błędy będą wychodzić po jakimś czasie, procedury testowe też ewoluują, ale nie jestem w stanie zrozumieć tego, że nie poprawiają tych błędów. Błędy poprawiane są dopiero w całkiem nowych układach, ale te z kolei mają już całkiem nowe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Aug 2011 15:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michalko12 Poziom 22

|
04 Feb 2012 10:40 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
No to jeszcze dodam kolejne niusy.
Ponieważ nigdzie nie można było dostać LM3S6965 zakupionych zostało w to miejsce na próbę kilkanaście sztuk LM3S6C65. Są to nowsze układy kompatybilne pinowo(prawie) pozbawione większości błędów jakie miały LM3S6965. Maja nawet bibliotekę od obsługi I/O w ROMie i bootloader umożliwiający załadowanie programu przez ethernet. Oczywiście problem z Flashem istnieje, ale to nic. Jest to rodzina opisywana jako Ethernet Connected MCUs . Głównym problemem jaki pojawił się przy próbie używanie tego procesora to niedziałające PHY. Prawie działa tylko nie daje się zlinkować z innymi urządzeniami.
Od prawie 2 miesięcy prowadzone sa rozmowy z TI przez ASKTEXAS i z jakim skutkiem? ŻADNYM!!!. stwierdzili że mamy źle zaprojektowany układ i że podeślą kit z LM3S6965, a my mamy wymienić sobie procesor na LM3S6C65 i odpowiedzieć im z jakim skutkiem. Procesor na ich kicie dalej nie działa, a oni od ponad tygodnia zamilkli :(. W tym czasie jak będziemy się pałować z TI przeprojektowuje układ na LPC17xx i od TI i ich procesorów zamierzam trzymać się z dala.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dexter77 Poziom 20

|
05 Feb 2012 14:53 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
W pracy korzystamy ze starego Hitachi H8S. W jego dokumentacji rowniez jest napisane ze mozna go zaprogramowac 100 razy. Przy uruchamianiu programu byl conajmniej 500 razy programowany i kasowany. Jak do tej pory dziala wszystko bez zarzutu. Te wartosc nalezy traktowac orientacyjnie, ale nie jest ona jeszcze taka tragiczna...
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
05 Feb 2012 17:04 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
Przecież ten parametr nie oznacza, że po danej ilości zapisów nastąpi pad na miejscu. Chodzi o to, że pamięć nie trzyma wtedy parametrów, takich jak długość przetrzymywania danych - z 20 lat zrobi Ci się np 2 miesiące. Albo pamięć nie wytrzyma skrajnych temperatur. Albo coś jeszcze innego. Uszkodzenie komórki powodujące brak możliwości zapisu/odczytu to tylko jeden z wielu możliwych problemów, do tego najlepszy, bo dający się łatwo zdiagnozować.
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
kemot55 Poziom 19

|
05 Feb 2012 18:19 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
A poza powyższym parametr gwarantowanej liczby zapisów jest podawany dla najbardziej (skrajnie) niekorzystnych warunków (czyli np. zapis pamięci na granicy maksymalnej lub minimalnej temperatury pracy urządzenia).
|
|
| Back to top |
|
 |
gaskoin Poziom 22

|
05 Feb 2012 20:58 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
Czyli ok, bo masz 1-2 uC do prototypowania, a potem już w docelowym układzie programujesz raz :P
Powiedzcie mi jak jest z kontrolerem PHY ? Z tego co pisze michalko12 to lepiej kupić inny mikro i dokupić zewnętrzny kontroler. Nie da się jakoś obejść tego problemu ? Wydaje się być bardzo fajną zabawką, ale niestety tylko z broszurki z tego co piszecie.
|
|
| Back to top |
|
 |
michalko12 Poziom 22

|
05 Feb 2012 21:42 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
Z tego co zaobserwowałem TI wyprodukowało 990szt (11 paletek po 90szt).
Do tej pory zostało zakupionych 13szt. z tego 12 sztuk przez mnie. 13 sztuka mogła być samplem. PHY w tym uC jest oddzielną strukturą w jednej obudowie. Każdy PHY posiada unikalny OUI. OUI PHY z tego uC nie ma na oficjalnej liście. Nie wiem co to za badziewie, w LM3S6965 był PHY z tym samym OUI. Dodatkowo na dzień dobry nie działa opcja LED - Link/RxTx to z erraty, a według moich ustaleń nie działa też opcja LED- 100Mb. Do tej pory korespondencja z TI w tej sprawie odbywała się z niemieckim i czeskim oddziałem ASKTEXAS. Od kilkunastu dni jest cisza w tej sprawie, TI milczy.
Kwestia jeszcze tego nieszczęsnego Flasha i jego 100 krotnego cyklu reprogramowania. To nie chodzi o to, że jest szansa, że wytrzyma 10000 cykli. Pewnie wytrzyma. Chodzi o to że był projektowany na gwarantowane 10000 cykli, a wyszło 100 razy mniej. Inni producenci gwarantują 10000 cykli w skrajnych warunkach, a TI dało ciała. Jak teraz podejść np. do kwestii emulacji EEPROM we FLASHu czy nawet aktualizacji firmwaru? Co, użyszkodnikowi wmawiać, że producent uC gwarantuje tylko 100 cykli i zostało mu jeszcze tylko 99 cykli? A może przemilczeć ten fakt i w razie czego wymieniać uC po kilkanaście dolarów plus koszta serwisu i kosztem marki?
|
|
| Back to top |
|
 |
Zbych_ Poziom 17

|
07 Feb 2012 20:43 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
| PHY w tym uC jest oddzielną strukturą w jednej obudowie. Każdy PHY posiada unikalny OUI. OUI PHY z tego uC nie ma na oficjalnej liście. Nie wiem co to za badziewie, w LM3S6965 był PHY z tym samym OUI. Dodatkowo na dzień dobry nie działa opcja LED - Link/RxTx to z erraty, a według moich ustaleń nie działa też opcja LED- 100Mb. |
Udało ci się w końcu odpalić transmisję danych?
| Co, użyszkodnikowi wmawiać, że producent uC gwarantuje tylko 100 cykli i zostało mu jeszcze tylko 99 cykli? |
Jako klient bałbym się kupić ustrojstwo, w którym producent ma w planach 100 upgradów oprogramowania :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
michalko12 Poziom 22

|
07 Feb 2012 21:49 Re: Stellaris - czyli jak sie teraz produkuje procesory |
|
|
|
| Zbych_ wrote: |
| Udało ci się w końcu odpalić transmisję danych? |
Dzisiaj się w końcu odezwali, podeślą 10 sampli. zobaczymy co z tego wyjdzie. My mamy im wysłać te uszkodzone. Mimo wszystko trzeba ostro z nimi rozmawiac bo inaczej traktują jak początkującego bascomowca.
| Zbych_ wrote: |
Jako klient bałbym się kupić ustrojstwo, w którym producent ma w planach 100 upgradów oprogramowania :-) |
W tym Flashu miały być także jakieś ustawienia. Miały...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Feb 2012 21:49 |
|
|
|