| Author |
Sław1980 Poziom 16

|
01 Aug 2011 18:33 CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
Hej! Jak w temacie. Po włączeniu łyka płytę należycie, laser rusza się w górę i w dół, ale nie kręci płytą. Na silniku brak w tym czasie napięcia. Czy to normalne czy sterowanie napędem płyty siadło?
Proszę właściwie sformułować pytanie. W obecnej formie jest ono lekko absurdalne.
Proszę zapoznać się z tym wątkiem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html i zaprezentować efekty działań wykonanych zgodnie ze wskazówkami w nim zawartymi.
GM
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Aug 2011 18:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ropi Poziom 17

|
03 Aug 2011 15:26 Re: CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
Pytanie nie jest absurdalne, tylko autor nie ma pojęcia jak działa CD i zastanawia się (pyta), czy laser coś czyta z nieruchomej płyty. Odpowiedź - płyta musi się obracać (do odczytania TOC - choćby na krótko).
r.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
03 Aug 2011 15:44 Re: CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
| ropi wrote: |
| Odpowiedź - płyta musi się obracać (do odczytania TOC - choćby na krótko). |
...Jeśli w ogóle zobaczy płytę...
Znaczna część odtwarzaczy CD jest tak skonstruowana, że najpierw sprawdza obecność płyty (czy odbija się wiązka) jeśli nie znajduje - po kiego ma kręcić? Przecież i tak nie odczyta...?
KSS 240 A jest w tej chwili dostępny jedynie jako "podróbka". Mimo, że ten rodzaj lasera jest znany ze swej długowieczności, możliwe że miał już dość. Na marginesie dodam, że KSS 240 czyta "do końca", a gdy ma już dość, nagle (czasami nawet w trakcie odtwarzania) przestaje i już nic nie pomoże. Dzieje się tak znacznie częściej niż z innymi laserami, gdzie pierwszą oznaką zanikającego sygnału jest wrażliwość na najdrobniejsze ryski, wstrząsy i tendencja do "przeskakiwania" ścieżek.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Aug 2011 15:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sław1980 Poziom 16

|
04 Aug 2011 20:50 Re: CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
Hmm czyli niestety istnieje możliwość, że to wina lasera... Szkoda, że nie mam innego na podmiankę... No nic, będę kombinował i dam znać co z tego wyszło. Dzięki za informację
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
04 Aug 2011 23:30 Re: CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
Ostatnio byłem zmuszony wstawić kilka 240'tek do różnych odtwarzaczy - (z Impela ), żaden jak na razie nie "poległ". W zasadzie można powiedzieć, że czytają z taką ochotą jak oryginalne, więc polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
ropi Poziom 17

|
06 Aug 2011 12:56 Re: CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
| dj-MatyAS wrote: |
| Odpowiedź - płyta musi się obracać (do odczytania TOC - choćby na krótko). |
...Jeśli w ogóle zobaczy płytę...
Znaczna część odtwarzaczy CD jest tak skonstruowana, że najpierw sprawdza obecność płyty (czy odbija się wiązka) jeśli nie znajduje - po kiego ma kręcić? Przecież i tak nie odczyta...? |
Ostatnio sprawdziłem jak to jest w CDP-391 z bardzo mocno zabrudzonym laserem (ten sam laser, odtwarzacz absolutnie nic nie czytał). Po załadowaniu płyty odtwarzacz rozpoczął obroty i próby odczytu. Odtwarzacz "nie wiedział" o płycie, bo po naciśnięciu przycisku wysunięcia tacy opuszczał obracającą się jeszcze płytę bez jej wcześniejszego wyhamowania. W normalnych warunkach odtwarzacz najpierw zatrzymuje płytę, a dopiero potem opuszcza na tacę i wysuwa. Tak więc nie jest to wszystko takie oczywiste.
Koszt zakupu nowego lasera w reklamowanej przez moderatora firmie czyni naprawę CDP-295 problematyczną. Za te pieniądze można kupić kompletny, używany odtwarzacz znacznie lepszej klasy.
r.
|
|
| Back to top |
|
 |
dj-MatyAS Poziom 26

|
06 Aug 2011 21:54 Re: CDP-295 nie kręci się płyta |
|
|
|
| Po załadowaniu płyty odtwarzacz rozpoczął obroty i próby odczytu. |
Pierwszą czynnością w znakomitej większości odtwarzaczy CD jest sprawdzenie po zamknięciu tacki (ustawieniu karuzeli) czy w ogóle jest płyta. A więc laser świeci i jeśli diody odbiorcze dostaną sygnał odbity z powierzchni płyty, dopiero zaczyna się szukanie TOC'a i reszta procedury. Jeśli chodzi o sprawdzenie obecności płyty nie potrzeba żadnych super dokładnych informacji, ale TOC już wymaga co najmniej nie zakłóconego (lub zbyt słabego) sygnału.
Nigdzie nie napisałem, że akurat tak właśnie jest w rzeczonym CD. Napisałem jedynie, że tak się dzieje w większości odtwarzaczy. Uważam więc, że obrona (jak wyniika z tonu wypowiedzi) swoich racji, jest w tym wypadku zbędna, bo ja ich nie podważam. Sugeruję jedynie jedną z wielu możliwości. Tak sobie myślę, że gdyby spróbować "odpalić "tego CD z zalutowaną zworką i wtedy sprawdzić czy kręci płytą czy nie (przy ewidentnym braku jakichkolwiek informacji "zwrotnych" z lasera), wszystkie wątpliwości zostałyby rozwiane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Aug 2011 21:54 |
|
|
|