FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kolumny - budowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Speakers and Speaker Sets -> Kolumny - budowa
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 22 Nov 2004 21:05   

Kolumny - budowa

Witam. Przyznaje sie od razu, że nie mam pojęcia o budowach głośników. Mam problem ze swoimi kolumnami.Były one zbudowane przez mojego wujaszka jakieś 15 lat temu.Dał mi je kiedyś w prezencie z uszkodzonymi niskotonowymi głośnikami. Wymieniłem je na Alpharda 180 W 31cm. W miejsce dwóch dziurek na dole w ktorych były najzwyklejsze kratki, wsadziłem 2 bass reflexy, a środek wytłumiłem gąbką z jakieś starej wersalki . No i wydaje mi sie że zmaściłem sprawe bo chyba za mocne i za duże głośniki wsadziłem do tej obudowy. Oczywiście wszystko sie przesuwa jak zapuszcze muzyke, ale jak na moje ucho to nie przenoszą one dobrze niskich częstotliwości 30-50Hz. Słychać takie brzydkie buczenie. Chcialbym zaznaczyć że mam bardzo mały pokój i ściany z płyt wiórowych (czy jakoś tak). Chciałbym sie dowiedzieć , czy sa jakieś szanse na poprawienie tych parametrów, czy już tylko zostaje mi zmienić lokum :). Poniżej wymiary jednej kolumny i pokoju i zdjęcie:

Kolumna:
Wys. - 71 cm
Szer. - 40 cm
Głęb. - 32 cm

Pokój : Dł.-3m40cmxSzer.-2m50cmxWys.- 3m

Alphard.jpg
 Filesize:  57.77 KB

Alphard.jpg

Back to top

diyManiek
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 22 Nov 2004 21:35   

Re: Kolumny - budowa

Spróbuj na poczatek skrucic dlugosc rur basreflex i wyjmij wytlumienie calkowicie, pozniej mozesz zostawic troche na tylnej sciance, zobacz co pokaze odsluch. Inne wyjscie to calkowite zatkanie otworów b-r i zrobienie obudowy zamknietej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Nov 2004 21:35   

Back to top

tdpg
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 22 Nov 2004 21:51   

Podobne miałem problemy ze swoimi głośnikami. Pozbyłem sie go uszczelniając obudowe. Musisz dokładnie pozatykać wszystkie dziury w obudowie. Musisz to starannie wykonać ponieważ masz dużą moc i już przez niewielkie otwory powietrze będzie wydawać nieporządane dzwięki. Nawet wtyki na kabel mogą się okazać za mało szczelne. Ważnym również elementem jest osadzenie głośnika tak aby on idealnie przylegał do obudowy. Sprawdź czy śruby niemają luzów. Świetnie nadaje się do zatykania dziur silikon.Do wytłumienia wnętrza kolumny najlepsza jest wata mineralna którą kładziesz na tylną pionową ściankę. Gdy uszczelnisz obudowy musisz dla nich znaleźć odpowiednie miejsce w pokoju tak aby bas odpowiednio się odbijał. Odpowiednie ustawienie głośników zapeni ci dodatkowe obnieżenie basu. Jeśli masz drewniane biórko możesz na próbe tam postawić kolumne odwróconą do ściany. Zobaczysz czy jest jakaś różnica w basie.
Back to top

IrekKo
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 22 Nov 2004 21:53   

DiyManiek ma rację, ale ja bym zaczął od razu od zatkania otworów i to dość szczelnie.
Szkoda, że nie naprawiłeś oryginalnych głośników. Zestawy naprawcze są dość tanie, a cały proces regeneracji dość prosty nawet dla niedoświadczonego konstruktora (chyba, że uszkodzone były cewki to trochę gorzej :) ).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Nov 2004 21:53   

Back to top

Tremolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#5 23 Nov 2004 02:58   

Kolumny - budowa

Konkretnie: jaki głośnik siedzi jako basowiec: (już dawno się nei bawiłem w Alphardy i nie kojarze tego modelu). No i interesuje mnei to czym to napędzasz ile wat ma ten wzmacniacz do tego.

Podaj wymiary obu bassreflexów.

====

update:

Skojarzyłem obrazek na stronie www.eltaj.pl jest to głośnik SW1203Z
o skutecznosci 85dB

Głośnik bedzie się nadawał bardziej do obudowy zamknietej - możesz zabudować te otwory. Własciwie teraz w okolicach częstotliwości rezonansowej otworów masz jeden wielki pik ( w pewnym zakresie częstotliwości masz PIK a poniżej niego spada skutecznosć, w dodatku pik z niezłym opóźnieniem) powodujacy te buczenie:
Głośnik buczy z powodu źle dobranych bass reflexów.

Twoje obudowy wydają się troszke za duże w stosunku do parametru VAS, róznica pomiedzy 75 litrów a 35 litrów to jakies 5 Hz w pasmie przeoszenia (-3dB) w mniejszej bedzie 37 Hz w większej 32 Hz -> ale za to głośnik bedzie mniej wytrzymały.
Back to top

Kodzio
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 23 Nov 2004 16:53   

A po jakich paramettrzach głośnika można się dowiedzieć czy ma pracować w zamknięciu czy z b..r ??
Jak zgrać (wybrać) zgłośniki do zwrotnicy i do sprzętu i wzmacniacza.
poza mocą i rezystancją to za bardzioo nie wiem.
Jeśli mam wzmacniacz o pewnej charakterystyce. to na jeakie częstotliwości najbardziej zwrócić uwage?? bo przecież nie da się idealnie dla pełnej charakterystyki dobrać głośników chyba, że wiecie może jak to wyliczyć??
Back to top

Esiaczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#7 Post from the author of the topic 05 Jan 2005 00:47   

Witam po długiej przerwie :) Zatkałem te otwory tak jak mi radziliście i jest poprawa :) ale jednak jakby czegoś im brakowało jeszcze. Pewnie znowu mam jakiś głupi pomysł ale moje pytanie jest takie : czy jakby dać po jednej rurce bass reflex u góry obudowy do jednej z bocznych ścianek tak jak to robią w subwooferach, nie poprawiło by to czegoś ?? Jeśli nie to prosze mi to wybić z głowy :) Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Jan 2005 00:47   

Back to top

Esiaczek
Poziom 16
Poziom 16

Post#8 Post from the author of the topic 03 Feb 2005 18:43   

Witam. Po przysłuchaniu sie po długiej przerwie doszedłem jednak do wniosku, że ten głośnik nie może pracować bez bass reflexu. Chociaż nie ma tego buczenia o którym pisałem, to kolumna gra o wiele ciszej, co jest według mnie do przyjęcia. Dlatego ponawiam pytanie, czy moge przenieść bass reflex do góry na któryś bok, czy zostawić tak jak mam teraz ?
Pozdrawiam.
Back to top

Kwaczor
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 03 Feb 2005 19:03   

Gdzie byś tego BR nie umieścił, to wrócisz do starego efektu Buuuu buuuu. Więc zostaw zatkane jednak.
Back to top

IrekKo
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 03 Feb 2005 19:11   

Nie :)
Nie ma sensu montować czegoś co nic nie da, no może ci się wydawać że jest lepiej jak jest z otworem, ale mogę cię zapewnić ,że inne (wzażne) parametry będą do d**y. Głóśnik jest przystosowany fabrycznie do obudów zamkniętych i tego nie da się ominąć ( no może nie do końca ).
To że gra ciszej - no cóż to taki urok Alphardów.
Spróbuj wypełnić kolumne całkowicie materiałem tłumiącym (wata, itp).
Możesz też stłumić pozostałe głośniki do poziomu tego Alpharda, kolumny ogólnie będą grały ciszej, ale zachowana będzie równowaga efektywności poszczególnych głośników.

Kodzio - po parametrze Qts.
Jeżeli jest on niższy od 0,5 to obudowa B-R, jak powyżej to zamknięta.
Ale to tak bardzo ogólnie.
Jest taki współczynnik jak EBP.
EBP=Fs/Qes
Jeżeli:
EBP < 60 obudowa zamknięta.
Powyżej 60 B-R
Najlepiej użyć jakiegoś programu do obliczania obudów :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Speakers and Speaker Sets -> Kolumny - budowa
Page 1 of 1
Similar topics
budowa kolumny (10)
Budowa kolumny ?(?) (7)
Budowa kolumny (9)
budowa kolumny (17)
budowa kolumny (5)
Budowa kolumny. Jak obliczyć objętość kolumny? (4)
Budowa kolumny STX. Kolumny trójdrożne. Budowa zwrotnicy. (16)
budowa kolumny.. (2)
Sprzężenia a budowa kolumny? Co wy na to? (2)
budowa zwrotnicy do kolumny (3)

Page generation time: 0.128 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed