FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Willem i kości biosu

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Willem i kości biosu
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 23 Nov 2004 01:04   

Willem i kości biosu

Witam!
Gorąca prośba do tegich głów :) od Willema. Otoz za nic nie moge zaprogramowac układów biosa moim Willemkiem.
Pracuje na 98 z Duronkiem 800, probowalem juz 3 wersji Willema ale skutkow przy programowaniu zadnych. Przy tescie Hardware mam caly czas 0V na nozkach 3-A15, 29-A14, 30-A17, 31-A18. Dodatkowo na nozce 22-CE jest po zaznaczeniu 0,5V. Zauwazylem jeszcze taki objaw ze kiedy zaznacze wlasnie nózke 22-CE to na nózkach 29 i 31 jest wtedy caly czas napiecie (4,98V). Płytke sprawdzilem i nie znalazlem niczego dziwnego poza tym ze moja plytka (PROGS-a) rozni sie od schematu jaki sciagnalem z ktoregos postu jakie tu czytalem. Wymienilem wszystkie kosci na nowe, uklady mi sie nie grzeja - ale mimo tego wszystko dziala dokladnie tak samo. Wymienilem tez za rada kolegow ktorych uwagi tu czytalem tranzystor bc557, i cewke na "poządną" ale i to nic nie dalo. Acha! I bląd ktory opisuje z zapisem kosci (a testowalem AT29C020, STT29EE020, MX 28F200P) to zawsze to samo - "Blad zapisu do sektora 0".
Bardzo prosze o pomoc bo juz mnie sily opuszczaja a uwazam ze to dobry programator. Czego mam jeszcze szukac...
Dzieki serdeczne za ewentualne komentarze i uwagi...
Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Nov 2004 01:04   

Back to top

tomekzen
Poziom 11
Poziom 11

Post#2 28 Nov 2004 20:27   

Re: Willem i kości biosu...

Jesli sprawdzales trzech willemow to wina tkwi po stronie komputera.
Zobasz na innym sprzecie . Dla pewnosci nie uzywaj kabla tylko podlacz od razu do portu LPT (mozna przez odkrecienie srob ) ,
Hej TOmek
Back to top

fox525
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 29 Nov 2004 19:01   

Re: Willem i kości biosu

@tomekzen - widze ze zle sie wyrazilem : Piszac ze uzyawlem 3 wersji Willema chodzilo mi o program do jedo obslugi - sorki moj blad. Ale zrobilem sobie sam nowa plytke i zlozylem caly programator od nowa i ruszyl z kopyta. Dziala pomimo tego ze na tych nozkach ktore opisywalem na poczatku postu dalej nie mam napiecia po "zafajkowaniu" w tescie hardware. Tak ze nie wiem od czego w koncu sa te wyprowadzenia na ZIFie. Wazna ze dziala. Programowalem juz biosy, epromy i nie ma najmniejszych problemow. Jak znajde chwilke to moze jeszcze podlubie z tym starym na kupionej plytce. Moze uda sie go rowniez odpalic.
Dzieki serdeczne za podpowiedzi :)
POZDRAWIAM
Back to top

tomekzen
Poziom 11
Poziom 11

Post#4 29 Nov 2004 19:37   

Spoko , fajnie ze dziala .Jestem pelen podziwu ze sam zrobules laminat , z tego co wiem to plytka dustronna , i tak dalej .
Z kad kupiles ta nie dzialajaca plytke , moze jesli jest z metalizacja to problem tkwi tutaj .Odnosnie napiec na podstawce zif , ja uzywam do uruchamiania Willema testera didowego , wszystkie ledy sie pala podczas testu . Jesli nie to cos jest zawsze nie tak (przewaznie blad lutowania ) i programator nie dziala.
Ale jak mowisz ze wszystko ok to tylko sie cieszyc .Hej TOmek
Back to top

fox525
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 29 Nov 2004 22:07   

@tomekzen plytke kupilem w komplecie z czesciami na www.progs.glt.pl i tak jak mowisz jest z metalizacja otworow. Przyznam ze przed montazem nie przelecialem wszystkich przelotek czy rzeczywiscie maja przejscie a po moztazu sam wiesz ze to juz nie mozliwe bez wylutowywania elementow. Ale jak to mowia - na bledach sie uczymy i nie ma co wierzyc w niby oryginalne plytki :) Co do laminatu ktory robiem do nowego Willema to mam jednostronyy :) tak ze troszku mi zeszlo zrobienie wszystkich zworek. Ale - liczy sie efekt koncowy, czyli dzialajacy Willem. Pytanko do Ciebie - bo widze ze juz tez bawiles sie "troszeczke" tym programatorkiem - co to masz za fajny tester diodowy. Jakbys mogl to bylbym wdzieczny za schemacik, albo plytke do tego. Na pewno przyda sie chocby przy naprawie mojego starego.
Dzieki :)
Narka
Back to top

tomekzen
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 30 Nov 2004 05:58   

Oj schematu nie mam ale moge przeslac wieczorem zdjecie .
Schemat byl kiedys na stronie willema ale teraz link nie odpowiada.
Hej milego dzionka .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Nov 2004 05:58   

Back to top

tomekzen
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 30 Nov 2004 21:17   

Przesylam fotki willema i testera .
Hej TOmek

tester.ZIP
 Filename:  tester.ZIP
Download
 Contents:  Obraz 435.jpg , Obraz 438.jpg , Obraz 436.jpg
See all...
 Filesize:  1021.06 KB
 Punkty:  1.99 = 1.194 for transfer + 0.796 for the user (set automatically)

Back to top

fox525
Poziom 13
Poziom 13

Post#8 Post from the author of the topic 01 Dec 2004 21:09   

Hi - myslalem ze to jakis powaznie wygladajacy tester - dlatego poprosilem Ce o schemat :) Ale jak widze nie ma najmniejszego problemu zeby go zrobic z fotki :) 31 diod SMD + 31 rezystorow 220 om, 32 goldpiny prosta plytka i tester gotowy. Dzieki - zloze szybciutko i zobaczymy jak mi zaswieci?
Pozdrowka
Back to top

tomekzen
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 01 Dec 2004 23:19   

Prosty , praktyczny i dziala .
Jesli ktoras dioda nie swieci to od tego pinu ide po laminacie do miejsca ktore jest uszkodzone .
Przy dobrych laminatach (testowanych z "Technoserwisu") nie ma problemu , przy innych sam widzisz. Skladam troche tych programatorow i pare razy sleczalem nad zmontowanym a nie dzialajacym WIllemie.
Milego testowania .
Hej TOmek
Back to top

Elciukay
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 20 Dec 2004 20:06   

cześć

Mam do was prośbe, nieznam się na tym o czym tu mowa ale kumam conieco. Flashowałem sobie bios i coś nie wypaliło bo mi komputer czarny ekranik tylko wyświetla. Szukając informacji trafiłem tutaj. Potrzebuje złożyć taki programator. Możecie mi powiedzieć gdzie mogę kupić gotową płytkę i jaką (mam kogoś kto mi to złoży ale musze mu dac konkretne żeczy).

Byłbym wdzięczny o odpowiedź na mój email elciukay(malpa)wp.pl

dzieki
Back to top

Van_Gandalf
Poziom 17
Poziom 17

Post#11 20 Dec 2004 20:22   

plytke do willema (30zl) kupisz na gieldzie w Milowicach calego willema z podstawka ziff kupisz tam za 100 zl
willemy te dzialaja bez zastrzezen ( ja mam 2)
Back to top

Elciukay
Poziom 2
Poziom 2

Post#12 20 Dec 2004 20:26   

Przyznam się, że nie jstem dobry w te klocki, znajomi mi pewne żeczy robią ale tak z ciekawości, co to jest ta podstawka ziff?

Jaka jest różnica pomiędzy rodzajami tych willemów??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Dec 2004 20:26   

Back to top

Van_Gandalf
Poziom 17
Poziom 17

Post#13 20 Dec 2004 23:08   

podstawka zif to taka ze mozna wkladac w nia i wyjmowac uklad bezinwazyjnie, czyli jest bardzo podobna do takiej jaka jest na plycie glownej w komputerze do montowania procesora(biala z metalowa wajcha)... tzn ma taka wajche - wklada sie ukladzik i wajche na dol a wtedy podstawka bardzo ladnie lapie nozki ukladu :) a wajcha w gore to puszcza i mozna wyjac ukladzik :)
co do plytek to poprostu rozne wykonania np. plyta jednostronna dwostronna itp. byl tez willem na 2 plytach.
ale ten co ci polecilem hula wspaniale, polecam gielda katowice-milowice i juz masz slicznego willema, :):):)
Zdrowie!
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Willem i kości biosu
Page 1 of 1
Similar topics
Willem 5.3 i problem z odczytem kości (6)
Willem 4 początkujący. Zaprogramowanie kości z BIOSu płyty K7vza. (5)
Willem 7.1 , formatowanie kości BIOSu, Błąd(x00000). (1)
WILLEM AT3 vs. WILLEM PRO4 ISP (2)

Page generation time: 0.156 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed